Градински кали - засаждане и грижи на открито

Calla или zantedeschia е многогодишно растение от семейство Aroid или Aronnikovye. Разграничете кала етиопска - коренище, което цъфти през есента и зимата с бели цветя, от март до юни е в период на покой. Южноафриканската кала е грудково или луковично растение, цветът на цветята й е различен, цъфти през лятото. И двата вида се отглеждат в страната и в апартамента. Растението се отличава с оригиналното си цвете: на дълъг дръжка има жълто съцветие под формата на ухо, увито във фуниеобразно одеяло, което има свой цвят при различни видове.

Родината на цветето са териториите на Южна Америка и Африка. Животновъдите са разработили огромен брой сортове, които се отглеждат като закрити и външни цветя. Калите, засаждане и грижи на открито, които изискват определени знания и умения, привличат не само знаещи производители на цветя, но и начинаещи със своите сочни листа с форма на стрела и невероятно цвете.

Бунт от цветове на цъфнали кали

Време за засаждане през пролетта

До средата на май, когато времето на пролетните студове отмине и почвата на дълбочина 15 см се затопли до 15ᵒС, в градината се засаждат кали, това съответства на времето в централна Русия. Датите на засаждане в южните райони са по-ранни: средата на април. В северната част на страната, в Урал и Сибир е препоръчително да се изчака до края на май или дори началото на юни.

Етапи на подготовка за засаждане на кали

Април-май е времето на „пробуждането“ на калмовите моливи. По това време започва подготовката за кацане:

 • Отворете кутиите, в които зимуват, и извадете грудките.
 • Отлепете хартиените обвивки.
 • Изследвайте за гъбични инфекции.
 • Третирайте с фунгицид или разтвор на калиев перманганат.
 • Отделете "децата", като ги откъснете от джъмпера и обработите със зелена боя мястото, където са счупени.

Появата на кълнове в луковици, "пробудени" след зимуване

Правила за избор на посадъчен материал

Подходяща луковица за засаждане трябва да е голяма, да има плътна структура, напомняща на картофена грудка. Набръчкана и назъбена луковица няма да даде нормално растение. Болните и повредени луковици се изхвърлят за лечение. Избраният материал се поставя в тави и се поставя на хладно място с температура 5-7 ° C, редовно проветрявано.

Изкопаване и съхранение на кали през зимата

Калите не са предвидени за зимуване в градината, това растение не е устойчиво на замръзване, издържа до -2ᵒС. Всяка есен луковиците се изкопават.

Важно! За да успеете да отгледате цвете, е необходимо да му създадете условия за ясно изразен период на покой през зимата.

Когато калите избледнеят и изсъхнат, преди студеното време внимателно изкопайте клубените, за да не повредите стъблата. Изкопаните грудки със стъбла се поставят в картонени или дървени кутии и се поставят в суха стая за 2 седмици, за да изсъхнат. След това внимателно отделете изсушените стъбла и корени от луковицата.

Изкопайте луковици след изсушаване

Последните се измиват добре и се обработват в разтвор на калиев перманганат, след което отново се измиват под течаща вода. Когато водата изтече, луковиците се отстраняват за една седмица в тъмно проветриво помещение, за да изсъхнат.

Забележка! „Бебетата“ не се отстраняват от изкопаните луковици, необходимо е да се изчака образуването на мост между луковицата майка и „бебето“, за да се прекъсне без нараняване на родителската луковица и по-късно да се използват за възпроизвеждане. Отнема цяла година. Ако веднага се откъснете, можете да повредите крушката, което е изпълнено с инфекция и смърт.

Приготвените грудки са готови за съхранение през зимата. Преди това още веднъж огледайте целия получен материал, за да установите повреда и гниене. Откритите дефекти трябва да бъдат отстранени с остър нож. Изсушете няколко часа, след което обработете всички секции с брилянтно зелено или активен въглен.

Посадъчният материал за разплод се увива в хартия, всяка грудка поотделно, поставя се в кутии с дупки и се съхранява в проветриво помещение с температура 10-12 ° C. Проверявайте редовно за гниене и сухота.

Покълване на луковиците преди засаждане

Поникването на клубените ускорява развитието на растенията, което води до по-ранен и по-дълъг цъфтеж, а също така допринася за повишена устойчивост на замръзване и болести. За да се осигури достатъчно количество дневна светлина, процесът започва в средата на март, ако по-рано ще трябва да се използва изкуствено допълнително осветление.

За да се "събудят" клубените, които не са се излюпили от зимуването, те се държат в разтвор на калиев перманганат в продължение на 30 минути, след което повредените участъци се изследват и отстраняват с остър нож, като се обработват участъците с брилянтно зелено. Подгответе контейнери за засаждане:

 • Саксиите се вземат с отвори за оттичане на вода.
 • На дъното е положен дренажен слой от малки камъни и пясък.
 • Подготвената калцинирана почва се поставя отгоре.
 • Клубените се засаждат, без да се заравят дълбоко в земята, до 2 cm.

Контейнерите се монтират в помещение с температура до 20ᵒС. Те се грижат за засадените грудки, като започват да поливат след една седмица. Поливайте го 2 пъти седмично, като се уверите, че почвата е влажна, но водата не застоява. След 15 дни ще се появят първите листа.

Покълване на кали в саксии у дома за трансплантация на открито

Разрохкване на почвата

Незаменим елемент на грижата е разхлабването на почвата, което осигурява подаването на кислород към кореновата система. Процедурата трябва да се извършва внимателно, за да не се повредят корените.

Естественото разхлабване се създава от земните червеи. След като увеличиха популацията си на площадката, те освен разхлабване постигат и обогатяване на почвата с хранителни вещества.

Забележка! Разрохкването се извършва след всяко поливане или дъжд, така че на повърхността да не се образува коричка.

Дати на покълване

Калите се засаждат на открито, когато замръзването спре, не по-рано от средата на май. Непокълналите луковици, засадени веднага на цветна леха, ще цъфтят много по-късно, те трябва да се адаптират към новите условия и да изградят кореновата система, едва след това самото растение започва да расте. Първите издънки ще се появят след 2-3 седмици. За по-ранен цъфтеж пробудените луковици покълват у дома. За да получат зряло растение до началото на лятото, те се засаждат през март. В този случай растение с листа се трансплантира на открито, което веднага започва да расте.

Отглеждане от луковица и градинарство

Преди да засадите кала, луковиците трябва да бъдат подготвени. Те се държат в разтвор на калиев перманганат в продължение на 30 минути, след това се изсушават и се отрязват увредените и болни области, като се улавят леко здрави. Секциите се обработват с брилянтно зелено. Как да засадите кали на открито: те се засаждат в цветна леха с изкопана и оплодена почва, поддържане на разстояние между тях от 30-40 см и вграждане до дълбочина 5-10 см:

 • Големите ровят по-дълбоко;
 • Малките са леко поръсени със земя.

След засаждането първо се формира кореновата система, по това време не е необходимо поливане, разсад се появява след 2-3 седмици. Едва след края на образуването на корени, силите на цветето се насочват към растежа на самото растение.

Основните компоненти на грижата за цветя на открито са:

 • Навременно поливане;
 • Направяне на необходимите превръзки;
 • Плевене на плевели;
 • Редовно разрохкване на почвата.

При спазване на всички правила за грижи, калиите ще започнат да цъфтят след месец и половина и ще ви радват с красиви цветя до есента.

Поливане и пръскане

Градинските кали са влаголюбиво растение, поливането е важен компонент на грижите за цветята. След засаждането калите не се поливат, спазвайки "сухия режим". Поливането започва след появата на първите издънки, някъде след 2-3 седмици след засаждането.

Забележка! Поток от вода е насочен около растението, като се избягва удрянето на клубените.

След появата на няколко листа, поливането се извършва по-често: 1-2 пъти седмично. Колко често поливате растението си зависи от времето. Правилното поливане трябва да е често, но умерено, за да поддържа почвата влажна. Кала не обича прекомерната влага в почвата, но не трябва да се оставя да изсъхне. При суша поливането трябва да е по-обилно, освен това листата трябва да се напръскват и навлажняват.

Допълнителна информация! Друга характеристика на цветето може да се използва като барометър: растението започва да плаче преди дъжда.

Методи и време за подхранване

Растението реагира добре на хранене, всеки период изисква различни торове. Тъй като калиите обичат киселата почва, тя трябва да бъде подкиселена.

Видове торове и необходимо количество

Време за кандидатстване и колко пътиКакви торовеНорма на потреблениеЗабележка
КацанеКомплексен минерал30-40 г / кв. мЗа осигуряване на храна за целия сезон
3 пъти на сезонЛимонена или оцетна киселина1 супена лъжица в кофа водаЗа поддържане на оптимално ниво на киселинност на почвата
Веднъж на 3 седмициСпециално за бульбиспоред инструкциитеЗа образуването и растежа на луковиците
Период на цъфтежКалиев сулфат1 супена лъжица на растениеПоръсете около растението, разпределете равномерно и поръсете малко пръст

Важно! Азотните торове допринасят за растежа на зелената маса, препоръчително е да не се използват.

Борба с болести и вредители

Калиите са относително устойчиви на заразяване с болести и вредители, но ако това се случи, трябва незабавно да започнете да отстранявате проблемите.

Възможни болести по растенията, методи за борба

БолестВъншни проявиПричини и средства за отстраняване
Жълто петно ​​и жълти ивици

(вирусен)
Появата на леки пръстеновидни петна и къдрави листа, деформация на цветя, леки удари по дръжките.Торговецът е трипс. Унищожаване на насекоми.
Бактериално мокро гниенеПоявата на гниене на дръжките на листата и дръжките на нивото на земята, последвано от тяхното счупване. Плачещи корени, изгнили. Клубените имат кафяви вдлъбнатини.Болните растения се унищожават.

Профилактика - засаждане само на здрави грудки.

Вредители и методи за борба

ВредителиПризнаци за присъствиеМетоди за контрол и превенция
Листни въшкиЛистата, пъпките и цветята пожълтяват, извиват се. При тежки повреди - лепкаво отделяне от листни въшки.При слаба лезия измийте с вода и сапун за пране.

Със силни - лечение с лекарства: "Antitlin", "Aktellik", "Fitoverm" и др.

След 4-5 дни лечението се повтаря.
Паяк акариСухото горещо време допринася за появата.

По листата - жълтеникави точки, които в крайна сметка се превръщат в големи обезцветени и сухи участъци.
ТрипсПоявата на сребрист блясък от горната страна на листните пластинки и кафяви петна от долната.

С течение на времето листата, цветята пожълтяват и изсъхват.
Народни средства - пръскане с инфузии: невен, бял равнец, жълтурчета, тютюн.

Лечение с лекарства: "Aktara", "Karate", "Fufanon" и др.

Грижи след цъфтежа

След цъфтежа калиите спират да поливат, изсъхналите дръжки се отрязват внимателно. Защо е необходимо - да се поддържа привлекателността на цветето и растежа на нови дръжки. През септември листата започват да пожълтяват, дръжките увисват. През втората половина на септември, преди настъпването на слана, грудките се изкопават внимателно и се подготвят за съхранение.

Кала лилии

Възможни нарастващи проблеми

Някои проблеми възникват поради нарушаване на правилата за отглеждане и грижи. Ако условията за съхранение са нарушени, посадъчният материал ще бъде неподходящ за отглеждане на цветя. Калите, които са засадени твърде късно, може да не цъфтят. Ако растенията са били засадени твърде близо едно до друго, те ще бъдат крехки и малки, а цветята са незабележими. Неподходящата, лоша почва също ще повлияе на растежа и цъфтежа. Недостатъчното поливане в горещо сухо време може да доведе до появата на насекоми. Прекомерното поливане ще изгние корените и клубените на растението. Спазването на прости правила на селскостопанската технология ще ви позволи успешно да отглеждате изобилно и дългосрочно цъфтящи растения.

Каласните цветя не са трудни за отглеждане в градината, устойчивостта на самото растение към болести и вредители улеснява постигането на успех. Производител на цветя, дори и с малко опит, може да отгледа буен храст с нежни съцветия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина