Какво представляват ампелните растения и ампелните едногодишни цветя

В дачи, в паркове и витрини можете да видите ампелни цветя. Те също така украсяват беседките и балконите на апартаментите. Те са толкова красиви, че можете да им се възхищавате безкрайно. Тези цветя придават усещането за празник, защото идват в различни нюанси: червено, пурпурно, бяло. Тези растения ще украсят всяка градина и стая. И така, какво представляват ампелните растения? Предимно е къдрава. Те могат да пълзят нагоре или да пълзят по земята. Ето защо е по-добре да ги засадите в саксии или кошници с цветя, които могат да бъдат окачени над вратата или на балкона. За тях е трудно да разкрият пълния си потенциал на открито.

Ползи

Какво означава ампелен? Отговорът на този въпрос е прост, той е „малка бутилка“ - така тази дума се превежда от латински и означава „катерещи се растения“. А от немския език е още по-кратък - просто "къдрав". Името говори само за себе си. Така че ампелните растения са цветя и растения, които се извиват. Те могат да бъдат на закрито, за оранжерия и за открит терен.

Какво означава ампелен

Ако се грижите правилно за тях, те ще зарадват с цъфтежа си много дълго време. Цветя в саксии могат да бъдат поставени или окачени навсякъде. И красотата им ще се вижда от всички страни. Има много къдрави сортове, така че можете да създадете всякакъв цветен състав. Те не изискват специални грижи, те се нуждаят само от слънце и своевременно поливане. Можете да украсите пейзажа с такива цветя, без да харчите много пари и време.

Изгледи

Има едногодишни и многогодишни ампелни растения.

Освен това те са разделени на следните групи:

 • къдрави - освобождаващи антени, по които те се издигат нагоре;
 • пълзящи - напротив, всичките им стъбла се изпращат надолу. Те обикновено са окачени високо;
 • сукулентите могат да съществуват в сух климат, защото имат клетки, които задържат влагата дълго време;
 • декоративни широколистни имат много красива форма на листа. Те не цъфтят, но привличат с декоративната си форма;
 • буйни цъфтящи завладяват с цъфтежа си. Такива ампелни едногодишни приличат на ярка топка и цъфтят през целия сезон. Те дори не се страхуват от студ и суша.

За да се създаде необичайна цъфтяща композиция, често се използват саксии - декоративна саксия. В него е лесно и удобно да се засаждат ампелни цветя. Растенията, които тъкат, са подходящи за саксии. Това ще помогне да се създаде необичаен дизайн, който ще украси горните редове на балкона и терасата. Много често цъфтящите петунии се засаждат в саксии. Тя има много предимства. Първо, цъфти много дълго време: от ранна пролет до късна есен. Между другото, ако петунията се внесе в къща или апартамент през есента, тя може да зарадва с цъфтежа си през зимата. На второ място, има много нюанси. Можете да създадете необичаен състав от него. На трето място, той е непретенциозен в грижите, трябва само да го поливате своевременно.

За ваша информация! Всяко растение може да се отглежда в саксии: от цветя до зеленчуци, като домати и краставици.

Много растения са подходящи за отглеждане на ампел. Например: петуния, виола, здравец, бегония, вятър, фуксия и бакопа. Трябва да изберете тези, за които е непретенциозно да се грижите. Отглеждането на ампел изисква много от растението. Корените в саксията се затоплят бързо, така че за това засаждане трябва да изберете хибриди, които да издържат на суша.

Как да изберем ампелни цветя за градината

Сортовете ампел могат да бъдат закупени в магазините за цветя вече в готови композиции или можете да си купите семена и да ги отглеждате сами.Но за да постигнете красив цъфтеж, трябва да изберете тези, които отговарят на същите условия на отглеждане. Това са почвата, температурата и влажността. Грижата за тях трябва да бъде еднаква. В крайна сметка цветята в композицията не трябва да си пречат един на друг, а само да радват собствениците.

Важно! Само три вида такива растения могат да бъдат засадени в саксия.

За петунии саксията трябва да побира само 3 литра пръст. Други растения може да се нуждаят от саксия с обем от 5 до 9 литра, защото корените трябва да са удобни в нея.

Виола перфектно демонстрира какво са ампелни цветя.

С помощта на ампелни цветя можете да създадете специален градински ландшафтен дизайн. Те могат да украсят входни врати и стар коноп, да направят красиви цъфтящи тунели. По принцип от тези растения може да се създаде всеки състав, тъй като те се комбинират не само по цвят, но и по форма. Или можете да подхождате на растения с декоративни листа, към които можете да добавите ярко цъфтящ храст.

Подходящ за градина:

 • виола или теменужки. Цъфтят много красиво. Те радват с цъфтежа си през целия сезон. Те растат само две години, след което трябва да бъдат актуализирани;
 • ребрата е многогодишно растение с жълто-зелени листа;
 • асилий. Това растение има дълги издънки, които са покрити с малки пъпки, излъчващи много приятен аромат;
 • Snapdragon. Много красиво растение. Има много нюанси;
 • Bacopa расте на слънце и сянка. Смята се за полуампелен. Тя има красиви бели, сини, розови пъпки. Цъфти до измръзване;
 • бегония. Тя дори не се страхува от слана. Чувства се добре както у дома на прозореца, така и на открито в градината;
 • лавандула. Това растение е на мода от много години. Не изисква грижи и дори на парещото слънце ще ви зарадва със своята красота.

Забележка! Също така, градината може да бъде украсена с едногодишни, които тъкат нагоре. Те се нуждаят от подпори, така че няма да гледат във висяща тенджера, но на сайта ще станат собственост на двора. Те включват мента и декоративен грах.

За да отглеждате ампелни растения, трябва да закупите висококачествени и доказани семена. Сортовете трябва да бъдат подбрани според климатичните условия. В допълнение към посадъчния материал трябва да се подготви подходяща почва. Ако поставите обикновена пръст от двора във висяща саксия, трудно ще я разрохкате.

За сух климат изберете саксии с подноси. В тях ще се събира влага и корените на растението ще могат да се възползват от него при суша. За влажен климат саксиите се вземат без палети, но отдолу трябва да има дупки. През тях ще премине излишната вода.

Важно! За еднакво и буйно цъфтене саксиите трябва да се обръщат в различни посоки поне веднъж седмично. Това ще даде равномерно разпределение на слънчевата светлина и вятъра, което е необходимо за всички цветове.

Композиции

Не е нужно да сте дизайнер, за да създадете красива композиция. Основното нещо е да изберете правилните сортове. Растенията трябва да се допълват взаимно. Композициите могат да бъдат различни: от проста комбинация от различни цветове до професионален подбор. Например, можете да засадите жълти, червени или оранжеви петунии в една сеялка.

Състав на пълзящи

По принцип ампелните растения имат много цветове. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че кацанията трябва да бъдат с еднаква височина, за да не се засенчват взаимно.

За красива морава можете да използвате маломерна и пълзяща. За да направите това, трябва да засадите първата в средата, а втората по краищата. Можете също така да поставите саксии с различни цветове по периметъра на сайта. Такива оазиси със сигурност ще станат собственост на градината. Каскадните композиции започват да се засаждат от далечния ред. Освен това растенията за това се избират най-дълго и до края те се засаждат маломерни. Такъв състав изглежда необичайно, ако съчетава цъфтящи и нецъфтящи сортове.

За балкона

Ако изберете балкон, тогава трябва да прецените от коя страна е той. В крайна сметка има растения, които обичат слънцето, докато други могат да растат само на сянка.Дори ягоди и ягоди могат да се отглеждат на балкона, само те трябва да бъдат внимателно гледани, тогава те ще зарадват не само с красотата си, но и ще донесат добра реколта.

Балкон, украсен с петуния

След като изберете тип, трябва да се погрижите за опцията за декориране на балкон или лоджия. Изглежда много хубаво, когато в центъра на балкона расте ярка ампелна гледка, а къдравите висят по краищата.

За апартамент трябва да изберете следните разновидности:

 • фуксия. Неговите двуцветни камбани ще могат да украсят балкона преди замръзване;
 • бръшлян. Изглежда много оригинално в саксии. Тази непретенциозна лоза може да расте дори на сенчести места;
 • тученица. Още едно непретенциозно растение. Не се страхува от дъжд и слънце. Има сортове, които затварят цветята си по време на дъжд и радват на слънчево време с разнообразните си цветове;
 • цикламата се чувства добре както на закрито, така и на балкона. Основното е да се полива навреме.

Състав на балкона

Ампелните цъфтящи растения са много красиви и непретенциозни. Те изглеждат невероятно в градината и в саксии на верандата. През зимата те могат да се използват за украса на къщата и балкона. Стойността на ампелното цвете в ландшафтния дизайн е огромна. Ampelnaya - какво означава това? Така че това е красота, защото катерачните растения изглеждат много красиви и са подходящи за всяка композиция. Можете лесно да ги отглеждате сами или да си купите вече цъфтящи. Няма значение какви цветя ще украсят градината или балкона, най-важното е, че трябва да ги обичате. При тези условия виолите и петуниите ще радват с красотата си много дълго време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина