Цветя Ifeion - засаждане и грижи на открито

Не всеки градинар мечтае за големи храсти и има много, които предпочитат къси растения с красив продължителен цъфтеж. Южноамериканският Ifeion е диво цъфтящо тропическо растение, което може да вирее на открито в южните ширини на Русия. В райони със суров климат той може лесно да се отглежда като стайно растение и може да се възхищава месеци наред.

Видове и разновидности на ifaeon

Ifeion е малко цвете, само около 20 см височина. Зелената му част може да се сравни с широколистна трева, тъй като няма издънки, листата растат директно от луковиците. Ако го разтриете, можете да чуете лек аромат на лук. Растението обича влагата, в естествени условия расте във влажен топъл климат, където въздухът и почвата не изсъхват. Ботаниката класифицира Ifeion като член на семейство Liliaceae.

Интересно. Венчелистчетата на шестократното съцветие могат да бъдат или заострени, или заоблени.

Развъдчиците са отгледали няколко разновидности ifeion, различаващи се по цвят на пъпките и наситеност на тона.

Ipheion Jessie

Джеси е известна със своите наситено сини венчелистчета. Мнозина го сравняват с алпийска синя камбана - така цветът на jessie ifeion има описание на богат нюанс. Листата му, както тези на други сортове, се простират директно от луковицата, образувайки розетка. Този сорт често се използва за ландшафтен дизайн, декориране на склонове на хълмове и хълмове, имитиращи потока на планински поток. Джеси може да достигне височина от 15 до 20 см.

Ifeion едноцветен (ipheion uniflorum)

Ifeion Uniflorum има едно цвете на един дръжка, за което е получило името си. Съцветието прилича на голяма шестолъчна звезда на Дейвид, достигаща 3 см в диаметър. Цветето много обича слънчевите тревни площи. Постоянният вятър влияе негативно на здравето на растението, поради което то активно расте в спокойни райони.

Uniflorum по време на цъфтежа

Едноцветният Ifeion е вид Liliaceae, който от своя страна е разделен на няколко разновидности:

 • ipheion jessie - тъмносиньо по време на цъфтежа;
 • Wisley Blue - светло синьо с градиентно преливане от синьо на бяло;
 • Ifeion Album цъфти с бели цветя с едва забележим розов оттенък;
 • Бяла звезда - има най-острите венчелистчета от всички сортове, цъфти със снежнобяли цветя;
 • Шарлот Бишоп - има розов цвят на пъпки, които са два пъти по-малки от другите сортове - само 1,5 см в диаметър.

Особености на отглеждането на открито

Тропическият джеси ифеон е по-приспособен за отглеждане на открито от други. Въпреки че, подобно на други видове, той не знае как да зимува сам в Русия. Дори лек спад на температурата под нулата може да убие крушката. Тъй като това растение е многогодишно, то може да зимува само защитено от замръзване.

Има два ефективни начина да запазите луковиците студени:

 1. След като растението цъфне и премине в период на покой, луковиците, заедно с почвата, в която са израснали, се поставят в саксия и се оставят в хладно помещение до март. Веднъж седмично изкопаните луковици трябва да се проверяват за суха почва и при необходимост да се навлажняват, но не обилно.
 2. Когато голямо количество ifeion е засадено на открито и е твърде трудоемко да го изкопаете за зимуване, можете да оставите луковиците навън през зимата, но горният слой на почвата трябва да бъде покрит с 10-сантиметров слой мулч направени от окосена трева, паднали листа или смърчови клони. Освен това можете да използвате покриващ материал. След обилни снеговалежи районите, където расте ifeion, не могат да бъдат почистени от сняг.

Презимуващи луковици под слама

Тъй като всички сортове растения, включително Ifeion на Jesse, са влаголюбиви и топлолюбиви, трябва постоянно да следите състоянието на почвата. Не трябва да се оставя да изсъхне, особено по време на периода на цъфтеж. Мястото, където растат тези цветя, трябва да е слънчево, проветриво, но без течение. Ако местоположението на земята има постоянна ветровита страна, растенията от тази страна трябва да бъдат защитени с голям храст, ограда или друга конструкция.

Допълнителна информация. Необходимо е луковиците да се задълбочат с 5 см в земята, но не е необходимо да се поддържа разстоянието от 10 см между тях, препоръчано от някои производители, ако искате да получите гъст храст с голям грозд на цветя.

Трансплантация на Ifeion

Ifeion, засаждането и грижите за които на открито не включват особени трудности, изисква спазване на основното правило за трансплантация. Нежелателно е да докосвате растението по време на цъфтежа. Той е във фаза на активен растеж, луковиците образуват бебета, които по-късно ще станат възрастни и независими растения. Ето защо е по-добре да пресадите цвете, след като е избледняло, хвърлило листата си и се е подготвило за зимуване.

Подрязване на листата Ifeion

Не е трудно да се грижите за цветето, не изисква ежегодно оформяне на храста и редовно подрязване на листата. Ако обаче през периода на активен растеж в зелената капачка на листата започнат да се появяват жълти или сухи екземпляри, те трябва да се изхвърлят, така че евентуалната инфекция да не се предава на здрави листа.

Ifeion болести и вредители

Основният проблем на растенията от този вид е преовлажняването на почвата, което може да доведе до гниене на луковиците и смърт на растението. При най-малкия признак на застояла вода в района, където е засадено цветето, честотата и изобилието от поливане трябва да бъдат значително намалени и до следващия сезон трябва да се избере по-издигнато място за пресаждане на цветето. Освен това е препоръчително да добавите към почвата на ново място дървени стърготини или окосена трева, смесена със земя, да запълните дренажа от чакъл, трошен камък или експандирана глина на дъното на всяка дупка.

Плътно населено цветно легло

При гъста колонизация на растенията съществува опасност от привличане на листни въшки, които много обичат гъсто растящите зелени. За да изчистите красиво цвете от този вредител, трябва всяка година да оценявате плътността на листата и, ако е необходимо, да разредите засаждането чрез преселване. Ако листната въшка вече е започнала, преди засаждането на храстите, листата трябва да бъдат обработени с воден разтвор на амоняк или мек сапунен разтвор.

Как да отглеждаме ifeion у дома

У дома можете да отглеждате всякакъв сорт, като избирате формата на венчелистчетата, които най-много харесвате, и техния сянка.

Важно! Също така е необходимо луковиците да се засаждат през периода на покой, както и за отглеждане на открито.

Почвата трябва да е лека, позволявайки на кислорода да тече към луковиците. Към състава на почвата могат да се добавят малки количества пясък или специални универсални почвени смеси за стайни растения.

Събуден след почивка

Не забравяйте да покриете дъното на саксията с дренаж, поставете дълбока тава под саксията, в която ще се отцеди излишната влага, спасявайки растението от застояла вода.

Когато избирате място за заселване на саксии с цветни звезди, растящи в тях, не забравяйте, че това е тропическо растение и се нуждае от много светлина. Можете да ги поставите директно на первазите на прозореца, без да се притеснявате, че директните лъчи могат да обгорят зеленината.Ако обаче лятото е твърде горещо там, където расте ifeion, а листата на цветето изсъхват от време на време, по-добре е да не го поставяте на източната страна.

Растението обича влажен въздух, така че е важно да запомните да пръскате листата му ежедневно. В случаите, когато цветето се намира на перваза на прозореца от слънчевата страна на апартамента, пръскането е най-добре да се извършва през вечерните часове, за да се предотврати ефектът на лещата върху мокри чаршафи и да не се предизвика слънчево изгаряне.

Интересно. Ако засадите няколко луковици от различни сортове в една широка саксия, ще получите многоцветен фонтан от звездите на Дейвид, който ще ви развеселява със своя позитив няколко месеца подред.

Растящият у дома ifeion, както и неговите улични роднини, трябва да се пенсионира.

Разнообразие от цветове в саксия

Понастоящем трябва да му бъдат предоставени определени условия:

 • премахнете всички изсъхнали и мъртви листа и носители на цветя;
 • разхлабете почвата, позволявайки на крушката да диша;
 • поставете саксията със спалната крушка в тъмно, хладно помещение за целия период на покой;
 • при необходимост пръскайте почвата с вода, за да предотвратите изсъхването - изсушеният лук няма да поникне през новия сезон след сън;
 • след края на зимуването саксията се връща на топъл слънчев прозорец, напоява се, опложда, универсална за всички цъфтящи стайни растения и изчаква издънки.

Методи за развъждане на Ifeion

Има два начина за получаване на нови растения:

 • дъщерни крушки;
 • семена.

Размножаването чрез дъщерни луковици може да се извърши с трансплантация, която е необходима за растението веднъж на всеки три години. За целта през периода на покой децата се отделят от луковицата за възрастни и се преселват в лека почва с голямо количество мулч или хумус. С настъпването на нов сезон на активен растеж ще се появи младо растение, което ще може да цъфти едва през следващата година.

Получаването на нови ифеони от семена не е особено трудно:

 • семената се събират след узряване;
 • охлажда се в хладилник при температура от + 5 ° C в продължение на няколко дни;
 • посевният материал се засява върху плодороден влажен почвен слой;
 • покрити с филм или стъкло, имитиращи оранжерия;
 • веднъж дневно, проветрява се и се пръска от спрей бутилка;
 • кълнове с три до четири листа са готови за бране.

Допълнителна информация. Растенията, получени от семена, ще цъфтят за първи път едва след три години.

Нисък, но много светъл ifheon от всякакъв вид ще украси градински парцел или перваза на прозореца, добавяйки пищна зеленина благодарение на смарагдови листа. Цветните цветове, които са богати на листенца, ще ви развеселят през целия период на цъфтеж, който продължава до три месеца.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина