Как се размножава петунията чрез резници през пролетта

Петуниите са много уважавани заради своята красота и непретенциозност. Ето защо екзотичната красота изпълни градините и цветните лехи и най-важното - сърцата на животновъдите. Всеки градинар знае как се умножава петунията - семена, разсад, резници. Но как да размножаваме петунията бързо и с най-голяма вероятност от вкореняване? Животновъдите ще отговорят смело - чрез резници.

Рязане на петунии: ползи

Защо този метод е избран при отглеждане на петунии на първо място:

 • кореновата система на такива разсад се развива по-бързо;
 • разсадът се вкоренява по-добре по време на трансплантацията и е по-устойчив на открити почвени условия;
 • в сравнение с петунии, получени от семена, резници красавици цъфтят две седмици по-рано;
 • икономически, в сравнение с купуването на разсад или семена;

Петунията е способна на вегетативно размножаване през цялата година.

 • бързо - периодът от първия разрез до цъфтежа на нов млад храст е два месеца;
 • дори и начинаещ цветар може да се справи с резници;
 • тази процедура не изисква използването на специална техника или оборудване.

Размножаването на петунии чрез резници ви позволява да запазите свойствата на хибридните сортове

Стъпка по стъпка резници във вода

Издънки за рязане трябва да изберете здрави, укрепени. Разрезът трябва да се направи наклонено с едно движение. Ако издънката не е апикална, тогава долният разрез трябва да е наклонен, а горният трябва да е плосък.

Интересен факт! Страничните, а не апикалните издънки се вкореняват по-добре.

Изрязаният летораст трябва да бъде дълъг най-малко 4 см и да има поне два възела. Долните листа трябва да бъдат премахнати, горните могат да бъдат разрязани наполовина.

Млада петуния

 1. Отрязаните издънки се поставят във вода за пускане на корени. Съдовете трябва да са непрозрачни, за предпочитане метални или пластмасови. Водата се нуждае от предварително уредена (поне един ден).
 2. Корневин се добавя към водата, което ускорява процеса на поникване на корените.
 3. За да дезинфекцирате процеса, трябва да разредите една таблетка активен въглен във вода.
 4. Когато течността се изпари, няма нужда да я подменяте, просто добавете.
 5. Оптималната температура за резници във вода не е по-ниска от 20 градуса.

Първите корени се появяват след 7 дни.

Издънки, готови за вкореняване

Когато се появят първите корени, издънката е готова за вкореняване в рохкава и питателна почва (две части копка земя и една част торф и пясък). Вкореняването е бързо.

След 2-3 седмици в почвата, разсадът трябва да се втвърди в продължение на няколко дни на мястото на бъдещия им растеж. След втвърдяване разсадът е готов за засаждане в открита земя или саксии.

Важно е да знаете! Разсадът на петунията трябва да бъде защитен от пряка слънчева светлина.

Как да вкорените петуниите директно в почвата

Стъблото трябва да има две междувъзлия и четири здрави листа. Долните листа се отстраняват. Не повече от 1/3 от дължината на издънките трябва да бъдат потопени в почвата.

За по-добра кълняемост 1-1,5 см от долната част на стъблото се обработва с Корневин. Чаша, приготвена за разсад, трябва да има дренажен слой и дренажни отвори.

Внимание! Колкото по-голяма е саксията, толкова по-активен и по-голям ще бъде храстът за разсад.

Почвата трябва да е рохкава, питателна и да не задържа влага. Съставът на почвата за петуния е две части копка земя, една част от пясък и торф.За да се поддържа правилното ниво на влажност на почвата, към сместа се добавя вермикулит. За разхлабване и допълнително дишане на корените към почвата се добавя перлит.

След като поставите резниците в почвата, покрийте саксията с пластмаса или стъклени съдове. Парниковият ефект създава оптимално ниво на влага за ранно вкореняване.

Саксията с издънката трябва да е на полусянка, при температура не по-ниска от 20 ° С.

Всеки ден почвата трябва да се навлажнява чрез пръскане и издънката да се проветрява на открито.

Резници, засадени в почвата

Вкореняването на здрави резници от петуния се случва след 7-9 дни.

С началото на активен растеж се извършва първото прищипване за пробуждане на страничните пъпки.

Важно е да знаете! Стъблото на петунията, след два часа след изрязването, губи способността си да се размножава. Потопете резниците във вода или почва веднага след резитбата. Съхраняването на отрязани издънки ще доведе до неуспешна вегетация.

Разсадът в крайна сметка може да бъде прехвърлен в по-голяма саксия, ако чакате дълго време, преди да засадите на открито или в саксии

Пролетни резници

През лятото, когато градината или верандата трябва да бъдат украсени с цъфтящи саксии, един храст от петуния може лесно да се размножи до няколко десетки храста.

В този случай майчиното растение няма да бъде засегнато. Това трябва да се направи по време на следващото прищипване на петунията, преди цъфтежа или по време на резитбата, за да се коригира формата на храста.

Важно е да знаете! През пролетта се извършват резници на петунии, за да се увеличи броят на храстите за текущия летен сезон. Следователно е необходимо да се размножава през пролетта, като се има предвид, че от момента на отрязването до първото цвете са необходими около два месеца.

Летни резници

Изрязването на петунии през лятото ви позволява да събирате здрав и енергичен посадъчен материал. Възможно е да се размножава петуния чрез резници през лятото, сякаш удължава живота на вашата цъфтяща градина, през целия период на цъфтеж.

При изрязване на цъфтящи издънки дръжката се отстранява

С помощта на летните резници можете да се възхищавате на сорта, който харесвате всяка година, удължавайки живота му чрез нови резници. Най-оптималният период на размножаване за удължаване на рода на определен сорт е средата или края на август.

В края на август петунията губи своя декоративен ефект, така че трябва да изберете най-здравия храст или най-здравите издънки върху него. Вкореняването се извършва както при пролетните резници. Така се получава майчино растение, което ще даде нови резници през зимата за пролетни разсад.

Как да поддържате майчино растение

След вкореняване на летните резници, зрелите разсад се трансплантират в не твърде големи саксии. Постоянно младите издънки трябва да се наторяват с калиеви и фосфорни торове. Тези торове позволяват на цветето да натрупва хранителни вещества за предстоящия период на покой.

Можете да оставите лятното растение за зимуване. Бушът се изкопава или прехвърля от сеялката в по-малка саксия.

Оптималната температура за зимуващи петунии е 16 градуса. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-малко светлина изисква цветето. Поливането се намалява, но без пресушаване на земната бучка на растението. До края на ноември през периода на покой не е необходимо цветето да бъде обезпокоявано чрез пръскане, оплождане и други процедури. Всичко, от което се нуждае, е хладен въздух, умерено осветление и случайно поливане.

Важно! Необходимо е да се отрежат всички стари издънки, така че храстът да не губи енергия върху тях.

От края на ноември започва периодът на пробуждане на растенията. Към условията на задържане се добавя само допълнително осветление с флуоресцентни лампи. Температурата остава същата. Ако поставите петуниите на топло място сега, тя активно ще расте. Само стъблата ще бъдат разтегнати като струни и бледи. Събраните резници от такова растение ще бъдат болезнени и ще умрат бързо.

Началото на януари е пробуждането на петунията. Дневните часове трябва да са поне 16 часа.Азотсъдържащите торове трябва да се прилагат веднъж на всеки две седмици за активен растеж на кореновата система и зеленина.

Зимни резници

В рамките на месец след събуждането храстът ще расте обрасъл с много издънки, готови за резници. Периодът за изрязване на младите издънки от майчиния храст е февруари-май. По-добре е резниците да се вкореняват веднага в подготвената почва. Малките нарязани стъбла могат да бъдат вкоренени в торфени таблетки, които са били навлажнени предварително.

Важно! В продължение на две седмици засадените резници трябва да живеят в оранжерия с ежедневна вентилация. Всеки ден трябва да навлажнявате почвата с пулверизатор.

Когато дръжката започне да расте активно, тя ще бъде готова за прищипване, за да създаде по-голяма гъстота на петунията. Трябва да прищипите здрави, зрели издънки, които са започнали активно да растат. След прищипването на разсад трябва да останат поне 6 листа. И прищипената издънка отново е подходяща за вкореняване. Такива издънки могат да се вкореняват както във вода, така и веднага в почвата.

Зимните разсад са малко бледи, но с пристигането на пролетта те ще възвърнат богатия си цвят.

Важно е да знаете! Хавлиени сортове петунии се вкореняват по-добре веднага в земята.

Основни правила за размножаване на петунии чрез резници

За да получите качествен посадъчен материал, трябва да се погрижите за здравословния растеж на майчиното растение много преди присаждането. Осигурете му всички необходими условия за активен растеж и цъфтеж, както и редовно го подхранвайте с органични вещества и минерали.

Правилно избраният режещ дръжка е половината от успеха. Ако е болезнено, прекалено тънко или твърде кратко, може да пусне корени, но едва ли успешен храст ще порасне от него.

Трябва да отрежете издънката с обработен инструмент и с един разрез. При рязането е важно да запомните, че майчиното растение трябва да получи минималното количество щети. Трябва да действате внимателно.

Здрави разсад, готови за засаждане на открито

Правилният размер на саксията ще осигури активен растеж на кореновата система на петунията, което означава запас от сила и хранене за периода на активен растеж и адаптация след трансплантацията. Твърде малката саксия за петунии може да причини забавен растеж и липса на цъфтеж.

Важно е да знаете! Правилно подбраният състав на почвата гарантира отличен растеж и дишане на корените, допълнително хранене на разсад и липса на стагнация на излишната течност. Не можете да използвате почвата за резници два пъти.

Полагането на добри грижи за домашните разсад гарантира растежа на красив и здрав храст. Влагата се създава през първите седмици на вкореняване с помощта на оранжерия. Овлажняването на почвата чрез пръскане трябва да се извършва ежедневно, но умерено. Оптималната температура за разсад е от 16 до 24 градуса. Осветление - полусянка. През зимата трябва да осигурите на разсад 10-часови светлинни часове.

Схема

За да създадете красив храст, е важно да притиснете горните процеси навреме.

Отглеждане и растителност на ампелна петуния

Ампелната петуния е много чувствителна към трансплантацията. Нейните разсад трябва да бъдат засадени незабавно в саксия и след това поставени в саксия. В края на есента, с настъпването на стабилно студено време, всички издънки се отрязват на цветето, което може да се използва за размножаване наведнъж. И можете да зимувате майчиното растение и да го отрежете през пролетта.

Възможно ли е да се реже петуния у дома? Разбира се, да! Това е най-лесният и бърз начин за отглеждане на голям брой разсад от любимите ви сортове. Вегетативният метод на размножаване позволява размножаване на съвременни хибридни сортове с пълна гама от техните декоративни качества.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина