Грижа за ириса след цъфтежа - кога да се режат листата

Ирисите са ярка декорация на много цветни лехи. Те са търсени и популярни сред градинарите. Общо има повече от 800 вида. Следователно изборът може да бъде труден. Най-често срещаните сортове са японски и брадати. Ирисите са храстови растения. Почиства се предимно лесно. При отглеждането основното е да се реже навреме след цъфтежа и да се трансплантира. Най-често цветята претърпяват няколко вида обработка. Какво трябва да се направи след културата на цъфтежа? Как да се грижим в бъдеще? Повече подробности по-долу в статията.

Грижа за ириса след цъфтежа

Ирисите са невероятно красиви цветя. Те украсяват цветни лехи, но в същото време, след цъфтежа, те се нуждаят от грижи. Например, цветята и стъблата трябва да бъдат премахнати. Въпреки това, трябва да бъдете по-внимателни при подрязването на листата, за да не навредите на корените.

Ириси

Премахване на отделни цветя, стъбла и листа

През пролетта и лятото ирисите трябва да се режат. Препоръчително е да използвате специални градински инструменти за отстраняване на изсъхнали части от растенията. Например, ножици за подрязване или ножици с остри остриета. Лошата резитба може сериозно да увреди растението.

Така че, за да премахнете изсъхналите цветя, трябва да режете по дръжките. По-конкретно: отрежете съда и пъпката. В същото време, отклонявайки се на 2 см от избраната пъпка. Когато стъблото е напълно цъфнало, трябва да го отрежете на два сантиметра над земята. Храстите трябва да се проверяват за сухи цветя веднъж седмично. Това е напълно достатъчно.

Важно! Несчупените пъпки не могат да бъдат отрязани.

Следва въпросът за премахването на листата. Те не трябва да се премахват. Те съхраняват и провеждат хранителни вещества и слънчева енергия до корените. Това ще бъде особено полезно в бъдеще през зимния сезон. По-специално, листата допринасят за озеленяването на цветни лехи, играят ролята на декор. Изключение правят жълтите и изсъхнали части. Трябва да се отървете от тях.

Как да получите семена от ирис след цъфтежа

Както знаете, много хора размножават ириси, като разделят коренищата. Това не е единственият начин. Засаждането на семена е не по-малко популярно. Когато цъфтежът приключи, трябва да вземете една пъпка и да изчакате. Времето е важно за узряването.

Семена

Събиране и покълване на семена

След известно време узряването приключва. Освен това не трябва да пренебрегвате процеса на отваряне на яйцеклетката. Съберете семена. В противен случай растението ще ги хвърли самостоятелно.

Забележка! Най-често ирисът, който се отглежда от семена, няма всички родителски характеристики. Следователно не е изключена опцията, че цветът на венчелистчетата ще бъде различен.

Основното правило при покълването на семената е да се поддържа температурата. Трябва да е просторно. Мястото, където се намират бъдещите кълнове, е сухо. Преди сеитба е по-добре да държите семената на студено и след това да ги накисвате във вода за два дни.

Кога да режете ириси след цъфтежа

Цветя като ириси изискват грижи след цъфтежа.С постоянното си спазване цветните лехи определено ще радват окото. Един от най-популярните въпроси е процесът на подрязване на ириса. Ако е необходимо? Колко често? Как е правилно? Кога?

Трябва ли да отрежа избледнели ириси

Ирисите са избледнели, но в действителност малко хора знаят какво да правят с тях.

В крайна сметка това е често срещан въпрос, който измъчва градинарите. Отговорът е прост: необходимо е да се отреже растението. Причината за това е узряването на семената, които скоро започват да се рушат. Процесът се нарича самозасяване. Ако не контролирате това явление, сайтът бързо ще се покрие с цветя. Тогава всяка красота ще загуби смисъла си.

Важно! Също така се препоръчва изрязване на сухи и тъпи пъпки. Те просто развалят естетическия вид на цветното легло. Освен това те консумират значително количество енергия.

Кога да се режат листата на ириса

Листата на ириса са важна част от растението. Те съхраняват много минерали. Те служат и като проводяща тъкан. Така например, слънчевата енергия и кислородът навлизат в растението. Затова специалистите не препоръчват да ги режете през лятото. Без тях цветето ще пострада и евентуално ще замръзне. Най-доброто време за резитба е есента, няколко седмици преди измръзване.

Подрязване на листа от ирис

Кога и как да се режат ирисите през есента

Разбира се, вие също трябва да знаете кога да отрежете ирисите.

Първата стъпка е да се определи каква е есента в региона през определена година. Времето за резитба зависи от това. Най-често процесът попада в средата - края на октомври.

Това е мярка, която е необходима за растението, защото ако не се спазва превенция, насекоми или вредители ще снасят ларви и яйца. Тогава през пролетта цветното легло ще бъде в плачевно състояние. Препоръчително е да отрежете листата под формата на конус, така че водата да не се натрупва. В противен случай може да се появи плесен, например широко разпространен цъфтеж - вид плесен, изразена с бледозелен цвят.

Особености на резитбата на някои сортове

Някои сортове препоръчват резитба по различни начини. Зависи от условията, в които се намира заводът и специалните изисквания. Ето защо мнозина се чудят кога да режат различни видове ириси след цъфтежа.

 • Екзотично. Премахване на листата от половината от целия растеж. За предпочитане през август.
 • Луковични. Струва си да премахнете листата напълно.
 • Коренище. Подрязване само когато е необходимо, като жълти и сухи части.

Торене на ириси след цъфтежа

Ирисите реагират добре на торове. След въвеждането им те цъфтят по-красиво и пищно. Рискът от заболяване е намален. В същото време е важно правилно да се подбират органични и неорганични вещества. Например тези растения реагират положително на калиеви торове, както и на фосфорни. Важно е да нахраните цветните лехи навреме. Струва си да правите 3 подхранвания годишно: 2 през пролетта и 1 през есента.

Важно! Всички торове се внасят преди започване на замръзване.

Торовете за буйни ириси цъфтят през следващата година

Освен това, какви видове торове трябва да се въвеждат в ирисите, в зависимост от сезона, относно тяхната мярка и необходимост.

Есенни торове

Те се прилагат три седмици след цъфтежа. В този случай цветето вече е в латентно състояние. След това настъпва растеж на младите корени, така че е необходимо хранене през този период.

Торещи ириси

В началото на септември цветните лехи се наторяват с калиево-фосфорен състав. Не забравяйте да спазвате съотношението 3: 2. Необходими са и други хранения: калиева сол, суперфосфат, органични добавки. За 1 m² трябва да вземете 55 g суперфосфат и 25 g сол. Важно е да не забравяте за пропорциите, да ги спазвате.

Забележка! Категорично е забранено да се хранят ириси с пресен тор, тъй като това ще провокира появата на гъбички, други опасни бактерии и болести, в резултат на което цветето определено няма да получи необходимите вещества. В краен случай хумусът ще свърши работа. Това ще има положително въздействие върху културата. Първо трябва да се разрежда с вода. Пропорция: 1 кг тор на 10 литра вода.

Горните торове няма да ви спасят от вредители. В тази ситуация е достатъчно просто да напръскате цветните лехи с течност от Бордо. Така те ще бъдат надеждно защитени до пристигането на пролетта.

Важно! Внимателното използване на торове ще помогне да се избегнат неблагоприятните последици, включително увреждане от вируси, насекоми и бактерии.

Пролетни торове

Активен растеж настъпва през пролетта. За да го ускорите и поддържате, струва си да въведете торове.

Първото хранене се извършва веднага след зимата, след като снегът се стопи. Необходимо е да се включат същите калиево-фосфорни, както и азотни торове. Азотните добавки са особено необходими в ранния период. Препоръчва се обаче те да бъдат въведени не по-късно от юли. Тяхната нужда е растението да расте по-силно, да придобие сила и бавно да се подготви за размножаване. Но тук пропорциите се променят леко и са 2: 3: 2.5. Основното нещо е да не се прехранва леглата, в противен случай ще дойде период на отлагане на минерали - угояване. За цветята това е изпълнено с последствия.

За ваша информация! Фосфатните торове се извършват, ако почвата е достатъчно добре затоплена. В противен случай това ще доведе до отлагане на вещества, а в бъдеще - до отравяне на почвата и тревата.

За специална защита срещу насекоми и други опасни вредители, градинарите препоръчват покриването на почвата с дървесна пепел. Консумацията е 2 с.л. лъжици на цвете.

Коренища на ирис

Как се разделят ирисите

Правилното засаждане и разделяне е важно за тези растения. Но с каква цел е необходима трансплантация? Тези цветя могат лесно да растат на едно място в продължение на 4-5 години. Тогава корените нарастват толкова много, че почвата става тясна. Цветните лехи започват да изсъхват, почти не цъфтят. Има остра липса на минерали и хранителни вещества. Разбира се, има растения, които могат да растат на едно място до 10 години. Те включват сибирски ириси. Но все пак повечето не са адаптирани към такива условия, така че трансплантацията играе важна роля в ириса.

Пресаждане на ириси през есента

Един от най-бързите начини е трансплантацията с буца земя, но тук има някои нюанси. Такива операции ще се извършват само с млади цветя, тъй като корените им все още не са имали време да растат.

За ваша информация! Но с големи растения този трик няма да работи, можете просто да повредите корените, когато изкопавате. За да не се сблъскате с подобен проблем, препоръчително е да оцените предварително кореновата система.

Стъпка по стъпка трансплантация, използвайки метода на коренно разделяне:

 1. Изкопайте храста напълно, като бъдете максимално внимателни, без да увреждате кореновата система.
 2. Изчистете корените на храста от земята. След това бавно го разделете на по-големи парчета.
 3. С помощта на специални остри инструменти, разделете още повече корените (до една или две нарастващи връзки).
 4. Твърде зрелите или изгнили части от коренището трябва да бъдат отрязани.
 5. Почистете старателно черните корени (отрязани в краен случай).
 6. Задръжте крайните части на храста във фунгицид. Това решение може да обезобрази повърхността от болести.
 7. Подрязвайте листата (високи 15 см). Формата на ветрило е за предпочитане.
 8. Трансплантирайте растението в почва.

Ириси през есента

Това не е всичко. Градинарите препоръчват да се запознаете с характеристиките на засаждането на корени:

 • Изсушете третираните корени. По-забележително няколко дни преди слизането.
 • Можете да трансплантирате тази култура веднага след цъфтежа. Това не зависи от сезона. Това е основно лятото и първият месец на есента. В този момент корените обикновено вече се укрепват.

Избор на място и подготовка на почвата

Най-подходящи за цветя като ириси са почвата, съдържаща малко глина и пясък (глинеста почва). Глината перфектно овлажнява състава, а пясъкът го прави по-лек и добавя разхлабеност. Добавете торф, за да добавите лекота.

Но що се отнася до местоположението, препоръчително е да се приземи на добре осветена и топла страна. Ирисите не обичат сянката.

Важно! Ирисите ще се чувстват чудесно в градината, на сайта, но няма да пуснат корени в градската къща. Условията са твърде различни.

Когато слизате, трябва да подготвите сайта. Ирисите трябва да се засаждат на ниска надморска височина.Те не могат да бъдат засадени в ями. Ръбът на коренището трябва да излиза на 5 мм. Правят това, за да се затопли напълно и да не изгние. Това е ключът към здравите бъбреци в бъдеще.

Подготовка за засаждане на ирис на открито

След прочитане на горното става ясно, че най-често ирисите се трансплантират в края на лятото. Как правилно да подготвим бъдещата почва и самото цвете?

Цветето трябва да бъде внимателно подстригано. Както споменахме, веднъж седмично.

Важно! Трябва да спрете храненето един месец преди трансплантацията.

Струва си бавно да се въвеждат торове в почвата. Например пепел (2 чаши), кофа хумус, суперфосфат (около половин чаша) и кофа пясък. След това изровете всичко. Поръсете периодично с вода. Такава почва ще служи като отлична основа за ново цветно легло от ириси.

Почва за ирис

Подготовка на костилки за ириси

Трябва да изкопаете дупка. Дупката трябва да е свободна, малко по-голяма от коренището. След това изсипете малко пясък на дъното. Поставете растението вътре. Разстелете внимателно корените.

Трябва да се спазва разстоянието между храстите. Тя трябва да е поне 30 см. В идеалния случай - 50 см. По този начин цветята определено няма да си пречат помежду си. След това цветното легло трябва да бъде леко повдигнато. В крайна сметка ирисите се препоръчват да растат по хълмовете.

Как се подреждат гребените на ириса

Необходимо е да се изкопае легло с ширина 80 см. Също така е позволено да се изкопаят няколко, но спазвайте разстоянието между тях. След това вземете гребло и направете дълъг плъзгач с малка депресия в средата. След това излейте вода, оставете да престои и попие.

След това трябва да изчислите времето, което цветята ще прекарат в гребените. Ако са 1-2 години, можете да оставите пространство между растенията 20-25 см. Ако се планира по-дълъг период от време, разстоянието се увеличава. Тъй като ирисите ще се нуждаят от широка площ за растеж на корените.

Модели за кацане

Модели за кацане

Сега има много различни модели на засаждане. Тук са изброени само най-подходящите за ириси. Трябва да се вземат предвид особеностите на тяхната структура, като не се забравя, че растежът им се случва в ширина.

 • "Шах". Смисълът на местата за сядане е, че трябва да засаждате цветя последователно, като поддържате минимално разстояние от 40-50 см.
 • „В преследване“. Основната характеристика е, че всички цветя се засаждат в една посока, образувайки красив модел с листа. Разстояние 30-45 см.
 • „В кръг“. Растенията се засаждат в кръг. В този случай необходимото разстояние е само 30 см (в диаметър).

С подходящи грижи и внимание, ирисите могат да създадат изключителна композиция в цветна леха. Те изглеждат ярки и леки.

Забележка! С правилно подбрана схема за засаждане те се съчетават красиво с макове, лилии, божури и декоративни храсти. Дачата несъмнено ще се преобрази в тяхно присъствие.

Как правилно да засадите избледнели кълнове на ириса

За тази процедура трябва да изкопаете плитка дупка. Добавете шепа пясък. Необходим е за поддържане на лекотата на почвата. След това поставете растението вертикално, като го поръсите със земя. След това налейте малко. Поливайте на всеки четири дни през следващите две седмици. Процесът на гниене не трябва да се допуска поради излишната влага.

След презасаждане на всеки 5 години. Торете три пъти годишно.

Подслон за зимата

Засадените растения трябва да бъдат покрити със слой торф или обикновена пръст. Това трябва да се прави само при стабилна температура от 4-5 ° C преди първата слана. При изключително студени условия или безснежна зима става необходимо да се покрият цветните лехи. Например, сухи смърчови клони или листа ще свършат работа.

Основното е да се отвори достъп до чист въздух през пролетта след топенето на снега, когато растенията навлизат във фаза на активен растеж.

По този начин тази култура не е причудлива, не изисква специални грижи. За да може обаче цветното легло да стане само по-великолепно, трябва да се спазват някои правила. Тогава цветята ще радват окото на градинаря отново и отново.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина