Засаждане на костен сок и грижи на открито

Придружител от рода на трайни насаждения от семейство Asteraceae. Родът е многобройен (около 600 вида), някои от тях се отглеждат като декоративни градински растения.

Кратко описание

Евпаториумът има второ име. Това се дължи на името на цар Евпатор, който като владетел на Понтий използвал растението като противоотрова. На руски цветът се нарича poskon.

Цъфтящ стръмно

Растенията са често срещани в европейския континент, Азия, Америка и африканските тропици. Конопът стръмен се характеризира с високо (от 70 до 180 см) право стъбло. Пубертетните листа са противоположни. Червеникаво-люлякови съцветия, наподобяващи кошници, се намират в горната част на стъблата под формата на метлица.

Bonebrush (Eupatoria cannabinum L.) цъфти от юли до септември. Корените и тревистата част излъчват деликатен аромат и имат горчив вкус. Расте по бреговете на реките, покрай потоци, както и върху заблатени тревни площи.

Популярни сортове

Известен висок (до 1,7 м) сорт Flore Pleno, който е украсен с махрови съцветия. Характеристика на популярния сорт Variegatum е ярко розовите цветя с прекрасна декоративна форма, нарастващи до 0,75 м. Но днес животновъдите продължават да откриват нови сортове на цветето.

Костен сок: размножаване

Три метода за разплод станаха популярни.

Изрезки от стетоскопа

Името на метода идва от процеса на рязане на резници. Това се прави в края на юни. Същността на метода е, че резниците се отрязват от стъблата, които имат три пъпки. Те се вкореняват в парникови условия, можете да покриете с буркан. Вкоренените кълнове в края на лятото се прехвърлят на мястото - на светло, слънчево място.

Важно! Растението е хигрофилно, в началото на растежа се изисква обилно да се полива. В бъдеще трябва да навлажнете почвата, докато изсъхне.

Първата зима на открито е сериозен тест за рязането. Поради това се препоръчва насажденията да се покриват със смърчови клони.

Разделяне на храста

Вторият метод включва разделяне на храстите на части. Този метод за размножаване е подходящ за 5-годишни храсти. Процедурата на разделяне се извършва през пролетта веднага след зимуването. С помощта на лопата или нож изкопаният корен се разделя на няколко части. След това разсадът се засажда на други места.

Важно! Трябва да се отбележи, че всяка част съдържа поне три пъпки.

Костен сок: как да се размножава със семена

Размножаването със семена започва през март. Първо, разсадът се отглежда от семена в топла стая. Тъй като посадъчният материал е малък, те леко се поръсват със земя, без да се задълбочават. След това се извършва поливане с добавяне на калиев перманганат и всичко се покрива с найлоново фолио, за да се създаде парников ефект. След 20 дни поникват първите издънки. Филмът се отстранява и след като върху тях се появят 4-5 листа, те започват да се гмуркат. Когато времето е топло, разсадът се трансплантира в почвата.

Размножаване чрез резници

Скелет: засаждане и грижи на открито

Цветните разсад ще процъфтяват и процъфтяват в добре организирана среда.

Капацитет на засаждане и почва

Как да засадите стетоскоп? Всичко започва с факта, че контейнерите се използват като контейнери за засаждане за отглеждане на разсад. Почвата е необходима хлабава и достатъчно плодородна. Почвата, специално събрана за разсад, отговаря на тези изисквания. Запълва се с необходимите минерални торове и микроелементи.

Избор на подходящото време за сеитба

Разсадът, отглеждан от разсад, обикновено цъфти през втората или третата година. Посейте семена в топли помещения в началото на пролетта.

Семената могат да се смесят с фин пясък и след това да се засеят в контейнер или кутия върху влажна почва. Необходимо е да се поръси с вода и да се покрие със стъкло. Растението се отличава с продължителна кълняемост.

Забележка! Ако разсадът се появи само в началото на май, това е напълно приемливо време.

Време

Сеитбата на семена се извършва през март, а силно коренище на кълновете се формира вече през април.

Слизането на разсад в открит терен и излизането се извършва в края на май - началото на юни.

Как да се грижим за разсад

С появата на първата двойка истински листа разсадът се трансплантира в чаши. През юни разсадът се трансплантира в студена оранжерия, а на следващата пролет кълновете се засаждат на постоянно място на открито, така че да растат, да се размножават и да радват с цветя.

Избор на място и подготовка на почвата

Растението радва със съцветия, ако отглеждането на стръмнината се извършва на подходящо място за него. Храстите предпочитат умерено плодородна, влажна почва с добър дренаж на открито, слънчево място. Може да расте под полусянка. Леките плодородни глинести на ниски места са най-добрият вариант за култивиране на непретенциозен храст джудже.

Важно! Пясъчните глинести и глинести почви изискват предварително усъвършенстване с органични вещества (компост, хумус)

Кацане на открит терен

Благоприятни условия за слизане на постоянно място - пролет.

Кацането се извършва след предварителна работа:

 • изкопаване;
 • премахване на големи камъни;
 • подреждане на дренаж;
 • въвеждане на хранителни добавки в почвата (костно брашно, пепел, хумус в съотношение 1: 3: 6).

Дупките за засаждане трябва да съответстват на размера на коренището на разсада, което се освобождава от старата земя. Практикува се задълбочаване в почвата с 5 см.

Между дупките се поддържа разстояние от около 70 см. След това почвата около разсада се уплътнява и полива.

Забележка! За да запазят влагата и да създадат бариера за плевелите, много производители използват метод за мулчиране на дървени стърготини.

Многогодишно растение в градината

Bonewood: отглеждане и грижи на открито

При естествени условия грижата за метлата се състои в хранене, напояване и разрохкване на почвата. Подрязването през вегетационния период не се практикува. Избледнелите клонки отмират сами, трябва да бъдат отстранени своевременно.

 • Температура и осветление. Растението е топлолюбиво и светлолюбиво, въпреки че може да се примири с малко сянка.
 • Поливане. Евпаториум е влаголюбиво растение. В сухо време трябва да поливате често.
 • Пръскане. Той предвижда предотвратяване появата на вредни насекоми под формата на пръскане на храстите с фунгициди.
 • Влажност. При цялото излагане на влага трябва да се внимава да се предотврати разпадането на кореновата система.
 • Грундиране. Цветен храст се нуждае от дишаща почва, така че често трябва да се разхлабва и мулчира, но не дълбоко.
 • Подхранване. Растението реагира добре на оплождането. Препоръчителната схема (3 пъти на сезон) дава на храста сила за растеж и обилен цъфтеж.

Кога и как цъфти

Най-популярните видове стетоза са:

 • коноп, който е кръстен заради приликата си с конопени листа;
 • набръчканият вид се подразделя на няколко разновидности. Например, набръчканият шоколад с черни листа е популярен.Известен е и сортът Браунлауб, който има кафяви листа и пъпки;
 • лилаво със синкаво-зелени стъбла и щитовидни съцветия;
 • Петнистата пържола има няколко разновидности, сред които грандиозният разпространяващ се Atropurpureum със силни стъбла и виненочервени цветя;
 • Тръбните видове се отличават със сорта Албум, който расте в изправени трапецовидни храсти с височина три метра.

Цветни форми

Малки цветя се събират в около 12 парчета. във формата на кошница. Щитните съцветия достигат 12 см в диаметър.

Период на цъфтеж

Цъфтящото време е август и септември.

За ваша информация! Растенията привличат вниманието и през октомври, когато върху тях се появяват сребърни отливи и плодове със семена. Миризмата на ванилия присъства през целия вегетационен период.

Промени в грижите по време на цъфтежа

С настъпването на цъфтежа грижите не са по-трудни от обикновено. Необходимо е да се следи състоянието на почвата, а именно нейната влага, както и да се премахват плевелите, когато се появят на мястото.

Засаждане на многогодишно растение по вегетативен начин

Възможни нарастващи проблеми

Увреждането на листата от насекоми може да бъде сериозен проблем.

От вредителите за растението майсторите на листа са опасни. Тези насекоми живеят в листа и изгризват проходи в тях. Отровните химикали не действат, можете само да се отървете от повредените листа.

За ваша информация! Костният сок не страда от заболявания.

Признаци на неправилна грижа

В някои случаи храстът може да остане без цветя:

 • с недостатъчно осветяване на сайта;
 • ако храстът не е нараснал до периода на цъфтеж.

Използване в ландшафтен дизайн

Костните насаждения се използват главно под формата на групови насаждения, за да се съживят очертанията на терена:

 • като фоново растение;
 • за добавяне на цветове към смесени насаждения в цветни лехи и розови градини;
 • при регистриране на крайбрежни зони в близост до водни тела;
 • за рязане.

Комбинира се добре с многогодишни цветя.

Евпаториум в дизайна на цветна градина

Дълго цъфтящо красиво многогодишно стъбло може да се отглежда без много усилия и условия в домашна градина. Характеристиките му като растение, което може да помогне за ефективно декориране на местната зона, се използват активно от производителите на цветя на практика. И, както можете да видите от снимката, резултатът си заслужава.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина