Засаждане на цветна градина Гербера и грижи на открито

Засаждането и грижите за градината Гербера, от които градинарите се интересуват все повече, прилича на голяма лайка. Доскоро те бяха предпазливи към тази красавица и я смятаха за капризна и взискателна за грижи. Напоследък ситуацията се промени драстично, герберите все повече заемат гордо място в цветните лехи, животновъдите от година на година попълват колекциите си с нови сортове. Разнообразието от цветове е невероятно. Дори и най-взискателните ценители на красотата определено ще намерят разнообразие, което отговаря на техните нужди.

Как изглежда градинска гербера?

Декоративната улична гербера е представител на семейство Астрови и има мощна коренова система. Той идва от африкански страни, като гарциния и гардения. Растението има скъсено стъбло и компактен храст. В зоната на корените има розетка от светлозелени листа.

Външно герберата наподобява маргаритка или голяма лайка.

Цветята са единични, големи. Сърцето на кошниците е светло или жълтеникаво-зелено. Градинарите често сравняват герберите с лайките или ехинацеята. Въпреки това, за разлика от последните две растения, те имат по-широка цветова гама. Има не само обикновени, но и двойни, полу-двойни видове.

Внимание! При естествени условия герберата никога няма да има син цвят.

Животновъдите непрекъснато работят върху разработването на нови сортове и хибриди.

Общо днес са известни над 80 вида от това цвете, но градинарите предпочитат хибриди и сортове с високи декоративни качества. В същото време те се отглеждат не само в градината, но и в закрити условия. Животновъдите вече са отгледали повече от хиляда сорта, базирани на зеленолистната и герберата на Jamson. Най-вече производителите на цветя обичаха:

 • Ромео;
 • Марс;
 • Alcor;
 • Парад;
 • Елеганс;
 • Винсент;
 • Мигар;
 • Юпитер и др.

Популярни сортове градински гербери

Не са толкова много разновидности на това цвете, колкото сортове, но те са основата на избор за градинар. Техното описание и характеристики позволяват да се определи дали дадено растение е подходящо за отглеждане при определени условия и какви характеристики на селскостопанската технология има. В крайна сметка герберите в градината, чието отглеждане и грижа изискват определени умения, могат да донесат не само естетическо удоволствие, но и определени проблеми.

Гербера Джеймсън

Този вид се отглежда активно не само в градината, но и на закрито. Силен храст, перална зеленина, събрана в гнездо. Дръжката не е много висока. Външно цветето изглежда като маргаритка.

Гербера Джемсън е подходяща за отглеждане в градината и в стаята

Диаметърът на капачката достига 10 см. Периодът на цъфтеж продължава 3 седмици. Цветовете са атрактивни и ярки.

Хибридни видове Garvinea Sweet Dreams

Този тип е една от новостите, представени на вниманието на градинарите. Височината на храста достига 0,45 м, диаметърът му е 0,4 м.Всяка гербера едновременно произвежда до 20 дръжки.

Градинска гербера Garvinea Sweet Dreams цъфти от пролетта до есента

Цветовата гама е богата. Периодът на цъфтеж продължава от пролетта до есенните студове.

Клондайк

Голямо растение с височина и диаметър на храста около 0,45 м. Всяко растение образува до 50 дръжки на сезон. Разнообразието от нюанси е огромно.

Клондайк се отличава с големия си размер на храстите и обилния дълъг цъфтеж

Цветовете са полу-двойни, диаметърът им достига 12 см. Периодът на цъфтеж продължава от юли до октомври.

Абисински

Кореновата розетка на това многогодишно растение се състои от елипсовидни листа. Характерна особеност е, че младата зеленина е леко космат.

Абисинската гербера има деликатна цветова схема

Тръстикови цветя, най-често боядисани в бяло, понякога имат червеникави оттенъци.

Гербера портокал

Розетката на цветето се състои от елипсовидни листа. Малък храст, дебело коренище. Съцветията тип кошница са оцветени в следните цветове:

 • Портокал;
 • ярко червено;
 • розово;
 • тъмно алено;
 • жълт.

Оранжевата гербера има компактен размер на храста и ярък цвят на цветята

Средните цветя понякога са черни или тъмно лилави.

Гербера Райт

Розетката при този вид се състои от перисти или лопатести листа. Дръжката е дълга, в края й се оформя цвете, което прилича на голяма лайка. Средата му е боядисана в жълто или бяло. Цветът на венчелистчетата може да бъде:

Гербера Райт се характеризира с богата цветова гама

 • червен;
 • оранжево;
 • лилаво;
 • жълто;
 • розово.

Гербера Вега

Този вид е отгледан от американски животновъди. Различава се от другите сортове по големи съцветия, които достигат до 13 см в диаметър, и тесни дълги венчелистчета.

Хибридът Vega има много голям размер на цветята

Дължината на дръжката е около 0,7 м. Цветът на цветята е жълто-оранжев.

Грижа за гербера на открито в градината

Много начинаещи цветари имат въпрос: как да отглеждат цветя гербера? Те принадлежат към топлолюбивите растителни видове и изискват известни грижи и внимание. В отговор те ще бъдат благодарени с буен и дълъг цъфтеж и ще се превърнат в достойна украса на цветното легло.

Подходящо осветление

Гербера е много светлолюбиво растение, следователно, когато се засажда на открито, под нея се различават най-добре осветените площи.

Внимание! Дори и най-малкото засенчване влияе негативно на растежа и развитието на цветето.

През лятото, когато слънчевите лъчи са особено изгарящи, ще трябва да организирате леко засенчване. През пролетта и есента герберите трудно се адаптират към късите светлинни часове, така че често предпочитат да засаждат градински гербери в саксии и да им уредят допълнително осветление.

Гербера обича яркото осветление

В оранжерия растението цъфти активно от пролетта до късна есен.

Поливане и влажност

Герберите обичат въздух с висока влажност, но не трябва да пръскате влага директно върху съцветията. Също така неприемливо е стагнацията на водата или прекомерната влажност на почвата.

Внимание! Недопустимо е да се използва студена вода за напояване.

Герберите не понасят контраста между околната температура и водата, използвана за напояване. Честотата на поливане зависи от околната температура и преобладаващото време. При чести валежи напояването се свежда до минимум и се ръководи от състоянието на горния почвен слой.

Пръскане

Подобно на други цветя, герберите се влияят негативно от вредители и патогени. За да остане цветето красиво и здраво, е необходимо своевременно да се извършва превантивно пръскане с инсектициди и фунгициди със специално предназначение, които могат да бъдат закупени в градинарските магазини.Работата се извършва при сухо и спокойно време вечер или рано сутрин, така че капки върху листата да не предизвикват изгаряния от парещите слънчеви лъчи.

Внимание! Трябва да се опитаме да избягваме честото пръскане, така че излишната влага да не провокира гниене на изхода на листата.

Изборът на правилната почва

Много градинари обичат герберите. Как обаче да се отглежда такава красота в страната? Това се прави най-добре на почви с неутрална киселинност и високи нива на влага - и дишане. Предварително избрана зона се изкопава, почиства се от плевели и се въвежда торф и пясък.

Внимание! Невъзможно е да се внесе хумус в градината с гербери, тъй като цветето е силно податливо на гниене на корени.

За да се елиминира вероятността от заболяване, почвата трябва да се пролее с горещ разтвор на слаб калиев перманганат.

Почвите с неутрално ниво на киселинност са подходящи за отглеждане на гербери.

Методи за хранене

Неприемливо е да се използва оборски тор или хумус като подхранване за гербери, тъй като те провокират развитието на гъбични заболявания. Те използват изключително сложни минерални препарати, предназначени за цъфтящи растения. По време на растежа на зелената маса градинската гербера се наторява главно с азотсъдържащи агенти. С началото на появата и цъфтежа на пъпките цветето се нуждае от калий и калций.

Внимание! Калият и калцият допринасят за обилния цъфтеж.

Подхранването се извършва с честота 1 път на 14 дни, но дозата, посочена на опаковката, се намалява наполовина.

Как да осигурим зимуването на герберите

Ако герберата се отглежда в южния климат, където зимата е мека и топла, тогава тя може да бъде оставена на открито, за да осигури добра защита. След края на периода на цъфтеж всички цветни стъбла се отрязват, количеството поливане се намалява, торовете се спират напълно, за да се прилагат. Коренната зона в края на септември е внимателно покрита със слама, сено или паднали листа.

Внимание! Събирайте паднали листа само под здрави дървета.

Сега има хибриди на гербера, устойчиви на зимата, които могат да издържат дори на температури до -10 ° C на открито, но дори и те се нуждаят от добър подслон.

За зимата е по-добре да изпратите гербера в стая със стабилна температура и ниска влажност.

Поради особеностите на климата в средната лента, това растение се култивира предимно като едногодишно. Градинарите съжаляват, че съсипват такава красота. Предпочитат любимият им сорт гербера да радва с бои повече от една година и да се отглежда като многогодишно растение. В тази връзка през есента цветето се изкопава заедно с бучка пръст и се трансплантира в контейнер с подходящ размер. Можете да го поставите в мазе с ниска влажност и стабилна температура. Последният индикатор не трябва да се повишава повече от до + 15 ° С. Понякога герберата се полива.

Внимание! Ако няма подходящо мазе, тогава герберата може да бъде поставена в най-хладния ъгъл на апартамента, защитена от ярка светлина.

Стандартните домашни условия не са много подходящи за зимуване на цвете.

Кога и как цъфти на открито

Герберата се характеризира с дълъг период на цъфтеж, който продължава почти цялото лято. Цветята са с двоен, правилен или полу-двоен вид. Те са от един тип, големи, по форма наподобяват маргаритка или лайка.

Оптималните условия за началото на цъфтежа на герберите се считат за стабилна топла температура (около + 22-28 ° C) и достатъчно ниво на влажност. Освен това се нуждаете от достатъчен запас от хранителни вещества и микроелементи.

Как се размножава гербера на открито

Има няколко доказани метода, които позволяват на производителите сами да размножават градинска гербера.

Покълващи семена

Основният недостатък на този метод е, че производителите наричат ​​факта, че не е възможно да се запазят сортовите качества на майчиното растение. Новото цвете променя цвета, размера и други важни характеристики.Ето защо, за да получите гербера с вече известни и желани характеристики, по-добре е да закупите семена в надеждни магазини.

Внимание! Няма да е възможно да събирате семена от хибриди сами, определено трябва да ги закупите от производители.

Растенията, отгледани от семена, ще зарадват първия цъфтеж едва след 10-11 месеца. За сеитба ще трябва да смесите 2 части трева, по 1 част хумус и листна почва, както и едър пясък. Като контейнер се използват ниско удължени саксии, оборудвани с дренажни отвори.

Картина 15 Семена за отглеждане трябва да се купуват само в надеждни магазини

Семената на гербера са запечатани на дълбочина 0,2 см. Още по-добре, просто ги разстелете върху предварително навлажнена почва, отгоре поръсете малко сухо. След това съдът трябва да бъде покрит със стъкло или целофан. Това условие трябва да бъде изпълнено за успешно покълване на семената. След 10 дни трябва да се появят издънки. Когато разсадът образува 3-4 истински листа, те могат да бъдат потопени в отделни саксии.

Вкореняване на резници

При използването на тази техника няма да е възможно да се получи голям брой разсад, но сортовите характеристики ще съответстват напълно на растението майка. Освен това младите гербери ще имат висок потенциал за растеж. За да вкорените насажденията, ще трябва да създадете специални условия, а именно да поддържате постоянна температура и висока влажност.

Вкореняването на резници ви позволява да запазите сортовите качества на майчиното растение

Изкопава се храст на гербера, отрязва се изходът за листа и корените се засаждат в оранжерия. След няколко седмици издънките ще започнат да растат от въздушните пъпки, които ще служат като материал за бъдещи резници. Веднага след като на издънките се образуват поне 2 листа, те се изрязват внимателно, така че дължината да е около 1 см. След това изрезката трябва да бъде засадена в хранителна смес от торф, речен пясък и перлит.

Внимание! За да се вкоренят резници на гербера, е необходимо температурата да се поддържа на + 24 ° C.

След 2 седмици върху резниците се образуват корени, но те могат да бъдат засадени в отделни саксии само след месец.

Възможни проблеми и грешки при отглеждане

Дори дългогодишният опит на производителите на цветя не ги застрахова от грешки, свързани с отглеждането на гербери. Цветето понякога, без видима причина, започва да изхвърля пъпките си, губи своите декоративни качества. Трябва незабавно да разберете какво е причинило такива последици и да вземете мерки за предотвратяване и лечение на растението.

Капки пъпки и листа

Тези симптоми могат да бъдат причинени по няколко причини:

 • липса на светлина;
 • дефицит на влага;
 • несъответствие в температурните условия.

Трябва внимателно да анализирате всички фактори и да се опитате да премахнете тяхното негативно въздействие.

Листата пребледняват

Бланширането на листата на гербера може да бъде предизвикано от излишък на слънчева светлина. За да се почувства цветето добре, по обяд трябва да организира лека сянка от пряка слънчева светлина.

Дори опитни производители на цветя се сблъскват с проблеми и правят грешки при отглеждането на градински гербери.

Върховете на листата изсъхват

Подобен проблем понякога възниква поради липса на калций в почвата или поради недостатъчна влажност на въздуха. Храненето трябва да се извършва с препарат, съдържащ калций, близо до гербера трябва да се поставят отворени съдове с вода.

Долните листа падат

Този симптом често се появява поради прекомерна влага в почвата или липса на светлина. Герберите, засадени в градината, които се отглеждат под дървета, започват да нараняват и да губят декоративния си ефект. Необходимо е да се регулира поливането, така че горният слой да има време да изсъхне.

Гербера със сигурност ще ви благодари за труда и грижите с дълъг и красив цъфтеж.

Градинските цветя гербера, засаждането и грижите за които могат да създадат проблеми както за начинаещи, така и за опитни градинари, стават истинската гордост на цветното легло.Всички разходи и усилия са напълно оправдани от луксозния цъфтеж и буйството на цветовете. Просто трябва да се грижите правилно за градинската красота и да я обградите с любов.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина