Как да поливаме градинска хортензия правилно

Хортензиите могат да бъдат намерени в паркове и площади, на цветни лехи и тревни площи. Някои сортове се отглеждат на закрито. Поливането е важна част от грижите за растенията. Този елемент на селскостопанската технология е необходим не само за поддържане развитието на цветя, но и за регулиране на киселинността на почвата.

Как да разберете дали хортензия се нуждае от поливане

Хортензията е взискателна към почвената влага и нейния състав. Почвата трябва не само да има подходящо ниво на киселинност, но и да е пропусклива за вода. Стагнацията на влагата за растението е не по-малко опасна от изсъхването на почвата.

Поливането е важно за хортензиите

Забележка! Важно е да се поддържа умерена влажност на почвата през целия период на растеж и цъфтеж на хортензия (за цялата дълбочина на кореновата система).

Не си струва да се излива върху растението. Трябва да се вземат предвид факторите, които определят честотата на поливане:

 • количеството на валежите;
 • структура на почвата;
 • наличието на мулч;
 • честота на разхлабване.

Именно тези фактори определят времето, през което почвата ще загуби влага и ще изисква влага. Можете да определите нуждата на растението от поливане по външния му вид. При липса на влага листата и съцветията започват да изсъхват и цветът им избледнява. В този случай цветето веднага се полива и след 2-3 дни повърхността на почвата се разхлабва.

Изисквания към водата

Хортензиите изискват не само честотата на поливане, но и качеството на водата. В някои случаи поливането с маркуч за хортензия може да бъде опасно.

Опасности от чешмяна вода за хортензии

Строго е забранено да се поливат растенията с маркуч. Студената вода може да увреди корените и да доведе до всякакви заболявания. Топлолюбивото цвете се нуждае от вода, чиято температура се различава от околната температура с не повече от 1-2 ℃.

Белина и други примеси във водата представляват заплаха. Те могат да коригират киселинността на почвата и да я направят алкална. Резултатът е хлороза. Трудно е да се лекува. За това се използват опасни лекарства (железен сулфат и други химикали).

Поливането с маркуч е строго забранено.

Какъв вид вода можете да използвате

Изключването на възможността за поливане с чешмяна вода води до необходимост от алтернативни решения. Възможни опции:

 • събиране на дъждовна вода;
 • поддържащ кран;
 • филтрация.

Най-добрият вариант е пречистването на чешмяна вода, последвано от утаяването й за 2-3 дни. Това ще подобри качеството му, ще го почисти от примеси и ще получи необходимата температура.

Важно! Използването на дъждовна вода е спорен въпрос. Някои производители не препоръчват да се използва за поливане, аргументирайки се с екологични проблеми.

Поливането на хортензиите трябва да се извършва с топла и без примеси вода. Само в този случай ще бъде възможно да се избегне инфекция на растенията с хлороза и да се предотврати хипотермия на кореновата система. След като се справихме с водата, е важно да решим как да поливаме хортензията и какви добавки да използваме.

Как се полива градинска хортензия

В различни периоди на развитие, както и при смяна на мястото на растеж, честотата на поливане може да се промени. Има правила за организиране на напояването, които трябва да се спазват.Особено внимание се отделя на два важни момента в живота на цветето - периодът на вкореняване след трансплантация и фазата на активно формиране на съцветия.

Вкореняване след трансплантация

По-добре е да трансплантирате термофилна хортензия през пролетта, тъй като острите есенни студени щракания могат да увредят корените и издънките. Пресаждането в открит терен през есента може да се използва само в южните райони с топъл климат. Особено внимание трябва да се обърне на поддържането на съдържанието на влага в почвата при промяна на мястото на растеж на цветето.

Важно е да се поддържа влагата в почвата след пресаждането

Има 3 определящи правила:

 • Първото овлажняване на почвата се извършва в дупката, преди да се поставят корените в нея.
 • След запечатване на ямата за засаждане се извършва повторно поливане.
 • За успешно вкореняване почвата се навлажнява на всеки 3-4 дни.

След трансплантацията хортензията има повишена нужда от течност. Ето защо е важно да не се оставя почвата да изсъхне.

Забележка! Препоръчително е почвата да се мулчира след засаждането. Това ще задържа влагата и ще намали честотата на поливане.

Период на цъфтеж

Грижата за хортензия по време на цъфтежа изисква стандартна. Поливането на цъфтящата хортензия се извършва веднъж седмично в размер на 2 кофи на храст. Ако дълго време няма валежи или температурата на въздуха е висока, скоростта се удвоява. Препоръчително е да комбинирате поливането с горната превръзка. Впоследствие се прилагат торове, почвата се разхлабва. Комплексните грижи ще удължат цъфтежа.

Какво да добавя към водата за напояване

С помощта на добавки можете да промените цвета на съцветията, като подхранвате растението и променяте киселинността на почвата. Целите могат да бъдат следните:

 • Смяна на цвета. Цветът на съцветията на хортензия е пряко свързан с киселинността на почвата. Сигналът, че трябва да се увеличи, е промяна в цвета на венчелистчетата до бледорозов или млечен. За придаване на съцветия син оттенък, оцет, лимонена киселина, алуминиев сулфат се използват като добавки. За поддържане на розовия цвят се използва калиев перманганат. Киселинността се повишава чрез добавяне на торф, борови стърготини и компост.
 • За хранене. По време на периода на бутониране се използват минерални торове, съдържащи азот, а по време на периода на цъфтеж се използват калиеви торове. За привържениците на народните средства е подходящ вариантът с използване на кисело мляко или кефир - ферментиралият млечен продукт се разрежда с вода в съотношение 1: 5 и се полива в корена.

Цветът на венчелистчетата може да бъде променен

Важно е да знаете! Флористите често използват разтвор от пепел като подхранване. Обича ли хортензия пепел? Определено не, защото този тор прави почвата алкална.

Каква е разликата между поливането на градината и стайните хортензии

Едролистната хортензия е подходяща за отглеждане на закрито. Именно тя е най-приспособена за отглеждане в саксия. Особено внимание се отделя на напоителния график. Предвид наличието на период на активност и почивка, изглежда така:

 • от пролетта до средата на есента - редовна влажност на почвата;
 • към края на есента честотата на поливане се намалява до 1 път седмично;
 • през зимата поливането се извършва само за да се предотврати изсъхването на корените и почвата;
 • през пролетта, веднага щом се появят първите листа, те преминават в стандартен режим.

Спазването на графика позволява на растението безболезнено да премине в периода на зимен покой. Това е ключов фактор за буйния цъфтеж от началото на лятото до есента.

На бележка! Намаляването на поливането през есента и постепенното увеличаване на пролетта е основната разлика между стайните и градинските хортензии. Оставянето по време на цъфтежа е идентично. Изискванията за качеството на водата остават непроменени.

Има специален график за поливане на стайна хортензия.

Грешки при поливането и техните последици

Неспазването на правилата може да доведе до влошаване на здравето на хортензията, намаляване на броя на съцветията. Цветът на венчелистчетата може да пострада. Най-често срещаните грешки включват:

 • Недостатъчно поливане. Изсъхването от почвата е вредно не само за вегетативната част на растението, но и за корените.Последиците от сушата са увяхване и пожълтяване на листата, спиране на образуването на съцветия.
 • Пренебрегване на подкисляващите добавки. Тъй като цветето расте, киселинността на почвата се променя към алкална, поради което добавките се използват за поливане. Те помагат да се поддържа нивото на киселинност на дадено ниво.
 • Липса на обличане. Торове за хортензии се прилагат в корена, като се разтварят във вода. Липсата на хранителни вещества, особено през периода на цъфтеж, се отразява негативно на растежа на издънките и образуването на съцветия.
 • Използвайте студена вода от чешмата. Поливането на растения от маркуч със студена вода, съдържаща хлор, е неприемливо. Последиците ще бъдат преохлаждане на корените и корекция на киселинността на почвата.

Допълнителна информация! Промените в цвета на съцветията, пожълтяването и увяхването на листата, липсата на нови цветя са признаци на грешки в грижите, свързани с поливането.

Грешките при поливането водят до заболяване

Хортензиите изискват внимание и грижи от производителя. Най-важният елемент на селскостопанската технология е поливането. Навременното овлажняване на почвата, използването на пречистена топла вода, въвеждането на препарати за подхранване и поддържане на киселинността на почвата е ключът към буйния цъфтеж на хортензии в градината до есента.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина