Утринна слава - засаждане и грижи на открито

Утринната слава (популярно име - лош) е много популярно растение, активно използвано в процеса на формиране на ландшафтен дизайн. Друго име на растението е farbitis. Цветната култура се счита за непретенциозна в грижите, има много видове и сортове, които се различават по цветове, форма на пъпки и листа. За да отгледате пълноценно растение, трябва да запомните определени правила, свързани с грижите.

Ipomoea ежегодно е високо катерещо растение, което лесно се отглежда в открито поле или саксия. Надземната част расте в рамките на 2-4 седмици, като оплита опори от различно естество. Лианата цъфти великолепно, освобождавайки относително големи пъпки.

Утринна слава на опора

Произход и външен вид

Утринната слава е представител на семейство Вюнкови. Родната земя на растението са тропическите и екваториалните гори. Вендицата има две разновидности - храст и лиана. В климата на Русия (на улицата) расте като годишен. Вътрешната версия на цветето е миниатюрно копие на тропически гигант.

Как изглежда едно цвете

Описание на външния вид на утринната слава:

 • лиана може да оплита всяка опора, тъй като има гъвкаво тънко стъбло, което може да достигне дължина 5 м;
 • пъпки под формата на грамофонна глава с различни диаметри и цветове, всичко зависи от сорта;
 • листата са оформени като капчици от ярко зелен или изумруден цвят със слабо изразена структура на вените.

Забележка! Растението расте бързо. За два месеца лозата може да оплете основа от 25 м². Ако искате да украсите дома си, тогава сутрешната слава е идеална за декорация.

Утринната слава ще ви помогне да създадете оригинален ландшафтен дизайн. Тази гъвкавост се дължи не само на начина, по който расте стъблото, но и на външния му вид: цветя с проста форма и много зелени листа лесно се комбинират с всякакъв вид растения в една и съща цветна леха.

В саксия често се засаждат храстовидни сортове и някои подобни на лиана сортове. Тази техника ви позволява да създавате елементи от живия декор за тераса, балкон, веранда, лоджия. Растението често се засажда близо до беседки, огради и други високи сгради.

Бързият растеж и плътност на издънките ще ви позволят бързо да формирате приличен състав. Хубавата култура върви добре с:

 • хмел;
 • капсис;
 • диво грозде;
 • бръшлян.

Използване в ландшафтен дизайн

Опитните производители на цветя правят къдрави арки, подпори, които по-късно се сплитат от стъблото. Резултатът са живи предмети на изкуството. В такива композиции е по-добре да комбинирате цвете с нискорастящи растения или декоративни храсти.

Когато сутрешната слава цъфти, градината започва да играе с нови цветове. Такъв бунт от цветове е възможен благодарение на оцветяването на пъпките. Цъфтежът започва в края на юни и завършва в края на септември. Цветята на ипомеята могат да бъдат с различни цветове и да произвеждат различни аромати. Обикновено пъпките не са с едноцветен цвят, а с подвижен: от по-наситени до светли.

Утринна слава: засаждане и грижи на открито

Ипомеята в открито поле може да изненада със своя буен цъфтеж и бърз растеж.Можете също така да засадите цвете в плантатор, за да украсите открита тераса или веранда.

Забележка! Но за да може утринната слава да се развива добре и да цъфти красиво, трябва правилно да се грижите за нея. Висококачествените грижи са особено важни при отглеждане на цветна култура на открито. В почвата са скрити много опасности, които могат да повлияят отрицателно на здравето на растението.

Характеристики на отглеждането на многогодишна сутрешна слава

Многогодишните видове не са популярни в Русия, тъй като климатът не отговаря на нуждите на растението. Но в оранжерии, оранжерии и веранди трайните насаждения се чувстват много комфортно, най-важното е да се осигурят достойни грижи.

Характеристики на засаждането и грижите за многогодишната сутрешна слава:

 • необходимо е да се засадят кълнове в дезинфекцирана почва;
 • трябва да изберете просторни саксии, на дъното на които е положен дренажен слой;
 • препоръчително е да инсталирате саксии с фарбит от южната страна близо до прозореца;
 • изисква редовно поливане.

Принципът на отглеждане на цвете

Това са основните условия за нормалния растеж на многогодишните сортове.

Популярни видове сутрешна слава за отглеждане в градината

Утринната слава е цвете, което е много популярно сред производителите на цветя. Има много сортове, които имат различен цвят на пъпките, дължина на стъблото, цвят и размер на листата, принципи на използване в градината или цветното легло.

Сортове сортове

Утринна слава Батат

Сортът сладък картоф в много страни е хранителен продукт, където корените и стъблото са годни за консумация. Описание на Ipomoea Batat:

 • тревисто растение, достигащо 30 см височина;
 • обемът на храста може да бъде до 2 м ширина;
 • листата са големи лилави;
 • пъпките са небесносини.

Забележка! В Русия се отглежда с цел получаване на храна.

Отглеждане на сладък картоф

Ipomoea лилаво

Ipomoea лилаво може да достигне 8 м височина. Пъпките са с диаметър 8 см. Общи цветове на грамофона: ултравиолетови, червени, лилави. Особено често срещани лилави сортове:

 • небесно синьо;
 • Жизел;
 • Малина каприз;
 • Небесният свод.

Има и други сортове, но те са по-малко популярни в цветарството.

Пурпурен изглед

Утринна слава Kvamoklit

Ipomoea Kvamoklit има второ име - кипарисова лиана. Едногодишно растение с ствол с форма на лиана до 5 м. Kvamoklit идва от Мексико. Популярни сортове:

 • сутрешна слава Kvamoklit червено;
 • Клане;
 • Quamoklite е перисто;
 • огнено червено.

Интересен за тези srot е принципът на цъфтежа.

Kvamoklit

Пътуване с утринна слава

Утринната слава Trip е уникален по своята структура и цвят на пъпките. Растението е предназначено за градинска декорация и се отличава със своя темп на растеж. Венчелистчетата са с лилав цвят с тристепенен преход към по-деликатен нюанс.

Ипомея райски звезди

Ipomoea purple Paradise stars има ствол с форма на лиана с височина 3 м. „Звездният“ вид на цветето се отличава с буйни цъфтящи, огромни пъпки, предимно светлосини с преход към по-тъмен. Най-популярният сорт Скарлет.

Лилава звезда

Условия за отглеждане

Утринната слава, засаждането и грижата за която не е трудно, все още изисква внимание към себе си. Първоначално трябва да поставите посадъчния материал в точното време и правилно да се грижите за кълновете.

Семена на утринната слава

Отглеждане от семена

За да може фарбитът да се приготви да цъфти в края на май, е необходимо да засадите семената навреме. След поникването им трябва да се обърне специално внимание на развитието на разсад.

Семената на ипомея трябва да бъдат засадени в началото на март. За целта пригответе малки чаши торф. Основата трябва да е леко влажна. Преди да засадите семената, можете да ги накиснете в разтвора, за да стимулирате растежа.

Забележка! При стайна температура от 18 ° C разсадът ще се появи след 10 дни.

Грижи за разсад

За бързия растеж на разсад трябва да организирате подходящи условия:

 • поставете кълнове под лампата за допълнително отопление и осветление;
 • навлажнете почвата с пулверизатор, когато почвата изсъхне;
 • ако е необходимо, трябва да изтъните разсада, като премахнете няколко единици.

С елементарни грижи разсадът бързо ще укрепне и ще се превърне във висококачествен разсад.

Грижи за разсад

Разсадът определено няма да цъфти в торфени саксии, но ще започне да тъче почти веднага. Една седмица след поникването опорите трябва да бъдат инсталирани незабавно. Ако разсадът е преплетен помежду си, тогава няма да работи за разплитането им преди засаждането.

Грижи за разсад

Кога и как да засадите сутрешна слава на открито

Можете да отгледате пълноценно растение, ако навреме засадите издънките на открито. Идеалното време за трансфер е началото на юни. Не си струва да премахвате земната бучка от кореновата система.

Трябва да изберете място, където киселинността на почвата ще бъде средна. Предварително нанесете сложни торове. Farbitis трябва да се засажда на открито място, така че пряката слънчева светлина да пада върху цветето от всички страни.

Кълнове на открито

Режим на поливане

Отначало цветето ще консумира много вода, но с течение на времето нуждата от напояване ще намалее. Основното нещо е да не прекалявате с поливането, в противен случай кореновата система ще изгние. Поливането трябва да се извършва, когато земята под храста изсъхне.

Важно! Ако има достатъчно вода, цветето ще порасне бързо.

Как да храним сутрешната слава за обилен цъфтеж

За да бъде цъфтежът изобилен и навременен, торовете трябва да се внесат навреме. Препоръчително е да се използва смес от обикновен хумус и широколистна почва. Трябва да приложите около половин кофа сух тор под храста. Ако храните растението с излишък, тогава кореновата система ще се развива само силно.

Особености на грижите по време на цъфтежа

По време на периода на цъфтеж трябва да се гледа грижливо за фарбита:

 • уверете се, че почвата под храста не изсъхва;
 • постоянно разхлабвайте почвата, за да избегнете застояла влага;
 • хранете веднъж на 3 седмици.

Освен това трябва да премахнете сухи, повредени процеси и вече избледнели пъпки.

Характеристики на грижите през периода на почивка

През периода на покой трябва да намалите поливането. Не трябва да прилагате тор нито за забавяне на растежа. Необходимо е да се премахне надземната част на цветето. Важно е през прохладния сезон да няма свръхрастеж на стъблото и клоните.

Събиране и съхранение на семена

Обилен цъфтеж гарантира добър добив на семена. Трябва да съберете посадъчен материал в началото на септември. В противен случай кутиите ще се отворят сами и ще настъпи самозасяване.

Събиране на семена

Материалът трябва да се постави в стъклени буркани, които от своя страна да се поставят на тъмно, леко хладно място до следващата година.

Размножаване на сутрешната слава чрез резници

Размножаването може да се извърши не само чрез сеитба, но и чрез резници. Как да подготвим и вкореним резник:

 1. Изрежете клонка от храст.
 2. Отрежете 20 см от детайла, така че два възела да останат на бъдещото рязане.
 3. Разрезът се извършва под ъгъл от 45 °.
 4. Поставете резника във вода. Корените ще се появят след пет дни.
 5. Поставете детайлите в торф, предварително навлажнен субстрат.

След една седмица резникът ще пусне корени и ще стане подходящ за засаждане в цветна леха. Тази опция е незначителен начин за отглеждане на цвете.

Размножаване чрез резници

Подготовка за зимата

Типът култура изобщо не е устойчив на замръзване. Следователно в Русия се засаждат само едногодишни сортове. Но дори такива екземпляри трябва да бъдат подготвени за зимата: отрежете възможно най-много земната част и някои от стъблата.

Потенциални вредители и болести

Лошите грижи не са единствената причина за болести или вредители. Самото отглеждане на открито е предизвикателство. Какви болести и вредители могат да навредят на фарбита:

 • По листата често растат листни въшки. Можете да определите присъствието на такова насекомо по жълти петна или лепкава роса. Инсектицидите ще помогнат да се отървете от вредителя.
 • Паякът оставя след себе си тъмни петна и тънка паяжина по стъблата.Можете да премахнете кърлежа, като постоянно къпете надземната част под напора на течаща вода.

Цветни вредители

 • Гъбичните заболявания са широко разпространени - сиво гниене, ръжда, брашнеста мана. Необходимо е да се отстранят заразените области и да се третират останалите с фунгицид.
 • Ако една от 20-те вирусни болести се прояви, тогава единственият начин за спасение ще бъде изхвърлянето на болния екземпляр.
 • Физиологични нарушения като бял оток. Само стайни или оранжерийни екземпляри са податливи на болести. По листата се появяват мехури, които след това потъмняват и причиняват отпадане на листата. Няма лечение, само унищожаването на храста ще помогне.

Важно! Източникът на различни болести е замърсена почва или неправилно поливане.

Утринната слава е красив вид цветя, който се тъче на всяка опора. Благодарение на това свойство, растението се засажда в градината, за да образува красив ландшафтен дизайн. Много е лесно да се погрижите за "декорацията" на тъкането, тъй като растението е напълно непретенциозно. Актуалността на цветето се осигурява от огромно разнообразие от сортове и видове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина