Какво е бонсай в Япония - изкуството на отглеждането на цветя

Азиатската култура все повече прониква в съвременното европейско общество. Някои хора разбират погрешно какво е бонсай. Това не е специално дърво джудже, а растение, което е отгледано по определен начин.

Специални представители

Този вид градинарство има дълга история. Родината му е Китай и Индия. В Япония бонсай се появява през 6-ти век и това изкуство е донесено от пътуващи монаси. Постепенно бяха разработени 15 стила, които направиха възможно превръщането на дърветата в красиви миниатюри.

Истинските майстори възприемат техниката на създаване на бонсай като възможност да създадат нещо уникално и да подчертаят красотата на природата. Те могат да се отглеждат не само от стайни растения, но и от градински растения.

Не всеки може да овладее изкуството да създава композиции джуджета.

Важно! Преди да създаде композиция, човек трябва да има добра представа за крайния резултат.

Бонсай е изкуство, което изисква специален подход. Багажникът и клоните създават специален чар, който оживява миниатюрата. На дървото са наложени строги изисквания за качество.

Японска култура

В Страната на изгряващото слънце бонсай става популярен през ерата на Токугава. Тогава богатите хора се стремяха да създадат красиви паркове, а монасите - градини. Последователите на Буда вярвали, че чрез растенията те създават нови светове.

Следователно, отглеждайки бонсай, човек се присъединява към Бога или става богат. В Япония тези дървета са в голямо търсене. Саксии с тях се поставят в стаите и в градината.

Туристите не винаги разбират какво представлява истинският бонсай в Япония. В страната на изгряващото слънце това е истинско изкуство, което е подчинено само на истински майстори. В градовете подобни джуджета ви позволяват да запазите парче природа в миниатюрни апартаменти.

Най-скъпият екземпляр

Бонсай е японско изкуство, но е достъпно само за богати хора. Всеки екземпляр трябва да прекарва много време. Рекордът в тази област принадлежи на дърво, което е продадено на търг за 1,3 милиона долара.

Забележка! Уличните бонсаи бяха на няколкостотин години. През това време стволът му причудливо се огъваше, а короната се разклоняваше красиво.

Стари бонсай

В допълнение към бонсай, който е най-скъпият, има екземпляри, които се отличават с впечатляваща възраст. Рекордьорът в тази област вече е на 800 години. Багажникът е много дебел и прекрасно преплетен, а короната се разпростира красиво.

Сред джуджетата има и необичайни представители. Един майстор успя да отгледа глициния, която цъфти прекрасно. Друг човек не само отгледа чудесен бонсай, но и създаде композиция за него под формата на къща за хобита.

Един от най-известните улични художници на бонсай е М. Кимура.

Пример за композиция на известен автор

От японския език думата „бонсай“ се превежда като „отглеждана в тава“. В Страната на изгряващото слънце се отглеждат джуджета за апартаменти. Поради плоската си коренова система, те се нуждаят от широки, ниски саксии. Палетът също става част от композицията.

Не е необходимо да се знае как се превежда думата "бонсай". Важно е да разберете как да създадете композиция и какво да обмислите.

Бонсай за начинаещи

Джуджетата са от голямо значение за ценителите на ориенталската култура. Преди да започнете да създавате бонсай, трябва да изучите всички характеристики на това изкуство.

Забележка! Има много книги, семинари и уроци за отглеждане на миниатюрни растения.

Бонсай за начинаещ не е толкова лесно нещо. Трябва да се придържате към определени правила, да се грижите за дървото и да режете навреме. Трябва да разберете как се превеждат основните термини.

Дефиницията на „nebari“ е лесна за намиране в литературата. Тази дума означава „корени на дървета“, които стърчат от земята. "Едабари" е определено разпределение на клоните по ствола.

Листата трябва да са малки и да образуват плътна корона. Грижата за такова растение не е толкова лесно, тъй като грешките могат да развалят образа на дървото.

Приблизителна литература

На руски език са преведени голям брой книги за това как да се създадат условия за отглеждане на бонсай и какво да се търси при формирането на композиция.

А. де ла Пас създава Великия атлас на Бонсай. Книгата съдържа подробна информация за технологията за създаване на джуджета за дома и градината. Голям брой цветни илюстрации ще помогнат на начинаещия да разбере всичко правилно.

М. Кавасуми написва книгата „Тайните на бонсай“. Той съдържа подробни майсторски класове за това как да оформяте композиции и образа на растение. Има информация за характеристиките на няколко стила и поддържането на короната.

Инструкции стъпка по стъпка са в книгата на М. Згурска „Бонсай. Вътрешно цветарство ". Авторът дава подробни коментари за това как да създадете джуджета.

Литературата по темата ви позволява да разберете по-добре как точно се формира такова необичайно растение, какви условия трябва да бъдат създадени и как да ги поддържате.

Комплект инструменти

Преди да научи за бонсай, какво означава и как да го създаде, човек ще трябва да подготви определени материали. Първо трябва да намерите подходящ контейнер. Желателно е тя да е керамична, тъй като такава тенджера е стабилна.

За работа е по-добре да изберете само надеждни и висококачествени инструменти.

Отглеждането на джудже изисква сериозна подготовка. Трябва да се запасите с тел, пластмасова мрежа, мотика, голяма пинсета, бутилка с пулверизатор и лейка. Остър нож и ножици за подрязване ще ви помогнат бързо и точно да отрежете короната и корените. Това трябва да се прави редовно, тъй като навременната корекция позволява на дървото да се формира правилно.

Ръководствата стъпка по стъпка ще помогнат на начинаещия да организира правилно работата. В този вид изкуство няма бързане.

Основни стилове

Цветето на бонсай може да бъде представено в различни форми. Традиционните стилове се различават по формата на короната. Например при права линия има един багажник, а при неформален - два или три. Понякога багажникът може да бъде удвоен и обединен от обща корона.

Бонсай Nivaki изисква особено сложна формация. За него са оставени само три клона на едно ниво и четири в горната част. Инструкции и изображения ви помагат да разберете правилно как да подрязвате. Подробните майсторски класове съдържат информация за всички етапи на работа.

Важно! Преди да следвате какъвто и да е стил, струва си да проучите всички негови характеристики.

На открито поле можете да използвате градински дървета - череша или ябълково дърво. По размер можете да се стремите както към джуджешки екземпляри, така и към големи.

Най-старият бонсай в света се отличава не само с възрастта си, но и с причудливата извита форма на багажника. Затова майсторът не може да ограничи въображението си и да създаде това, което намери за добре.

У дома можете да направите изкуствена скала или нещо подобно на нея за растението. Това ще придаде специална атмосфера на композицията.

Техника на подготовка

Градински бонсай в Русия може да се отглежда при различни условия. Спирея, люляк, круша и ирга са най-подходящи за климата в страната. Те растат добре и са полезни за подрязване на клони.

Можете също така да направите джудже дърво от хвойна. Подобен екземпляр може да расте добре в условия на закрито. Вечнозеленото иглолистно растение не е толкова податливо на грешки по време на поддържането.

Борът прави и добри джуджета за градината. Важно е правилно да оформите короната и багажника, което ще създаде ефектно растение.

Забележка! Ако искате да видите цъфтежа, тогава е по-добре да изберете бадеми или череши. Растат лесно и понасят добре резитбата. Подходящ е и берберис.

За домашна употреба фикуси с малки листа. Те са лесни за намиране на пазара и изискват малко поддръжка.

Подготовка за засаждане

Ако целта е да се получи образец от семена, семената се подготвят предварително. За да направите това, той се накисва в слаб разтвор на манган за един ден, след което се избират големи семена и се засаждат в земята.

След като разсадът е пораснал достатъчно, той се изважда от земята и корените се отрязват с една трета. Точките на среза се поръсват с натрошени въглища. Препоръчително е веднага да определите формата на короната и да премахнете излишните клони.

Коренните манипулации се извършват веднъж годишно, като короната е при необходимост. Трябва да проявите търпение веднага, тъй като ще отнеме много време, за да създадете джудже.

Градински бонсай

Дори в обикновена лятна вила можете да създадете обикновена японска композиция. За да направите това, първо трябва да решите кой разсад ще служи като материал.

Важно! Трябва да започнете да формирате джудже на млади разсад.

Бонсай в градините се прави от иглолистни или широколистни екземпляри. За целта се извършва прищипване на младите издънки, което ще позволи по-добър растеж на растението.

За да промените растежа на леторастите, клоните се фиксират с тел под желания ъгъл. Излишната растителност се подрязва постоянно с ножици за подрязване.

Всеки човек може да направи бонсай от туя със собствените си ръце. За да направи това, той просто трябва да вземе решение за стила на дървото. Багажникът е увит с тел и клоните са фиксирани с него, така че да растат в определена посока.

Презентациите на готови миниатюрни дървета ще ви помогнат да определите желания резултат. Не трябва да бързате и да се стремите веднага да получите желаното изображение.

Всеки бонсай отнема време, за да формира правилно короната.

Най-трудното е да направите красиво цъфтящ бонсай, тъй като трябва правилно да отрежете клоните. Ако люляк е избран за експерименти, тогава си струва да знаете предварително как правилно да стимулирате цъфтежа на дървото и да увеличите броя на клъстерите с цветя.

Ако човек не знае какво е бонсай, откъде да започнете начинаещ, първо трябва да изучите специална литература. В него той ще намери отговори на всички въпроси по темата. Едва след това можете да започнете да създавате миниатюрни дървета. Бонсай може да има красиви цветя, които ще озарят всяка градина. Но ще отнеме много време, за да създадем окончателното изображение.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина