Флокс субулат: засаждане и грижи на открито

Флокс е невероятно многогодишно градинско растение с бели, розови и лилави цветя. Подходящ за отглеждане както в южните, така и в средните ширини. Нека да поговорим за това какви са тези цветя, как да ги засадим и как да се грижим за тях по-нататък.

Ботаническо описание на растението

Phlox subulate beauty е северноамериканско мразоустойчиво растение, което не се нуждае от много поддръжка. Най-голямото предимство в разнообразието от съцветия. Следователно, това е най-търсеното растение в градината.

Флокс

На височина достига 20 сантиметра. Корените му се простират дълбоко в земята, а стъблата са обвити в буйна зеленина. Всяко стъбло има много тесни и остри листа с приятна за кожата текстура. В горната част на леторастите има дръжка. Цветовете са със среден размер, достигайки диаметър от четири сантиметра. В зависимост от сорта може да бъде наполовина по-малко. Има три вида цвят. Флоксът цъфти в продължение на 3 седмици, от май до юни. Ако се грижи добре, той ще цъфти отново през август и октомври.

Интересно е! Те лесно се използват в градинския дизайн за цветно декориране на миксбордове, подпорни стени и градината. Тези растения не се нуждаят от специални грижи и внимание.

Видове и популярни сортове субулатен флокс

Най-популярните сортове флокс са:

 • Полярно сияние,
 • Amazin Grace,
 • Уилсън,
 • Палечка,
 • Корал Ай,
 • Бонбонени ивици,
 • Mayishne,
 • Nettleton,
 • Телария,
 • Themiskaming.

Първите две цветя с интересно име имат форма на звезда, снежнобяла структура и лилаво око. В диаметър цветята достигат 2,4 сантиметра за Аврора и 1,8 сантиметра за Амазин. Всяко стъбло достига 12 сантиметра височина.

Втората двойка сортове имат студен цвят, близък до лавандула и синьо. Те имат форма на звезда, растат до 20 сантиметра височина. Най-енергичните сортове. Те са добре използвани за създаване на красиво озеленяване. Те растат, за да образуват буйни храсти с много цветя.

Третата двойка има светлорозов или снежнобял цвят с розови ивици по венчелистчетата. Диаметърът достига два сантиметра. Те достигат височина 10-12 сантиметра. Те образуват обилен, буен и дълъг цъфтеж. Ценен в градините за оригиналния си цвят.

Предпоследната двойка сортове се отличава със снежнобяла форма на колело. Те имат цветя, които достигат диаметър не повече от 1,7 сантиметра. Те образуват широки и буйни храсти. Те се различават от другите видове по това, че имат изумрудени листа с бяла граница. Може да бъде декоративно растение, което да допълва всеки състав.

Последните сортове имат ярък цвят: от люляк до пурпурно. Листата достигат два сантиметра в диаметър. Имат много дълъг цъфтеж. През лятото се наблюдава активен растеж.

Интересно е! Ако вземете предвид периода от 1956 г. - флоксите са най-купуваните цветя в света.

Има и растения: само с розови цветя, маломерни, с тъмни карминови цветя с черни очи, само бели цветя, сьомга-люляк, лилаво, лилаво, кръгло, снежнобяло или розово-алено с дебели възглавници.Всички флокси са разделени на две големи групи - субулатни и разпръснати.

Популярни сортове

Флоксът се разширява и разпространява - каква е разликата

Почти всички летни жители, купуващи флокси, не виждат разликата между изпъстрен и широк вид. Много хора мислят, че не са по-различни.

Всъщност и двете растения имат доста забележима разлика във височината, цвета, устойчивостта на замръзване и зимата, взискателна почва и насипност.

Разстелените цветя достигат височина от 40 сантиметра, нямат голямо разнообразие от цветове и не са подходящи за отглеждане в северните ширини. За тях е необходимо да се избере укрепена почва, богата на азот. Също така храстите им са малки и не достигат големи размери.

Субулат, като плевел. Те живеят добре навсякъде. В същото време те имат красиви съцветия.

Приложение в ландшафтния дизайн

Флокс субулат за използване в градинския дизайн е удобен и евтин. Той се комбинира с почти всички растения, които са под него или на същото ниво.

Те могат да се комбинират с лайки, теменужки, хортензии. Люлякът и хостата изглеждат цветни на фона на флокс. С тях можете да създадете уютен алпинеум, превръщайки флокса в централната украса на градината. Те изглеждат хармонично в градината, където в по-голямата си част има една зеленина.

Интересно е: много летни жители препоръчват да се засаждат флокси в отделни саксии и да се поставят близо до къщата. Това придава цвят на селската къща и насищане.

Големите лехи от флокс близо до иглолистни дървета и малки хвойни изглеждат добре. За разлика от това, градината е украсена с композиция, в която присъстват флокс, хоста, хвойна и няколко туи наведнъж, допълнена с малки иглолистни стърготини, поръсени на земята, така че плевелите да не растат.

Тази композиция изглежда особено естетически приятна при влизане в къща или малка крайградска сграда. Има и други успешни комбинации. Основното е, че има съвместимост и че близките растения не си пречат на растежа помежду си.

Цветни лехи

Възможни методи за разплод

Субсулатният флокс може да се размножава чрез семена, корени или резници. Процедурата може да се извърши по всяко време на годината. За да направите това, трябва да отделите корена от растението или да отрежете стъблото, да го поставите в топла вода за една седмица. Веднага щом се появят плътни корени, разсадът може да бъде засаден в земята, обилно напоена с вода.

Важно! За да направите растежа по-ефективен, можете да добавите Kornevin към водата преди това. Процесът на размножаване чрез резници и стъбла е идентичен.

Чрез семена размножаването става по следния начин: взема се най-красивото цвете и се изваждат семена от него. Поставят се във вода. Веднага след като първите корени се появят от тях, те могат да бъдат трансплантирани в открита земя.

Има и друг метод за разплод. Въпреки това е най-трудно и рядко, когато летен жител успява да го завърши. Това е разделяне по листа. За да направите това, листата, заедно със стъблото, се поставят в почвата под ъгъл и се покриват с фолио. Веднага щом се появят корените и растението не залита, всичко се прехвърля на земята.

Размножаване

Засаждане на флокс субулат на открито

Засаждането на субулатен флокс в земята и грижата за тях на открито не е трудно. Както бе споменато по-горе, флоксът може да се размножава и засажда както през лятото, така и през есента.

За начинаещите любители на цветя е по-добре да отворят вегетационния сезон през април, когато почвата се отърве от снега и се затопли малко. Идеално е да се засажда при температура от +15 градуса.

По-добре е да засадите тези красиви цветя на открито, където преди е имало тревна трева с невен и невен. Лоши предшественици са ягодите с чесън. Това се дължи на възможността растението да се разболее от нематода.

Важно! Тъй като има маломерни и високи сортове, те трябва да бъдат засадени, като се вземе предвид дълбочината на корените и височината на леторастите. Ниските са най-добре засадени покрай цветното легло, а високите близо до оградата с цветна аранжировка. Високи растения могат да бъдат засадени в центъра, а малки растения по краищата.

Избор на място и почва за засаждане

Когато избирате място за отглеждане и размножаване на разсад, трябва да отдадете предпочитание на местата, където слънцето оздравява.

Цветето може да расте на сенчести места, но тогава цъфтежът няма да бъде интензивен. Мястото, където ще бъдат разположени растенията, трябва да се почисти от плевели. След като растението расте, ще бъде трудно да се намерят плевели под него заради стъблата.

Планиране на цветно легло

Лесно е да планирате цветно легло от флокс: високите трябва да се комбинират с ниско растящи цветя. През лятото можете да засадите здравец в близост до тях с вероника, планинари, камбани, карамфили и алпийски астри.

Не по-малко интересни изглеждат цветни лехи с лилии, ориенталски макове, божури, лупина, камбала и пиретрум.

За справка: когато планирате цветна леха, за да постигнете интересен и естетически ефект, е по-добре да използвате готови схеми за засаждане.

Планиране на цветно легло

Как да се грижим за цветя

Субсулатният флокс, подобно на други растения, се нуждае от периодично поливане, когато почвата изсъхне, торене, разрохкване, мулчиране, прищипване, щипка и резитба. Някои от характеристиките на грижите, свързани със стилоидните видове, са описани по-долу.

 • Разрохкване, мулчиране

Разхлабването и мулчирането са задължителни процедури за постигане на желания ефект, а именно висококачествен и красив цъфтеж.

Разрохкването трябва да се извърши преди засаждането и мулчирането в продължение на 10 дни след отстраняването на плевелите.

Препоръчително е да добавите супена лъжица суперфосфат към земята преди мулчиране. Това е добър стимул да започнете да цъфтите през пролетта. Освен това пепелта ще отблъсне насекомите.

 • Подслон за зимата

Флоксите са устойчиви на замръзване. Те могат да бъдат оставени непокрити през зимата, особено на места, където континенталният климат е относително мек. В район, където е студено, например в сибирските земи и територии по протежение на Урал, е по-добре такива трайни насаждения в саксии да зимуват у дома.

 • Прищипване, прищипване, резитба

Подрязване

Премахването на излишните издънки от растението трябва да се извърши по-близо до октомври. Може да се прави и по време на активен цъфтеж.

Цветето обича резитбата и прищипването, той ги възприема добре. Произвежда нови издънки и цветя.

Важно! През октомври е важно да се обработи земята под стилоидния флокс с фунгициди.

Как да се грижим за флокса у дома

Грижата за многогодишно растение у дома не се различава от грижата за растение, поставено на открито.

Също така се изисква обилна слънчева светлина или ултравиолетова лампа, поливане, докато почвата изсъхне, и есенна резитба.

През зимата е по-добре да поставите цветето в частична сянка, за да го оставите да зимува и да презимува. За засаждане е по-добре да вземете укрепена почва, в която е растяла тревна трева, или да купите почва за такава трева в магазин.

Възможни болести и вредители

Флокс субулатът има добро здраве, така че е устойчив на много заболявания. Както всички цветя обаче, той е податлив на брашнеста мана (с по-бавно развитие с намален цъфтеж и обща летаргия).

С тази гъба трябва да се борим незабавно, тъй като тя може да унищожи всички стъбла. За да се избегне появата му, е необходимо периодично да се лекува с лекарства през пролетта, по-специално течност от Бордо и Топаз.

Болести

Паяковите акари също атакуват растението. Заради тях листата изсъхват, покривайки се с тъмни петна. Освен това гъсеници и нематоди гризат стъблата. Когато се появят, трябва да лекувате всичко с лекарството "Actrophyte".

Като цяло, шишевидните флокси са буйни цъфтящи растения, които са лесни за засаждане и поддържане. Те могат да се отглеждат както на закрито, така и на открито, защото показват висока устойчивост на студ и вредители. Начинаещите градинари и любители на цветята определено трябва да обърнат внимание на този вид растения.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина