Кротон - размножаване у дома

Необичаен цвят на растението може да бъде под формата на храст или дори дърво. Croton, или codiaum, е обичан заради ярките си листа и цветова палитра - от жълто до пурпурно-бордо. Листата имат интересна форма, плътни и лъскави, с ярки жилки, които приличат на рисунка върху листа.

Кротон: развъждане у дома

У дома опитни животновъди и производители на цветя се занимават с развъждането на този любител на топлите острови. Тази екзотика има лоша репутация поради своя характер. Флористите трябва да знаят какво кротон обича и не харесва, как се размножава, как се отрязва, каква почва е необходима, за да расте пълноценно. Растението изисква много внимание:

 • при липса на светлина ще загуби декоративния цвят на листата си;
 • на ярко слънце листата изгарят;
 • течението и температурните промени го карат да хвърля листа;
 • почвата не трябва да изсъхва в саксията, а необходимата влага е 60%.

Този храст е поел цялото настроение на есента

Нежният кротон се умножава по няколко начина, изисква търпение, тъй като самото това цвете не расте твърде бързо. Тази екзотика може да се размножава чрез семена, резници, листа, въздушни слоеве.

Как да размножаваме кротон чрез семена

Семената Croton могат да бъдат закупени в магазин за цветя или можете да ги съберете сами. От опита на животновъдите, за да събирате семена от домашни кротони, трябва да имате две растения от двата пола и да ги опрашвате. Семената без такива манипулации имат лоша кълняемост, поради което този метод не е успешен.

Домашно отгледаните семена запазват свойствата си за една година. Но е по-добре да ги посеете веднага след узряване. Преди сеитбата е важно да се проведе лечение срещу гъбички и инфекции, например с епин. Той предпазва семената от вредители и болести, а също така насърчава растежа. Накиснете за два часа и след това веднага в почвата.

Поставете почвата на слоеве - експандирана глина, след това земя (торф е възможен) и пясък отгоре. Поръсете семената отгоре с пясък и поставете на топло място. Поливането изключително с метод на палети. Отоплението също трябва да е отдолу, покрийте саксията отгоре с фолио или стъкло, но проветрявайте всеки ден.

Важно! Важно е да не излагате буркани със семена на екстремни температури и течения.

След първите издънки времето за проветряване трябва постепенно да се увеличава, така че кълновете да свикнат с естествените условия на растеж.

След няколко дни ще бъде възможно да се оценят семената за покълване, тъй като те се събуждат и започват да се отварят. Първите листа ще се появят само след месец, след третия лист можете да засадите кълновете в отделни саксии. Размерите на рязане от 10 см ще бъдат не по-рано от 4 месеца.

Кротон расте бавно и от първите дни на раждането на живот в едно семе изисква ежедневно внимание.

Листа

Ако откъснете лист от кротон от стъблото и го поставите във вода или почва, той ще пусне корени. Но процесът на развъждане ще спре дотук. Нова издънка няма да бъде пусната, тъй като изисква пъпка.

Следователно за размножаването на лист са необходими малка част от издънката и пъпка, откъдето ще расте нов живот. Единствената разлика от обикновените резници е, че такова парче за размножаване не трябва да бъде върхът на издънката. Използвайки този метод, от едно отрязани резници могат да се получат няколко растения.

Не забравяйте да оставите един лист и пъпка върху изрязаните резници, размерът на стъблото е около 4-5 cm.Избършете секретирания сок от двете страни и оставете стъблото да изсъхне за два часа. След това поставете в топла вода, поддържайки температурата, докато корените се покажат на 25 градуса. Ако има температурни колебания, корените няма да се появят.

Необходимо е да се засадят кълнове, когато корените растат 3-5 см във вода.

Как да размножаваме кротон у дома чрез резници

Резниците вече имат сгънато стъбло, за разлика от размножаването на листа, където трябва да изчакате пробуждането на пъпката. Корените не се появяват толкова бързо, но растението ще бъде по-силно и по-силно.

Необходимо е да се отреже горната част на стъблото с дължина 10-12 cm

Поетапна подготовка на резника за засаждане:

 1. Разрезът трябва да се направи с едно движение с остър нож.
 2. Третирайте отсеченото място на майчиното растение с въглен, подрязването ще даде стимул за разклоняване на летораста.
 3. Върху отрязаните резници мястото на изрязване се измива с вода и се обработва с въглен.
 4. Стъблото трябва да бъде изложено на въздух в продължение на два часа след изрязването.
 5. Премахваме долните листа и разрязваме горните наполовина, така че да няма изразходване на сили върху тези листови плочи.
 6. Поставяме резника в чаша вода и поддържаме температурата на водата на 25-27 градуса.

Важно е да знаете! Ако температурата по време на развъждането на кротон падне под 25 градуса - растежът на корените спира, ако се повиши до 30 - се развиват болести и гъбички.

Стъблото може веднага да се вкорени в смес от пясък и торф в равни пропорции. Как да вкореним кротон възможно най-удобно за него - в пакет. Изработената оранжерия ще ускори растежа и ще създаде необходимите условия за влага. Цветето, заедно с гърнето, трябва да се постави в торбичка с отвори за навлизане на чист въздух.

Важно! Спазването на температурния режим е едно от важните условия за успешното развитие на бъдещото дърво.

Въздушно наслояване

Възпроизвеждането на кротон у дома с помощта на въздушни слоеве е най-ефективно. Този метод може да изглежда сложен на пръв поглед. Всъщност това е бърз начин за получаване на силно и здраво растение, тъй като всички сили за развитието на кореновата система се поемат от майчиното цвете. Когато кореновата система е напълно оформена, цветето безболезнено пренася отделяне от майчиния ствол и продължава активно да расте зеленина.

За вкореняване по въздушни слоеве се избира издънка, която вече е придобила твърда кора. Дължина два сантиметра трябва да бъде изложена от втвърдената кора с остър нож, но без да навреди на белия център.

Третирайте голата празнина със стимулатор на растежа, увийте я с мокър мъх от сфагнум и закрепете тази въздушна структура с торба или филм, така че да остане влага във висящото гърне. Горната част на торбата трябва да бъде закрепена с възможност за допълнителна влага по време на процеса на растеж.

Корените ще се появят от голите места след месец, но трябва да изчакате техния интензивен растеж, за да може растението след резитбата да продължи да расте самостоятелно

По-удобен начин е да поставите отрязано стъкло или пластмасова бутилка върху голия участък на багажника, като го закрепите с лента или филм. Напълнете чашите с торф и изчакайте корените да се появят.

Също така, наслояване на въздуха може да се получи чрез изкопаване на голия участък на багажника в почвата. За да направите това, трябва да спуснете издънката и да я фиксирате в земята с отделна саксия.

Трансплантация на възрастни и малки деца

След закупуването на кротон от магазина е важно да го трансплантирате възможно най-скоро. Възрастно растение се трансплантира веднъж на 2-3 години. Младото растение изисква смяна на почвата всяка година. Резниците с появата на корени с дължина до 5 см изискват вкореняване в питателна почва.

Субстрат

Почвата за кротон се нуждае от хлабава и лека, тъй като растението не обича влагата, но няма да понася застоя на вода в почвата. Земята трябва да е питателна. Добра комбинация може да се получи чрез смесване на равни части:

 • хумус;
 • копка земя;
 • листна земя;
 • пясък
 • торф.

Подходящ е и универсален субстрат, в който ще трябва да добавите една трета от пясъка.Преди употреба почвата трябва да се обработи с калиев перманганат и да се изсуши.

Важно! За здравословното развитие на цвете по време на трансплантацията трябва да смените дренажния слой, да направите нов поне 2 cm.

Пот

Кротон е едно от онези растения, които са заети да отглеждат корени в голяма саксия, докато покрият цялата му площ. Следователно саксията трябва да е малка, колкото и странно да изглежда в сравнение с размера на храста, растящ от нея.

Размерът на саксията трябва свободно да побира всички корени на цветето + 1 см свободно пространство около почвата.

Глинените и пластмасови саксии са добри за кодиаума. Наличието на дренажна дупка е важно, застоялата вода е причина за смъртта.

Важно е да знаете! По-добре е да трансплантирате възрастно цвете през март, като използвате метода за трансбордиране.

След разсаждането е необходимо саксията да се постави на топло място, да се поддържа влажност и режим на поливане.

Кротон е труден за трансплантация, поради което през този период е необходимо да му се осигурят комфортни условия, доколкото е възможно.

На въпроса как да трансплантирате болен кротон, отговорът е съвсем очевиден. Опитните любители на цветята съветват да го излекуват и след това да го трансплантират.

Как да отрежете кротон, за да стане пухкав

Красивият мъж расте под формата на храст или дърво, с течение на времето, върху неговите издънки, старите листа изсъхват и падат, издънките се разтягат и губят декоративния си ефект. А самото цвете не расте толкова активно и гъсто през годините. Подрязването се извършва основно за стимулиране на растежа, придобиване на нови форми на храста, обновяване на издънките и резниците.

За да принудите кодиума да се разклони, трябва да прищипите всички издънки

Формирането на пълноценна корона за това дърво трябва да се извършва чрез поетапно подрязване:

 • на 1,5 години растението се прищипва, за да събуди страничните пъпки и да създаде нови издънки;
 • на 2 години резитбата се извършва частично, регулирайки растежа на нови издънки - регулирането на растежа на издънките ще помогне да се образува красива и желана форма на короната;
 • на 5-годишна възраст се извършва пълноценна резитба: тук акцентът не е върху формирането на короната, а повече върху стимулирането на растежа, тъй като на тази възраст цветето започва да забавя процесите на растеж.

Подрязването на Croton трябва да се извършва с остър, обработен инструмент в едно движение за всяко рязане. Третирайте местата на среза с въглен няколко пъти след процедурата. След резитбата оставете растението да си почине, поставете го в полусянка, намалете поливането.

Важно! След резитбата растението не може да се пръска - местата на среза могат да изгният.

Правилната грижа за всяко растение гарантира здрав и красив външен вид. Кротон ще отговори с благодарност с палитра от ярки цветове на невероятните си листа. Важно е да подхождате с грижа за растението с любов, за да създадете топлина и уют в дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина