Туя - засаждане и грижи на открито през пролетта

В превод от древногръцки туя означава „дърво на живота“. Защо толкова привлича вниманието на биолози, лекари, дизайнери, парфюмеристи и обикновени градинари? На първо място, това е адаптация към околната среда. Туята може да расте в блата, в долини, по бреговете на планински реки, тя се адаптира добре към почви, богати на варовик и бедни подзолисти. В допълнение, това дърво живее дълго време, възрастта му може да надхвърли тристагодишнината си. В Европа туята е известна от 16-ти век, а в Русия е засадена за първи път в началото на 19-ти век. в Крим, в ботаническата градина Никитски. Първите почитатели оцениха не само нейната приказна красота, която се запазва целогодишно. Иглите съдържат етерични масла, които отдавна се използват широко в медицината и парфюмерията.

Характеристики и видове

Туя принадлежи към голосеменни растения от иглолистни растения от семейство Хвойнови. Този род включва кипарис, секвоя, таксодиум. Растенията от този род живеят средно до 150 години, но понякога и повече.

Красотата на храста целогодишно

Туя е представена от дървета и храсти. Младите растения имат меки игловидни игли с бледозелен цвят, а възрастните имат люспеста, наситено зелена. Плодовете са малки, продълговати шишарки с плоски семена. Те узряват през първата година.

За ваша информация! Известни са 120 разновидности, които се различават по цвят и структура на иглите, размер и вид корони.

Западната е най-често срещаният тип

Всички сортове се подразделят на пет вида:

 • западната туя е най-често срещаният конусовиден вид. Непретенциозен и зимоустойчив, подходящ за градинарство. Има много форми и разновидности;
 • сгъната туя. Понася по-лошо зимата, младите издънки леко замръзват по време на студено време, но постепенно иглите се възстановяват;
 • източната туя е подходяща за южните райони. В Средната лента е необходимо да се покрие;
 • Японска туя. Предпочита смесени гори или планини. Устойчив на замръзване, непретенциозен, издържа на дълги периоди на суша;
 • Корейската туя е храст с разперена корона с разперени клони и меки игли, маломерна. Второто име е пълзяща туя. Засажда се само в южните райони.

Туя японска, устойчива на замръзване и непретенциозна

Как да отглеждаме туя: ​​размножаване

Размножаването на туя се извършва както по обичайния вегетативен начин, така и чрез семена. Не е трудно да го отглеждате, но не бива да пренебрегвате правилата за засаждане. Сортовите растения обикновено се размножават само по вегетативен начин, към който биолозите се отнасят до разделянето на храста и резниците.

Размножаване чрез резници

Резниците се приготвят през юни от дървесни 2-3-годишни стъбла. Подходящи са и полулепени стъбла от текущата година. Резниците трябва да бъдат внимателно откъснати с пета, обработени с разтвор на хетероауксин. Изрезката трябва да бъде засадена на дълбочина 15-25 см. Съставът на необходимата почвена смес: торф, тревна почва и пясък в съотношение 1: 1: 1. Всичко се разлива с разтвор на калиев манган. За рязането се създава микрозеленен ефект, като се покрие с найлоново фолио. Проветряването и втвърдяването е възможно само след пълно вкореняване.

Забележка! За зимата растенията са покрити с дървени стърготини или смърчови клони. В началото на минусовите температури можете да покриете с фолио.

Размножаване със семена

Това е дълъг процес, който отнема 3-5 години.Засяват се и се стратифицират само прясно събрани семена. Семената се охлаждат през есента, където се съхраняват до пролетта. Засява се на открито до дълбочина 0,5 см на сенчесто място. Отгоре се изсипва тънък слой дървени стърготини, по-добре от иглолистни дървета.

Трябва да се внимава почвата да е рохкава, влажна и защитена от пряка слънчева светлина. Когато се появят издънки, леглото трябва да се мулчира с торф и да се разлива с минерален тор веднъж на 2 седмици. Младежът, който е нараснал до зимата, отново е покрит със смърчови клони и фолио. През пролетта грижите за кълнове се възобновяват.

Важно! Едва през третата година, когато височината на туята достигне половин метър, тя може да бъде трансплантирана на постоянно място.

Туя: засаждане и грижи на открито

Туя може да се засажда както през пролетта, така и през есента. Но пролетта е за предпочитане (от 20-25 април до 15-20 май), тъй като през лятото кореновата система на младия храст ще се засили и те няма да се страхуват.

Разсад готов за засаждане

Важно! Как да засадите туя и как да изберете правилното място на сайта, трябва да се погрижите предварително. Въпреки непретенциозността си, растението обича светлината, но не издържа на директни ярки лъчи. Яркото обедно слънце води до дехидратация на храста, което влошава зимата. Не обича туя и течения.

Как да засаждаме туя на открито през пролетта

След избора на място се изкопава дупка с диаметър около 1 м. Кореновата система на разсада трябва да се побере в дупката, така че да остане 15-20 см до дъното. Земята се изсипва на дъното, смесва се с малко количество компост или изгнил тор. Подходяща е и содена земя с добавка на пясък и торф.

Забележка! Ако това е младо растение и земна бучка не се е образувала, тогава преди засаждането трябва да спуснете кореновата система в смес от глина и вода (консистенцията на заквасена сметана).

Разсадът е инсталиран в центъра на ямата, кореновата система на туята се изправя, ямата се пълни с подготвена почвена смес.

Ако растението е голямо, тогава кореновата система от саксията се изважда с бучка пръст и се спуска в дупката. Кореновата шийка на туята трябва да е над нивото на земята. След това трябва внимателно да натъпчете земята около разсада, да се излее обилно с вода, като се добави корен към нея. След поемане на течността, върху почвата трябва да се излее слой мулч (компост, торф) за допълнителна защита на кореновата система в неблагоприятни дни. Засаждането на туя през пролетта е по-благоприятно за нейния растеж и формиране.

Важно! Мулчът не трябва да пада върху долните клони и да покрива багажника, в противен случай дървото може да изгние.

Как да изберем готови разсад или защо е по-добре да се свържем с разсадници

Трябва да купите туя със затворена коренова система в контейнер. Може да е земна бучка, увита в чул. Растението не трябва да има белена кора, повредени издънки и признаци на заболяване. Засаждането и отглеждането на разсад ще бъде по-лесно, ако го купите в специални разсадници, където грижите се извършват от професионалисти. Можете също така да получите инструкции стъпка по стъпка за кацане.

Най-добре е да отглеждате туя от малко растение, тъй като тя се вкоренява по-добре. В зависимост от сорта и климата, колонообразната туя може да нарасне с 1-1,5 м за 5-6 години. Джуджетата растат по-бавно. Важно условие е да се оплоди правилно.

Златен Брабант, златист цвят на игли

Бързо растящите сортове са в особено търсене:

 • Брабант. Колонна туя, която годишно расте 25-35 см височина и 7-15 см широчина. Тя има големи издълбани игли с малахитов оттенък. Той е устойчив на замръзване, бързо растящ, често се използва в ландшафтен дизайн;
 • Златен Брабант. Иглите й са златни;
 • Колона. Тесна колонна корона, годишно добавя 30-40 см нагоре и широчина около 5 см. Люспести игли. Зимоустойчив сорт;
 • Фастигията. Колонен и бързо растящ. Короната е тясно-конична и стълбовидна. Растежът е около 30 см височина и 5 см ширина. Иглите са тъмнозелени, меки със смолист аромат. Устойчив на студ;
 • туя сгъната или гигантска.Добавя до 25 см годишно. Иглите са тъмнозелени, лъскави, от долната страна се виждат бели петна. Има остър иглолистен аромат. Зимоустойчив, но не понася топлина;
 • Смарагд е вид западна туя. Тя има тясно-конична форма, гъста плътна корона. Сортът е устойчив на замръзване и устойчив на сянка.

Важно! Необходимо е да се избере растение, предназначено за региона, в който ще бъде засадено.

Туя: как да засаждате и да се грижите

Колко бързо туята расте, зависи от грижата за нея. За младите растения честото поливане, подхранване и резитба са много важни. Почвата на разсада трябва да се разхлаби и да се плеви. Тъй като кореновата система е на повърхността, плевенето трябва да се извършва внимателно около дървото, не по-дълбоко от 8-10 cm.

Как да храним туя през пролетта

През пролетта растението трябва да се подхранва с минерални торове. Сега в продажба има специални балансирани течности, предназначени за определени видове растения, които се разреждат с вода. Най-известните от тях са корен и агрекол.

Как да изрежете туя и да оформите нейната корона

Подрязването на растението се извършва през втората година след засаждането с мощна резачка. Най-добре е да се реже през лятото, когато клоните и пъпките на храста най-накрая се оформят и той започва да цъфти. Следващата резитба се извършва в края на август.

Подстригване на туя, декорация от храсти

Как да изрежете туята правилно? Технологията е проста: обикновено образуването започва, когато растението достигне желаната височина. Не се отрязва повече от 1/3 от издънката.

За ваша информация! Подрязването се извършва, когато туята расте по всяко време на годината, но за предпочитане от пролетта до есента.

Болести на туя и тяхното лечение

Най-често дърветата страдат от следните заболявания:

 • късна болест. Признаци: стволът става мек отдолу, дървото изсъхва, иглите са сиви. Причина: влагата застоява в почвата и не се оттича. Коренът изгнива. Болестта може да бъде предотвратена чрез поливане с фунгициди. Не подлежи на лечение;
 • кафяви издънки. Признаци: жълтеникав вид на някои от люспите на летораста. След това стават кафяви и умират. Лечение: изрежете болните издънки, подхранете дървото с варовик и специални торове. През лятото пръскайте с фон дьо тен;
 • ръжда и шута. Признаци: потъмняване и падане на иглите. Лечение: лечение с фунгицид, съдържащ мед (HOM препарат или течност от Бордо). За профилактика отрежете и изгорете всички лоши клони.

Туя в ландшафтен дизайн

Дървото е нападнато и от паразитни насекоми. Най-често засегнатата туя пожълтява, мнозина не знаят какво да правят в този случай. Причината за всичко може да бъде петнист молец или фалшив щит, който разваля надземната част. Като част от борбата с вредителите, трябва да пръскате с карбофос, актеллик. Преработката се препоръчва преди почистване на пъпките. Есенното копаене помага на насекоми, заразяващи корените на растението, така че да няма застой на вода.

Най-популярното използване на туя е за украса на лични парцели, площади и алеи. Това е един от най-популярните храсти в озеленяването. В близост до къщата както отделно, така и съседните храсти изглеждат страхотно. Грациозната корона създава непроницаем жив плет. В умели ръце от зеленина се създават красиви фигури. Не забравяйте, че туята пречиства въздуха, насища го с фитонциди. И най-важното е, че дава красота.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина