Как се размножава хортензия чрез резници през пролетта

Мнозина се чудят как да размножават хортензия. Има много начини. Някои са по-лесни, други са по-трудни, но дори и начинаещите, използвайки допълнителна информация, ще могат да овладеят този процес.

При отглеждането на цвете има много нюанси, които трябва да се спазват. Трябва да знаете за неговото размножаване, температурни условия, поливане, хранене. С подходящи грижи растението ще зарадва собственика с красив цъфтеж и здравословния си вид.

Размножаване на хортензия

Има няколко начина как се размножава градинската хортензия:

 • Чрез покълване на семена;
 • Коренно потомство;
 • Зимни, пролетни, летни резници;
 • Слоеве;
 • Чрез разделяне на храста.

Методи за отглеждане на цветя

Особености на възпроизвеждането на хортензии от различни сортове

Цветето има много разновидности. Основните му подвидове са дървовидни, метличести, едролистни. Всички тези сортове могат да се размножават по почти всякакъв начин. За да получите резултата по-бързо, трябва да знаете кой метод за разплод е най-подходящ.

Дървесните сортове са по-малко податливи на влиянието на ниските температури, не са защитени през зимата, за тях е лесно да се грижи. Най-добрата позиция за сядане е засенчена или полусенчена. В горещо време цветето се нуждае от оптимално поливане. Най-удобните методи за разплод са резници, наслояване. Възможно е да се размножава хортензия от този вид чрез семена, но процесът е дълъг. По-добре е да закупите посадъчен материал в специализиран магазин. Разделянето на храста се извършва за незабавно получаване на възрастни и цъфтящи индивиди.

Паникуларните сортове имат съцветия с диаметър повече от 25 см, листата им са дълги и пухкави. Цветовата палитра е много разнообразна. За да се предотврати изгарянето на слънце от пъпките, растението трябва да бъде засадено на сянка. Храстите от този сорт растат бързо, така че трябва да се подрязват. Получените резници се използват за размножаване. Този метод на развъждане е малко по-проблематичен от семена или наслояване.

Важно! Цветето толерира температури до минус 30 градуса.

Най-красивият и капризен сорт е едролистният. Тя има красиви цветя, големи яркозелени листа. Самият храст е нисък и се разпространява.

Важно! Едролистните сортове не понасят ниски температури, затова е по-добре да ги засадите в контейнери, за да прехвърлите цветя на друго място.

Този сорт се размножава чрез резници, разделяне, наслояване, семена, в зависимост от това колко бързо и какъв резултат градинарят иска да получи.

Грижи за разсад на хортензия

За растението е лесно да се грижите, трябва да спазвате всички правила за отглеждане.

Грижи за разсад

Режим на поливане

Хортензията много обича влагата, в същото време не се препоръчва твърде много да наводнява почвата. През цялата дълбочина на корените почвата трябва да е умерено влажна.

Допълнителна информация. В Европа учените са дали името на хортензия Hydrangea, което на гръцки означава „воден съд“.

Поливайте растението редовно и обилно. Оптималният режим за възрастен храст в централна Русия ще бъде 2 кофи на седмица. При сухо време поливането се удвоява.

Рядкото обилно поливане през сухия сезон не е много благоприятно за хортензиите.

Подхранване

За буйния цъфтеж растението трябва да се храни. През пролетта, когато измръзването свърши, хортензията се наторява с някакъв специален сложен продукт: Bona Forte, Agricola Aqua, Flower Paradise, Pokon.Можете също така да приготвите сами превръзка: смесете 20-25 грама амониев сулфат (урея), 30-40 грама суперфосфат, 35 g калиев сулфат.

В прохладни райони, за да се подобри устойчивостта на растението, младите листа се напръскват с циркон, Epin-extra.

Етап 2 на хранене на здравец се случва в началото на пъпкуването. Разредете смес от 45 грама калиев сулфат и 80 грама суперфосфат.

Етап 3 на хранене пада в края на лятото, началото на есента. Под всеки храст се внася до 20 кг компост или изгнил оборски тор.

Подготовка за зимата

Не всички видове хортензии трябва да бъдат изолирани за зимата. Сортът метлица може да издържи на температури до минус 30 градуса. Типът дърво е по-малко устойчив на замръзване, само младите издънки могат да замръзнат в него. В този случай хортензията лесно се възстановява. Тези два вида трябва да се сгушат само малко преди зимата.

Едролистният сорт е по-капризен. Цветните пъпки на тази хортензия се образуват върху издънките през последната година. Ако са подложени на студ, следващата година няма да има цъфтеж. Ето защо се препоръчва този сорт да се подготви за зимата (старателно да се изолира). Тези мерки са особено необходими за средната зона и студените райони.

Методи за домашно развъждане на хортензии

Резници

Цветето може да бъде засадено чрез резници. Това е един от най-лесните начини за отглеждане на нови индивиди.

Хортензия резници време

Изрезките на хортензия се извършват през пролетта, лятото и есента. През пролетта резитбата се извършва преди началото на соковия поток. През лятото резниците се събират през юни или юли.

Зимни резници

През зимата се правят резници в едролистни сортове, трансплантирани в саксии. Растението се поставя в стая с температура от 2 градуса до януари, след което се увеличава до 10. През февруари младите издънки се нарязват на резници с две междувъзлия. Големите горни листа се разрязват наполовина.

Пригответе саксии с рохкава и подкиселена почва. Долният разрез се третира със стимулатор на растежа. Резниците се засаждат в саксии. Покрийте със стъклен буркан отгоре, правейки мини оранжерия. Поливайте и проветрявайте периодично.

Резници

С бързото развитие на цвете, то може да бъде засадено на открито през пролетта, или можете да поставите саксия в полусянка в градински парцел и да го оставите така до есента.

Как да изрежете хортензия през лятото? Младо растение от всякакъв сорт е лесно да се отглежда през този период. В края на пролетта - началото на лятото, зелените резници се изрязват под прав ъгъл под възела с няколко сантиметра. Взети са страничните издънки от тази година, които не се чупят. Тяхната дължина трябва да бъде 10 см. За да се намали изпарението, долните листа се отрязват. Часът се избира рано сутрин или когато е облачно.

Разрезът се третира с Kornevin, Heteroauxin или други образуватели на корени. Подгответе почвата: смесете пясък, торф, трева в съотношение 4: 3: 1. Резниците трябва да се засаждат на разстояние 5 см и под ъгъл 4 см дълбочина. Необходимо е да се поддържа температура от 20 градуса и да се пръска резниците 4 пъти на ден. След 7 дни хидратацията се намалява до 2 пъти. Трябва да проветрявате оранжерията веднъж седмично за 10 минути.

Вкореняването ще се извършва през лятото за един месец. С появата на нови листа поливането намалява. Трансплантацията се извършва през есента или през пролетта.

Важно! За да може хортензията да развие силна коренова система, трябва да отчупите пъпките през първата година след засаждането.

Пролетни резници

Как да размножаваме хортензия чрез резници през пролетта? Размножаването на хортензии чрез резници през пролетта е малко по-различно. Резниците се събират по време на резитбата. Отрязаните през пролетта млади клони се поставят във вода за 5 дни. След това се прави разрез на клоните по-близо до пъпката под ъгъл от 45 градуса.

Изрязването на хортензии през пролетта включва и третиране на клони с коренови форми. Това е необходимо, за да се вкоренят бързо посадъчният материал. Подготвените резници се засаждат в саксии, пълни с полумит речен пясък.Ъгълът на наклон на клоните трябва да бъде 45 градуса, дълбочината на засаждане трябва да бъде 3 cm.

Важно! Когато се засаждат правилно, резниците не трябва да се допират един до друг. Листата не докосват земята.

Изрезките се покриват с филм, периодично се напръскват и проветряват. Стайната температура трябва да е между 15 и 25 градуса.

След това разсадът с корени се премества в саксии с диаметър 10 см. Растението се държи на закрито при стайна температура и на пряка слънчева светлина. При топло време в градината се засаждат хортензии.

Полулигнирани резници

Размножаването се извършва с lignified резници със зелени издънки за всички сортове хортензия.

Важно! Паникулатният тип не се размножава добре по този начин през пролетта и есента.

За засаждане вземете същата почва като за зелените резници. Температурата се поддържа на 18-22 градуса. Клоните се задълбочават с 3 см и се мулчират. Саксиите се поставят на сенчесто място. Почвата трябва да се навлажни. След 2 месеца те се прехвърлят на полусенчесто място до измръзване.

Слоеве

Размножаване чрез наслояване

Това размножаване на хортензия се различава по малко различни начини. Младите растения се получават от миналогодишните издънки. За размножаване те се огъват и погребват в бразда.

Този вид отглеждане на хортензия се извършва в началото на пролетта или късната есен. Необходимо е да се изчака до края на цъфтежа.

Важно! Lignified клони не са подходящи за наслояване.

Около храста радиално са направени канали с дълбочина 5 см. Във всеки жлеб се огъва клон с дървени или метални скоби. Отгоре, при 45 градуса, е оставена част от издънката, дължината му е 20 cm.

Важно! Бърз растеж може да се постигне чрез прилагане на паралелни разрези по стъблото.

Покрийте жлебовете със земя. Трябва да ги поливате и мулчирате. Началото на растежа на резниците може да се види след 2 седмици. Когато издънките достигнат 10 см, трябва да ги напръскате.

Можете да засадите кълнове в началото на пролетта на следващата година или през есента. За да направите това, отрежете слоеве с корени от майчиното растение със секатор.

Технология за разделяне на Буш

Разделянето на храста е подходящо само за едролистни и дървовидни сортове. Процедурата се прави през пролетта или есента. В студените региони най-доброто време за разделяне на храста е пролетта, в топлите региони - есента.

Разделяне на храста

Като начало храстът се изкопава и разделя на две. В едната и другата част трябва да има точка на растеж и корен. Подготвя се яма за засаждане с дълбочина 30 см. Почвата трябва да се състои от хумус, пясък и торф. Правят кацане.

В бъдеще трябва да поливате резниците. За да запазите влагата, можете да мулчирате почвата. До есента слоят, покриващ земята, трябва да се увеличи, за да се предотврати замръзване.

Отглеждане от семена

Размножаване със семена

Семето е малко. Семената са в капсулни плодове и са дълги само 3 милиметра. Те не са подготвени за сеитба предварително.

За да отгледате хортензия от семена, трябва да вземете решение за място за засаждане. В оранжерии с отопление засаждането се извършва от декември, у дома - от март. Сеитбата на открито се извършва през април-май.

За големи пространства трябва да направите високо легло. Поставете дренаж в дъното му. Почвата трябва да се състои от пясък, торф и листна земя в съотношение 1: 2: 4. Земята се уплътнява и се изсипват семена. Поръсете отгоре с измит речен пясък. Навлажнена с пулверизатор. Необходимо е да се покрие с филм и сянка, периодично се изискват поливане и подхранване с калиеви и азотни торове.

За саксиите съставът на почвата е същият. Трябва да направите дупка и да посеете семената. Те не са покрити със земя отгоре. Напръскайте със спрей внимателно, за да не измиете семената. Те също трябва да бъдат хранени.

Кълновете поникват за един месец. 95 процента от реколтата е покълнала. Веднага след като растат два листа, растенията се засаждат в саксии или в оранжерия.

Важно! Кацането на открито се извършва след 3 години. Височината на разсада ще бъде приблизително 40 cm.

Грижа

Правила за грижа за кълнове:

 1. Поливането е необходимо, тъй като горният слой на почвата изсъхва. За това се взема мека и утаена вода.
 2. Необходимо е периодично разрохкване на почвата.
 3. Необходимо е редовно пръскане.
 4. Разсадът трябва леко да се отстрани от прозореца. Необходимо е разсеяно осветление, така че кълновете да не спират да се развиват и да не получат изгаряния.
 5. Оптималната температура е от + 14-20 ° С.
 6. Премахване на чернови.
 7. Когато се появят 2-3 листа, се прави първото гмуркане, през май, когато нараства до 7-8 см, второто.
 8. Трябва да го подхранвате 2 пъти месечно със специален сложен тор.
 9. Саксиите с кълнове се втвърдяват, като се изнасят навън при топло време. Връщат го през нощта.

Важно! Така че растението да не губи сила, пъпките се отрязват.

След това разсадът се засажда в широки ниски саксии. Растенията се нуждаят от тъмно и хладно място за зимуване. Не се изисква торене, поливане по-рядко.

Спазвайки всички тези препоръки, можете сами да размножите хортензията. Можете също така да научите как правилно да се грижите за нея.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина