Възможно ли е да държите орхидея у дома: опции защо е добра или лоша

Орхидеята е едно от най-красивите и загадъчни растения, с което са свързани много знаци и суеверия. Много от тях са напълно неоснователни. Все пак трябва да се обърне внимание на някои съвети. Понякога да държите тези цветя вкъщи не си струва да ги държите, защото те могат да бъдат вредни. Известно е, че поленът на орхидеите съдържа мощни вещества, които могат да повлияят отрицателно на здравето и благосъстоянието.

Отрицателните и положителните ефекти на орхидеите

Не всеки знае дали е възможно да държите орхидея у дома. Мнозина са чували, че Фаленопсис и други видове орхидеи имат силна енергия и могат да действат като вампири, „изсмуквайки“ жизнеността на човек. Тази хипотеза обаче не е проверена от науката. Напротив, биолозите и лекарите отдавна знаят за лечебните свойства на цветето. Тинктури, отвари и други лекарства от различни части на растението имат сложен терапевтичен ефект:

 • Тоник;
 • Стимулант;
 • Противовъзпалително;
 • Вълнуващо.

Орхидея - мистериозно и необичайно цвете

Фаленопсисът пречиства въздуха в апартамента и създава уютна романтична атмосфера. Това е чудесен начин да "освежите" интериора и да добавите нотка екзотика към него. Парче от южната част на къщата през зимата ще помогне да се развесели, а ярките цветове ще помогнат да се справите с есенните блус и безсъние.

Растението се използва активно в народната медицина.

Влияние върху мъжа

Мъжете често се замислят дали е възможно да се запази орхидея в спалнята (хол, детска стая). Няма преки противопоказания за това. Ако обаче мъжът страда от бронхиална астма или е склонен към алергии, по-добре е да забравите за екзотично растение у дома. Цветето няма никакво влияние върху мъжката психика.

В народната медицина настойка от корени на фаленопсис традиционно се използва за лечение на импотентност и предотвратяване на свързани с възрастта заболявания и нарушения на гениталната област. Причината за такива лечебни свойства е в тонизиращите вещества, които се съдържат в корените. Повечето от растенията, закупени в магазините за цветя обаче, всъщност са изкуствени (генетично модифицирани), така че няма смисъл да се използват за медицински цели. В най-добрия случай няма да има ефект, в най-лошия може да се отровите.

Лекарите казват, че тинктурата от растителни части има благоприятен ефект върху здравето на мъжете.

Влияние върху жената

Момичетата често се съмняват дали една орхидея в апартамент е добра или лоша. В това растение няма нищо лошо или вредно за жените. Експертите обаче не препоръчват да го държите в офиса. Големите, ярки цветя могат да отвличат вниманието, което затруднява фокусирането върху работата. Също така, жените не трябва да отглеждат фаленопсис, ако у дома има малки деца - това често причинява алергии. Когато настъпи бременност, сортовете с остра миризма трябва да бъдат премахнати от апартамента - по това време обонянието при жените се засилва и всеки силен аромат може да причини токсикоза.

Цветето има силна енергия и не е подходящо за жени, които са меки по природа.

Интересно. В древни времена много народи са разглеждали орхидеята като традиционно "женско" цвете. Неомъжените момичета вярвали, че цветята й носят щастие, проспериращ брак и комфортен семеен живот. Това растение все още често се представя на красиви дами за сватби, рождени дни, годишнини.

Ползите и вредите от една орхидея

На въпроса „орхидеите в къщата са лоши или добри“ е трудно да се отговори еднозначно. Всеки има свои собствени асоциации с това растение. Най-често срещаният му вид, Phalaenopsis, не съдържа вредни и отровни вещества. Поленът обаче съдържа компоненти, които имат силно стимулиращо действие, те могат да причинят:

 • Безпокойство;
 • Безпокойство;
 • Хронично безсъние;
 • Хиперактивност при деца.

На практика концентрацията на тези вещества в основните части на растението е незначителна. Следователно, за да могат те наистина да повлияят сериозно на нервната система, човек трябва да бъде постоянно в стая, пълна с орхидеи в продължение на няколко години. Няма да има вреда от едно цвете.

Жените, които обичат да готвят, знаят, че Phalaenopsis се използва активно в кухнята на страните от Югоизточна Азия. Използва се за приготвяне на:

 • Сосове;
 • Подправки;
 • Оризов сос;
 • Десерти.

Цветята се приготвят в тесто и се използват за украса на торти. След термична обработка обаче полезните вещества и витамини напълно се изпаряват. Изсушените части на растението се добавят към зелени и черни чайове за допълнителен вкус. Някои сортове се използват за направата на парфюми.

Фаленопсисът се счита за „растение за елита“ от древни времена. Хората вярваха, че само най-талантливите - творчески необикновени личности - имат право да го отглеждат. Цветът на орхидеята се смяташе за най-добрият подарък за красива дама, подчертавайки неземната красота на жената. Това благоговейно отношение към Фаленопсис е оцеляло и до днес в много култури.

В медицината има случаи на индивидуална непоносимост към Phalaenopsis. След дълъг престой в апартамента, където расте орхидеята, може да се появи гадене, главоболие и сърцебиене. Когато отидете в друга стая, неприятните симптоми изчезват почти веднага. Най-вероятно основната причина са мощните вещества, съдържащи се в цветен прашец. Подобна непоносимост обаче е рядка.

В някои страни има традиция за „хуманизиране“ на Фаленопсис. Хората вярват: ако се грижите правилно за орхидея, отглеждате внимателно и постоянно се грижите за създаването на подходящи условия за нея, тя със сигурност ще благодари на собственика с ярки цветя и ще донесе късмет и щастие. В никакъв случай не трябва да се допуска болестта или смъртта на цветето, това може да създаде проблеми за домакинството.

За да донесете късмет, хармония, финансово благополучие на семейството, трябва да изберете цвета Phalaenopsis, воден от основните принципи на Фън Шуй. Твърде ярките и, обратно, тъмните нюанси категорично не са подходящи за дома.

Няма да има вреда от растението, ако то се поддържа правилно

Мога ли да държа в къщата

Няма забрани за държане на орхидея в къщата. Ако обаче други растения живеят у дома, Phalaenopsis може да бъде опасен за тях. Това цвете е много уязвимо към болести, гъбични и вирусни заболявания, често е засегнато от паразити: листни въшки, мащабни насекоми, паякови акари. Опасността е, че болестите и вредните насекоми могат да се разпространят и в други стайни цветя.

Има няколко суеверия, които нямат нищо общо с реалността. Не вярвайте, че:

· Лошите грижи за орхидеите могат да провокират заболяване или смърт на членовете на домакинството;

· Фаленопсисът често се превръща в причина за раздори, раздори, кавги в семейството;

· Това е цвете, символизиращо предателство и нещастна любов;

· Екзотично растение отнема жизнената енергия на жените и често причинява безплодие.

 

Всички тези суеверия, свързани с негативно влияние, са абсолютно безпочвени, така че не трябва да се страхувате от тях. Народните поличби са доста „упорити“ и се предават от поколение на поколение, заблуждавайки производителите на цветя любители.

Народни поличби

Възрастните хора често обезкуражават младите хора да купуват красиво екзотично растение. Не всички обаче разбират защо е невъзможно да се държат орхидеи у дома. Най-често подобни „забрани“ се причиняват от предразсъдъци, които нямат нищо общо с реалността. Има и добри поличби, свързани с тропически гост.

Красива добре поддържана орхидея привлича финансовото благосъстояние в къщата. Ярките големи цветя създават благоприятен микроклимат в семейството и помагат да се гледа на живота положително. Цъфтящият фаленопсис може да служи като талисман на любов и щастие за млади, неомъжени жени и по-възрастни семейни дами.

Интересно. Някои народи вярват, че орхидеята има интересно свойство - да действа негативно върху гост, който е неприятен за домакините. Ако такъв гост прекара малко в стая с растение, той скоро ще иска да си тръгне и ще забрави пътя до тази къща. За този забавен знак обаче няма научни доказателства.

Орхидея в спалнята

Всеки лекар може да отговори на въпроса защо орхидея не може да се държи в спалнята. Това твърдение ще важи и за всеки друг цвят. По време на сън човек се нуждае от чист въздух и всякакви странични миризми в стаята само ще навредят. Поради това се препоръчва да премахнете всички растения, включително Phalaenopsis, от стаята, където спят възрастни и деца.

Спалнята не е мястото за орхидея

В апартамента

Има няколко аргумента в полза на отглеждането на фаленопсис в апартамент у дома:

 • Цветята изглеждат ефектно.
 • Растението живее и се развива дълго време, ако за него се грижат правилно.
 • Корените на някои сортове могат да се използват за производство на лекарства.

Ползите от този екзотичен „гост“ са много повече от вреда. Ето защо, ако има желание да уредите Phalaenopsis у дома, не трябва да се колебаете и да се колебаете дълго време. Основното нещо е да изберете най-непретенциозния сорт, за да опростите грижите. В съвременните магазини за цветя е представена широка гама от такива сортове и видове.

Не трябва да се отказвате от орхидея заради народни признаци, които нямат научна основа. Ако обаче в семейството има деца, страдащи от алергии, домашни любимци, по-добре е да поставите друго, по-"неутрално" растение на прозореца. Можете да използвате всякакви лекарства и тинктури на основата на орхидеи само след предварителна консултация с лекари. Можете да съхранявате изсушени части от растението за кратко време. Строго е забранено да се лекува малко дете или тийнейджър с народни средства, приготвени от части от стайно растение.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина