Засаждане на хризантеми на открито през пролетта

Хризантемите са едно от най-популярните растения сред местните производители на цветя. Те често могат да бъдат намерени в летни вили. Това цвете обаче е доста капризно и изисква внимание. Най-важната мярка за грижи е засаждането. Ако спазвате всички правила, растението лесно се адаптира към околната среда и ще ви радва с буен цъфтеж дълго време. Ако пренебрегнете някои важни препоръки, младо растение може да изсъхне или дори да умре.

Избор на разсад

Засаждането на хризантеми на открито през пролетта е много важно и отговорно събитие, трябва да се подготвите за него предварително. На първо място, трябва да изберете правилния посадъчен материал.

Когато купувате разсад на пазара, в Интернет или в специализиран разсадник, трябва да имате предвид следното:

 • По-добре е да изберете многогодишен сорт, така че да не се налага да погребвате цветето преди зимата;
 • Корените трябва да са здрави, обрасли;
 • Ако около централния летораст има млади клони, цветето се адаптира добре към новите условия и ще се развива бързо;
 • Препоръчва се да се засаждат цветя през целия топъл период (април - август), тогава издънките бързо ще пуснат корени и ще зимуват безопасно.

Посадъчният материал не трябва да съдържа признаци на гъбички, вирусни или бактериални инфекции. Всички следи от болестта значително намаляват вероятността от вкореняване на цветя и успешно зимуване. Необходимо е предварително да се подготви мястото и почвата за засаждане. Опитните производители на цветя мислят за това дори преди пролетта. Известно е, че пернатите и настръхнали сортове на растението се вкореняват най-добре и най-бързо. Те понасят добре неблагоприятните влияния на околната среда и успешно зимуват дори при кратки тежки студове.

Хризантеми след зимата, началото на растежа

Това обикновено се случва през третото десетилетие на април - второто десетилетие на май. Времето обаче може да варира леко в зависимост от конкретния регион. По това време цветята започват активно да се простират нагоре. Краят на април е идеално време за размножаване на растения чрез резници.

Тази процедура трябва да се извърши, както следва:

 • Маточен храст е избран за получаване на "бебета". То трябва да е най-здравословното и силно растение, което е преминало зимата без никакви усложнения;
 • Изрезките с дължина 9-10 см се изрязват с остър нож.Всеки от тях трябва да има три възела;
 • Издънките се поставят в дървени кутии, предназначени за отглеждане на разсад и се пълнят с хранителна смес от перлит и речен пясък;
 • Почвата е леко навлажнена, но не е нужно да изливате много вода;
 • Освен това младите издънки са покрити с найлоново фолио.

Веднага след като последният сняг се стопи, цветята започват да растат и да се развиват интензивно.

Резниците се държат "под качулката", докато върху тях се появят първите издънки. Ако са били засадени в края на март, корените ще се появят след около 20 дни, ако в средата (края) на април - малко по-рано, след 14-15 дни. Почвата вътре в "капачката" трябва да е малко влажна през цялото време, но не си струва да "изливате" резниците твърде много, в противен случай те ще изгният и няма да могат да се вкоренят.

Засаждане на хризантеми през пролетта чрез разделяне на храста

Всеки цветар знае кога да засажда хризантеми. Най-удобният и лесен начин да направите това е през пролетта, когато растенията излизат от периода на физиологичен покой.Можете също така да отглеждате цветя от семена, но такова засяване е дълго и обезпокоително. Освен това семената, закупени от пазара, често са с лошо качество. Размножаването чрез резници е по-надеждно. Ако времето е нестабилно, по-добре изчакайте до последното десетилетие на април - първото десетилетие на май.

Правилни инструкции стъпка по стъпка за отглеждане:

 • Изберете здрав и силен маточен храст, който не е засегнат от вредители и паразити, не страда от гъбички и се развива нормално;
 • Изкопайте растението;
 • С помощта на заточен нож го разделете на няколко части. Всеки фрагмент трябва да има свой собствен корен и млади издънки;
 • Слоевете се засаждат в предварително подготвени ями, пълни със сложна минерална тор и хранителна смес.

Младите издънки се поливат обилно. Възможно е по този начин да се засаждат хризантеми през есента, но в този случай младите издънки се нуждаят от внимателно подслон за зимата. За тази цел е най-добре да използвате дъбови клони или смърчови клони.

Най-лесният и популярен метод за разплод е чрез разделяне на храста.

Известно е, че от нормално развиващ се храст на 3 години могат да се получат поне 6 резници, най-често 4-5 резници. Колкото по-старо е растението, толкова повече странични издънки има. Не трябва обаче да избирате най-старите храсти, защото те са по-склонни да бъдат заразени с инфекции или паразити.

Как да засаждаме хризантеми

Хризантемите могат да бъдат засадени през пролетта или есента. За да направите това, имате нужда от плитка кутия, защото корените на растението лежат почти на повърхността. Ако цветето е закупено през есента, не трябва веднага да го поставяте на открито, в противен случай то ще умре с първите нощни слани. Трябва да оставите растението у дома до пролетта, за да набере сила.

С настъпването на затоплянето можете спокойно да продължите с трансплантацията. Първо трябва да подготвите цветето за промяна в условията.

Това изисква:

 • Изчакайте хризантемата да цъфти напълно;
 • Подрязвайте, премахвайте сухи цветя и деформирани листа;
 • Увийте контейнера с дебел слой текстил, за да избегнете преждевременно поникване;
 • Поставете саксията на хладно и тъмно място за зимата.

Поливането по време на зимуването трябва да е минимално. Ако почвата е само леко влажна, това е напълно достатъчно, защото през студения сезон хризантемата е в покой.

Щом настъпи пролетта, цветето се премества по-близо до топлина и светлина. Когато измръзването най-накрая свърши, можете да засадите млади издънки на открито в дачата. Седем дни след засаждането е необходимо да се приложи минерална превръзка, съдържаща висока концентрация на азот.

Къде да засадите хризантеми

Почти всички производители знаят как да отглеждат хризантеми и как да ги засаждат в градината. Малко хора обаче мислят за правилата за кацане. Основното нещо е да осигурите на растението поне три часа слънчево греене дневно, така че засенченото място не е най-добрият вариант за засаждане. Мястото трябва да е отворено от всички страни.

Не избирайте площи за засаждане със суха торфена или песъчлива почва, бедна на минерали. Друго изискване за земята е доброто задържане на влага. В същото време водата не трябва да застоява.

Растението ще процъфтява най-добре, ако се постави върху леки песъчливи почви. Ако земята е богата на органични вещества и хумус, хризантемата ще се вкорени добре и ще ви радва с буйния си цъфтеж дълго време. Също така почвата трябва да бъде добре дренирана.

Това цвете не обича резки температурни промени, вятър и липса на слънце.

Експертите не препоръчват да се засаждат тези цветя повече от две или три години подред в една и съща зона - поради това могат да възникнат проблеми като дегенерация на сорта, поражение от вирусни и гъбични инфекции и инвазия на паразити.

Ако хризантемите са засадени в почва, бедна на хранителни вещества, ситуацията може да бъде спасена чрез редовно подхранване.Много по-трудно е да се реши проблемът със зимуването (повечето сортове не понасят дори най-малките студове). В случай на висока влажност на почвата, поливането трябва да бъде намалено, това ще предотврати гниенето на корените.

На какво разстояние да засадите хризантеми

Трябва да знаете не само кога да засаждате хризантеми на открито през пролетта, но и на какво разстояние да ги засаждате. Тези цветя обичат пространството, не обичат тълпата. Минималното разстояние между две млади растения, засадени на открито на една и съща ивица, трябва да бъде 30 см, а максималното - 50. Колкото повече, толкова по-добре. Всяко стъбло се поръсва с много земя. Корените трябва да лежат практически на повърхността; те не трябва да се задълбочават твърде много в земята.

Малките, компактни разсад не се нуждаят от допълнителна опора. Въпреки това, до големите разпръскващи образци се препоръчва да се монтират дървени или метални стълбове. Това ще помогне на стъблото да достигне нагоре и да не се навежда от вятъра и дъжда.

След засаждането на резниците, всяко парче се прищипва. Това е необходимо, за да се премахне точката на растеж. Последният етап от работата е поливане и изкуствено засенчване, за това можете да използвате всеки покривен материал.

Дълбочината на хризантемата трябва да бъде средно 35-45 см, не повече. На дъното трябва да се положи дренажен слой, както и хранителна смес, състояща се от почва и вермикомпост. Това ще помогне на цветята да се вкоренят по-бързо и да получат всички необходими хранителни вещества.

Интересно. Въглищата понякога се добавят към хранителната смес като естествен адсорбент. Освен това има свойството да дезинфекцира почвата.

Подхранване през пролетта за буен цъфтеж

За буен цъфтеж в климата на Московска област, растенията се нуждаят от засилено хранене.

Хризантемата се нуждае най-вече от следните вещества:

 • Азот (необходим за правилното развитие на листата);
 • Калий - стимулира активния растеж на корените;
 • Фосфор - повишава имунитета на хризантемите срещу болести, вредители и паразити. Също така, фосфорът е необходим, за да се увеличи броят на пъпките;
 • Мед и цинк - за образуване на зелена маса.

Известно е, че нуждата на растението от определени минерали зависи от сорта. Ако храстът е висок, често трябва да го подхранвате с азотни торове. За компактните сортове с малък растеж калиевите торове са по-важни.

Добър резултат дава въвеждането на хумус и органични торове, направени независимо от остатъците от плевели. През пролетта не забравяйте да добавите тор или птичи тор. Преди да нанесете какъвто и да е тор върху земята, е необходимо добре да поливате и разрохквате почвата. Това е необходимо за интензивното и бързо усвояване на хранителните вещества.

За да се увеличи продължителността на цъфтежа и да се ускори процесът на поставяне на пъпки, трябва да се използват индустриални стимуланти. Кой да изберете, зависи от производителя. Лекарството "Пъпка" е много популярно.

Ако почвата е бедна на хранителни вещества, е малко вероятно да бъде възможно да се изчака буен цъфтеж.

Трябва да помислите предварително за това как да нахраните хризантеми в градината за буен цъфтеж през пролетта. За това производителите на цветя започват да се запасяват със сложни минерални торове дори през зимата. Хризантемите трябва да се хранят отговорно с начинаещи производители, в никакъв случай не надвишаващи препоръчителната доза тор. Също така трябва да знаете как да торите хризантеми - не всички видове превръзки са подходящи.

За хранене е задължително да се използват азотни, фосфорни и калиеви торове. Азотът се натрупва в малки грудки по корените на растението и допринася за активното събиране на зелена маса. Добър резултат се получава от индустриалния препарат "Kemira", неговата актуализирана версия - "Kemira +". За да се приложи горната превръзка, сместа трябва да се разрежда с вода, като се спазват стриктно пропорциите, посочени на опаковката, схемата и подробните препоръки.Лекарството "Kemira" стимулира растежа на хризантемите, цъфтежа и залагането на пъпките. Цветята изглеждат големи, равномерни, без деформации. Мощен агент е Multiflor, който гарантира дълъг цъфтеж и помага да цъфти по-бързо. Можете да използвате и изпитано във времето народно лекарство - запарка от градински плевели.

Не всички торове са подходящи за хризантема

Внимание! Когато приготвяте отвара от плевели, всички семена трябва да бъдат отстранени предварително. Ако това не бъде направено, плевелите ще се размножат отново и ще задушат хризантемата.

Грижа за хризантема през пролетта

Основната дейност за грижа за хризантемите през пролетта, когато те навлязат в сезона на активен растеж, е обилно поливане, последвано от разхлабване. Препоръчителната честота на овлажняване на почвата е веднъж седмично през пролетта и два пъти седмично през лятото. Също така е необходимо своевременно да се извършва резитба за правилното формиране на короната. Подхранването на едногодишни екземпляри се извършва два или три пъти през целия сезон. Ако растенията са вече на няколко години, торенето продължава през лятото и есента, до момента, в който цветето отива на зима. Ако се появят някакви признаци на заразяване с вредители, паразити, трябва да се извърши пръскане с промишлени инсектициди или вредителите да се събират на ръка.

Растението се нуждае от грижи и внимание

Когато се грижите за хризантеми, трябва да обърнете голямо внимание на поливането и редовното хранене. Най-важното време в календара на градинаря може да се счита за пролет, по това време растението изразходва енергията си най-интензивно. За профилактика на болести, вредители и паразити е необходимо да се осигурят на цветята подходящи условия, подходяща пролетна грижа, добро зимуване и добро хранене. Тогава със сигурност ще можете да отгледате най-красивото цвете.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина