Geranium Roseanne хибрид - засаждане и грижи

Ярко цъфтящо и непретенциозно многогодишно растение - мушкато от здравец - твърдо заема позицията на любимо цвете на закрито и градина. Растението на века през 2013 г. е кръстено от представители на Кралското дружество на цветарите на Великобритания. Най-популярен е само божур здравец (пеларгония), както и такава новост от европейската селекция като розов здравец.

Описание на цветето

През 1989 г. два различни вида градински здравец бяха кръстосани от съпруга-цветар на име Roseanne и Donald Waterrer по напълно случаен начин. Полученото копие придоби напълно уникални характеристики, които публиката много хареса.

Всеки храст е силно обрасло почвопокривно растение с многобройни издънки, чиято дължина може да достигне 1 м. Самият храст се издига само на 30-50 см над градинското легло. Розановите здравец не се засаждат плътно, само 3-4 екземпляра на 1 м².

Здравец розан

Как изглежда Розани Гераниум

Известно е, че новият вид е получен чрез кръстосване на едроцветно тревисто хималайско здравец (Geranium Himalayense) и вариантна разновидност на мухъл Wallich (сорт Geranium Wallichianum Buxton's). Растението с това описание е пуснато в продажба благодарение на разсадника Блумс от Бресингам през 2000 година.

За ваша информация! Оригиналите на хибридния здравец Roseanne в Европа се продават средно за 7,5 евро на артикул.

Цветът, подобно на този от розова пеларгония, има голям размер (до 5 см в диаметър) и камбано-син оттенък, в който може да присъства лилав тон и бял оттенък в сърцевината. На венчелистчетата до пет лилави щриха. Колкото по-студено е времето, толкова по-син е тонът на венчето. Стъблата са дълги, полегнали. Листата са силно разчленени с назъбена форма, при докосване излъчват силен приятен аромат.

Често срещани сортове градински здравец Roseanne

Сред най-популярните сортове, отглеждани от животновъди на базата на здравец Roseanne, са следните екземпляри:

 • Azure Rush. Венчето има бледолилав оттенък с почти бяла сърцевина. Бушът от класическия Roseanne се различава с по-голяма компактност (височина до 41 см, ширина - до 70 см). Диаметърът на цветето е до 6 см. Цъфти от май до октомври;
 • Люляков лед. Не е напразно, че сортът се нарича Lilac Ice, цветята до 2,5 см в диаметър имат студено син оттенък, който може да се промени в зависимост от времето и температурата на въздуха. Компактен храст със средна височина 30-50 см. Предпочита полусянка, цъфти от юни до юли.

Geranium Rozanne Azure Rush

Търсенето на разсад или семена от градински здравец само се увеличава. Вече асортиментът от големи и добре познати разсадници впечатлява с разнообразие от сортове и сортове:

 • здравец Балерина;
 • пепел или сиво;
 • далматин;
 • Здравец на Кеймбридж (Cambridge);
 • кантабрийски.

Истинският хит е златистият оттенък на листата или цветята, както и махрите ръбове на венчелистчетата. Пъпките могат да бъдат мини рози или с форма на лале. Листата могат да придобият бледозелен светъл нюанс, по-интензивен като ябълка, а също и тъмен до шоколад.

Гераний розан люляк лед

Засаждане и грижа за здравец от Roseanne

Красотата на това многогодишно растение е, че можете да го отглеждате навсякъде: в градината, в цветни лехи, в контейнери и саксии, на перваза на прозореца. Основното условие е поне 6 часа.ден на ярка светлина.

Температура

Многогодишните домашни здравец могат да растат в продължение на много години в градината, без да се изисква внимателно внимание. През лятото толерира топлина до 30 ° С, а през зимата - замръзване до -28 ° С.

Осветление

Мястото за засаждане е избрано така, че най-ярките слънчеви лъчи да падат върху цветето сутрин и следобед. Най-добре е да осигурите засенчване на храстите по обяд. В този случай венчелистчетата няма да избледнеят.

Поливане

На открити площи храстите се напояват, тъй като почвата изсъхва. Смята се, че градинският здравец е влаголюбив, но не понася преовлажняване. Ако растението се трансплантира в саксия, поливането се извършва през палета.

Пръскане

Не се изисква пръскане на здравец от Roseanne. Пръскането на вода върху листа по време на горещо време може да причини петна. Венчелистчетата с капки върху тях неизбежно ще изгорят.

Влажност

Сухият знойна въздух няма да навреди на трайните насаждения. Най-добре е за него с влажност на въздуха около 50-60%. Но дори и при продължително влажно време, няма да има много вреда, най-важното е да не бъдете ревностни с поливането.

Грундиране

Растението абсолютно не е взискателно към почвата, нейния химичен състав, структура. Предпочита хлабав, богат на хранителни вещества, но ще покаже добри резултати на глинеста или пясъчна глинеста почва.

Подхранване

Торовете (органични и минерални) се препоръчва да се прилагат с поливане през пролетта (от май).

Roseanne Geranium Border

Акцентът е върху подготовката на здравец за бъдещ дълъг цъфтеж. За това тя се нуждае от манган, фосфор, калий. Не се увличайте с азот. Roseanne изглежда най-красиво с малка зелена маса и многобройни цветя.

Функции за зимуване

За зимата отстранете всички изсъхнали части и 5-10 см слой мулч се изсипва върху всички храсти. През пролетта подслонът се премахва напълно през април.

Забележка! Първите пъпки могат да цъфтят в началото на юни. В зависимост от сорта цъфтежът ще продължи до края на юли или до първата слана. Тъй като венците увяхват, нови пъпки се изтласкват и цъфтят.

Подрязване

Формиращата резитба се извършва, когато миглите запълнят цялото свободно пространство и цветната леха престане да изглежда спретнато. Обикновено през лятото ще трябва да направите само 1-2 процедури.

Как се умножава

Изрязването и засяването на семената са основните методи за отглеждане. В промишлен мащаб се използват резници, докато през първата година младото растение не се различава по разкош на цъфтежа, а от втората година радва с многобройни пъпки.

Покълващи семена

Трудно е да се купуват семена. Те се получават само чрез кръстосване на оригиналните хибридни предшественици. Самото растение не ги дава, следователно, цъфти почти през всички топли сезони.

Ако имате късмета да купите семена, тогава не е нужно да бъдат подготвени по някакъв начин. Засява се върху мокра почва, леко прах с фин пясък. Покрийте с фолио и изчакайте появата на разсад (до 14 дни). Брането се извършва във фаза 3-4 листа.

Вкореняване на резници

Засаждането на резници се получава чрез подрязване на леторастите. Оптималният размер е не повече от 10 см и не по-кратък от 4-5 см. Резниците се оставят да изсъхнат за няколко часа и след това, потопени в корена, те веднага се засаждат във влажна почва.

Важно! За по-добро и по-бързо оцеляване можете да покриете резниците с прозрачна капачка. Корените израстват отново в рамките на няколко дни.

Трансплантация на здравец на Roseanne на друго място

Мушкато от коренища се трансплантира само когато няма достатъчно място за него. Растението се изкопава с буца земя и се прехвърля на ново място. Трансплантацията се извършва от саксии, когато корените се показват от дупката на дъното. Ако е необходимо, кореновата система може да бъде съкратена.

Възможни нарастващи проблеми

Непретенциозно растение година след година расте на едно място, изисквайки минимум внимание към себе си. Основните му проблеми са свързани с липса или прекалено внимание.

 • Капки пъпки и листа.Това се случва при преовлажняване (струва си да намалите поливането), както и при липса на хранителни вещества. Засаждането се подхранва със сложен минерален тор, в който трябва да присъстват калий, фосфор и манган.
 • Листата пребледняват. Това се случва поради липса на осветление. Съседите могат да засенчват растението твърде много, затова си струва да ги подрязвате, като излагате здравец на слънчева светлина.
 • Върховете на листата изсъхват. Това се случва, когато липсва влага. Необходимо е да се полива растението добре и в бъдеще да се предотврати изсъхването на почвата.
 • Долните листа падат. Този процес е естествен. При загуба на декоративност се извършва формираща резитба или многогодишното растение се подмладява чрез вкореняване на издънките му (резници).
 • Вредители. Появата на насекоми по храстите е доста вероятна. Мушкатото е засегнато от белокрилки, както и листни въшки. Срещу вредителите те се третират с лекарства като актел или коман.
 • Други проблеми. Петната по листата са симптом на гъбично заболяване. За лечение се използва пръскане с фунгицидни разтвори.

Важно! Декоративността на мушкатото Roseanne е неговото ценно предимство, хармонично допълнено от неговата непретенциозност и устойчивост на замръзване. Година след година храстът й, като истинска принцеса, само ще става по-красив.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина