Astilba - засаждане и грижи на открито

Тревистата многогодишна астилба принадлежи към семейство саксифрагови. Името си, получено от комбинацията от латинските думи „а“, което означава без и „стилба“, в превод като блясък, растението дължи на шотландския цветар лорд Хамилтън. Оригиналните местообитания са Северна Америка и източна Евразия. Расте в гори от широколистни дървета, в близост до потоци и в райони с висока лятна влажност.

Astilba - засаждане и грижи на открито

Внушителното разнообразие от семейство саксифраг включва по-голямата част издръжливи и неизискващи растения. Astilba трябва да спазва няколко прости правила, когато засажда и се грижи за нея. Точното време и място на засаждане са гаранция за здравословен растеж и разкош на съцветия.

Деликатните прахове от астилба правят градината по-грациозна

Как правилно да засадите закупена астилба в градината

Най-доброто време за закупуване на посадъчен материал са първите дни от наличността му в продажба. Поради принадлежността на това цвете към коренищни растения, съществува риск от издърпване на издънките по време на съхранението в магазина. Също така издънките могат да изсъхнат, да изгният във влажна почва и да се повредят по време на транспортирането, което често служи като причина астилбата да не цъфти.

Основният нюанс е запазването на коренището. Растение, което е пуснало издънки, ще пусне корени, но ще бъде отслабено и през първата година може да има нездравословен вид. Покупката трябва да се съхранява в хладилник до слизане, цветето може да издържи на студове до -37 ° C.

Важно! Ако храстът вече е започнал да се събужда, той може да умре, когато се върне в хладни условия. Препоръчва се слизане, когато измръзването отмине. Това е най-доброто време за трансплантация на Astilba.

Какво може да ви е необходимо при кацане

Когато засаждате, ще ви трябва мулч и органични торове. Това е най-добрият начин за хранене на Astilba. В естественото местообитание на това цвете се намират както залесени, така и блатисти почви, докато той най-много обича места в близост до водни тела. Най-добрият вариант би била рохкава, богата на хумус почва.

Важно! Ако почвата има високо съдържание на пясък, тя може да задържа влагата по-малко, поради което в този случай грижата за астилба ще изисква използването на хидрогел.

Къде е по-добре да засадите астилба

Този храст не понася пряка слънчева светлина, затова се предпочитат сенчести участъци от градината. Идеално би било комбинация от сянка с високо течащ подземен ток.

Astilba щедро възнаграждава творчеството

Почвата трябва да е влажна или често влажна; повечето видове астилба няма да преживеят суша. PH от 5,5–6,5 е добро ниво на киселинност. Изсъхването на почвата е една от честите причини, поради които Astilba оставя къдрици и сухи. Положителен фактор ще бъде близостта на фонтан или басейн. Препоръчително е да почистите плевелите и да изкопаете площта преди засаждането на цветето.

Забележка! Отделно засаден храст от астилба няма такъв разкош като колекция от разсад.Това растение отдавна се използва в ландшафтния дизайн; от различните му разновидности се създават многоцветни многостепенни композиции.

Етапи на процеса на засаждане

Първо се прави вдлъбнатина за дължината на коренището с такава широчина, че да се побере свободно там. Ако разсадът е в саксия, той трябва да бъде предварително напоен и също така трябва да бъде засаден на дълбочина, идентична на позицията му.

Кълновете се засаждат на най-малко 30 см един от друг, като препоръчителното разстояние с висок клас достига 50 см. В дупката се внасят органични торове и хидрогел, ако е необходимо, след което се покрива с уплътнена в корените почва, образувайки кръг низина.

Цветето се полива обилно, докато корените не трябва да се появяват от утаената почва. Околностите на върха с кълнове са обилно поръсени с мулч. Компостът, дървените стърготини или кората са добри варианти. При сух климат, през периода на адаптация на растението, поливането се извършва през ден.

Допълнителна информация. При засаждане и необходимите грижи Astilba може да расте без трансплантации и подмладяване чрез разделяне на храста за около 5 години.

Високият селскостопански фон в комбинация с достатъчно ниво на влага и хранителни вещества в почвата ще осигури на храста десетилетия на съществуване. Препоръчва се умерено торене с азот, за да се стимулира обновяването на листата в началото на пролетта.

Засаждането може да се извърши и в почва, предварително наторена с органични вещества (2 кофи / м2), в този случай дупката се опложда с голяма лъжица минерална превръзка и половин чаша пепел.

Как се умножава цветето

Възпроизвеждането на астилба се извършва чрез семена, резници и разделяне на храстите.

Разделянето на розетката е най-популярният начин за отглеждане на астилба

Резници

През пролетния вегетационен период пъпките, които са пуснали нови издънки, се отрязват с остър нож. Пепел се нанася върху среза. Нови издънки се засаждат във влажна почва с високо съдържание на натрошен чакъл или едър пясък, където се създава парников ефект. Условията за оранжерия също са подходящи.

Забележка! Този метод спомага за увеличаване на адаптивния капацитет на резниците, но ще отнеме около година, докато те се превърнат в пълноценно цвете.

Покълващи семена

Има различни мнения относно ползите от отглеждането на семена. Нейните поддръжници твърдят, че това е единственият начин да се получат нови сортове. Противниците твърдят, че само висококачествените семенни семена са подходящи за запазване на сортовите качества, в противен случай културата може да се окаже изкривена.

Като аргументи те посочват рисковете от такива отклонения:

  • промени в цвета;
  • интермитентни съцветия и неправилни форми на метлицата;
  • намалена декоративност;
  • промяна в периода на цъфтеж.

Семето се поставя върху влажна почва, където са осигурени парникови условия за него. Високата влажност ускорява растежа, основната заплаха за младите растения е недостигът на вода. Те се нуждаят от добро осветление, но трябва да бъдат защитени от директни лъчи на засаждане.

Допълнителна информация. Стратифицираните семена се развиват по-бързо, разсадът може да бъде поставен в градината след няколко месеца. Семената се държат около три седмици при температура от -4 ° C до 4 ° C, след това се засяват в оранжерия при температура от 20 ° C. Докато навлязат на открито, тези разсад се адаптират по-добре.

Разделяне на храста астилба

Този метод за размножаване на храста е популярен със своята висока степен на надеждност. Основното растение се изкопава внимателно в началото на пролетта, нежното му коренище се нарязва на части с 3-2 пъпки. Секциите се обработват с пепел, след което се извършва обичайното засаждане.

Препоръчва се приложените торове да се допълват със стимуланти за растежа на кореновата система. Насажденията редовно се разхлабват и поливат, новата астилба може да цъфти през септември.

Грижа за Astilba

В допълнение към навременното поливане, подхранване и разхлабване на почвата е необходимо да се вземе предвид постепенното отмиране на долното коренище и растежа на горното, което изисква наблюдение и оросяване. Отговорът на въпроса защо астилбата расте лошо често е влиянието на околната среда върху откритото коренище, което е уязвимо към него.

С подходящи грижи Astilba може да радва окото дълго време.

Как се полива цвете

Astilba, грижата за която предполага предимно достатъчно поливане, печели от 15 до 200 cm височина. Тя украсява сенчести зони на вилата и градината със своите метли, нарастващи от 10 до 60 см.

Количеството поливане зависи от сорта, главно средно до голямо количество вода. Тя трябва да е достатъчна за поддържане на почвената влага; почвата не трябва да се оставя да изсъхне. Това обикновено е 2-3 пъти седмично. В жегата храстът се полива поне веднъж на ден; поливането сутрин и вечер би било добър вариант.

Забележка! Правилното мулчиране ще помогне да се намали количеството консумирана вода за растение. Освен това предотвратява образуването на плевели и предпазва корените от прегряване.

Оплождане

Времето за подхранване идва няколко пъти в годината:

  • Азотни торове в началото на пролетта. Те могат да се прилагат в смес с пръст за хълмиране.
  • Калиев нитрат в количество от половин литър на храст от 1 супена лъжица. л. 5 литра вода преди началото на летния цъфтеж.
  • 1 супена лъжица л. сух суперфосфат върху храста в края.
  • През есента фосфорът и калият се въвеждат в 1-2 с.л. л. тор, разреден с вода върху храст, те напълно ще се разтворят само до пролетта.

Предварителното поливане е задължително, въпреки че може да бъде заменено от дъжд. Впоследствие почвата трябва да се разхлаби и да се покрие с мулч.

Особености на грижите по време на цъфтежа

Цветята на Astilba са оцветени в червено, лилаво, бяло и розово. В пъстрия род на този саксифраг има разновидности, които се различават по пирамидални, увиснали и ромбични съцветия. Грациозен храст се формира от масивни тъмнозелени листа, засадени на дълги дръжки, които цъфтят от началото до края на лятото.

През този сезон се увеличава нуждата от цъфтеж на астилба във вода. Избледнелите стъбла на цветя се изрязват по желание, те запазват ефекта на облагородяване на градината и полусъхнене. Разпространявайки се, докато расте, самият храст измества плевелите, но почвата все още се нуждае от разрохкване и мулчиране.

Не се препоръчва да се допуска цъфтеж на растения на възраст под една година; по-добре е да се режат цветоносите им дори преди образуването на метлици. Така корените на младите разсад ще станат по-силни и ще им бъде по-лесно да оцелеят през зимата.

Характеристики на грижите през периода на почивка

В допълнение към подхранването в началото на есента, друга важна стъпка е подрязването на земната част на храста. Извършва се с резачка, която се дезинфекцира в розов разтвор на калиев кисел манган в продължение на половин час след всяко цвете, за да се предотврати възможна инфекция. Може да се въведе по време на цъфтежа или може да бъде причинено от гъбички, които се появяват в резултат на застояла вода в почвата. Това е и една от причините за лош растеж, изсъхване, деформация и пожълтяване на листата.

Също толкова красиво растение през есента трябва да бъде подготвено за снега.

Ако няма нужда от семена, по-добре е да отрежете цветните дръжки преди образуването им, тъй като това ще отнеме силата на растението. Времето за изтриване на останалото зависи от региона, крайният срок е края на ноември. Това растение е от тип коренище; с настъпването на есенните студове земната част на цветето отмира, като расте отново през пролетта. Когато дойдат първите студове, храстът ще започне да изсъхва и да потъмнее. Това показва времето за отрязване на сухи стъбла и издънки.

Забележка! Препоръчително е да се отървете от силно болни цветя, почвата и растението трябва да се третират с фундатол при първите симптоми на инфекция.

Подготовка за зимата

Подрязването се извършва за по-надеждно мулчиране за зимата, чиято дебелина на слоя трябва да бъде от 5 до 10 см. През зимата не е необходимо да се грижите за цветето.Ако наземната част се запази изцяло или частично, растението ще бъде по-малко защитено.

Въпреки устойчивостта си на замръзване, в студено време с малко количество сняг храстът може да измръзне. Коренищата, по-стари от 5 години, вече леко ще излизат от земята, за тяхното подслон през зимата е необходимо да се изгради малка ограда от дъски или камъни в градината, да се запълни вътрешното пространство със сухи листа и да се разтегне нетъкан плат отгоре, за вярност фиксиран с камъни по краищата.

Astilba: засаждане и грижи на открито в Урал

Поради уралските климатични особености, засаждането, пресаждането и пролетната сеитба на астилба се извършва най-добре в края на май. Някои градинари на Урал през есента, в допълнение към простото подрязване и мулчиране на коренища, предпочитат да оборудват ограда със сухи листа и нетъкано покритие, фиксирано по краищата, независимо от възрастта на растението. Това служи като по-надеждна защита от уралското време. В противен случай засаждането и грижите за астилба не се различават от ботаническите препоръки както за района на Москва, така и за регионите, разположени на юг.

Студът не е пречка за разпространението на цветето

Astilba: засаждане и грижи на открито в Сибир

Изключителна характеристика на този многогодишен храст е, че вегетационният период няма да бъде стабилен при температури под 10 ° C. Поради суровите метеорологични условия на Сибир в сравнение със западния климат, Астилба може да се събуди едва в края на пролетта или началото на лятото. По това време тук се извършва пресаждане, засаждане и сеитба.

Забележка! Квалифицираните производители също практикуват есенно или августовско засаждане. Растението трябва да бъде засадено с очакването, че има време да се адаптира и да формира стабилна коренова система в рамките на един месец преди настъпването на слана.

В Сибир още през есента започва мулчиране, като за материал се използват дървени стърготини и смачкана кора от дърво. Цветето се размножава главно чрез разделяне на храста. Поливането, подхранването, подрязването и покриването се извършват идентично с другите региони.

Astilba saxifrage, която разкрасява природата, когато се грижи за нея в градината, й придава луксозен и впечатляващ външен вид. Растението не обича много слънчева светлина и изисква обилно количество вода, но е невзрачно да се грижи и композициите, създадени от него, могат да се конкурират с архитектурните ансамбли. Поради особеностите на своята жизнена дейност, астилба расте в Изтока, Азия, Европа, Северна Америка и дори в Далечния Север.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина