Как да пресаждате божури и как да ги засаждате през пролетта

Цветя като божури ще украсят всеки двор. За да им се възхищавате възможно най-дълго, трябва да вземете предвид всички характеристики на грижите за храстите. Тези храсти са най-често срещани сред градинарите и летните жители, така че те растат в почти всички аматьори. За да могат храстите да растат и да цъфтят по-дълго, трябва да знаете как да трансплантирате божури и да го направите в точното време.

Защо се нуждаете от трансплантация

Плюсове на растението:

 • популярно пролетно цвете, което най-често се среща в цветни лехи;
 • ярък аромат;
 • разнообразие от цветова палитра;
 • разкош на цъфтежа;
 • лекота в грижите за него (не е капризна, не изисква внимателно внимание, често поливане и твърде питателна почва).

Засаждане на храст на мястото

Дори ако тези храстови растения са били правилно засадени и са отглеждали успешно дълго време, рано или късно може да се наложи да сменят местоположението си.

Какви фактори показват, че е време да се трансплантират домашни божури:

 • липса на достатъчно място. В крайна сметка всяка година това растение заема все повече и повече територия, което може да попречи на съседните култури и да доведе до влошаване на цъфтежа на храста. Какво да правя? Засадете храст, като същевременно го разделите на няколко по-малки части, ако това не са закрити божури, което ще бъде обсъдено в друга статия;
 • дълъг вегетационен период. Подобен се среща в божура от сорта Kelweiss Glorios. Поради дългия процес съществува риск от заразяване с определени заболявания. В този случай е възможно да се открие липса на хранителни вещества, което значително влияе върху растежа на храста;
 • необходимостта от промяна на местоположението. У дома или в страната понякога настъпват промени: появяват се нови сгради, които могат да попречат на растежа на божури, или подредбата на цветното легло просто се променя;
 • ако цветята растат на едно и също място от около 10 години, тогава можете да забележите раздробяването на цветята, което също показва необходимостта от трансплантация на растението.

Мощни корени на храста

Оптимално време за трансплантация

Можете да пресаждате божури по различно време.

Пролет

Когато възникне въпросът, как да трансплантирате божури през пролетта, трябва да вземете предвид метеорологичните условия.

По това време на годината божурите се трансплантират от аматьори и начинаещи летни жители, те се засаждат в цветни лехи или в близост до къщи. Как да засаждате божури през пролетта:

 1. Напълно внимателно изкопайте целия храст, като същевременно не го отделяте, за да се вкорени добре на ново място. След зимуването, благодарение на нови клони, това се случва много по-бързо. Струва си да направите това не по-рано, докато снегът се стопи и достигне температура 5-7 ° C.
 2. Пригответе яма с рохкава и питателна почва предварително с добавяне на оборски тор или компост. Не добавяйте органична храна.
 3. Не е необходимо почвата да се отстранява напълно от корените. Процесът трябва да бъде възможно най-точен. Бушът се поставя в дупка и се покрива с пръст.
 4. На ново място е необходимо да завържете храст, да уплътните земята и да поливате обилно.
 5. Грижата за божури на ново място няма да се различава от предишната.

Как да засаждаме през есента

Ако въпросът за това как да трансплантирате божури през пролетта не смееше, можете да направите тази процедура през август (в самия край). Този месец също е благоприятен, тъй като времето все още е топло и няма обилни валежи. Подготовката на ямата обаче трябва да започне през пролетта. За толкова дълго време тя определено ще бъде готова да й трансплантира цветя. Почвата трябва да се състои от пясък със земя и компост.

Буен храст, готов за трансплантация

Стойната дъждовна вода е подходяща за напояване.

Ръководство за действие:

 1. С вили изкопайте храст, като внимателно отстраните корените от подземната част.
 2. Ако е необходимо, разредете, отстранете до излишните корени: изгнили, повредени по време на копаене и т.н.
 3. За бързия растеж на ново растение са необходими поне 6 пъпки по корените.
 4. Преди засаждането в нова дупка корените на божура се измиват в слаб разтвор на калиев перманганат, дезинфекциран от микроби. Същото се отнася и за инвентара.
 5. Коренът се поставя на дълбочина 20-30 см, покрива се с пръст и се уплътнява, полива се обилно.

И двете трансплантации са от значение: през пролетта корените все още не са влезли във фазата на активен растеж, а през есента вече са я напуснали.

Как да отглеждаме божури у дома, използвайки метода на семената

Този вид възпроизвеждане на божури не е много популярен, тъй като има редица недостатъци:

Как изглеждат семената

 • семената не запазват свойствата на сортовете;
 • много сортове не дават семена след цъфтежа (само 10% от сортовете имат начини да направят това);
 • дори да е било възможно да расте, цъфтежът ще дойде след 4-5 години.

Забележка! Така полученото растение няма да прилича на майчиния екземпляр, ще има по-силен имунитет срещу неблагоприятни условия.

Какви семена да изберем за засаждане

Например, семената на божур Gardenia узряват до есента. Трябва да изберете не твърд и не сух, но пълен с блясък, в противен случай божурът ще се издигне едва след 3 години. Необходимо е да имате време за събиране на посадъчен материал преди средата на септември, защото студът въвежда семената в сънливо състояние и тяхното покълване вече няма да бъде възможно.

Важно! Първо семената се накисват в разтвор на манган за 12 часа, след което веднага се засаждат на открито. Ако производителят не е успял да направи това преди измръзване, тогава семената се поставят в хладилника до пролетта.

Има и друг начин за покълване на семената. Има нужда от топла стратификация, процедурата се извършва през зимата. Саксията с пясък и семена в нея се нагрява до 30 ° C в продължение на 6 часа и след това се държи при температура 17-18 ° C в продължение на 3-4 часа.Процесът се повтаря многократно, докато се овлажнява. Покълналите семена на божур се отстраняват внимателно и се гмуркат в малки контейнери на дълбочина 5 мм. През пролетта те се засяват на открито до дълбочина 5 см, докато се хранят с урея.

Как да размножаваме дървесен божур у дома

Възпроизвеждането на дървесни божури се извършва по няколко начина:

Дървесен божур

 • разделяне на храста;
 • наслояване на въздуха;
 • резници;
 • ваксинация;
 • отглеждане от семена.

Процесът на възпроизвеждане с помощта на резници се извършва в средата на лятото. Издънките с пъпки и листа са отделени от най-здравия храст. След това те се поставят в торфен субстрат под пластмасови стъкла. След два месеца резниците се засаждат в саксии, създавайки същите парникови условия и се съхраняват до пролетта. След това те се трансплантират в цветна леха.

Размножаване чрез наслояване

За да се приложи методът на размножаване чрез наслояване, от храста се избира добър издънка, притиснат към земята, например с тел, и покрит с пръст.

Важно! Това трябва да се направи в края на пролетта и с настъпването на есента покълналият издънок най-накрая се отделя и трансплантира отделно.

Размножаването чрез присаждане е сложен процес, който понякога е по силите на производителите на цветя. В предварително избрания корен се прави разрез (той се разкъсва отстрани на храста много внимателно, за да не се повреди), присадката се вкарва в него. Дупката е запълнена с дървени стърготини. След това остава да изчакате разсад. Когато се появят, най-накрая можете да изкопаете и да трансплантирате на избраното място. Най-подходящото време за този метод е края на лятото.

Семената се размножават от божури от животновъдите, тъй като действията трябва да се следват в строга последователност. Трябва да можете да изберете най-пресните семена, както е описано по-горе. Ако всичко е направено правилно, тогава божурът ще се издигне не по-рано от 2-3 години и ще започне да цъфти след пет години.

Разделянето на храста се използва само когато растението е на повече от 5 години. Храстите се изкопават внимателно, корените се измиват и разделят на няколко части, така че всеки да има три издънки.

За ваша информация! Този метод е най-ефективен и удобен.

Начинът на действие ще бъде разгледан на примера на млечноцветния божур Гардения. През есента храстът е покрит със смърчови крака и сухи листа за повишаване на имунитета през зимата. На следващата година храстите могат да бъдат засадени, но това трябва да се направи само преди август.

За засаждане трябва да изберете открита и слънчева зона без течение. От силна сянка растението ще даде лош цъфтеж. Също така, не трябва да има други насаждения, това само ще навреди на двете страни.

За трансплантация майчиният храст се отстранява от земята, корените се разделят на необходимото количество. Изкопават дупка на дълбочина 70 см на правилното място, разхлабват дъното, пълнят го с една трета с горна превръзка. Корените на получения разрез се изправят в ямата внимателно и земята не се уплътнява, тя трябва да се утаи сама.

Първите два сезона след засаждането не са задължителни. Младите храсти ще имат достатъчно хранителни вещества, които са били въведени по време на засаждането. Цъфтежът на божур може да се постигне без различни добавки.

Забележка! Първите големи пъпки на сорта се откъсват, за да се появят големи пъпки в бъдеще.

Божур от този сорт винаги изисква влажен стълб, особено през пролетта преди цъфтежа. Поливането обикновено се извършва веднъж на 7-10 дни.

Грижа

Трябва да има достатъчно вода, но не много. По време на цъфтежа трябва да поливате по-често, така че цветята да са по-ярки. След като завършите този процес, трябва да се върнете към предишния режим на поливане.

Забележка! Преди засаждането винаги си струва да се оцени близостта на преминаването на подземните води до мястото на цветното легло: колкото по-близо са те, толкова по-лошо ще растат божурите или могат да умрат.

Не трябва обаче да се забравя за болестите, от които божурите могат да страдат. Трябва да можете да идентифицирате болестта, за да се борите с подходящи средства. Например, сивата плесен се разпространява по стъблата и пъпките, докато брашнестата мана уврежда листата. Като лечение се използва разтвор на меден сулфат или сапун и се отстраняват засегнатите листа и стъбла.

Важно! Не забравяйте за плевенето около храстите, за да няма чужди плевели, които отнемат слънцето и хранителните вещества.

При постоянни внимателни грижи божурите растат и цъфтят всяка година, имат свеж вид, ярък аромат и големи пъпки.

По този начин размножаването и трансплантацията на различни видове божури не е бърз процес, понякога дори сложен. Но самите растения не са капризни, просто трябва да спазвате правилните действия в грижите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина