Как да трансплантирате здравец, как да засадите цвете стъпка по стъпка

Гераниумът на шега се нарича символиката на съветската епоха. По това време практически на всеки прозорец имаше ярки „топки“ от пеларгония. Вътрешно цвете беше подарено за рожден ден на жена и семейство за домакинство. Те си размениха издънки помежду си, събирайки различни нюанси. Растението не губи популярността си и сега. Но не всеки знае как правилно да трансплантира здравец, така че да се вкорени.

Характеристики на процеса

Пеларгонията е непретенциозна в грижите, но веднага след като бъде трансплантирана, растението се превръща в истинска сиси. Поради получения стрес листата губят тургора си и пожълтяват. Ако подходите правилно към процеса, преместването може да бъде направено повече или по-малко удобно.

Декорация за дома

Какво да търсите:

 1. На първо място, трябва да се уверите, че здравецът се нуждае от трансплантация. По-добре е да не наранявате растението за пореден път.
 2. Важно е да изберете правилното време за този процес, като се вземат предвид биологичните характеристики на цветето и етапите на вегетационния период.
 3. Основните условия за удобно придвижване и по-нататъшно отглеждане са правилно подбраните капацитет и почвен субстрат.

Ако почвата в старата саксия е добра и кореновата система не се разболява, тогава е по-добре да прехвърлите пеларгония в нов контейнер със земна буца. Този метод се счита за щадящ за растенията и им позволява да се адаптират по-лесно.

Грижи след засаждане:

 • растението веднага се отстранява на частична сянка, за да се изключи прякото излагане на слънце на цветето;
 • поливане на трансплантирания здравец не в корена - вода се изсипва отстрани на саксията;
 • разхлабването се извършва спретнато и плитко, за да не навреди на корените.

По-добре е внимателно да премахнете изсъхналите, пожълтели листа, така че растението да не губи енергия върху тях. Ако трансплантацията на здравец е извършена по време на цъфтежа, тогава пъпките също се отчупват.

Трансплантация на пеларгония

Едно от поливанията се препоръчва да се извършва със стимулатор на растежа ("Kornevin", "Heteroauxin"). С правилния подход към селскостопанската технология, след 2-3 седмици, пеларгонията ще оживее и зеленината отново ще се превърне в богат зелен цвят.

Условия за трансплантация у дома

Някои производители държат пеларгония в една саксия в продължение на няколко години, като периодично изтръгват резници от храста за размножаване. Ако е възможно, пеларгонията се премества в дворните легла за лятото и след това се връща отново в къщата.

Във всяка ситуация е важно да знаете как правилно да засадите здравец. Техниката за презаселване на стайни растения е стандартна, но има и свои нюанси.

Как да засадите цвете

Пресаждането на пеларгония често се използва за размножаване на цвете чрез разделения, ако възрастен храст е станал твърде голям. Процедурата за засаждане на здравец изглежда така:

 • в деня преди разсаждането растението се полива обилно, по-лесно е да се извади от саксията;

Забележка! За да не се счупи храстът, контейнерът, притискайки го с една ръка, се обръща с главата надолу. С втората четка хванете багажника в основата и внимателно издърпайте растението от контейнера.

 • след като са освободили здравец от саксията, те разклащат земята от корените и изследват процесите;

В процес на преместване

 • изгнилите, наранени и пресъхнали корени трябва да бъдат отрязани; острото острие на нож или ножица се дезинфекцира предварително в алкохолен разтвор или над пламък;
 • храстът е разделен на няколко части, така че на всяко отделение има площ със здрави пъпки за възстановяване;
 • дренажът се поставя в подготвени саксии (чакъл, трошен камък, счупена керамика, тухлени стърготини, пенопласти или експандирана глина) със слой 1-2 см;
 • изсипете малко почва и засадете нови храсти;
 • навлажнена почва се излива в пространството между растението и стените на саксията и леко се уплътнява.

Не пълнете контейнера със земя до самия ръб. Необходимо е да оставите малки страни от 2 сантиметра.Това ще предотврати изтичането на вода от саксията по време на поливане.

Първото напояване на субстрата се извършва на 4-ия ден. Излишъкът на влага влияе отрицателно върху адаптацията на пеларгония.

Ако растението не се планира да бъде разделено, тогава се прави малка корекция на алгоритъма за това как да се трансплантира здравец стъпка по стъпка у дома. Почвата не се отстранява от корените - храстът се прехвърля в нов контейнер заедно с бучка директно върху дренажния слой.

Пресаденото растение се държи на полусянка през първата седмица. След това цветето трябва да бъде върнато на постоянното му място - здравецът не обича да сменя первазите на прозореца.

Време за трансплантация

Избира се най-подходящото време за засаждане на здравец. Растенията понасят процедурата най-добре през пролетта (март - първото десетилетие на април). След зимния покой цветята по-активно увеличават зелената маса.

Важно! Ако не е имало нужда от пролетна трансплантация и тя е възникнала по-късно, тогава трябва да изчакате есента. В горещините Pelargonium е по-трудно да се справи със стреса.

Понякога възникват извънредни ситуации, когато те не гледат по време на годината:

 • здравец изсъхва поради болест;
 • мухъл се е появил на земята и отстрани на саксията;
 • корените бяха голи.

В последния случай някои производители добавят прясна почва към саксията. Но не трябва да правите това - корените, които са пропълзили, сигнализират, че растението е тесно в контейнера. Поради тази причина храстът понякога не дава цвят.

Растението се нуждае от реанимация

С появата на мухъл и болест по цветя ще е необходимо да се смени не само контейнерът, но и почвата.

Опитните производители на цветя обвързват работата по засаждането с лунния календар. Растенията са чувствителни към влиянието на нощната светлина. Изборът на правилния ден за трансплантация ще осигури лесно и бързо установяване.

Агротехнология за преместване в друг съд

Когато решават как да трансплантират здравец, те обръщат внимание на всеки момент. Изборът на подходяща почва, размерът на новия контейнер и материалът, от който е направен, зависи от това колко добре ще се извърши трансплантацията.

Избор на почвата

Пеларгонията се нуждае от лека, рохкава почва, богата на полезни микроелементи. От наличните в магазина субстрати бегониите са най-подходящи. Летните жители могат да използват плодородната почва изпод дърветата на собствената си градина, разреждайки я с пясък.

Домашните производители препоръчват да се направи такава партида:

 • 1 част пясък от реката;
 • 2 части копка земя и хумус.

По-добре е да вземете пясък с груба фракция, това ще осигури необходимата разхлабеност на почвата. Можете да го смесите с малко торф или да го замените изцяло с вермикулит.

Размер и материал на саксията

Когато избирате контейнер за здравец, вземете предвид размера на храста. Диаметърът на контейнера трябва да бъде само с няколко сантиметра по-широк от размерите на коренището.

Забележка! Ако пусне корени в просторна саксия, пеларгонията определено няма да цъфти. Растението ще насочи всичките си сили към развитието на корените.

При разделяне на храст се препоръчва да се вземе контейнер с диаметър 10-12 см и височина не повече от 15 см за наслояване с един корен. В бъдеще, когато сменяте саксията, новият контейнер трябва да бъде по-голям от предишния само с 1,5-2 cm.

Що се отнася до материала на саксията, здравецът се чувства по-удобно в керамиката без покритие. Водата за напояване може да застоява в пластмасови съдове, въпреки дренажните отвори. Докато керамичните стени ще поемат излишното.

Възможно ли е да се трансплантират цъфтящи здравец

Цъфтежът изисква много енергия от растението. Ето защо си струва да помислим още веднъж дали е възможно да се трансплантират цъфтящи здравец.Не всеки пеларгоний през този период е в състояние да се справи със стреса. Ако няма спешност, тогава растението трябва да се остави на мира и да изчака съцветията да изсъхнат. След 7-10 дни трансплантацията започва.

Разселване на цъфтящ здравец

Когато е необходимо да се вземат спешни мерки за излекуване на храста (или саксията се е счупила), цъфтящият здравец се премества в нов контейнер, следвайки алгоритъма, описан по-горе. Но съцветията ще трябва да бъдат отрязани незабавно, за да не пречат на адаптацията. Така че през настоящия сезон събирането на семена за разплод няма да работи.

Трансплантацията като начин за подмладяване

Младите здравец могат да се държат 3-4 години в един контейнер. Тогава храстът става не само тесен, той започва да губи формата си. В този случай трансплантацията ще бъде отличен начин за усъвършенстване и подмладяване на пеларгония.

Как да подмладите здравец

ВариантХарактеристики на
Подрязване на издънкиВ средата на пролетта издънките на храста се скъсяват, оставяйки колони с 5 точки на растеж. В резултат на това растението ще даде странични издънки, а здравецът ще придобие красива корона. В бъдеще ще се появят голям брой буйни пъпки.
Разделяне на храстаМетодът за подмладяване се основава на техниката за трансплантация на здравец, описана в подраздел "Как да засадим цвете"
Семена *Тази опция се използва рядко - тя е по-дълга и по-обезпокоителна. Първо трябва да вземете семе от пеларгония, за да отгледате ново растение от него.

Подмладяване на Буш

* Не всеки вид здравец се размножава по този начин. Дори ако размножаващият се хибрид произвежда семена, те не са генетични.

Засаждане на резници от здравец в саксия

Резниците са един от видовете размножаване на стайни растения. Понякога това е единственият начин за трансплантация на болно цвете, при което кореновата система е засегната от гниене.

Начинаещите аграрии се притесняват как да засадят здравец в земята, ако той няма корени, ще пусне ли корен. Ако процедурата се извършва през пролетта, когато организмът на растението е активен, тогава издънка, заседнала в плодородна почва, може лесно да пусне корени. Въпреки че за вярност се препоръчва предварително изкореняването на летораста по един от начините.

Опции за вкореняване на здравец

НачинХарактеристики на
В мокър пясъкГруб речен пясък се изсипва в малък съд и се навлажнява (но не се пълни с вода). Дръжката е заровена малко и не е покрита. Периодично пясъкът се полива с малко количество вода, като се опитва да предотврати попадането на течността върху листата и стъблото;

· Ако използвате пластмасова чаша, можете да видите кога на издънката се появяват корени. След като им дадат 2 седмици да растат, разсадът се премества в постоянна саксия
Във водаУтаена топла течност се излива в стъклен съд, в който се поставят резниците. За да накарате вкореняването да върви активно, добавете стимулатор на растежа (3 ml на 1 литър течност) или няколко таблетки янтарна киселина. Водата трябва да се сменя на всеки 3 дни

Вкореняване в земята

Когато решавате кой метод за вкореняване на резници да изберете, вземете предвид вида на пеларгония. Така че, зоналният здравец е добър в пускането на корени във вода, а ароматният предпочита почвата. Кралският вид също се вкоренява по-добре в почвата. Но в сравнение с бръшлян пеларгоний, този сорт ще отнеме не 2 седмици, а цял месец.

Прибиране на резници

Преди да засадите здравец за вкореняване, е необходимо да направите правилното събиране на леторастите. В процеса се спазват следните препоръки:

 • на храста се избират клонки с дължина 5-7 см, носещи поне 2 листа;
 • изрязването се извършва с остър нож под прав ъгъл спрямо издънката;
 • резниците се оставят да лежат 2 часа, така че резените да изсъхнат;
 • след това мястото на нараняване се поръсва с активиран натрошен въглен (за предотвратяване на гниене).

Прибиране на резници

Следващата стъпка е вкореняване по един от описаните начини. Докато резниците пуснат корени, контейнерът се пази от ярка слънчева светлина при температура не по-ниска от + 20 ° C.

Последващи грижи

Веднага след като пресните корени на резниците са силни, разсадът се поставя в саксии за цветя (както е описано по-горе).Корените на издънките са все още слаби, така че им е по-трудно да се адаптират. Основната грижа се свежда до следните точки:

 • растението се пренася по-близо до светлината, но се осигурява дифузен поток;
 • Пеларгонията не се полива често - тъй като почвата изсъхва;
 • в стаята поддържайте температурата на въздуха около + 23-25 ​​° С;
 • ако е необходимо, отворете прозорец и проветрете стаята, изключете течения;
 • първите 2 месеца торене под разсад не се прилагат - здравецът има достатъчно минерали от пресния субстрат.

Когато на разсад се появят нови листа, прищипете горната част. Това ще попречи на пеларгонията да достигне нагоре и ще го стимулира до гъстота. Като се вземат предвид всички описани препоръки, няма да е трудно да се отглеждат здравец у дома.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина