Какво да засадите до хортензията и пред нея "в краката"

Много от тях имат летни вили; на такива градински парцели често растат декоративни растения. С тях не всичко е толкова просто: трябва да разберете не само принципите на грижата за тях, но и да вземете предвид, че флората се нуждае от подходящи съседи. Така че, не всеки знае какво да засажда до хортензия.

общо описание

Хортензия, тя също е хортензия, е многогодишно растение от семейство Хортензия. В Европа се появява от края на 16 век, а след това се смята за цвете само за богатите. Първоначално имаше само два вида: обилно цъфтящи в червено и бяло. Днес хортензията е цял род с 52 разновидности. Най-често расте като храст или дърво, срещат се и хортензии, подобни на лиана.

Хортензии

Интересно. Тази флора има свое име в Япония. Там името й е ajisai, или лилаво слънчево цвете.

В ценовите листи на съвременните магазини можете да намерите това растение за всеки вкус. Той беше известен и преди, сега набира специална популярност. Той няма да намери място, може би, само в дизайна на класическа английска градина.

Съцветие на хортензия

Хортензията цъфти много красиво: нейното съцветие прилича на буйни шапки, видими от гъстата зелена зеленина. Градинарите го обичат заради атрактивния му външен вид и лесна поддръжка. Не всеки знае какво да засажда с хортензия в съседство, така че растенията да се смесят заедно. С този храст или дърво можете да създадете зашеметяваща пейзажна композиция. Важно е само да знаете как да го направите правилно.

С какво е комбинирана хортензия

Хортензията се използва широко в градините дори от начинаещи градинари. Неговият разкош, красота, лесна грижа правят възможно използването му по следния начин:

 • Като отделен храст;
 • Създаване на жив плет от хортензия;
 • Засадете я на цветни лехи.

По принцип хортензиите се разбират с по-голямата част от другата флора: с маломерни дървета и храсти, с тревисти растения (дори ниски) и иглолистни дървета.

Хортензията е страхотен съсед. Трудно е да се намери друго цвете, което да е еднакво богато на цветови възможности. Този храст цъфти, в зависимост от сорта, в бяло, червено, лилаво, розово, синьо, кремаво и дори светло зелено. Листата също не са от една и съща сянка - срещат се изумрудени (по-тъмни и светли), лъскави лъскави и матови.

Ограничения за съседство

Ако търсите отговора на въпроса с какви растения се комбинира хортензията, тогава няма да се налага да гадаете дълго време, защото тази флора е готова да бъде в съседство с всяко друго растение, чиито изисквания съвпадат с нейните условия. То:

 • Влаголюбив. Тези храсти обичат водата, така че не трябва да засаждате цветя до тях, които се нуждаят от рядко поливане.
 • Склонност към сенчести зони. Хортензията не обича откритото ярко слънце, тя предпочита полусянка. Въпреки това ще й е удобно дори там, където дневните слънчеви лъчи просто не падат (те са най-горещите).
 • Определена киселинност на почвата. Това растение се нуждае съответно от кисела или слабо кисела почва, а съседите му трябва.

Ако всички тези условия са изпълнени, може да се отглежда буен и здрав храст на хортензия. Ако комбинирате отглеждането му с друга флора, която изисква същите грижи, можете да получите красива цветна градина. В тази връзка не е трудно да вземете цъфтящ храст на съседа. Освен това критериите за подбор се определят от вкуса на отделния човек.

Така че, папратите съжителстват добре с повечето хортензии: храстът цъфти за двама, но споровото растение интересно допълва композицията с издълбаните си листа. Апикалната пачисандра също изглежда добре в такъв растителен ансамбъл. За предното рамкиране до хортензии често се засаждат зеленика или бръшлян.

Хортензия в градината с папрат

Хортензиите имат много съседи в градината. Опитните градинари ще ви кажат какво още можете да засадите с хортензия. Те препоръчват многогодишно растение като мекия маншет. Основните му предимства са въздушните съцветия и ярко сочните зелени. Всичко това изглажда понякога прекомерната ефектност на хортензията.

Съседи за дървесна хортензия

Хортензията, подобна на дърво, е доста висок храст, който дава огромни съцветия (намират се повече от две отворени палми). Цветът му може да бъде различен, но флората винаги изглежда много великолепна и впечатляваща. Ето защо, за да не се претовари общият вид на цветното легло, по-скромни растения трябва да са в непосредствена близост до него. Например:

 • Многогодишен домакин;
 • Бяла, светлорозова или синя астилба;
 • Астранция;
 • Високи очила;
 • Аконит;
 • Паникулатен флокс;
 • Мордовник.

Интересно. Най-красивият и популярен сорт дървесна хортензия е Анабел. Различава се с прости изисквания за грижи и интересен цъфтеж.

С какво да засадите хортензия на метлички

Панцилната хортензия не цъфти с "шапка". Съцветието й е доста конично. Не е толкова ярка, колкото дървото на хортензия. Следователно можете да засадите нещо, което има по-ярък външен вид до хортензия на метлицата:

 • Розови храсти;

Панцилна хортензия с рози

 • Лилии;
 • Делфиниуми;
 • Мултирешетки;
 • Паникулатен флокс;
 • Есенни анемони.

Забележка! Хортензията Paniculata може не само да изглежда добре, когато е сдвоена с друга флора, но и да й помогне да расте. Така че, клематисът се разбира добре с нея, използвайки храста като жив плет.

Хортензия и туя наблизо

Кварталът на туя и хортензии в никакъв случай не е необичаен. Изглеждат добре заедно. Когато организирате такъв квартал, е задължително да вземете предвид правилото - не можете да ги засаждате много близо. Разстоянието между два разсада трябва да бъде най-малко един и половина метра (в случай на засаждане на туя до метличната хортензия, по-добре е да поставите и двете). Всичко се дължи на факта, че този храст расте широко и може да "смаже" съседите.

Хортензия с туя

Туи растат високи, затова е оптимално да ги използвате за украса на задния ред. След това те ще се издигнат над хортензиите и двете растения ефективно ще се допълват.

Расте ли хортензия с иглолистни дървета

Подобно на розите или рододендроните, хортензиите са лесни за сдвояване с иглолистни дървета. Тук не става въпрос само за красота. Тези двама представители на флората са идеални един за друг по отношение на грижите. И така, иглолистните дървета правят земята кисела, това е точно това, което хортензията обича. Някои иглолистни дървета обичат повече светлина, но в същото време те растат по-високи от цъфтящия храст и му придават необходимата частична сянка.

Забележка! Смолата от иглолистни дървета привлича някои насекоми. Например калинки, които са спасителите на градината от нашествието на листни въшки.

Хортензия и хвойна

Хвойни и хортензии също растат наблизо доста често. Освен това е възможно да се комбинират тези представители на флората по различни начини, благодарение на сортовете хвойна:

 • Например, висока скалиста хвойна е отлично решение за създаване на зелена "стена" зад цъфтящ храст.

Хортензия с хвойна

 • Казашката хвойна е разпространяващо се растение, но ниско. Той е седнал пред хортензията, тази двойка изглежда невероятно заедно.

Какво да засадите под хортензия

Разпръснатите храсти на хортензия, чиито клони висят до земята, ще бъдат отлично убежище за влага - и любящи сянка ниски тревисти растения. Те ще се превърнат в предния, долния ред, рамкирането на цветното легло. Зелениците или различни бръшляни са идеални за тази роля.Те ще създадат зелен килим, който ще се чувства чудесно "в краката" на храста.

Когато хортензията расте по-високо, могат да се видят долните части на клоните й, на които няма листа или цветя.

След това в корените на храста, можете да засадите мента или маточина. Те ще образуват долния зелен слой, чувствайки се страхотно на сянка.

Съседи на хортензия в цветното легло

В подножието на хортензията флората, която се нуждае от сянка и влага, се чувства добре. Например домакините могат да бъдат засадени пред храст. Ниско люспестата хвойна също ще изглежда страхотно. Още един интересен ансамбъл ще се получи при комбиниране на хортензия, лавандула и бял равнец.

Многоетажна цветна градина с хортензия

Интересно. Цветната градина ще изглежда по-интересно, ако в нея се използват растения от различни периоди на цъфтеж. Случва се така, че цветната леха ще цъфти от първата пролетна топлина до силните есенни студове.

Хортензия и хризантеми

Хортензиите цъфтят много дълго време. В крайна сметка те също избледняват. Така че след края на периода на цъфтеж на тези храсти да не се налага да разглеждате „голата“ цветна градина, можете да добавите хризантеми от късни сортове към нея. Оказва се, че тези пухкави цветя ще заменят хортензия.

Имайте предвид! Хидрангите имат предимно меки пастелни цветове. Следователно жълтите, наситените оранжеви и яркочервените хризантеми няма да са на място. Хортензията в градината се комбинира с това, което се оказва, засенчва нейния цъфтеж.

Хортензия и бадан

Неочакван, но успешен спътник на хортензията е баданът. Той, за разлика от хризантемите, цъфти рано - през април-май. В допълнение към цъфтежа, зрънцето има интересна зеленина, така че през лятото ще допълни добре хортензия.

Хортензии от различни видове рамо до рамо

Изобщо не е необходимо да комбинирате хортензия с други цветя в цветна леха. Сред този биологичен род има много видове, всеки с различни сортове. От цялото това разнообразие можете да изберете онези храсти, които ще изглеждат страхотно заедно. Основното нещо е да запомните следното:

 • Винаги трябва да има място за растеж. За да процъфтяват храстите, те трябва да имат достатъчно място за растеж. Тази флора ще се нуждае от най-малко един и половина метра между храстите (тази цифра ще варира в зависимост от размера на определен сорт).

Пример за декориране на пътека, използвайки само хортензии

 • Различните видове хортензии имат свои собствени изисквания. Така че, паникулираните и дървовидните могат да зимуват спокойно, издържайки на температури от -18 ° C без специална подготовка. Едролистната хортензия трябва да се увие.

Отглеждането на цветя в градината винаги е добра идея. След като сте избрали хортензия за тези цели, няма да ви се налага да натрупвате мозъци, като решавате с какво се комбинира успешно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина