Ампелни растения за дома и балкона

Стайните растения Ampel са декорация на всеки дом. Те не само озеленяват апартамента, като го правят по-свеж, но и обогатяват въздуха с полезни вещества. Тези цветя се характеризират с активен растеж и къдрава структура. Намирането на място за такова цвете е много просто, поради своята специфичност, то може да украси всеки ъгъл и да седи удобно в него. Дълго гъвкаво стъбло на тези цветя се придържа към всяка опора, която попадне по пътя му, така че можете да контролирате растежа му.

Ампелни растения за дома

Най-често ампелни растения се поставят на стени, например в окачено състояние или на рафтове. По този начин цветето може или да виси красиво, или да се навива по стената, разчитайки на различни устройства или специални решетки. Стайните ампелни растения са богати на своето разнообразие: те се различават по цвят, периоди на цъфтеж, форма, структура на листата и др. В грижата такива цветя обикновено са непретенциозни, изискват само поливане и понякога хранене. Тъй като има толкова много видове, всеки любител на флората ще може да намери подходящ вариант за себе си.

Ампелни растения

Видове джуджета за дома

Основните видове ампелни стайни растения:

  • Цъфтящи. Цъфтящите растения включват стайни растения, които съответно периодично цъфтят. Най-популярните са: катереща бегония, жасмин на закрито, ахименес, мандевил;
  • Декоративни широколистни. Тези растения украсяват стаята с красивите си листа. Техните най-видни представители: нефролепис, роисис, моминска коса. Някои дървета джуджета за дома, например фикус, също се класифицират като декоративни широколистни цветя. Това цвете е маломерно, но изглежда много хармонично в стаята.
  • Ампелните сукуленти се отличават с еластичните си воднисти листа. Най-често тези растения са малки. В по-голямата си част те са много нежни. Структурата на такова цвете е много лесна за повреда, така че изисква внимателно боравене.

Ампел цветя за балкона

Ампелните цветя са много гъвкави растения. Те могат да навиват фасадите на сградите, да украсяват улици и също да ги поставят в стайни условия, например на балкон или близо до прозорец. И трите опции ще служат като отлична декорация за пространството, както и като начин за озеленяване на околната среда.

Ампел цветя на балкона

Мястото за ампелни растения на балкона се избира в зависимост от вида. Някои обичат повече светлина, други по-малко. Цъфтящите растения, например, растат най-добре в райони, които са по-близо до източните или западните прозорци.

Декоративната зеленина и сукулентите от своя страна харесват по-малко светлина, така че е най-добре да ги поставите в задната част на стаята. За да бъде цветето красиво от всички страни, периодично саксията трябва да се обръща, след което ще се развива симетрично.

За ваша информация! Колкото по-далеч е цветето от източника на светлина, толкова по-слаба е пъпката и шарката върху нея.

Как да отглеждаме бръшлян на балкона

Бръшлянът е най-популярното ампелно растение, което се отглежда в къщата. Чувства се чудесно както на открито, така и на закрито, устойчиво на сянка. Различни видове бръшлян се донасят от Южна Европа и Северна Африка.Цветът е различен: има двуцветни или едноцветни листа, с тъмно зелен или светло зелен цвят. Форма на листа - ъглова, ромбична.

Бръшлян на балкона

Това цвете може да нарасне до 30 м дължина, така че ако желаете, можете да навиете цялата стена с него. Най-добрата почва за растение ще бъде смес от копка земя, хумус и речен пясък. Бръшлянът не е придирчив към поливането, но в различни периоди от годината изисква индивидуален подход. Например, през лятото е най-добре да се полива обилно и да се пръска често.

Забележка! За да останат листата на растението винаги ярки, красиви и да поддържат здрав вид, периодично трябва да се отстранява прах от тях, като всеки се избърсва с вода със стайна температура.

Цветът се размножава чрез резници. Обикновено те се засаждат в саксия на няколко парчета. По този начин цветето се оказва много буйно и стартира много клони. През периода на обилен растеж се препоръчва да се помогне на растението, като се подхранва с различни торове.

Домати ампел: растат на балкона

Отглеждането на ампелни зеленчуци може да служи като отлична алтернатива на цветята, особено след като те дори не изискват отделен градински парцел. Един от вариантите са ампелни домати. Те са малко по-различни по размер от обичайните, но като вкус надминават всички очаквания. Трябва предварително да разберете, че отглеждането на домати на балкона може да се нарече повече забавление, отколкото градинарство, тъй като реколтата ще бъде малка, но достатъчна за няколко салати.

Защо си струва да се даде предпочитание на ампелни домати? Предимството на доматите е, че условията за отглеждането им са много удобни: плодовете няма да бъдат податливи на вредители, режимът "времето" може да бъде зададен независимо.

Засяването на ампелни домати за разсад трябва да се извърши през март. Грундът е подходящ за обикновени, универсални. Най-важното при отглеждането на ампелни домати е може би поливането. Трябва да е умерено, струва си да се уверите, че пощата не се намокри.

Трябва да потопите разсад след появата на първите листа. Доматите трябва да бъдат трансплантирани в постоянни контейнери през май. За да получите добра реколта, най-добре е да изберете вместимост от 3-4 литра за засаждане. За това можете да използвате същата почва, както при засаждане на разсад.

Важно! За да не се наранят младите домати, е необходимо растението да се трансплантира в саксия заедно с бучка пръст.

Бакопа на балкона

Bacopa е много буйно цвете, обилно цъфтящо и непретенциозно, затова е чудесно за отглеждане в домашни условия, но е подходящо и за украса на улицата. Има повече от 100 вида от тези растения.

Бакопа на балкона

Растението има малки яркозелени листа, издънките понякога достигат 60 см. Цъфтежът обикновено протича на вълни: първоначално бакопата радва с обилен цвят, след което постепенно става по-умерен, но след това отново се възобновява.

Цветето много обича влагата, поради което се изисква често поливане. Предимството на това растение е, че толерира лесно температурни крайности и расте както на слънце, така и в полусянка.

Виола ампелна на балкона

Още едно цвете, което няма да остави безразличен нито един производител. Може да се отглежда както от разсад, така и от семена.

За ваша информация! Друго име за виола е магданоз.

За да може растението да цъфти обилно, трябва да се обърне голямо внимание на осветлението. Цветето не е сенколюбиво. За виола е най-добре да изберете дифузна слънчева светлина и директни лъчи. Ако обаче лятото е много горещо, то то трябва да бъде скрито от такава обилна светлина. У дома виолата вирее най-добре на открити балкони, където влиза много слънчева светлина. Можете да експериментирате с перваза на прозореца, но си струва да се уверите, че прозорецът е постоянно отворен.

Виола изглежда страхотно както в обикновени саксии, така и в окачени кошници.

Виола

Важно! Дори по време на засаждането трябва да се обърне много внимание на дренажния слой, тъй като корените на виолата могат да изгният.

Какви стайни растения могат да се държат у дома

Сред закритите ампелни цветя има както благоприятни, така и неблагоприятни, дори отровни за хората. Ето защо, изборът на цветя за вашия апартамент трябва да се третира много внимателно.

Има обаче някои, които дори се препоръчва да има във всеки апартамент. Това се дължи на техните полезни свойства, добро въздействие върху здравето, както и различни признаци, дошли до наши дни от древни времена, за да запазят домашния уют.

Най-благоприятните растения за дома са:

  • традесканция;
  • фикус;
  • хоя;
  • камбана;
  • Златни мустаци.

Какви стайни цветя не могат да се държат у дома

В никакъв случай не трябва да държите отровни растения в къщата. Изпаренията от листата им могат да навредят на човешкото здраве, особено трябва да внимавате, ако в къщата живеят деца и домашни любимци.

Забележка! Например, бегонията изисква бдителност към себе си. Това растение съдържа соли на оксалова киселина, които могат да оставят изгаряния по кожата.

Домашните растения на Ampel ще бъдат отлична декорация за всеки дом. Широкото им разнообразие позволява на всяка домакиня да избере подходящо цвете, което да допълва интериора. Липсата на главоболия с тях отново подтиква да се даде предпочитание на ампелното цвете.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина