Флокс: засаждане и грижи на открито

Има много легенди за флокса. Цветята в тях събуждат страсти, карат ви да обичате и мразите, да се чувствате остро и интензивно. Казват, че определено ще донесат щастие, ако ги отгледате със собствените си ръце. А традиционните лечители съветват да се пие отвара от бели флокс венчелистчета, за да бъдат винаги събрани и спокойни.

Описание на растението

В културата около 40 вида флокс се отглеждат като едногодишни или многогодишни красиво цъфтящи билки и храсти. Те принадлежат към семейство Polemoniaceae. Шведският ботаник К. Линей, който е бил ангажиран през 18 век. описвайки диви цветя, той им даде гръцкото име φλόξ, сравнявайки го с ярък пламък.

Многоцветен флокс

За ваша информация! Флоксните цветя могат да бъдат оцветени в различни нюанси: от бяло до лилаво. Оцветяването може да бъде едноцветно и с добавяне на полутонове, щрихи, точки, петна.

Цветните съцветия се събират в различни конфигурации - метли, пирамиди, шишарки. Растенията имат силни стъбла, изправени, полегнали или възходящи, с височина от 30 см до 1,8 м. Силно разклоняващите се корени проникват дълбоко в почвата. Поради това многогодишните флокси понасят добре зимуването на открито. Някои видове флокс цъфтят от началото на пролетта, средата на лятото цъфтят флокси, принадлежащи към растения в средата на цъфтежа, през август идва ред на късните видове.

Какво трябва да знаете за развъждането на флокс

Много производители не класифицират флокса като растения, при които може да има известни трудности при размножаването. В края на краищата, тези цветя, с внимателно отношение към въпроса, могат да се отглеждат по няколко начина и всички те дават положителни резултати.

Размножаване със семена

Този метод се използва от животновъдите за отглеждане на растения с нови характеристики, тъй като цветът и формата на съцветията се променят. Семената се събират от зрели плодови шушулки и през същата година, през септември-ноември, се засяват в контейнери, които се изпускат в градината за зимата. През зимата семената преминават стратификация (спят на студено), покълват през пролетта. Разсадът се трансплантира в почвата, когато растенията достигнат височина 8-10 cm.

Забележка! Необходимо е да се правят интервали от 10-15 см между разсад.

Разделяне на храста

Методът за разделяне на храста се използва или през пролетта в началото на развитието на храста, или в началото на есента. По този начин растенията се размножават на възраст 5-6 години, с добре разклонени големи корени. Коренищата на флокса се изкопават заедно с буца пръст, което ще предпази растенията от тежки повреди. След това земята трябва да се отърси и внимателно да се отделят кореновите шийки, стигащи до различни стъбла един от друг.

Разделяне на храста

Всяка нова част трябва да има очи, издънки и няколко коренни процеса. Отделените храсти е най-добре веднага да се засаждат в земята. Ако това не е възможно, тогава подгответе глинен бъбрив. Лентите се държат в него 3-5 минути. и поставени в найлонов плик или поръсени с влажна пръст, това ще позволи на корените да не изсъхнат.

Разделен храст

Размножаване чрез резници

За образуването на резници се използват издънки без признаци на заболяване, следи от вредители или просто флокс листа.Издънките и листата трябва да бъдат добре развити и отрязани от здрави растения. През пролетта, преди началото на пъпкуването, се използва методът на стъблени резници; през лятото размножаването се извършва с помощта на листа, които се изрязват заедно с аксиларната пъпка върху малко парче от стъблото. Листата се засаждат във влажна почва, смесена с пясък и вермикулит на дълбочина 1,5-2 см. Аксиларната пъпка и стъблото трябва да са в субстрата. Кутиите с резници са покрити със стъкло, което се повдига и навлажнява ежедневно.

Стъблени резници от флокс

За стъблени резници се избират зелени, силни издънки и само от здрави растения. Издънките се нарязват на няколко части, така че всеки да има четири листа, разположени един срещу друг, тоест два възела. Над горните листа се оставят 2 см от стъблото, долният разрез се прави директно под възела. Горните листа се отстраняват напълно, листата на долния възел се режат наполовина. Резниците се вкореняват в плодородна почва. Използвайте кутии за семена или открити окопи. Растенията създават парникови условия.

Размножаване чрез наслояване

Този метод е много прост. Най-често се използва за отглеждане на нови многогодишни флокси. Долните части на растението са покрити с навлажнена почва на 1/3 от височината на храста. Земята е постоянно навлажнена. Когато на стъблата се появят корени, слоевете се освобождават от почвата, отрязват се от храста и се засаждат на постоянно място за растеж.

Размножаване чрез наслояване

Как да изберем правилното място за кацане

Сред различните флокси все още има много диви видове. Един от тях расте в Сибир, това планинско цвете е кръстено на мястото на произход - Phlox Sibirica. Този факт за пореден път подчертава колко непретенциозни са флоксите, засаждането и грижата за тях на открито не изисква много усилия, материални разходи и някои невъзможни условия.

Бъбречни изисквания

Почвата в цветната градина трябва да е плодородна и лека с неутрално ниво на киселинност. Ако е необходимо, вар и пясък се добавят към дупките за засаждане за дезоксидация. За повишаване на плодородието се използват торф, минерални торове, силно разредена каша, компост.

Влияние на слънчевата светлина

Флоксите наистина се нуждаят от достатъчно осветление. Само в добре затоплени области на земята флоксът ще има мощни корени, а ярката слънчева светлина ще ускори процесите на фотосинтеза, ще предотврати изтъняването и удължаването на стъблата и ще позволи на растенията да обвържат гъсти големи съцветия с ярки цветове.

Температура

Всички видове флокси (както едногодишни, така и многогодишни) не обичат сянката, в нея те образуват малки рохкави съцветия, но понасят добре топлината. Флоксите цъфтят до късна есен - преди измръзване. Леките температури на замръзване ще накарат растенията да изхвърлят цветните си листенца, но стъблата на флокса ще останат зелени.

Влажност на въздуха

Повишената сухота на въздуха ще има малък ефект върху появата на цъфтящи храсти, ако корените на растенията не страдат от липса на влага. В този случай по листата могат да се образуват изгарящи следи, защото флоксът расте диво, където има много светлина и влага. За да направите цветята в градината удобни, поддържайте средно ниво на влажност, ако е необходимо, направете повърхностно пръскане на растения.

Как се засажда

Условията на засаждане зависят от климата на отглеждания обект. Флоксите са студоустойчиви култури, поради което са популярни в райони с различен климат и продължителност на деня. В региони с дълги студени сезони флоксът не се отглежда в северните страни на парцелите и на сянка.

На места с рязко континентален климат за отглеждане се използват ранни сортове с кратки вегетационни периоди. В Урал, за засаждане и грижа за флокс на открито, южните хълмове се отнемат, защитени от ветровете. В южните райони са засенчени места за флокси, достъпни за поливане и редовна поддръжка.

Как да се грижим за флокса

Както всички култивирани растения, флоксите не могат без активното участие на хората в живота им.

Как да се храня

Първата превръзка е необходима в началото на пролетта, след като зимните заслони - листа, суха трева или изкуствени защитни материали - са премахнати от повърхността на почвата. За растежа на стъблата и образуването на пъпки ще са необходими азотни торове: селитра, карбамид или подхранване с пилешки тор, лопен. През лятото растенията се нуждаят от суперфосфат, бор и калиев магнезий за обилен цъфтеж. През есента се използват торове от калиев сулфат и фосфор.

Важно! Минералната превръзка се прилага върху мокра почва в кореновата зона след дъжд или поливане.

Разрохкване и мулчиране

Кореновата почвена кора, образувана след дъждове и поливане, не позволява на корените на растението да дишат нормално и напуканата земя ги изсушава. Следователно не можете да правите без разхлабване на почвата, когато се грижите за флокса. За едновременно разрохкване на почвата и премахване на плевели се използват плоски фрези и мотики.

Мулчирането на зоната на корените през лятото позволява на корените на растенията да не страдат от прегряване и липса на влага, а почвата не изсъхва. За мулчиране са подходящи естествени и изкуствени материали: окосена трева, миналогодишни дървени стърготини, изсушена кора, разложен компост без семена, камък, пясък, чакъл, специална пластмаса.

Мулчиране

Подрязване и оформяне на короната

За по-добро брашнене на флокси, прищипете над петата двойка листа. По това време растенията трябва да имат добре развити стъбла и поне шест листни възли. Прищипването се извършва преди образуването на пъпки. В резултат на това растат странични издънки, зоната на цъфтеж се увеличава, короната на храстите се разширява. С продължаването на цъфтежа сухите цветя се отстраняват от съцветията.

В райони с тежки зими резитбата на умиращите стъбла при ранните видове флокси започва в края на август, късните сортове се режат през октомври-ноември. Работата се извършва с остри инструменти, така че стъблата да не се смилат. За да не навредят на пъпките за обновяване, се оставят десетсантиметрови пънове.

Важно! В южните райони стъблата на растенията не се отстраняват през зимата; резитбата се извършва през пролетта.

Подрязване на стъблата

Поливане

Мощната коренова система на флокса е в състояние да издигне много влага до върховете на растенията, но е необходимо тази влага да е в почвата. Необходимостта от поливане и тяхната интензивност се определят от външния вид на растението: при липса на влага долните части на стъблата пребледняват, листата пожълтяват и отмират, съцветията стават по-малки. Когато почвата изсъхне на 1 m², се използват до две кофи вода, е необходимо влагата да попие земята до слоя, където са разположени корените.

Зимуване и подслон

В студен климат и на тези места, където има малко сняг през зимата, но студовете са ожесточени, отрязаните храсти на растенията са покрити със сух торф и паднали листа. Дебелината на заслона е до 10 см. През пролетта защитата се премахва. Там, където флоксите не се подрязват през есента, сняг се натрупва в храстите и се превръща в допълнителна растителна защита.

Кога да трансплантирате флокс

За пресаждането на флокс най-благоприятният период е есента две до три седмици преди очакваната слана. По време на трансплантацията стъблата на флокса вече трябва да бъдат отрязани и почвата не е много гореща. Пролетната трансплантация се извършва, след като снегът се стопи и земята се размрази. През лятото трансплантациите се извършват чрез разделяне на храста през целия топъл сезон.

За ваша информация! Цветните растения не трябва да се отглеждат на едно и също място повече от шест години. В противен случай в почвата се натрупват различни патогени и ларви на вредители.

Контрол на вредителите и болестите

Флоксите страдат от вирусни и гъбични заболявания и насекоми, които ядат листа. Трябва да се борите с тях и да се грижите за цветните храсти през цялото време, докато растенията влязат в хибернация. За унищожаване на вредители и различни патогени се използват различни химични и биологични агенти; отвари и инфузии, базирани на народни рецепти, се използват за изплашване на насекомите.

Флоксите са много красиви цветя.За да ги засадите на вашия сайт, е достатъчно да обичате растенията и да можете да се грижите за тях.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина