Теснолистна лавандула (Lavandula angustifolia)

Многогодишно растение теснолистна лавандула е една от най-древните култури. Римският Ескулап използвал билка в медицинската практика, парфюмеристите приготвяли масла от нея. Растението не губи стойността си и днес.

Малко история

В древен Египет лавандулата е била наричана дар от Бог, даряващ не само лечебни свойства, но и мистични. Според легендата, благодарение на тамян, Клеопатра прелъстявала мъжете. Лавандулата е била използвана за заздравяване на рани и психични заболявания. За балсамиране са използвани устойчиви етери - останките им са намерени в гробницата на Тутанкамон.

Лавандула в пейзажа

Лавандулата дойде в Русия в началото на 19-ти век като ново растение за ботаническата градина Никитски. В днешно време културата се отглежда в промишлен мащаб на плантациите на Крим.

Как изглежда теснолистната лавандула?

Някои знаят за съществуването на цвете от песента на София Ротару, други от приятния аромат на парфюм. Някой е попаднал на растение в дивата природа, без да знае името му.

Lavandula angustifolia е представител на ботаниците Labiate (Lamiaceae). Хората наричат ​​колос лавандула, поради външния си вид.

Забележка! В описанието на растението някои трактати наричат ​​лавандулова трева, други - полухраст. И двете твърдения са верни - многобройни тревисти стъбла ясно „запазват стойката си“, образувайки полусферичен храст с височина 0,3-0,7 m, диаметър до 1 m.

Описание на лавандулата

ХарактеристикаХарактеристики на
КоренищеДървесен, мощен, с добре развита прътовидна система от придатъци, разположени в горния почвен слой
ЛистаСрещу-приседнали, продълговато-линейни, с извити ръбове. Плътно опушените сиво-зелени плочи израстват с дължина до 6 см
ЦветяКласовидни съцветия по върховете на стъблата
ПлодКвадротоиси, допълнени от цветна чашка

Lavandula angustifolia

Лавандулата има дълготраен приятен аромат. В същото време всички части на растението са ароматни.

Използване на растенията

Обичайното местообитание на лавандуловата ангустифолия е Средиземно море. Растението предпочита да се засели в планината, в компанията на еделвайс. Например във френските Алпи можете да намерите обширни храсти на височина над 1,5 m.

Това показва устойчивост на замръзване на многогодишното растение. От 25-те вида в Русия се е вкоренила лавандулата Angustifolia, която може да издържи на ниски температури при 30 ° C. Следователно културата може да се намери в летните вили и в северните райони на страната.

В Европа лавандулата се използва главно в парфюмерията и козметиката. Те не изостават в производството на тамян на Изток.

Ароматно саше с лавандула

За медицински цели се използват съцветия от лавандула. В допълнение към устойчивите етерични масла, съставът съдържа флавоноиди, фитостерол, кумарини, смоли, танини и други полезни вещества.

В медицината се предписват лекарства от лавандула:

  • при лечение на невралгия, като успокоително;
  • външно и вътрешно - с парализа;
  • при лечението на травматични наранявания (луксации, натъртвания).

Забележка! Народната практика съдържа рецепти за лечение на главоболие, кожни и нервни заболявания с вани и компреси с помощта на отвари и настойки от билки (заедно с цветя).

Най-популярни сортове

Angustifolia е общото наименование на английския теснолистен вид лавандула.Селекционерите успяха да създадат няколко интересни сорта, адаптирани към руския климат.

Сортове Lavandula angustifolia

ИмеОписание
Лавандула HydcoteНай-популярната група растения, открити в миксбордери, жив плет. Включва няколко разновидности, които се различават по цветови нюанси. Най-атрактивният компактен лилаво-син лавандулов храст Hidcote Blue. Теснолистната лавандула Pink Hydcoot се откроява с бледорозови съцветия.
Lavender MansteadМалки храсти едва достигат височина от 35 см. Ето защо, лавандулата Munstead се засажда по границите на градински пътеки, граници, цветни лехи са обрамчени с цветя. Този сорт се характеризира с устойчивост на силни ветрове.
РозаВисочината на храста е в рамките на половин метър. Розовата лавандула има лилаво оттенък на венчелистчета в хармония със зелена зеленина.
Джудже синьоЯрък представител по рода си с ароматни лилави пъпки. Сортът лавандула Dwarf Blue се характеризира с повишена устойчивост на суша.
Нана албаХарактеристика на ниския 30 см храст са белите съцветия, което прави растението особено привлекателно за алпийски пързалки.
ВераХоландските животновъди успяха да отгледат най-високия лавандулов храст - 1 м. По време на цъфтежа той е покрит с бледосиня "шапка".

Толкова различна лавандула

Сред колосаните холистолистни лавандули от руската селекция могат да се различат сортовете Bordyurnaya, Voznesenskaya 34, Record, Stepnaya. Храстите не са само дизайнерско решение за градински парцели. Сортовете са полезни в индустриалния сектор поради високата им концентрация на етерични масла.

Как се умножава

Културата е популярна и сред летните жители, тъй като е лесно да се отглежда на място, като се използват всички известни методи за развъждане.

Семена

Тази опция е най-дългата, но посадъчният материал не изисква стратификация и дава приятелски издънки. Лавандулата се засява от първите дни на пролетта с помощта на контейнери за разсад. Контейнерът се пълни с торф или пясък, върху който се поставят малки семена от лавандула.

Отглеждане от семена

Почвата се навлажнява, контейнерът се покрива с полиетилен и се отвежда в хладно помещение или се съхранява в хладилник. Когато се появят издънки, по-нататъшното покълване се извършва при стайна температура.

Забележка! Когато на леторастите се появят 4 истински листа, растенията се гмуркат. Разсадът се прехвърля на открити площи през май.

Наслояване на стъблото

Въпреки изправеността на клоните, те се огъват перфектно. След като извадят най-силните издънки, те се огъват в посока от храста, като лъчи, положени в предварително изкопани дупки. Клоните са закрепени и покрити със земя. За бързо вкореняване на резници е необходимо редовно поливане. Отрежете от майчиния храст следващата пролет.

Резници

Любимият начин за отглеждане на лавандула привлича градинарите със своята простота. Процедурата се провежда през юни-юли, като действа, както следва:

  • на възрастен храст, издънките на текущия сезон се отрязват;
  • вземете средната част от тях и ги разделете на резници от 12-15 см;
  • сегментите на леторастите са заровени с долния край в земята на оранжерията;
  • напоени и покрити.

Периодично филмът се отстранява на въздух и напоява резниците. След месец разсадът ще има силни корени, нов храст може да бъде преместен на постоянно място до септември.

Особености на грижите в градината

Засаждането и грижите за лавандулата Angustifolia не са нещо необичайно. От спазването на правилата на селскостопанската технология зависи колко пищен храст ще цъфти и ще натрупва ароматни етери.

Поливане

Лавандулата може да издържи на суша, но това не означава, че растението няма нужда от поливане. Ако е достатъчно да добавите вода под възрастен храст, когато земята малко изсъхне, тогава младите растения се нуждаят от поливане на всеки 7-10 дни.

Пръскане

При горещо време храстите може да нямат достатъчно поливане с корени. Лавандуловите листа също се нуждаят от хидратация. Поради това е разумно да се инсталира напоителна система с въртящи се пръскачки в градината.

Влажност

Водата е важен елемент в развитието на културата. Високата влажност е разрушителна за растението.Ето защо не трябва да избирате низини за цветни лехи, където влагата застоява. Зоните с високо ниво на подпочвените води също са неподходящи.

Грундиране

Колкото по-плодородна е почвата, толкова по-добре се развива храстът. Лавандулата не расте на кисели или глинести почви. Подхожда й умерено варовита рохкава земя. Ето защо за цветна леха е необходимо предварително да се приготви смес от листна земя, хумус, пясък, допълнена с минерална вода.

Подхранване

За да може храстът да придобие зелена маса в началото на развитието, той се подхранва с азотни торове. По време на цъфтежа те преминават към калиево-фосфорен комплекс.

Кога и как цъфти

Цветовете на лавандулата са с неправилна форма, събрани във фалшиви вихри и образуват съцветия под формата на класове по върховете на стъблата. Венците на цветята са оцветени във всички нюанси на синьото. Те са космат и достигат диаметър 1 cm.

Цъфтежът започва през втората половина на юни и продължава 1 месец (за някои сортове дори по-дълго). По това време градината е изпълнена с тръпчив аромат, който се разпространява на значително разстояние.

Забележка! По време на цъфтежа се извършва санитарна резитба: премахват се изсъхнали колоски и изсушени издънки. Това стимулира образуването на нови съцветия.

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

Разсадът от лавандула обикновено се продава в саксии за цветя. Ако растението е закупено през пролетта, то може незабавно да бъде трансплантирано на открито, като се прехвърли заедно със земна бучка.

В транспортна саксия

Те също се занимават с пресаждане, когато разделят стария храст. Размножаването против стареене дава на отделите сила за нови издънки и обилен цъфтеж.

Допълнителна информация! Въпреки зимната устойчивост на културата, някои летни жители предпочитат да връщат лавандулата в саксията на студено и да я държат у дома до пролетта.

Възможни нарастващи проблеми

Опитните цветари нямат затруднения в грижите за реколтата. Начинаещите летни жители трябва да вземат предвид условията на отглеждане. В противен случай ще трябва да се сблъскате с редица проблеми.

Болести при отглеждане на лавандула

ПроблемХарактеристики на
Листата изсъхватПонякога това е признак на влага или хранителен дефицит. Ако се появи розово или бяло цъфтене, можем да говорим за фузариозно увяхване.
По издънките, жълтеникави петнаС течение на времето образуванията придобиват сив оттенък, стъблата стават черни и се извиват, което показва фомоза.
Кафяво и сиво цъфти върху съцветияГъбата на сиво гниене се появява през студеното, влажно лято поради рязкото спадане на температурата.

Ароматът на лавандула привлича вредители: паякови акари, стотинки, дъгови бръмбари. Те се борят с инсектициди, а също така използват механичен метод за унищожаване.

Неправилната грижа за лавандулата ще провокира заболявания на храстите. Ето защо е важно да се спазва режимът на напояване, да се премахват плевелите навреме, да се разрохква и мулчира почвата, да се извършва санитарна резитба и подмладяване.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина