Хортензия синя или синя - засаждане и грижи на открито

Хортензията като градински храст набира все по-голяма популярност от година на година. В региона на Москва, на частна територия, можете да намерите съцветия с млечен цвят, по-рядко метлици с различен нюанс. Синята хортензия не е резултат от селекцията, а условията за грижа за растението. Но не всички негови разновидности са в състояние да променят цвета си.

Хортензия синьо или синьо

Хортензията метливо синьо или бяло придоби популярност поради дългия си цъфтеж. Затова цветето е наричано от мнозина като „вечно лято“. Синият цвят често се дава на едролистни, градински хортензии.

Синя хортензия

Произход и външен вид на растенията

Най-ранната информация за растението датира отпреди 40-70 милиона години, родината на хортензията е Северна Америка. В Азия се появява много по-късно, преди около 25 милиона години. Цветето е донесено в Европа едва през 18 век, като първият вид е дървовиден.

Не е трудно да се разпознае растението: височината е до 1 м, на стъблото са разположени големи листа с форма на сърце с еднакъв зелен цвят. В края големи съцветия се свързват в полукълбо с размер до 25 см. Цъфтежът продължава от средата на юни до пристигането на първата слана, след което вегетативната част умира.

Описания на цъфтежа на растенията

Ако се вгледате внимателно, всяко съцветие е съвкупност от малки елементи, които приличат на съд за течност. За това растение и получи името си. В превод от латински това означава „съд с вода“. В централната част кутия със семена узрява до края на сезона. В периферията цветята са стерилни.

Външният вид на цветето зависи от сорта. Хортензията на метлицата има широка основа и конична форма с дължина до 25 см. Елементите на съцветието са до 30 мм всеки, те се състоят от четири венчелистчета, те са стерилни.

За ваша информация! Градинска синя хортензия е многогодишно растение с максимална височина 2 м. Венчелистчетата могат да станат лилави, сини или бели. Цъфти от август до ноември.

Дървесният сорт се различава по височина, достига до 3 м. Растението има овални листа с дължина около 20 см, метличките се състоят от малки цветя. Стъблата трябва да се подрязват ежегодно. Хортензия дървоподобно синьо не се среща в градината, този вид не подлежи на оцветяване.

Едролистна хортензия

Видове и сортове

Освен че принадлежат към растителни видове, всеки има няколко разновидности. Те се различават не само по външен вид, но и по степен на капризност, изисквания към съдържанието.

Мини Пени

Този сорт, подобно на принца, принадлежи към градинските видове. Има едролистна синя и розова хортензия. Растението толерира добре полусянката, с компактни размери. Височината на леторастите достига 80 см. Сортът е устойчив на гъбична атака.

Рамари

Наричат ​​го още Лагуна. Бушът обича висока влажност, изисква пръскане. Понася добре полусянката, принадлежи към разноцветните сортове.

Забележка! В зависимост от киселинността на почвата, цветята могат да бъдат сини, светлосини или лилави.

Свобода

Този сорт предпочита сянка. Листата са тъмнозелени на цвят, съцветията не надвишават диаметър 15 см. Особеността на сорта е промяната на цвета за един сезон: в началото на лятото съцветията придобиват розов оттенък, след което се превръщат в сини.

Compeito

Цветята от този сорт се отличават с лилаво-синия си цвят в периферията и белите в центъра. Стартира през 2007 г. в Япония. Този вид също обича влагата, затова се препоръчва напояването на храстите. Издънката съдържа много малки цветя до 5 см всяко.

Нико Синьо

Този сорт принадлежи към едролистната хортензия. Максималната височина на храста е 1,5 м. Листата са продълговати, назъбени.

Зелените растат бързо, Синята хортензия придобива сянка на цветя в зависимост от киселинността на почвата: при ниска стойност - бледо синьо, висока - синьо.

производителност

Тази опция се отнася до хамелеоните: започва сезона с розово, след което се превръща в синьо. Това е ремонтантна разновидност, поради която е възможно да цъфти отново след една година. Отнася се за устойчиви на замръзване сортове. Ако се очаква ранен цъфтеж, тогава той се нуждае от подслон.

Важно! Растението е непретенциозно, може да расте както на слънце, така и на сянка.

Изпълнение на хортензия

Джомари

Цветята от този сорт са големи, двойни. Височината на храста достига 90 см, което го характеризира като миниатюрен. Листата са големи, продълговати. Цъфтежът започва от издънките на втората година на растеж.

Как да направите хортензии сини у дома

Как да се грижим за синя хортензия в градината, така че да ви зарадва с редовен цъфтеж? Важно е да следвате прости правила. Спазването на препоръките за грижи също ще ви позволи да промените цвета от бял на син или неговите нюанси.

Първият етап е правилното засаждане на растението в земята. Можете да засадите храст през пролетта или есента, което не е от основно значение. Ако направите това след зимата, то само когато снегът се стопи и почвата се затопли малко.

Важно! Варовата почва е категорично неподходяща за растение. Киселинността на почвата не трябва да надвишава 5.

Режим на поливане

Синята хортензия в повечето случаи изисква редовно обилно поливане. Освен това се насърчава напояването на зеленина. За да осигурите оптималния параметър на влажност, трябва да изберете правилния субстрат. Най-добре е да изберете смес от пясък, торф, хумус и гнила зеленина в съотношение 1: 1: 2: 2.

Хортензията е синя, засаждането и грижите на открито включват поливане 1-2 пъти седмично. Когато зеленината изсъхне, достатъчно е да донесете вода под храста и тя ще оживее. През лятото режимът на поливане се увеличава до 3 пъти седмично. Поливането на 1 храст изисква около 20 литра вода.

Добавка на минерали

През първите две години храстът не се нуждае от допълнително хранене, тъй като първоначално е засаден в подготвена почва.

Храненето на растенията трябва да се извършва до три пъти през активния период. Първият етап - след събуждане, вторият - преди пъпка, приблизително през май. Третият път, когато синята хортензия се храни в края на сезона (през август-септември). След образуването на пъпки, торът се въвежда отново.

Допълнителна храна

Първата хранителна среда трябва да съдържа азот, фосфор и калий. Торенето на втория етап трябва да се състои от:

  • суперфосфат 2 части;
  • 1,5 части карбамид;
  • калиев сулфид.

Третата подхранка може да се основава на оборски тор или пилешки изпражнения. Растението също обича млечната киселина, така че суроватка, кефир, кисело мляко могат да се добавят към почвата.

Забележка! Хортензията е калцефобно растение, така че торът не трябва да съдържа този макроелемент.

Ако добавите прекомерно количество подхранване, тогава обилният цъфтеж ще доведе до счупване на стъблата.

Характеристики на грижите

За да отглеждате растение в Поволжието, трябва да знаете как правилно да се грижите за него през активния период. Това е най-важният момент. Бушът през този период се нуждае от разрохкване на почвата, плевене, подхранване и своевременно поливане.

Характеристики на грижите през периода на почивка

След цъфтежа е необходимо да се поддържат комфортни условия за поддържане на растението. Ако това е декоративна опция, засадена в саксия, тогава тя се пренарежда на прозорците, обърнати на запад.На открито, растението, ако сортът не е устойчив на замръзване, изисква изолация. Той се нуждае от температура 8-10 ° C.

Преди началото на активния растеж храстът трябва да бъде отрязан. Април е най-подходящ за това, преди началото на вегетационния сезон. Старите стъбла се изрязват в корена, сухите цветя се отстраняват.

По този начин, синята хортензия е няколко разновидности на цветя, които променят цвета си при определени условия. Растението обича високите нива на влажност, предпочита полусенчести места. В активния период цветята се нуждаят от поливане, напояване и торене.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина