Хортензия Anabel - дървесни видове, описание и грижи

Анабел е един от най-привлекателните сортове дървесна хортензия. Липсата на затруднения в грижите за растенията е несъмнено предимство. Anabel толерира сибирски студове, така че храстът може да се отглежда на всяка географска ширина.

Произход и описание на външния вид

Китай и Япония се считат за родно място на многогодишното растение. Височината на растението достига 110 см, а диаметърът му може да надвишава 3 м. На тънки клони и стъбла не може да се образува голям брой издънки. Кората е оцветена в кафеникаво сиво. Декоративната култура се развива бързо, така че е важно храстът да се реже своевременно, за да се формира.

Градинска хортензия Anabel

Голямата, леко удължена зеленина на декоративната култура е боядисана в тъмнозелена палитра. Дължината на листата достига 20 см. С помощта на дръжки, зелената маса е прикрепена към клоните на храста. Поради големия брой листа храстът изглежда много богат.

Можете да се насладите на великолепния цъфтеж от юни до началото на октомври. Диаметърът на всяко цвете едва достига 10-15 мм. Всяко цвете с група други се събира в сферично съцветие. Диаметърът на съцветията надвишава 22-24 см. Цветовете на хортензия дървовидна Анабел са бели.

Забележка! Използвайки пръскане със специални оцветители, можете да дадете на съцветията на храста желаната палитра. Много често малък брой цветя са оцветени в розово.

Сортът, според информацията от характеристиките, е способен да издържа на силни сибирски студове. Най-важното предимство на хортензията Anabel е нейната дълготрайност. Растението е готово да радва с цъфтежа си повече от 30 години. С помощта на грандиозен храст можете да украсите не само собствения си парцел, но и обществени места. Често се засаждат храсти, за да се създаде жив бордюр.

Трансплантирайте след покупка на открито

Преди да започнете да засаждате разсад, трябва да се запознаете с препоръките на опитни производители на цветя по отношение на засаждането. Първата стъпка е да изберете място, където храстът ще бъде засаден. След това можете да започнете да подготвяте почвата.

Избор на място

На първо място, трябва да помислите за мястото, на което ще растат един или повече храсти на хортензия. Неприемливо е да се дава предпочитание на райони с чести течения. Въпреки факта, че растението е топлолюбиво, по-добре е да го засадите в градината на полусянка, тъй като пряката слънчева светлина върху листата провокира изгаряния. Честото и обилно поливане ще помогне на храста да издържи продължителен период на суша.

Подходяща почва

Неприемливо е трайните насаждения да съдържат дори малко креда и вар в почвата. Най-добре е да се използва плодородна почва с добър дренажен слой и наличие на влага за засаждане на сорта Anabel. В твърде суха почва храстът ще расте бавно. Буен цъфтеж в този случай не може да се очаква.

Засаждане на дървесен храст

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Засаждането и грижите за хортензията Annabelle (на латински „Hydrangea Arborescens’ Annabelle “) са лесни. Най-добре е да изберете дву- и тригодишни разсад в тръба за засаждане на собствен парцел.По-добре е да отложите процеса на засаждане до края на април или началото на май, когато заплахата от зимни студове отмине. Ако засаждането все още се извършва през есента, кореновата система трябва да бъде изолирана непрекъснато.

 1. Изкопайте квадратна дупка с дълбочина 50-60 см на избраното място.
 2. Изсипете дренажен слой на дъното въз основа на счупена тухла, трошен камък и чакъл. Дебелината трябва да бъде в рамките на 7 cm.
 3. Кореновата система на растението се поставя в депресия и внимателно се разстила.
 4. Покрийте кухините с пръст. Препоръчително е да го покриете със самоподготвена почва. За тази цел комбинирайте изкопаната почва с малко количество пясък и дървени стърготини.
 5. Земята се пълни до кореновата шийка на растението.
 6. Поливайте обилно почвата на мястото на засаждане на бялата хортензия Anabel. Препоръчително е да излеете поне 15 литра утаена дъждовна вода под всеки храст.

Забележка! Спазването на препоръките за засаждане и грижи за храста ще ви позволи да се насладите на буен цъфтеж през следващата година.

Размножаване на хортензия Anabel

Има няколко начина за размножаване на цъфтящо растение от семейство Hortensia.

 • Семенна. Подготвеното семе се засява в контейнери с почва. Няма нужда да се задълбочава семето. Контейнерът е покрит с полиетиленов материал. Ако е необходимо, почвата се навлажнява и филмът се отстранява систематично за няколко минути за проветряване. Издънките ще започнат да се появяват 21 дни след засаждането. След три години отглеждане на разсад, можете да ги трансплантирате на открито.
 • Резници. Този метод е най-популярен сред опитни цветари, които отглеждат и възпроизвеждат хортензия Annabelle самостоятелно. В периода, когато пъпките все още не са имали време да се образуват, е необходимо да започнете да режете издънки, на които има голям брой пъпки и зеленина. Издънките са разделени на три части (на всяка част трябва да остане поне един лист). В продължение на няколко часа дръжката се вкарва в чаша, пълна със стимулатор на растежа. След определен период от време той се трансплантира в чаша, пълна с навлажнена почва. Ако се грижат правилно, резниците ще пуснат корени след 30 дни.
 • Слоеве. След като направихте канали под храста, поставете долните издънки в тях. Фиксирайте сигурно. Правейки подобно събитие през април, можете да получите млади издънки в края на лятото.
 • Методът за разделяне на храста. В процеса на трансплантация на хортензия кореновата система се отделя от почвата. Бушът се разделя на няколко части и се засажда възможно най-скоро в подготвените дупки.

Дърво Анабел

Грижа за хортензия Anabel

Правилно се грижите за растението, можете да постигнете обилен цъфтеж и шикозен външен вид на храста. По-долу са основните стъпки за грижа за сорта хортензия Anabel.

Режим на поливане

Като се има предвид любовта към влагата на растението, е необходимо да се овлажнява почвата поне 3 пъти седмично. Налейте 12-16 литра вода под всяка хортензия. В особено сухи дни ще трябва да овлажнявате почвата на мястото, където Анабел расте сутрин и вечер. Поливането ще изисква топла, утаена дъждовна вода. Веднъж на всеки 30 дни във водата трябва да се добавя малко количество калиев перманганат. Спазването на това правило предотвратява появата на гниене.

Важно! Необходимо е да се навлажни почвата преди поникване и след залез слънце.

Разхлабване и мулчиране

Почвата на мястото, където расте хортензията, трябва да е рохкава. Много е важно да се плеви почвата от плевели своевременно. Благодарение на разхлабването влагата ще остане в почвата и въздухът може свободно да тече към кореновата система. Предвид факта, че корените на многогодишното растение са разположени близо до повърхността на почвата, възможно е почвата да се разхлаби не по-дълбоко от 4-5 cm.

За да предпазите сорта Anabel от прегряване и да задържите влагата дълго време, можете да мулчирате почвата. Торфът и дървените стърготини са отлични варианти за мулчиране.Препоръчителната дебелина на слоя трябва да бъде между 4-6 cm.

Забележка! Когато мулчирате почвата с торф, трябва да се има предвид, че почвата ще стане кисела. Това ще има положителен ефект върху растежа на декоративната култура.

Подрязване

Дървесната хортензия Annabelle се нуждае от санитарна и формираща резитба. В процеса на извършване на първата процедура ще трябва да отрежете счупените и възстановени клони. Мъртвата дървесина също се отстранява. Клоните по време на санитарната резитба се отстраняват до основата.

Формиращата резитба на хортензии трябва да се извършва през пролетните месеци преди началото на соковия поток. Процесът се ускорява и подобрява обработката на почвата. Резниците могат да се използват за размножаване. За да се образува дървоподобен вид от сорта Anabel, трябва да остане само един издънка. Останалото може да бъде отсечено без съжаление.

Подхранване

За да могат храстите да растат големи, а годишният цъфтеж да е буен, е необходимо своевременно да се направи превръзка.

В средата на март е необходимо да се приложи превръзка под кореновата система, за да се ускори растежа. Той трябва да съдържа голямо количество фосфор, азот и калий.

Веднага след като започне периодът на образуване на съцветия, ще е необходимо да се извърши второ хранене, съдържащо голямо количество калий и фосфор.

В средата на пролетта храстите се напръскват с разтвор на калиев перманганат няколко пъти подред, което помага за укрепване на здравината на леторастите. Това е изключително важно за хортензиите, тъй като пъпките често огъват клоните към земята.

Забележка! По време на периода на образуване на пъпки ще бъде оптимално храненето на хортензия със суперфосфат от консумация на 2 супени лъжици. лъжица за 20 литра вода.

Хортензия Anabel в градината

Подготовка за зимата

Хортензия Anabel се нуждае от предварителна подготовка за зимата. От 20 септември цялата зеленина е изгребена изпод храстите, което провокира ускоряването на процеса на лигнификация на издънките. Декоративната култура се подхранва с фосфорно-калиев тор.

Забележка! Неприемливо е да се използва азотно хранене през есента.

След това можете да започнете да покривате храста. По-долу са най-популярните начини за приготвяне на хортензия Anabel за зимата.

 • В южния регион храстът трябва да бъде подчертан. Една трета от височината на трайното насаждение е покрито със слой торф, върху който е опънат филмовият материал.
 • В по-студените райони, в Московска област и на Урал, храстите на младо растение са завързани с въже и с внимателни дърпащи движения те се притискат към дъските, които преди това са били разположени на земната повърхност. Растението се свързва с тях. След това трябва да хвърлите хортензията със смърчови клони и голям слой дървени стърготини. Нагоре със старо желязо и спандбонд.
 • Кръговете на ствола са покрити със слой смърчови клони. Всички издънки се притискат внимателно към повърхността на земята (радиално към страните на централната зона). Основите на издънките са фиксирани с дървени скоби (ако желаете, можете да използвате метални). Централните части на храстите са покрити със слой торф. Върху издънките се полагат смърчови клони. Растенията са покрити с спандбонд, отгоре на който са поставени дъските.

Paniculata hydrangea Anabel е великолепно растение, което с подходящи грижи може ежегодно да ви радва с буен цъфтеж. Храстите могат да бъдат засадени поотделно или на групи. Най-добре е да засадите храсти от лавандула близо до хортензия, чийто аромат ще изплаши вредителите. Многогодишно растение е в състояние да украси всеки сайт.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина