Книфофия - засаждане и грижи на открито

Родината на книфофията е слънчева Африка. Тя може да се превърне в уникален екземпляр в градината, така че това цвете се използва в ландшафтния дизайн. Отглежда се както единично, така и в комбинация с други цветя. Статията по-долу описва как изглежда knifofia, засаждане и грижа за цвете на открито.

Ботаническо описание

Цветето Kniphofia е многогодишно цвете. Принадлежи към подсемейство Асфоделик, семейство Ксантореви. Има вечнозелени плътни листа, боядисани в сиво-зелен цвят. Бушът образува розетка.

Как изглежда

Накратко за историята на появата

Растението книфофия започва своята история от 18 век. Той е кръстен на учения от Германия Е. И. Книфоф. Той работи върху растения и е първият, който дава описание на растението бнифофия.

Важно! Това цвете има други имена: триома, notosceptrum, kniphofia.

Характеристики на

Уникалността на съцветията е способността им да променят цвета си. Първоначално пъпките имат червен оттенък, след това стават оранжеви и след това придобиват ярко жълт цвят.

Описание на видовете

Към днешна дата са известни 75 разновидности на книфофията. Много от тях растат изключително в горещи африкански страни. Възможно е да се отглеждат само някои от тях в средата на Средната лента.

Knifofia Tukka

Knifofia Tukka е закърнял вид. Съцветието може да нарасне до 15 см, а растението достига дължина 80 см. Това е най-устойчивият на замръзване вид, който понася добре температурните промени. Може да се отглежда в саксия у дома.

Изглед Tukka

Най-често срещаните разновидности на този вид са:

 • knifofia Alcazar. Височина 80 см, оранжеви съцветия;
 • Флеминг факел. Той е хибрид и се откроява сред другите с малкия си размер. Нараства до 65 см.

Бери книфофия

Това е висок вид. Дръжките могат да достигнат до 2 м, а съцветията до 25 см. Книфофията на ягодите се нарича още тритома.

Важно! Този вид се култивира от началото на 19 век.

Грандифлора

Най-популярните сортове ягодоплодни книфофия:

 • Ескимоски. Отдолу са ярко жълти съцветия, а отгоре са корали;
 • Марсиански. Расте до 1,5 м. Цветята могат да бъдат розови или червени. Това е термофилен сорт и затова трябва да се засажда на осветени места;
 • Macowen. Расте до среден размер. Цветята достигат 10-15 см, пъпките са оранжеви със златист оттенък. Понася висока влажност.

Хибридна книфофия

Хибридната книфофия е изкуствено отглеждано растение, базирано на ягодоплодни видове.

Най-популярните разновидности на вида:

 • Кобра. Има късен период на цъфтеж. Пъпките започват да цъфтят едва през август. Цъфтежът настъпва преди първата слана;
 • Ракета. Това е екзотичен сорт. Рядко се отглежда в градината. Бушът достига до 50 см. Цветовете са малки, червени. След засаждането на открито почвата започва да цъфти след 1-2 месеца;
 • Кардинал. Този сорт е висок, достига до 1,5 м. Цветовете са яркочервени.

Други популярни сортове на въпросното цвете включват:

 • Книфофия на Томсън. Растението може да нарасне до 3 м;
 • Д-р Кер. Дълъг е един метър, а съцветията са 25-30 см. Венчелистчета с лимонов цвят;
 • Оранжева красавица. Расте до 2 м. Листата се простират до 50 см дължина.

Как да се грижим

Knifofia изисква доста трудни грижи и отглеждане, тъй като има африкански корени. За нормално развитие цветето се нуждае от слънце през целия ден. Тя не понася сянка и течения, както и прекомерна влага.

Поливане

Книфофия е растение, устойчиво на суша, така че не се нуждае от обилно поливане.

Пръскане

Не е необходимо да пръскате растението, тъй като то не обича прекомерната влага.

Влажност

Тъй като knifofia е много деликатна към прекомерна влага, по-добре е да я засадите на хълм и където има добра дренажна система.

Грундиране

Пясъчната почва е подходяща за въпросната култура. Трябва да се разхлаби и оплоди. В дъното на дупката, където се планира засаждане на растението, се поставя дренажен слой и след това се покрива с плодородна почва.

Важно! По-добре е да се поставят камъни с различни размери около засаждането. Това ще позволи на почвата да се затопли добре.

Подхранване

Необходимо е да приложите подхранване под храстите на knifofia, като се ръководите от следните правила:

 • когато се излюпят първите листа, е необходимо да се внесат торове, съдържащи азот;
 • след определен период от време се извършва торене с органични торове: хумус, компост, торф;
 • след края на цъфтежа се добавя калий или пепел. Това ще позволи на растението да понася благоприятно слана.

Характеристики на зимните грижи

В зависимост от климатичния регион, презимуването на книфофията се извършва по различни начини:

 • в южните части на страната. Растението не се изкопава, а се прави подслон. Когато дойде есента, листата се завързват, за да се предотврати навлизането на влага вътре. Храстите се поръсват с листа или се покриват с фолио. В това състояние цветето може да издържи на температури до -15 ° C;
 • в северните райони. Цветето не е оставено на открито. Изкопава се и се трансплантира в контейнер. Трябва да има дренажен слой и хранителна почва. В това състояние книфофията е в състояние да презимува при температури не по-ниски от 8 ° C.

Кога и как цъфти

Дръжката е голяма. Когато книфофията цъфти: юли до септември. Цветното стъбло има султановидно съцветие. Нарича се още по друг начин шиповиден. Цветята цъфтят постепенно.

Важно! При някои сортове началото на цъфтежа настъпва от горните цветя, а при някои от долните. Всяко съцветие прилича на камбана.

Книфофия: отглеждане от семена у дома

Книфофията се размножава както със семена, така и по вегетативен метод. Отглеждането от семена у дома е труден процес, тъй като има много недостатъци:

 • отнема повече време;
 • няма достатъчно дневна светлина за отглеждане в северните и средните райони.

Използват се само семена, закупени от магазина. Засяват се през втората половина на март. Почвата трябва да има добра проводимост на влагата, да бъде рохкава и питателна. Контейнерът се покрива с филм за 2-3 седмици. Понякога филмът трябва да се отстрани, за да се проветри и овлажни почвата. Постепенно, след като поникнат първите издънки, растението се свиква със стайна температура. Когато се образуват два листа, растението се настанява в различни контейнери. Слизането се извършва през юли. Knifofia ще започне да цъфти през третата година.

Отглеждане на разсад

Вегетативен начин

Когато растението е на три години, то образува дъщерни розетки. Те могат да бъдат отстранени за размножаване на растението. В началото на май тези розетки се отстраняват с остър нож. Мястото на среза е добре изсушено и обработено с въглен. За детски части кладенците трябва да бъдат подготвени предварително. Те трябва да бъдат пълни с питателна почва. Отделените растения се трансплантират няколко часа след разделянето. Първо поливайте растението обилно, а след това, докато расте, 1-2 пъти седмично.

Забележка! Дъщерното цвете ще цъфти през следващата година.

Възможни проблеми

Някои опасни болести и вредители могат да убият книфофията.

 • От вредителите са широко разпространени насекоми, които ядат листа (листни въшки, паякови акари).Те се появяват на разсад. За да се отървете от тях, е необходимо да се напръскате с инсектицидни средства.
 • Гниенето е често срещано сред болестите. Развива се върху корените. Причината за появата му е преовлажняване на почвата. Първо, корените се третират с фунгицид. Ако това не даде резултат, тогава болните храсти се елиминират, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта.

Засаждането и грижите за книфофия са сложна процедура. Това се дължи на факта, че растението произхожда от Африка. Изисква много слънце и топлина. Най-опасно за него е прекомерната влага, която може да провокира появата на болестта. Във всеки случай тези, които се осмелят да отгледат това чудо, ще зарадват растението с необичайния си цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина