Коя година цъфти хортензия след засаждането

Хортензията е грандиозно и ярко цвете, което радва окото със своите буйни съцветия и буйство от цветове. Той отдавна спечели симпатиите на производителите на цветя, започна да засажда в градината и у дома, като стайно растение. Културата не се счита за причудлива, не изисква специални условия на отглеждане. Но понякога възниква въпросът коя година хортензията цъфти след засаждането, тъй като често времето за цъфтеж е значително различно.

Хортензията е дървесно или храстово растение с метличести, сферични, понякога щитовидни съцветия. Всяко съцветие има два вида цветя: малки, двуполови (разположени в средата на съцветието) и големи стерилни (разположени по краищата). Цветовата гама на хортензия е разнообразна: от снежнобяла, кремава до наситено синьо и лилаво. Времето, периодът и интензивността на цъфтежа зависят от това къде да засадите хортензията, на сянка или на слънце, от вида на растението, грижите и метеорологичните условия.

Как изглежда хортензия

Календар на цъфтежа на хортензия

Периодът на цъфтеж на различните сортове хортензия е различен, някои цъфтят само за месец и половина. Ранните сортове цветя започват да цъфтят в началото на юни, някои сортове радват окото до средата на октомври (колкото по-топъл и мек е климатът, толкова по-дълъг е цъфтежът, растението има повече време да се подготви за първата слана и да премине в латентно състояние Период).

Календар на цъфтежа по сортове хортензия

Сорт хортензияюниЮлиАвгустСептемвриОктомври
Анабел                  +        +        ++
Invizibel Spirit                +       +                +
Мента                +        +         ++
Ванилия                 +         +        +         +
Пинки Уинки        +         +
Kendlllight              +       +         ++
фантом                 +         +        +         ++
Зелен състезател+                +

Внимание! Избирайки правилните две или три разновидности растения, можете да осигурите постоянно интензивно празнуване на цветя във вашата градина в продължение на няколко месеца.

Защо хортензия не цъфти

Почти е невъзможно да се определи за коя година хортензията цъфти при засаждане. При оптимални условия културата цъфти 2-3 години след засаждането на разсада. Много зависи от качеството на посадъчния материал, от издънките от каква възраст са положени цъфтящи пъпки. Ако цветните дръжки се образуват на леторастите през първата и втората година, цветето може да цъфти на следващата година след засаждането. Ако само втората година, младото растение ще цъфти по-късно.

Друг важен нюанс е, че закупените разсад се приспособяват към естественото им местообитание за дълго време. При индустриалното отглеждане често се използва методът на експресна дестилация - използват се различни активатори на растежа. Те допринасят за бързото развитие на растението в началните етапи, но изчерпват силата му. Процесът на възстановяване е дълъг - кълнята отнема много време, за да пусне корени на ново място, спира да расте.

Внимание! При засаждане на такива градински цветя се препоръчва да не се променя радикално почвата: в дупката се излива смес от тревна почва с торф и пясък. Редовното поливане, пръскане и умерено торене ще помогнат на растението да се възстанови. Важна роля в процеса на адаптация играе фактът дали хортензията расте на сянка - отслабеният разсад не понася парещото слънце.

Предпоставки за цъфтежа на хортензия:

 • Правилно подрязване. Цъфтящите пъпки за следващата година в повечето случаи се полагат през предходния сезон. Ако ги отрежете, храстът няма да цъфти.

Формиране на Буш

 • Подходящо осветление. Начинаещите производители винаги са в размисъл: хортензията обича слънцето или сянката. Това е наистина важен въпрос, тъй като липсата на осветление, като агресивно слънце, влияе зле на развитието на цвете.
 • Подслон издънки за зимата. Спешен проблем за всички региони на Русия, с изключение на южните.Цветните дръжки замръзват, растението се нуждае от време, за да се възстанови.

Внимание! Някои градинари, за да предпазят растението от замръзване, го трансплантират в саксия и го отнасят в къщата. Нискорастящите едролистни хортензии могат да се отглеждат като стайно цвете.

Основните грешки при засаждане на хортензии:

 • Подхранване и торове. Растението се нуждае от органично торене и редовно подхранване. Ако културата е прехранена, нейните ресурси са насочени към формиране на зелена маса, а не към полагане на цъфтящи пъпки.
 • Засаждане близо до голямо дърво. Независимо дали хортензията обича сянката или слънцето, не си струва да я засаждате под короната на високо дърво - корените й са много агресивни и няма да позволят на кореновата система на цветето да се развива.
 • Прекомерно поливане. Растението обича влагата, но се нуждае от обилно поливане по време на периода на адаптация или топлина. Прекомерната влага, особено в глинести почви при липса на дренаж, може да доведе до загниване на корените.
 • Състав на почвата. Културата се развива добре на рохкави, слабо кисели почви, лошо понася алкална и тежка глинеста почва.

Внимание! В зависимост от киселинността на почвата цветът на съцветията се променя. На неутрални почви те ще бъдат светли пастелни нюанси, на кисели почви - наситени ярки цветове.

Ярки пъпки

Полезни съвети и тайни за грижи

За да може храстът на хортензия да цъфти в точното време, а периодът на цъфтеж е дълъг, опитни градинари ви съветват да следвате някои препоръки:

 • Подхранването се извършва два пъти. През пролетта се прилагат азотни торове - за развитието на кореновата система и широколистната маса, през лятото - поташови препарати (те допринасят за укрепването на растението, дълъг цъфтеж). През есента и ранната пролет се използват органични торове: оборски тор, пепел, хумус.
 • Почвата е леко окислена. За това към почвата се добавят алуминиев стипца или хелатни торове. У дома използвайте утайка от кафе, чаени листа или лимонена киселина. За да се избегне алкалност на почвата, препоръчително е да пресаждате редовно стайното растение. Препоръчително е да мулчирате градинската хортензия с дървени стърготини, кора от иглолистни дървета.
 • Когато засаждате закупен разсад, не унищожавайте бучката пръст, в която се намира кореновата система на растението. За по-лесно адаптиране, производителите често използват метода на почти кореново хранене: около корените на хортензията се образува малък изкоп с радиус 20-25 см, в който се поставя хумус или оборски тор. По този начин растежът на растенията се стимулира, кореновата система се развива. Този метод на торене се използва и когато е необходимо пресаждане на разсад.

Засаждане на храст

 • Можете сами да отгледате разсад, този материал е по-здрав, по-лесен за овладяване и расте добре. Хортензията се размножава чрез семена, резници и разделяне на храста. Отглеждането на реколта чрез сеитба е доста трудна и старателна задача. По-лесно е да се използва методът на резници: здрав пагон с 2-3 пъпки се отрязва и се поставя във вода. След известно време дръжката се засажда в саксия или през есента на открито, покрито със стъклен буркан.
 • Повечето сортове хортензия се подрязват през пролетта. Всякакви манипулации през есенния период могат да доведат до увреждане и измръзване на млади пагони.

Подстригана хортензия

Съвет! Някои градинари дори не премахват последните съцветия - смята се, че те са в състояние да запазят растението при тежки студове. През есента старите насаждения се подмладяват.

 • Задължителна изолация на храсти за зимата. Необходимо е да мулчирате хортензията, да премахнете листата, внимателно да огънете клоните и да покриете растението с клони от иглолистни дървета.

Мулчиране за зимата

 • Добавянето на калиев перманганат към водата по време на поливане и редовно разрохкване на почвата ще помогне да се избегне гниене на корените.

Съвет! Цветята на хортензия нямат подчертан аромат, не привличат пчели, те могат да бъдат засадени близо до пътеки, прозорци, врати.

Цвете край пътеката

Къде да засадите хортензия

Въпросът къде да засадите хортензия: на сянка или на слънце, е доста актуален и представлява интерес за много любители на тези цветя. Това не е изненадващо, защото осветлението е един от основните фактори, които влияят върху цъфтежа и развитието на растението.

В условия на постоянна дълбока сянка хортензията расте добре, набира зелена маса, но не образува дръжки. При такива условия растението няма да цъфти.

Може ли да се засаждат хортензии на слънце? Всичко зависи от продължителността и ъгъла на излагане на слънчева светлина върху растението. При постоянно осветление хортензията се поддава на стрес, цъфтежът става краткотраен и избледнял. Директната слънчева светлина изгаря листата, не позволява на дръжките да се развият с пълна сила.

Внимание! Hortense обича слънцето, но светлината трябва да бъде разсеяна, а не изгаряща. Най-добрият вариант е сутрешното и следобедното осветление. Културата расте добре в леко засенчена зона, защитена от течение.

Характеристики на кацане в зависимост от региона

Климатичните условия оказват голямо влияние върху растежа и цъфтежа на хортензиите. Необходимо е да изберете правилния вид растение, да изберете място за засаждане и да покриете храста за зимата.

В южните райони, по-специално в Краснодарския край, е препоръчително да засадите хортензията на засенчено място. Можете да направите без подслон, трябва да сгушите храста добре, да мулчирате почвата. Можете да засадите в края на есента.

В средната лента и региона на Москва е необходимо да изберете леко засенчена зона. За хармоничното развитие на повечето сортове хортензия на метлицата са достатъчни пет часа интензивна слънчева светлина. Трябва да покриете храста за зимата по-внимателно: мулчирайте почвата, завържете клоните, леко го наведете надолу, поръсете го със земя, покрийте го със смърчови клони или специален материал отгоре. Препоръчително е да засадите хортензия в средата на есента, преди настъпването на слана.

Подготовка за зимуване

В северните сурови региони (в Сибир, Урал) мястото за засаждане се избира възможно най-осветено - слънцето в тези райони не е толкова интензивно, хладният климат принуждава растението да акумулира възможно най-много топлина. Хортензията се приготвя за зимата много внимателно: тя се заземява, мулчира, клоните се връзват, навеждат се, покриват се с тъкан плат, смърчови клони. По-горе те са покрити с кутия или е изградена "хижа" от велпапе. Необходимо е да се засади култура в началото на есента - растението трябва да се укрепи преди началото на студеното време.

Хортензия зимува в кутия

Хортензията е красиво ефектно растение, което, ако се грижи правилно, ще украси градината през цялото лято. Тя обича лек слънчев цвят, топлолюбив е, но издържа на студено време, расте добре на кисели рохкави почви.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина