Грижа за хортензия през пролетта - как правилно да трансплантирате хортензия

Хортензията е цъфтящ храст, който принадлежи към семейство Hortensia. Растението е родом от Югоизточна Азия, пуснало е корени в градините на Московския регион, някои сортове се отглеждат успешно дори в Сибир. Хортензията се отглежда като стайно растение, но големите външни храсти са по-популярни.

Грижа за хортензия през пролетта

Когато избират растения за засаждане в страната, опитни градинари отдават своето предпочитание на хортензии. През сезона на цъфтежа храстът е покрит с големи съцветия, които миришат добре. Правилната грижа за растението през пролетта ще осигури обилен цъфтеж до есента.

Пролетните грижи за храста започват в края на март, в северните райони този период преминава към април-май. Основното условие е през деня и през нощта да се поддържа положителна температура без замръзване. Грижата за храстите изисква прецизност, трябва да знаете какво да храните, колко да поливате и кога да трансплантирате хортензията.

Люлякови и розови съцветия

Поливане

Ако зимата беше суха и мразовита, без размразяване, на растението липсва влага. Непосредствено след зимуването хортензията се нуждае от поливане. За да може цветето да започне да расте по-бързо след хибернация, трябва да се „събуди“.

Правила за поливане на хортензии в началото на пролетта:

 • Един възрастен храст се нуждае от около 12-15 литра вода;
 • Не можете да напълните растението с хлорирана вода, преди поливането водата от чешмата трябва да се утаи в отворени контейнери за 2-3 дни;
 • Към подготвената вода за напояване трябва да се добави калиев перманганат, готовата течност трябва да е бледорозова. Решението ще помогне да се предпази растението от болести;
 • Не можете да поливате хортензията с ледена вода, преди поливането тя трябва да се нагрее до 30-35 ° C;
 • Поливането с разтвор се извършва веднъж седмично, ако времето е топло без дъжд. Ако пролетта е дъждовна и хладна, храстът се полива на всеки 10 дни;
 • Поливайте растението с разтвор на манган 3 пъти, след което поливането продължава с обикновена вода. Разтворът се излива под корена, наложително е да се обработи короната - това ще помогне да се предпазят листата от болести.

Какъв цвят трябва да бъде разтворът

Подхранване

В началото на пролетта се образуват листа и пъпки на хортензия, по това време тя изисква хранене. За ускоряване на растежа се използват богати на азот торове. Подхранването се извършва на 2 етапа:

 1. В началото на образуването на листа се използва смес от вода, калиев сулфат и карбамид. В 5 литра вода трябва да разредете 1 ч.л. всеки компонент, това е достатъчно за хранене на 1 възрастен храст;
 2. Когато пъпките започнат да се образуват, съставът на тора се променя. За голям брой съцветия и буен растеж се използват минерални смеси, които съдържат фосфор и калий. Често се използва суперфосфат, достатъчно е да се разреждат 1-2 с.л. л. прах в 10 литра вода. 5 литра разтвор се изсипват под корена на 1 храст. Можете да използвате всеки комбиниран тор в съответствие с инструкциите на опаковката.

Забележка! Торът съдържа достатъчно азот и може да се използва като тор, когато се образува зеленина. Трябва да се разрежда с вода, за 10 литра течност е достатъчен 1 литър тор.

Разрохкване и мулчиране на почвата

В началото на пролетта трябва да обърнете внимание на почвата, в която расте хортензията. Съвети за това какво да правите:

 • След зимата подслонът се отстранява от хортензията; необходимо е незабавно да се почисти зоната около храста.Земята се почиства от сухи листа, клони, премахват се изсушени плевели;
 • Почвата в радиус от 1 м около ствола се разхлабва на дълбочина 5-10 см, за да се насити с въздух;
 • Земята около багажника е покрита с дървени стърготини, торф или кора, за да се предотврати изпаряването на влагата. Смърчови клони и дървени стърготини ще свършат работа.

Забележка! Мулчиране с торф и дървени стърготини не само „заключва“ влагата, но и насища почвата с минерали.

Прищипване, прищипване и пролетна резитба

За да изглежда храстът спретнат, старите и сухи клони се подрязват в началото на пролетта. Сериозната пролетна резитба се извършва само една година след засаждането, винаги преди образуването на нови издънки. Освен това всяка пролет се извършва резитба, която включва следните процедури:

 • Прищипване. За буен растеж и правилна форма, всички издънки на хортензия трябва да бъдат притиснати - отсечете краищата. Прищипването не позволява на храста значително да се увеличи по размер. Издънките престават да растат по дължина, започват да растат плътно отстрани. Процедурата се провежда през май;
 • Pasynkovanie - отстраняване на излишните странични процеси. Извършва се с цел осигуряване на обемно цъфтеж и големи съцветия. Издънките, които не цъфтят, частично поемат храната, която храстът получава от почвата. Ако ги премахнете, цъфтящите клони ще получат повече минерали и ще цъфтят по-пищно;
 • Санитарното подрязване е сезонна процедура, по време на която се отстраняват развалените, изсушени и замръзнали клони, сухите съцветия;
 • Подрязване против стареене. След процедурата остават 6 до 9 основни силни издънки, всички слаби клони и издънки се отрязват. Наложително е да се премахнат издънките, по-стари от 4 години;
 • Изтъняване на резитбата - премахване на излишните клони, които пречат, заплитат се или растат вътре в короната.

Има няколко групи храсти; трябва да се грижите за всеки от видовете по различни начини.

Забележка! През първата година след засаждането хортензията не се нуждае от силна резитба, храстът трябва да свикне с новото място. През пролетта е достатъчно да премахнете повредени и слаби издънки, няма нужда да прищипвате или прищипвате клоните.

Подрязване на едролистни, назъбени и бодливи хортензии

Има няколко вида храсти, първата група се състои от едролистна, назъбена и бодлива хортензия. Общото между тези храсти е, че върху издънките през последната година се образуват нови съцветия.

Назъбена хортензия

Тези храсти не трябва да бъдат силно подрязвани; само плододадените съцветия от миналата година трябва да се отстраняват върху плодородните издънки. Подрязват се спретнато, без да се докосват нови пъпки.

Идеалното време за резитба на растения от група 1 е ранната пролет, когато пъпките започват да се подуват или излизат първите листа. В началото на пролетта храстите от първата група се разреждат, изсушените и замръзналите клони се отстраняват. Не се препоръчва сериозна резитба, няма да навреди на храста, но ще цъфти само след една година.

Важно! Визуално не винаги е възможно да се разграничат повредените клони от здравите. За да разберете, че издънката е развалена, трябва да остържете малко кора с нож или нокът и да погледнете цвета. Ако клонът е зелен вътре, той е здрав, замръзналите издънки ще бъдат кафяви или жълтеникави.

Подрязване на хортензии от дървета и метли

Втората група растения включва храсти от метличеста и дървесна хортензия. Техните съцветия се образуват на нови издънки, образувани тази година.

По-добре е да не отлагате с резитбата, в противен случай храстът ще цъфти късно. През март, веднага след премахването на зимния подслон, е необходимо да се отрежат издънките от миналата година. Подрязването се извършва преди набъбване на пъпките. Характеристики за различни сортове:

 • В дървесната хортензия издънките се скъсяват, оставяйки 2-3 пъпки. Можете да оставите 1 пъпка на възрастен храст. Ако това не бъде направено, клоните ще растат гъсто и цветята ще стават по-малки всяка година;
 • Клоновете на хортензията на метлицата се изрязват на 1/3 от дължината. Плътната корона се изтънява, усуква се и се отстраняват слаби клони.

Подрязване на стари съцветия

Забележка! На всеки 5 години храстите трябва да се подмладяват, като се отрязват почти всички клони. Оставете само основните силни клони и няколко млади издънки.

Пресаждане на хортензия след зимата на друго място

Трансплантацията на хортензии на друго място се извършва през пролетта, докато започне сезонът на цъфтеж. Оптималното време е от края на март до началото на април. По това време почвата може да не се затопли достатъчно и да бъде твърда, така че трябва да се подготвите за пролетното засаждане през есента. Преди да трансплантирате хортензия, трябва да подготвите храст:

 • Когато храстът избледнее, съберете клоните в куп, плътно ги притиснете и ги завържете в кръг с плътно въже;
 • Около багажника се изкопава тясна канавка в радиус от 40-50 см до дълбочина 20-30 см. Трябва да го напълните с компост и да го напълните добре с вода. За големи храсти се изкопава канавка на разстояние 50-70 см от багажника;
 • През пролетта храстът се изкопава заедно с голяма земна буца, за да не се повреди кореновата система.

През есента трябва да подготвите ново място за засаждане. Новият сайт трябва да бъде не по-лош от предишния, в противен случай растението няма да пусне корени. Как правилно да подготвим почвата:

 • Трябва да се изкопае и разхлаби ново място за храста, да се премахнат плевелите и отломките;
 • Почвата се смесва с органични вещества като едър пясък, торф, борови иглички. За засаждане на 1 храст са ви необходими 3 до 5 кг от който и да е от тези компоненти;
 • Земята трябва да бъде оплодена със суперфосфат или някакъв минерален състав. През зимата всички добавки ще реагират със земята; в началото на пролетта мястото ще бъде готово за засаждане на хортензии.

Забележка! За разплод може да се използва голям храст. За това изкопаният храст е разделен на няколко части. Корените трябва да се измият; при разделяне те не могат да се режат наполовина. Всички парчета са засадени на различни места.

Как правилно да трансплантирате хортензия, инструкции стъпка по стъпка:

 1. На подготвеното място изкопайте дупка за засаждане, с размер поне 50х50 см, със същата дълбочина. Корените на растението трябва да бъдат свободно посещавани в него;
 2. На дъното на ямата трябва да има дренажен слой от камъчета или тухлени чипове;
 3. Почвата за засипване трябва да се състои от широколистна почва, едър пясък и хумус в съотношение 2: 1: 1. Попълването е необходимо малко, тъй като храстът се трансплантира заедно с бучка земя;
 4. Изкопаният храст се поставя внимателно в ямата, кухините се запълват с подготвено запълване;
 5. Почвата трябва да се уплътни с ръце, като почука малко по повърхността. Задължително са монтирани 1-2 опори, към които втулката е вързана, в противен случай ще се срути;
 6. Земята около храста се мулчира с дървени стърготини, малки клони или кора;
 7. Пресаденият храст се полива през ден, независимо от времето. 10-15 литра утаена вода се изсипват върху 1 храст.

Забележка! На всеки 10 години храст за възрастни трябва да бъде презасаден на ново място.

Възможно ли е да се трансплантира хортензия през юни

Опитните градинари знаят кога да трансплантират хортензии безопасно. През юни започва сезонът на цъфтеж и храстът е покрит с големи шапки съцветия. По това време не трябва да го безпокоите и да го отрежете, толкова повече не можете да трансплантирате храста. Съцветията могат да бъдат повредени и да отпаднат, на следващата година след разсаждането хортензията ще цъфти по-малко или изобщо няма.

Бяло съцветие

Изключение могат да бъдат северните региони, например Сибир или Урал. На тези места затоплянето се случва много по-късно, отколкото на юг. Няма точна дата за трансплантация на хортензия, която ще работи във всички региони. В края на март са възможни слани и ниски температури, по това време храстът не може да бъде трансплантиран. Цъфтежът започва през юли, така че хортензията все още може да бъде трансплантирана в началото на юни.

Истинската украса на градинската площ е цъфтящата хортензия, грижата за нея започва през пролетта, включва резитба, поливане и подхранване. Този храст се вкоренява в различен климат, може да се намери както на север, така и на юг.Добре поддържаното растение ще ви радва с буен цъфтеж и ароматен аромат всяко лято.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина