Дърво на хортензия - засаждане и грижи на открито

Властолюбив и пищно цъфтящ декоративен многогодишен храст - дървесна хортензия - се появи в Русия от Северна Америка, където расте в дивата природа. Животновъдите са получили много сортове и хибриди, които се различават по цвят на цветята и размери на короната.

Дърво на хортензия: засаждане и грижи на открито

Дивите храсти (латинско име "Hydrangea Arborescens") в естественото си местообитание могат да растат до 3 м, но култивираните сортове са много по-скромни по размер.

Цъфтяща дървесна хортензия

Короната се поддава добре на формираща резитба, след което ще изглежда по-спретнато. Ето защо тези храсти са чести гости на градински композиции с участието на различни култури: цветя, иглолистни дървета и др. Ако желаете, можете да оформите дърво или буен храст, и в двата случая не е трудно да се получи отличен резултат.

Произходът и външният вид на растението

Северноамериканските пионери предоставиха основата за работата на животновъдите по целия свят. Съвременната култивирана дървесна хортензия е храст с не много дебели космати издънки, покрити с яйцевидни листа, яркозелени от предната страна и синкавозелени от вътрешната страна.

Описания на цветя

Съцветията имат диаметър около 15 см и форма на изпъкнал щит. Те се събират от малки белезникави цветя, всеки от които е с ширина не повече от 2 см. Обичайният сезон на цъфтеж продължава от втората половина на юли до края на септември. Семената узряват през октомври.

Дървесни съцветия на хортензия

Забележка! Големите стерилни цветя са най-видими в съцветието. Съседите им са много по-малки, но именно от тях се образуват капсулите, пълни със семена. Плодоносните цветя цъфтят в бяло и с времето стават зелени.

Видове и сортове

Култивираната дървесна хортензия няма толкова много сортове, колкото другите видове декоративни храсти. Цветът на съцветията е предимно бял или розов. Но хибридните новости имат и по-интересни необичайни цветове. Можете да се досетите за тях по това как ще се нарича разсадът. Всички те се чувстват отлично в повечето климатични зони на Русия, включително Московска област, Урал и Сибир.

Бял

Тази група е най-многобройна. Включва следните добре познати и популярни сортове:

 • Annabelle е бяла хортензия, подобна на дърво, кремообразните й цветове образуват сферични съцветия с диаметър до 20 см. Височината на устойчив на суша храст е около 1,5 м. Големите многобройни съцветия принуждават клоните да се наклонят към земята, така че е препоръчително да се осигурете им подкрепа. Животът на храста е до 50 години. Устойчивост на замръзване - до -40 ° С;

Дървесна хортензия

 • Incrediboll се различава от Annabelle в още по-големи съцветия, до 30 см в диаметър. В този случай цветята първоначално цъфтят в зеленикав оттенък, а след това се превръщат в снежнобели шапки. Растението е по-високо - достига 3 метра височина;
 • Hayes Starburst също е издръжлив храст със силни клони. Съцветията му с двойни цветя са с форма на купол и отначало имат зеленикав цвят, като постепенно стават бели. Височината на храста е около 1,2 m.

Розов

Този цвят не е типичен за дървесната хортензия, но животновъдите по всякакъв начин се стремят да разнообразят естествените нюанси на съцветия. Резултатът от техния труд бяха следните разновидности:

 • Invincibelle е дървовиден храст със съцветия с ярък тъмно розов цвят, почти червен. Най-вече цъфтящият храст на хортензия прилича на люляк, тъй като размерът и цветът на листата са почти еднакви. С течение на времето наситеният оттенък на цветовете става много по-светъл. Сортът се отличава със сухоустойчивост, мразоустойчивост и е подходящ за отглеждане в замърсена с газове градска среда;
 • Pink Pinkushen е компактен храст с височина до 1,5 м и ширина до 1,2 м. Пирамидалните съцветия имат бледорозов цвят, който остава непроменен през целия сезон. Сортът е устойчив на вредители, издържа на суша и студове до -35 ° C.

Стерилис

Този вид хортензия се различава от всички останали по това, че отрязаните резници се вкореняват изключително добре. Бушът расте бързо, цъфти от юли до октомври. Възрастно растение достига височина 2 м и ширина 2,5 м.

Дърво на хортензия Sterilis

Буйните съцветия при цъфтеж имат нежен бежово-зелен цвят. Постепенно тя се озарява, става напълно бяла. Издържа добре на температурните промени: както продължителни дъждове, така и дълги сухи периоди.

Трансплантирайте след покупка на открито в страната

При избора на разсад в разсадник трябва да бъдат избрани екземпляри с височина 50-100 см. Корените им трябва да са дълги поне 30 см. Най-добре е да купите дървесна хортензия в контейнери със затворена коренова система, тъй като това е най-добрата гаранция за успешно оцеляване.

Какво е необходимо за кацане

Най-често нови храсти се засаждат през пролетта или есента. Пролетта е за предпочитане, тъй като в този случай растението ще има достатъчно време, за да формира мощна коренова система. Ако засаждането се извършва през есента, тогава след падането на листата те трябва да покрият ближния стеблен кръг със слой мулч, а короната с всеки наличен покривен материал.

Съставът на почвата не е критичен. Много по-важно е киселинно-алкалният му баланс, той трябва да бъде равен на рН = 5,0-5,5. Препоръчва се добавяне на торф за задържане на влага и пясък за по-добра дишане.

Забележка! Цветът на съцветията зависи от химичния състав, който може да се регулира в правилната посока с тази техника.

Избор на най-доброто място

Хортензията е лека и влаголюбива. Тя се нуждае от добре осветена зона, която ще бъде леко засенчена следобед. Това е една от причините, поради които най-често храстът се засажда близо до стените на къщи, огради, перголи. Много сортове са крехки клони, така че се нуждаят от защита от поривите на вятъра.

Големите съцветия огъват тънките клони към земята с теглото си, така че си струва да им осигурите опора предварително. В градинските центрове можете да намерите подходящ дизайн за всеки храст или да изградите ограда около него със собствените си ръце от скрап материали.

Дърво на хортензия: стъпка по стъпка процес на засаждане

Инструкции:

 1. Изкопава се дупка за засаждане 40 × 40 см и дълбочина 50 см. Ако са засадени няколко храста подред, тогава трябва да се вземе предвид растежа на короната, характерен за тези сортове. Удебелено засаждане ще доведе до влошаване на декоративните качества на храста.
 2. Изсипете 1-2 кофи вода на ден преди засаждането, за да наситите почвата.
 3. Пригответе питателна почвена смес за насипване в ямата. Към него се добавя голямо количество торф и хумус, както и 50 г суперфосфат.
 4. На дъното на ямата като дренаж се полага тънък слой от счупена тухла или експандирана глина, а също така е монтирана опора за връзване на храста, за да се избегне изкривяване.
 5. Корените на разсада се спускат в дупката и се покриват с пръст, като веднага се полива обилно и се поръсва с мулч.

За ваша информация! Ако разсадът е пуснал корени, скоро ще даде обилно увеличение и с пролетно засаждане през същата година вече ще е възможно да се възхищаваме на красивите цветя.

Размножаване

Собствениците на поне един храст на хортензия няма да имат затруднения при размножаването му в произволно голям мащаб. Храстът е красиво резници, а съцветията дават много пресни семена всяка година.

Размножаване чрез резници

Смята се, че има два оптимални сезона за прибиране на резници:

 • В началото на юни. Отрежете издънките на текущата година с парче от миналогодишния растеж;
 • през юли. Апикалните издънки се отрязват, които не са имали време да се лигнизират напълно.

Висококачественият дръжка има 2-3 двойки листа, от които долният се отстранява, а останалите листа се съкращават наполовина, за да се намали площта на изпаряване на влагата. Короната е внимателно притисната.

Резените се потапят в корен стимулатор. Резниците се засаждат в градинско легло на полусянка с рохкава почва или в оранжерия. Задълбочете се до нивото на долната двойка бъбреци. Успешното вкореняване отнема 20-30 дни. През това време листата трябва да останат зелени, а пъпките да започнат да растат.

Важно! Много е важно да се следят високите нива на влажност, така че резниците веднага се покриват с пластмасови бутилки, за да се създаде парников ефект.

Отглеждане от семена

Методът не е много популярен, тъй като младият разсад ще трябва да се отглежда у дома в продължение на две години и след това да се трансплантира на открито през третата година. Семената се вземат от най-пресните и се засяват през февруари. Предварително накиснати за два дни. През това време корените трябва да се излюпят.

Сеитбата се извършва почти без потъване в контейнери с обща височина 30 см. Почвата се взема с рН = 5,0. До появата на зелени издънки контейнерите се държат покрити с фолио. Това обикновено отнема две седмици. Грижата за младите разсад се състои в подхранване с пълно комплексно торене два пъти месечно, поливане, а също и ежедневно пръскане с вода.

Разсад от хортензия дърво

Докато растат, разсадът се трансплантира в по-дълбоки саксии. През есента обаче те изхвърлят листата си. Те незабавно се прехвърлят в помещение с температура не по-висока от 5 ° C до пролетта. Навлажнявайте почвата от време на време, за да не изсъхнат корените. През пролетта те отново се връщат към топлината. Разсад, готов за разсаждане в открит терен, трябва да има височина около 30 cm.

Грижа

Дори неопитен градинар няма да има затруднения да отглежда буен дървесен храст на хортензия на своя сайт. Тя се нуждае от редовно поливане, формираща резитба и периодично подхранване.

Режим на поливане

Храстът е изключително хигрофилен, трябва да е във влажна почва, но преовлажняването е неприемливо. Това може да доведе до загниване на корените. Ако храстът няма достатъчно влага, той може да изхвърли всичките си пъпки и дори вече цъфтящи съцветия.

Обичайният режим на поливане през топлия сезон е от 1 до 2 пъти седмично, в зависимост от количеството дъжд. Залейте с утаена вода при температура 20-25 ° C. За целта дръжте цев наблизо, като я напълните с дъждовна или чешмяна вода.

Подхранване

Преди бутонизиране през пролетта в почвата се внася смес от суперфосфат (40 g), калий (30 g), урея (20 g). Ще трябва да подхранвате отново по време на пъпките. Можете да направите без урея, а калият и суперфосфатът се добавят съответно 40 g и 70 g. През есента, преди падането на листа, под всеки храст се внася 15 кг тор, изгнил през лятото на чист въздух.

Забележка! Ако храстът показва прекалена крехкост на леторастите, тогава поливането с леко розов разтвор на калиев перманганат помага.

Особености на грижите през периода на цъфтеж

Тежестта на съцветията е основният проблем. За да не се чупят клонките, те се нуждаят от опора. Ако не сте се притеснили за това предварително, ще трябва да го инсталирате през юни.

Изрязване на изсъхнали съцветия

Тъй като съцветията изсъхват, те трябва да бъдат внимателно отрязани с резачка. Оставят ги само ако искат да вземат семена.

Характеристики на грижите през периода на почивка

Особеността на хортензията е, че пъпките се появяват само на издънките тази година. Ако не режете, храстите постепенно се удебеляват и броят на образуваните пъпки непрекъснато намалява.

Най-сериозната резитба се извършва през пролетта - през март-април. Целта му е да премахне всички клони, растящи вътре в короната, замръзнали и счупени през зимата, нарушавайки симетрията на короната. Ако можете да видите, че храстът е удебелен, изрежете цялото излишно. Обикновено върховете на леторастите се отрязват с 3-5 пъпки, така че горната двойка да гледа навън. Веднага след това можете да извършите планирано хранене.

Подготовка за зимата

През есента е важно да се премахнат всички сухи съцветия, както и повечето тазгодишни издънки. Младите клони трудно издържат на зимуването, така че е най-добре да ги отрежете, така че да се появят нови млади издънки от пъпките на лигнифицираните клони.

Забележка! Подслон се изисква за храсти само през първата година или две. За да направите това, вземете всеки наличен покривен материал, покрийте короната с него, като го фиксирате с тухли. За по-старите растения са достатъчни хълбоците и мулчирането.

Дървесната хортензия изглежда много красива в градината, особено когато се сдвоява с други сортове, например с метли. Богата селекция от форми и нюанси на съцветия, радваща цъфтежа си от юли до октомври, позволява на всеки да закупи новост по свой вкус. Грижата за нея изобщо не е трудна.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина