Градинска хортензия - засаждане и грижи на открито в Урал

Хортензията е прекрасно цвете, което няма да е трудно да се отглежда дори и за най-опитния градинар. Това до голяма степен обяснява голямото му търсене.

История за произхода

Хортензията като вид расте отново през третичния период, когато по-голямата част от северното полукълбо е покрито с непроходими гори. Не ставаше дума за отглеждането му. Разкопките в Аляска и в някои части на САЩ показват, че цветето е растело успешно преди повече от 40-70 милиона години.

Хортензиите се предлагат в голямо разнообразие от цветове.

Хортензията идва в Европа едва в началото на 14 век. Първоначално цветето започва да расте за богатите и благородни слоеве от населението. Съществувал е в две разновидности: бяла и алена.

Днес има повече от 70 разновидности на хортензия, тя е достъпна за засаждане в почти всеки регион с плодородна почва.

Описание на цветето

Тези, които се интересуват от засаждането на градината на хортензия и грижите на открито в Урал, отлично знаят как изглежда това цвете. Говорим за многогодишно растение, което може да нарасне на височина до 2 метра. Растението има яркозелени яйцевидни листа и изправено стъбло.

Цветята могат да бъдат с различни нюанси: от бяло до ярко лилаво. Те се оформят в краищата на леторастите и се оформят в красиви съцветия под формата на капачки. Хортензията цъфти през юли и август.

Съцветията на хортензия могат да имат не само сферична форма

Трудните климатични условия отдавна не са пречка за отглеждането на цвете. Цветът на хортензия в Урал се отглежда доста активно през последните години. За да може цветето да се чувства комфортно в доста суров климат, е важно да изберете правилния сорт за засаждане.

Сортове метли за Урал

В търсене на отговор на въпроса коя хортензия е по-добре да се засажда в Урал, препоръчително е да се обърне внимание на следните метликови сортове.

Малката точка на Дарт

Тази метлична хортензия е оптимална за засаждане и грижи на открито в Урал. Можете дори да го засадите в саксия, ако желаете. Това е относително нисък храст, висок до 1 метър, с бледорозови съцветия.

Малката точка на Дарт

Периодът на цъфтеж на тази уралска хортензия пада през лятото (юли и август), често се превръща в есен, ако септември е относително топъл.

Кюшу

Друг отличен сорт хортензия в Урал за отглеждане в градината е Кюшу. Това е триметров храст с разкошна корона. Съцветията на сорта са бели, които придобиват светлорозов оттенък по-близо до есента.

Грижата за сорта няма да бъде трудна. Хортензията перфектно толерира както студ, така и суша. Основното условие за пълен цъфтеж е достатъчно количество влага.

Ванилов фрейз

Ваниловият картоф също е чудесен за засаждане в суров климат. Това е мощен храст, който расте до два метра. Цъфти много дълго: от юни до октомври. Цветята обикновено са бели и стават розови към края на периода на цъфтеж.

Ванилов фрейз

Този вид хортензия е много популярен и се използва широко за декоративни цели.

Единствен по рода си

Panicle hydrangea Unic също принадлежи към устойчиви на замръзване сортове и е един от най-популярните сортове цветя. Предимството му е, че расте добре и запълва цялото налично пространство. Уникалният сорт често се използва за създаване на жив плет. Хортензията цъфти с бели съцветия до края на септември.

Дървесни сортове за Урал

За засаждане в района на Урал, някои дървовидни сортове хортензия са перфектни.

Анабел

Дървесната хортензия Annabelle е куполообразен храст, чиято височина може да достигне един и половина метра. В тази хортензия с големи листа, когато се засаждат в Урал, цветята започват да цъфтят по-близо до средата на лятото и продължават да цъфтят до края на септември.

Анабел

Благодарение на добрите показатели за устойчивост на замръзване, многогодишно растение преживява дори много тежки студове без проблеми и може да украси домашните крайградски зони и цветни лехи най-малко 40 години.

Стерилис

Хортензия стерилис е друг успешен сорт за Урал. Сортът се характеризира с висока степен на оцеляване на резници, както и бърз растеж с минимални грижи. Съцветията на тази хортензия могат да бъдат до 30 сантиметра в диаметър. Като се има предвид факта, че цъфтежът продължава от юли до октомври, Styrilis е в състояние да се превърне в истинска декорация на ландшафтния дизайн.

Hayes Starburst

Hydrangea Hayes Starburst е храст, чиято височина може да варира от 1 до 3 м. Съцветията могат да бъдат сферични, плоски пирамидални или сферични. Основната характеристика на сорта е високата му зимоустойчивост. Растението е в състояние да преживее студове до -35 градуса.

Горните сортове не са ограничени до онези сортове хортензия, които могат да растат в Урал. Същият списък може да включва сортовете Mirage, Pink Diamond, Nikko Blue и редица други. В този случай съцветията могат да бъдат избрани във всякакъв цвят. Той може да бъде син, бял, розов, червен или дори двуцветен сорт цвете.

Трансплантация на открито

На открито хортензия трябва да се засажда през пролетта. В зависимост от региона, времето за засаждане може да варира и доста значително.

Разсадът на хортензия преди засаждането на открито място трябва да има време да стане по-силен

Какво е необходимо за кацане

За да трансплантирате растение в земята, не е достатъчно само да изчакате да дойде пролетта. Важно е да изберете правилния период от време. За Урал най-подходящ е края на април или началото на май. Засаждането ще изисква жизнеспособен разсад, плодородна почва и минимален опис на градинските инструменти.

Къде е по-добре да се засажда

За засаждане на хортензии трябва да изберете умерено влажен парцел земя. Въпреки че растението се счита за влаголюбиво, то не понася добре стагнацията на влагата.

Мястото за кацане трябва да бъде леко засенчено. Оптимално е слънцето да го осветява само сутрин или вечер. През деня растението ще бъде по-удобно в полусянка.

Процес на засаждане

Ямата за засаждане трябва да бъде подготвена предварително: поне месец предварително, но по-добре през есента.

Освен това алгоритъмът на действията е приблизително следният:

  1. Поливайте дупката обилно.
  2. Поставете разсада в центъра на дупката.
  3. Разпространете корените на растението.
  4. Запълнете дупката с пръст от горния плодороден слой, смесена с кисел торф.
  5. Уплътнете земята.
  6. Поливайте разсада обилно.

Важно! Разпределението на почвата в ямата за засаждане трябва да се извършва равномерно. Особено трябва да се опитате да избегнете кухини между корените на растението. Това ще направи възможно постигането на възможно най-бързото адаптиране на хортензиите към ново място на растеж.

Размножаване

Размножаването на хортензия може да се извърши по два основни начина:

  • от резници;
  • от семена.

Резници

Най-доброто време за присаждане е в средата на лятото, когато на растението започват да се появяват пъпки.Резниците трябва да се отрязват от млади растения, като се отрязва листната част на стъблото с чифт пъпки. Резниците трябва да се поставят в разтвор на стимулант на растежа на корените, така че листата да не попадат в него. Резници могат да се засаждат, когато кореновата система е достатъчно развита.

Семена

Семената на хортензия не изискват никаква подготовка преди засаждането, така че те могат да бъдат засети в кутии директно от опаковката. След сеитбата кутията трябва да бъде покрита с полиетилен или стъкло. Въпреки факта, че разсадът ще се появи след 20 дни, в рамките на две години те ще трябва да се отглеждат у дома и да се засаждат в градината едва през третата година.

Семена на хортензия

С оглед на сложността и продължителността, този метод се използва рядко. Повечето градинари предпочитат резници.

Грижа за хортензия

Най-правилният отговор на въпроса как да отглеждате хортензия в градина в Урал е да осигурите на растението подходящи грижи. В този случай няма нужда да отваряме Америка. Достатъчно е само периодично да подхранвате растението, да добавяте и правилно да се подготвяте за зимата.

Поливане

Хортензията е влаголюбиво растение, поради което се нуждае от обилно поливане, особено през лятото и в жегата. Растението трябва да се полива директно под корена, като се избягва проникването на вода върху листата и цветята.

Подхранване

Хортензията трябва да се храни три пъти годишно: през пролетта, лятото и есента. Първият фураж трябва да съдържа достатъчно азот, за да образува здрава зеленина. Тъй като вторият, зелен органичен тор, например, инфузия на коприва, е оптимален.

Подрязването на съцветия е задължителна есенна процедура

Това ще позволи на растението да цъфти по-бързо. Що се отнася до есенните торове, те трябва да съдържат калий, който ще позволи на хортензията да оцелее дори и най-суровата зима.

Подготовка за зимата

Подготовката на хортензии за зимата задължително включва премахване на всички избледнели съцветия. Паралелно с това се извършва изтъняване и санитарна резитба.

Въпреки че уралските зими са сурови, не е необходимо да се покриват хортензиите на дърветата и метлиците. Те ще преживеят сланата добре. Просто трябва да избършете всеки храст

Хортензията е чудесен избор за всеки градинар. Растението е толкова разнообразно, че е възможно да го засадите на мястото, поне за да откриете нови сортове и да се насладите на невероятната им красота.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина