Направи си сам бонсай - отглеждайте растения у дома

Съдържание:

Бонсайското изкуство - точно копие на дърво, отгледано в миниатюра - е сложен процес, който изисква много време, както и опит и внимание. Трябва да изберете растение, като вземете предвид характеристиките на климата, преди да направите бонсай. Авокадото, лимонът, елата не са подходящи за климата в средната зона.

Направи си сам бонсай

Експерти и ландшафтни дизайнери препоръчват отглеждане на бонсай със собствените си ръце както от иглолистни, така и от широколистни дървета, най-честите представители на които са бор и клен, люляк, роза, глициния са малко по-рядко срещани. Отглеждането на бонсай от такива култури е проста работа, с минимални грижи.

Бонсай от паричното дърво е идеален за отглеждане в Средната лента

Избор на семена

Много производители се интересуват от това как да отглеждат и формират бонсай от семена у дома, за да получат красиво дърво. Процесът на отглеждане отнема няколко години, първо, осигуряват се подходящи грижи за семената, разсад и едва след това за дървото и не винаги е възможно да се отглежда от семена за първи път.

Когато отглеждате бонсай на балкона, трябва да изберете тропически растения: кафе дърво, лавр, драцена. Без опит, получаването на бонсай от фикус все още ще се получи с оглед на непретенциозността на растението. Ако имате дори най-малка представа за същността на процедурата, можете да засадите бор, който расте бавно, но в крайна сметка получавате красиво дърво.

Избор на пот

Всеки контейнер може да служи като саксия за бонсай - дървени, камъни с вдлъбнатина, глина, но е по-добре да се даде предпочитание на керамичните саксии. Основното правило при избора на формата на контейнер за бонсай е той да не е по-красив от растение. За дървесни култури е подходяща глинена с различни нюанси, за цъфтящи култури - керамика или глинени съдове с подходящ цвят.

Забележка! Поливането зависи от материала на саксията, например в глинени съдове растението трябва да се полива по-често, отколкото в керамика.

Плантаторите за бонсай, направени от всякакъв материал, трябва да бъдат просторни. Диаметърът на кръглия контейнер трябва да бъде 3 пъти по-голям от диаметъра на багажника, а дълбочината трябва да бъде около половината от височината на дървото. В неправилни саксии ширината е около 2/3 от короната на дървото. Освен това стриктното спазване на размера на саксията се изисква само за възрастни растения.

Грундиране

За иглолистните дървета почвата се подготвя с по-сухо съдържание на пясък, цъфтящи и закрити сортове - органичен субстрат. Във всеки случай почвата за сортовете бонсай трябва да бъде лесно пропусклива за влага и да има дренажна система.

Пясъкът от бреговете на водоемите, фин и ронлив, е много подходящ.Строителният пясък с високо съдържание на вар не е подходящ за засаждане на бонсай.

Важно! За да неутрализирате почвата от гъбичките, трябва да я загреете в микровълновата печка за около 5 минути.

Трябва ли да оплодя бонсай

С оглед на отглеждането на дървета в относително малки саксии, те се нуждаят от допълнително хранене, особено през вегетационния сезон. Оптималният тор за бонсай трябва да съдържа азот, фосфор, калий, които се съдържат в почти всички торове, но за различните растения си струва да се вземат предвид техните пропорции.

Оплождането започва в началото на пролетта и продължава до средата на есента. Стайните видове могат да се оплождат целогодишно.

Стъпка по стъпка алгоритъм за прилагане на суха превръзка:

 1. Разстила се по повърхността на почвата около растението.
 2. Отгоре налейте много вода.

Важно!Торенето на бонсай е необходимо, но предвид ограниченото количество почва, строго в препоръчителни дози, за да не се навреди на растението.

Откъде да започна

Отглеждането започва с покълващи семена за бонсай, които трябва да се третират срещу вредители и болести. Срокът зависи от растението, някои ще отнемат повече от пет години. Времето за покълване може да бъде съкратено чрез разбиване на обвивката на семената, за да се улесни поникването.

Форми на короната

Форми (стилове) на корони за бонсай:

 • ветрилообразна;
 • официална вертикала;
 • неформална вертикала;
 • наклонен;
 • каскадно;
 • полукаскаден;
 • Бохемски;
 • дърво, огънато от вятъра;
 • двойна цев;
 • многоцевен;
 • горичка или групово засаждане;
 • корени върху скалата;
 • дърво върху камък;
 • паднало дърво;
 • мъртво дърво.

Когато растението трябва да бъде презасадено

Ако бонсаят расте на открито, той може да не бъде трансплантиран, но в ограничено количество е необходимо пресаждане, за да не се преплитат корените. Такава процедура се счита за планирана, тоест тя се случва редовно в определеното време и зависи от възрастта, размера на дървото и саксията, както и от вида на растението и хранителната почва.

За ваша информация! Младите растения, не по-стари от 4 години, се трансплантират всяка пролет, когато започва вегетационният период, възрастен - веднъж на всеки 10 години. Сигналът за трансплантация е корените, стърчащи от дренажната дупка и листата започват да падат.

Има и друг вид трансплантация - спешна, тя се извършва, когато растението е болно или корените са изгнили.

Хвойна бонсай

Предлага се за отглеждане както от опитни производители, така и от начинаещи. Такива бонсай не се нуждаят от често поливане през зимата и няма специални изисквания за влажност, температура и осветление. Непретенциозността е неговото предимство.

През зимата дървото се нуждае от повече почивка, отколкото от поливане и следователно почвата трябва да изсъхне през този период. Въпреки непретенциозната поддръжка на хвойнови бонсай, дървото изисква малко внимание и минимално поливане.

За ваша информация! Почвата се проверява всеки ден с клечки за зъби. Като спуснете пръчката с 1,5 см в земята и я задържите 10 минути, можете да определите колко суха е земята. Ако отстранената пръчка се намокри, поливането не трябва да се извършва, сухо показва, че е време да се полива растението.

Хвойновата почва за бонсай не се различава от почвата за други видове, но растението, дори през зимния период на бездействие, не може без слънчева светлина. През зимата 4 часа излагане на слънце ще бъдат достатъчни за хвойната.

Хранене на хвойна

Хвойна, подобно на много представители на семейство Кипарисови, е непретенциозна към почвата, но в някои случаи се нуждае от допълнително хранене. Младите дървета, както и трансплантираните дървета, поради отслабването и податливостта им към болести, се нуждаят от оплождане, което се прилага през целия сезон, започвайки месец след пресаждането. Различните сортове хвойна изискват различни видове почва. Торфът и пясъкът с примес от дървесен чипс се въвеждат в кисела среда, а гасената вар - в алкална среда.

Оплождане

Как да си направим хвойнова бонсай: образуване на корона

Короната се оформя с помощта на тел. Основното правило е да не се увличате и да не забравяте, че дървото непрекъснато расте, следователно трябва смело да премахнете пречещите издънки и да наблюдавате жицата върху меката структура на багажника.

Фикус бонсай

Изборът на фикус е напълно оправдан, тъй като той се отличава с разклонени корени, масивен ствол с извивка или богато украсен, красива гладка или текстурирана кора и бърз растеж и следователно е подходящ за отглеждане в миниатюра и е лесен за оформяне. Ficus не е придирчив към слънчевата светлина, сутрешната слънчева светлина е по-подходяща за него, докато дневната може да причини изгаряния на листата.

Фикус Бенджамин Бонсай

Какви видове фикуси са подходящи за бонсай

От сортовете фикус за такова отглеждане са подходящи бенгалски, ръждиво червен, скучен и Бенджамин. Най-добре е да отглеждате бонсай от последния вид, който има всички характеристики за получаване на бонсай: малки листа, бърз растеж, красиви корени и кора.

Избор на форма

Бонсай се различава от обикновеното растение не само с миниатюрните си размери, но и с формата на ствола, създавайки впечатление за вековно дърво. Класическата форма, без клони отдолу и огъвания, израства. Неправилният изправен стил се отличава с малка корона, която не се простира извън саксията и извит багажник. Наклонената форма може да се накланя под всеки ъгъл и да има корени на повърхността. Раздвоената форма на бонсай включва растежа на два ствола от един корен.

Практическо ръководство за оформяне на фикус

Процесът на оформяне на фикус бонсай се състои в третиране на корените, короната и ствола. За да може дървото да расте на ширина, корените на младо растение трябва да бъдат отрязани, докато има забележимо удебеляване на ствола. След това, въоръжени с остри ножици, трябва да отрежете листата заедно със стъблата. Подрязването се извършва през пролетта и лятото, а през зимата, когато растението набира сила, е по-добре да не го безпокоите.

Освен това с помощта на тел се оформя багажника. Жартиерът е подходящ за накланяне на дървото, а обвиването на рамката помага за укрепване на клоните до желаната форма.

Забележка!Когато правите рамка, която трае два месеца, жицата не трябва да се навива много плътно, за да се избегне нарастването й в багажника. Не се препоръчва да се поставя върху рамката веднага след засаждането на растението; трябва да изчакате няколко седмици.

Бонсай от паричното дърво или дебела жена

Възможно е да направите бонсай от дебела жена, която е с големи размери, дори в малки стаи. Това растение е подходящо за техниката бонсай, която може да се използва за получаване на компактно растение с оригинална форма.

Описание на дебелата жена и видове за бонсай

Дебелата жена, или паричното дърво, достига 1,5 м височина. Има дебели стъбла с диаметър около 20 см. Растението е ценено заради ниската си грижа и декоративността на сиво-зелени листа с различни форми.

Хидраторите са разположени по цялата повърхност на листа. В природата има 350 вида гад, стайните дървета са разделени на дървовидни и пълзящи. В техниката на миниатюрни дървета се използват дървоподобни гадове.

Подготовка на посадъчен материал

Дърветата на височина не надвишават 200 см и имат дебел ствол, като възрастно дърво, с извивки, поради което преди засаждането паричното дърво трябва да бъде правилно подрязано и след това да поддържа формата на короната.

Засаждане на растение в подготвен субстрат

За бонсай от парично дърво земята трябва да е добре дренирана, да съдържа торф и тор за бърз растеж на листата. Почвата може да се купи готова, субстрат за кактуси е перфектен.

Контейнерът за бонсай трябва да бъде избран широк и плитък с оглед на предварителното подрязване на корените във формата на саксията. Когато засаждате, не задълбочавайте кореновата шийка. В края на трансплантацията растението трябва да се напои добре.

Формиране на корона

За да може едно дърво от гад да се превърне в истинска украса, е необходимо да го прищипите правилно, да го предпазите от слънчеви изгаряния и да оформите своевременно ствол. По-добре е да отгледате дебела жена за миниатюра от кълнове, тогава ще бъде по-лесно да създадете желания стил. Но във всеки случай растението се подчинява на определени правила за формиране на короната, придавайки му необходимата хармония, съчетана с естествен вид.

Формиране на короната на дебелата жена

Бонсай кармона е най-популярното растение

Кармона е най-широко разпространена сред растенията, образувани по техниката на миниатюрното дърво. Популярността на това тропическо растение се улеснява от липсата на специфични методи за отглеждане у дома и атрактивния му външен вид.

Защо кармоната е подходяща за начинаещи

Бонсай кармона е вечнозелен храст или дърво с лъскави тъмнозелени листа, които цъфтят няколко пъти в годината, носейки ярки малки плодове, чудесни за начинаещи бонзаисти поради своята простота и лекота на отглеждане.

Непретенциозно растение за бонсай

Кармона може да расте на сенчести места, за нея са достатъчни само няколко слънчеви часа на ден и при правилното осветление цъфти целогодишно. Поради приликата си с дървото, кармона е изборът на много бонзаисти.

Контрол на температурата и осветление

Кармона е тропическо растение и следователно е топлолюбива, но издържа на температури до 10 ° С. През зимата кармоната се нуждае от поне час слънчево греене.

Темп на растеж

Заедно с азалия бонсай, кармоната ще расте в продължение на няколко години и с подходящи грижи ще бъде възможно да се получи красив храст.

Бонсай кармона

Земна смес

Можете да трансплантирате кармона в бонсайска почва, като изберете глинен субстрат, направен сами от градинска глинеста почва, както и с помощта на хедър, трева, листна почва или купете готови.

Забележка! Кармона може да расте в неорганичен субстрат, но при условие на постоянно хранене. Важно е почвата да не съдържа вар, което може да доведе до болести по растенията.

Видове кармона за отглеждане на закрито

За миниатюрно оборудване е отлично отглеждането на силно разклонени малки дървета, достигащи височина до 4 м и растящи до 70 години, от които най-популярни са дребнолистна или едролистна кармона. Поддържането на такива растения да цъфтят целогодишно при стайна температура не се различава от грижата за бонсай от мирта.

Амания - бонсай в аквариума

Амания или ротала индика е растение със зелени листа с розови върхове. Аквариумът служи като саксия за бонсай - комбинация от размножаващи се стайни риби и стайни растения. За отглеждане са подходящи както обикновен, така и нано аквариум. Аммания бонсай често прилича на дебел килим и е любим сред растенията за дизайн на аквариуми.

Условия за задържане и грижи за амания

Аманията е крехко растение, което не се препоръчва за засаждане в аквариум с големи риби, в противен случай те могат да повредят бонсаите. Как да ускорим растежа? Решението е да се достави повече въглероден диоксид.

Долен субстрат

Пясък от фина и лека фракция не повече от 3 mm с хранителен субстрат, който е идеално оплоден с желязо, е подходящ като почва за амоняк. Можете да вземете готова хранителна почва за бонсай. Амания ще цъфти поотделно в четири малки чаши.

Температура на водата, твърдост и осветление

Едногодишното растение е адаптирано към обичайните параметри на прясна вода, където рН е 6,0-7,5, а твърдостта е от 3 до 8. Идеалната температура на водата е не повече от 28 ° С, но не по-ниска от 22 ° С. За нормален растеж е необходимо да се организира осветление с пълен спектър, а при слаба светлина стъблото и листата ще се удължат. Клонът на бонсай трябва да бъде снабден със силна светлина от 1 волта на литър вода.

Резници от амания

Семената на бонсай от Амания не се отглеждат поради специалните условия на отглеждане, поради което се изискват специални грижи и размножаване.По-нататъшният растеж зависи от компетентните резници, поради което е необходимо да се защипи месестият основен ствол на растението с тесни листа, разположени върху него. Чрез внимателно отрязване на дръжката и поставянето й в субстрата върху нея ще се появят корени, след което тя може да бъде засадена в подготвената почва. Засаждането става с уплътняване в субстрата, но без трошене на корените.

Резници от амания

Отглеждането на жив декор е забавно, но предизвикателно. Понякога отнема няколко години. Ето защо при първите двойки е важно да се определи видът на растението и особеностите на грижите за него, за да не се съсипе за една нощ много години работа с грешни действия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина