Как да режем правилно хортензия през пролетта и дали е необходимо да я режем

Луксозен, наистина кралски вид се придава на хортензиите от буйните му съцветия в пастелни цветове. Тя радва своите почитатели от май до октомври, разкошен аромат и декорира градински парцели с нежни цветове на цветя. За да се постигне такава красота, трябва да се положат известни усилия, за да се отглежда това растение и постоянно да се грижи за него. Обилният цъфтеж на храстите зависи до голяма степен от процедура като резитба. Различните видове растения изискват по време на него да се спазват специални правила. Тяхното точно спазване ще отговори с благодарност под формата на обилен цъфтеж на храстите.

Пролетна резитба

Първо трябва да определите вида на растението, защото зависи от какъв вид резитба имате нужда. Растенията са разделени на 2 групи, цъфтящи на издънки:

 • Миналата година (едролистна);
 • Текуща година (дървовидни, метличести видове).

Буйният разцвет на красивата хортензия

Начинът на подрязване на хортензия през пролетта зависи от вида на растението.

Подрязването на хортензии от първата група през пролетта трябва да се извършва внимателно, като се премахват само изсъхналите съцветия и слабите издънки, които са пострадали през зимата. Стандартно - тук е неподходящо, ще лиши храстите от цъфтеж.

След като са избрали точното време: ден и месец, те се залавят за работа. Процесът стъпка по стъпка се извършва в следния ред:

 • Изтънете храста (дървото).
 • Слабите клони се отстраняват, отстъпвайки от повърхността на земята до ширината на дланта.
 • Нарежете издънките, разположени вътре в храста.
 • Засегнатите от замръзване клони се отрязват на нивото на „живата“ дървесина.

След края на работата храстът е фиксиран към опора и завързан.

Видове резитба

Правилната резитба включва няколко вида:

 • Стандартна прическа, която се прави всяка година. Необходимо е да отрежете храста, за да създадете силно растение с обилен цъфтеж.
 • Формиране - за да се даде на растението необходимата конфигурация и оптимално разположение на скелетните клони.
 • Санитарно - отстраняване на повредени, стари издънки, изсъхнали съцветия.
 • Подмладяване - извършва се върху силно повредени и стари храсти.

Дати на

Те често използват пролетна резитба, когато снегът още не се е стопил. Процедурата започва с подуване на растежните пъпки, тъй като те определят избора на клони, които трябва да се режат. Това обикновено е месец март или началото на април. Освен това трябва да се вземат предвид специфичните метеорологични условия. Дори ако бъбреците са подути, събитието трябва да се отложи, ако студеното време се върне. Но не можете да отлагате дълго време, защото растението трябва да има време да развие израстъци, които да цъфтят в стандартния за него времеви период.

Продължителността на тази операция също зависи от вида на растението. Дървовидната хортензия се развива по-бавно от хортензията на метлиците, ще отнеме повече време за формиране на процеси, така че работата трябва да се извърши на по-ранна дата (март). За паникулат е подходяща късна резитба (през април). За едролистните - трябва да го направите в началото на пролетта, но вземете предвид, че цъфти на издънките от миналата година.

Предимства и недостатъци на видовете резитба

През есента изсъхналите съцветия се премахват, клоните през зимата падат под тежестта на снега и могат да се счупят или да се повредят.

Подрязване на изсъхнали съцветия през есента

Останалата част от работата е оставена за пролетта, т.к. наличието на филийки може да причини развитието на болести, да доведе до намаляване на устойчивостта на замръзване. За пролетната резитба природата е поставила строг краен срок: преди началото на соковия поток.

Ползите от резитбата през пролетта включват:

 • Подобряване на външния вид чрез създаване на желаната форма на храста.
 • Буен цъфтеж поради съживяването на растежа на младите клони след отстраняване на изсъхналите.
 • По-лесно е да се идентифицират живите и умиращи клони по цвят и наличие на подути пъпки.
 • Резените няма да бъдат засегнати от студеното време.

Важно! След всяко подрязване участъците се дезинфекцират с въглен на прах. Също така стимулира растежа на нови издънки.

Недостатъци на процедурата през пролетта:

 • Кратки срокове за провеждане - през периода на почивка и началото на движението на сокове Закъснението ще навреди на растението и то няма да цъфти.
 • Намаляване на времето за растеж на нови издънки.
 • Промяна във фазите на растеж, хортензията няма да има време да узрее през лятото и да се подготви за зимата.

Дейности след подрязване

След пролетната резитба трябва да се организира правилна поддръжка. За да стимулирате бързия растеж на мощни издънки, е необходимо да се храните навреме. Органични торове под формата на разтвор на лопен или хумус, разпръснати около растението, се прилагат в началото на вегетационния период. Добър резултат дава храненето със специални минерални торове за хортензии.

Мулчирането на почвата със слой от 5-6 см с всеки подходящ материал е друг компонент на грижите за растенията. Това ще подобри метаболитните процеси в кореновата система, допълнително ще предпази от появата на плевели и нашествието на насекоми вредители. За растежа на листата и обилния цъфтеж е необходимо редовно и обилно поливане. В процеса на растеж е необходимо да завържете клоните, така че да не се счупят под тежестта на съцветията.

Чести грешки

Как правилно да отрежете хортензия, така че процедурата да е полезна, а не вредна?

Повтарящите се грешки, направени от начинаещи градинари, са:

 • Неправилно избрано време за работа, което най-често завършва със забавяне на растежа, слаб цъфтеж.
 • Неспазването на правилата, нарушаването на реда и режима на работа водят до неправилно формиране на външния вид, удебеляването му.
 • Пренебрегването на тези препоръки за конкретни видове може да доведе до смърт на растение, което тепърва започва своето развитие.
 • Непознаването на вида и името на придобитата хортензия заплашва с грешки в грижите и развитието на разсада.
 • Пълната липса на грижи е недопустима.

Подрязване и оформяне на дърво от хортензия

За пролетно и есенно подрязване на дървесна хортензия се използват подходящи схеми. През есента се изрязват само сферични съцветия. През пролетта харчат:

 • Санитарна резитба, отстраняване на счупени, замръзнали краища на клони.
 • Подмладяване чрез пълно премахване на стари клони.
 • Изтъняване, което се състои в изрязване на тънки, неспособни на цъфтящи издънки в центъра на храста и нула, появяващи се по краищата, за да се запази силата на цъфтящия храст.
 • Подрязване за цъфтеж, когато издънките от последната година се съкращават с 4 двойки силни пъпки.

С помощта на изтъняване те образуват красив храст с форма на букет. Този вид се отличава с изобилие от нулеви издънки, които растат директно от земята, така че растението трябва да се прорежда ежегодно, за да поддържа формата си и буйния цъфтеж. Новозасаденият храст се формира чрез скъсяване и изрязване на леторастите.

Дървесен храст на хортензия след резитба през пролетта

Подмладяване на стари храсти

За да подмладят растенията, те извършват цялостна резитба на храста "под пънчето", като отрязват клоните на ниво 10-15 см от земята. Тази операция е подходяща за растения на възраст от 5 до 7 години. Растение на възраст над 10 години не се подлага на тази операция; то може да умре от липса на храна. Те използват поетапна резитба, премахвайки стари клони парче по парче в продължение на 2-3 години.

Подрязване и оформяне на хортензии от метли

Този вид се отличава със способността си да образува нови цъфтящи издънки на клони на всяка възраст. Такова обилно образуване на цъфтящи клони може да доведе до отслабване на растението и появата на малки неописани съцветия. За да останат съцветията големи, а цъфтежът изобилен, операцията се извършва ежегодно, независимо от това коя форма на отглеждане са избрали: дърво или храст. В хортензията на метлицата от здрава пъпка могат да растат до 3 издънки. Малки клони, насочени навътре, се отстраняват, оставяйки тези, които растат навън. Съкращаването на издънките от миналата година ще бъде достатъчно, за да се увеличи броят на цъфтящите клони.

Панцилна хортензия след пролетна резитба

За да се образува храст, разсадът се погребва в земята по време на засаждането. Слабите клони, растящи от земята, се изрязват, силните нулеви не се докосват, с тяхна помощ образуват храст. Появяващите се израстъци се съкращават, оставяйки 1-3 пъпки, което допринася за появата на нови издънки с буйни съцветия. Така се образува сферичен храст.

За да създадете растение под формата на дърво, изберете разсад с добре дефиниран багажник. През първите 2 години е необходимо да се премахнат подземните издънки и да се отрежат клоните на последната година, като на всеки се оставят 2-3 пъпки. Образуваните от тях издънки ще хранят багажника за една година. През пролетта те се изрязват, без да оставят коноп, в резултат на което се образува стъбло (ствол). Той е прикрепен към опора, така че да се простира. През пролетта образуването на корона се случва поради миналогодишните издънки, разположени в горната част на растението. За вертикален растеж издънките се връзват, притискайки към багажника. Когато дървото достигне височина 50 см, те се съкращават. Формирането се извършва в продължение на 3 години.

Разликата между подрязването на метлицата хортензия

Паникуларният вид има отлична способност да изхвърля голям брой млади издънки, докато образуването на нулеви клони е слабо. Наблюдава се бърз растеж на храста, поради появата на издънки от пъпките на миналогодишните и по-старите клони. Броят на съцветията се увеличава всяка година, което води до отслабване на растението и поява на малки съцветия.

Бързият растеж на голям брой издънки нарушава формата на храста, прави външния вид неподправен. Поради тази причина растението се нуждае от ежегодна формираща резитба.

За да може храстът да цъфти обилно, трябва да изрежете старите клони, които поемат храна за развитието на нови издънки.

Важно! Колкото повече подрязвате хортензията на метлицата, толкова по-обилна ще цъфти през следващия сезон.

Видове подрязване на метлицата хортензия

През есента се премахват твърде дълги съцветия и конусовидни съцветия.

През пролетта харчат:

 • Санитарна резитба, когато се режат само мъртви клони. Това е вид, устойчив на замръзване, и няма замразени издънки.
 • Подмладяване, по време на което се отстраняват клони с бавен растеж. Този вид има скелетен ствол и клони като дърво.
 • Съкращаване на издънки за растежа на големи съцветия.
 • Разреждането се използва за отстраняване на излишните издънки.

Важно! 3-4 издънки, растящи от една пъпка, се отрязват този, който расте вътре в храста.

Пролетна резитба на едролистна хортензия

Този конкретен вид растение се счита за най-капризното. Той се нуждае от подслон за зимата, постоянен контрол на влажността и сезонна резитба.

Съцветия при този вид се образуват в горната трета на издънките през последната година, или по-скоро на млади издънки, израснали от горните пъпки на тези клони, образувани преди студеното време. При резитбата това се взема предвид чрез отрязване на малка част от клоните. Стандартно - ще доведе до факта, че няма да има цъфтеж. За едролистната хортензия резитбата през пролетта се свежда до изтъняване на храста и отстраняване на засегнатите от замръзване и счупени клони. Това не е трудно да се направи. Част от страничните процеси, клони от скелетните клони, се отрязват, предотвратявайки удебеляването в бъдеще. На всеки 4 години, за подмладяване на храста, клоните се отрязват на ниво 40 см от земята.

Забележка! Не трябва да се отрязва целият храст, премахва се само една четвърт от общия брой клони.

Кардинално подмладяване

Растенията, които са страдали от болести и вредители, тези, които са били пренебрегнати и потиснати, изискват кардинално подмладяване. Отказвайки други видове резитба, подмладяването се извършва по радикален начин. Храстите се изрязват "на пън", като се отстраняват многогодишни клони на височина 50-80 см от земята. След тази процедура ще премине един сезон без цъфтеж, но след една година храстът ще се съживи и ще отговори с буйна корона с обилен цъфтеж.

Грижи след резитба

Неразделна част от грижите за възстановяване е храненето. Това ще стимулира развитието на нови издънки, ще изключи изтъняване и разтягане на растежа. За тези цели се използват минерални торове за рододендрони и хортензии.

Дизайнерска композиция с хортензии

Мулчирането на почвата с торф, компост и други подходящи материали ще бъде важно при грижите. В кръга около ствола мулчът е разпръснат със слой над 5 см, което допълнително ще служи за по-добро запазване на влагата в почвата.

Хортензията дължи популярността си на несравними буйни съцветия. Тя се установява с гордо достойнство в градските паркове, в летните вили и в предните градини на частни имения. Дълъг период на цъфтеж и не твърде обременителни грижи послужиха за разпространението на растението в цяла Русия, дори сред начинаещите в цветарството. Пейзажите на дизайнерски композиции и аматьорско засаждане, украсени с нейното присъствие, не престават да радват производителите на цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина