Ампел непретенциозни многогодишни цветя за градината

Цветята, които украсяват къщи и вили в красиви висящи саксии, се наричат ​​ампелни. Името на растението идва от думата "ампел". Така се наричат ​​висящи гърнета в някои европейски страни. Можете да създадете атмосфера на празник, лято и топлина на балкона, като декорирате беседка в градината, веранда и дори къща, като използвате тези растения като стайни растения през зимата. Красива саксия, преплетена с растение с преливащи цветя, може да бъде връхната точка на лятното тържество.

Изгледи

Ампелните растения за градината, които могат да бъдат засадени във висящи саксии, изненадват със своето разнообразие. Най-често срещаните са:

 • петунията е кралицата на ампелните цветя. Освен топлина и слънце, тя всъщност не се нуждае от нищо друго. Макар и на годинка, тя е много обичана от градинарите;
 • ампелната фуксия е много ефективна, цветята й са малки, но ярки;
 • сурфинията често се нарича петуния, цветята й са подобни, но по-малки. Издънките могат да достигнат до 1 м;
 • бегонията е сенкоустойчиво цвете, не понася слънцето и топлината. Изглежда много хубаво в саксии, зелените са в горната част на саксията, а съцветията падат;

Петуния цев

 • ампел мушкато се засаждат в няколко храста с различни цветове в една саксия. Многоцветни шапки с дълги издънки радват окото през цялото лято;
 • настурцията е ярка и цветна. Визията на тъкане е подходяща за окачени саксии, изправените храсти могат да бъдат декорация за саксия;
 • дихондрата се нарича сребърен водопад поради красивите отливи на зелените му листа. Растението на практика не цъфти, достойнството му е в красива зеленина, висяща на метър и половина;
 • лобелия е ярък храст с гъсто осеян с малки листа и цветя. Често се засажда само за сезона, въпреки че е многогодишно.

Класификация

Растенията са разделени на няколко вида и имат свои собствени характеристики:

 • в зависимост от предпочитанията към светлината, има светлолюбиви и сенколюбиви;
 • цъфналите обичат слънцето, топлината и редовното поливане. Повечето от тях са едногодишни. Тези цветя, които растат целогодишно, изискват допълнително осветление;
 • широколистните дървета могат да се справят добре на сянка. Може да се нуждаят от качествена почва, за да поддържат ярки листа, сочни ивици или петна;
 • сукулентите изискват условия, близки до пустинята: почвата трябва да е въздухопропусклива, да абсорбира влагата, въздухът да е сух и обилно осветление.

Ползи за растенията

Подвижността на растенията е едно от основните му предимства. Дори през един сезон местоположението на саксията може да бъде променено: в градината покрийте някои недовършени площи, скрийте зоните за строителство и ремонт по време на празника. Растенията не изискват специални грижи, не е нужно да се плевят, да се справят с плевели и вредители на открито.

За ваша информация! Ако парцелът в градината е малък, но искате цветно цветно легло, непретенциозните ампелни цветя за градината са отлично решение.

Опция за дизайн на цветна леха

Цъфти повече от една година

Ампеловите трайни насаждения значително опростяват живота на градинаря, тъй като не е необходимо да се сеят всяка година. Достатъчно е да им осигурите определени условия за зимуване. Те включват:

 • приятна зима scovola във влажно помещение при температура не по-висока от 10 ° С;
 • дихондрата хибернира с допълнително осветление и рядко поливане;
 • Бакопа няма да цъфти през зимата, но ако я поливате умерено, ще презимува удобно;
 • Campanula equifolia е ампелно многогодишно растение, което цъфти през цялото лято.Той прехвърля зимата заедно със стайни растения. Популярно наричан „булка и младоженец“;
 • многогодишната лобелия ще презимува, ако е покрита и не е позволено да се преохлади;
 • здравецът също може да зимува в апартамент, с умерено поливане и светлина цъфти през зимата.

Какво да засадите и как да изберете ампелни растения за лятна резиденция

Преди да засадите ампелни градински цветя, трябва да вземете предвид техните предпочитания към светлина, почва, поливане. Ако искате да комбинирате различни видове, трябва да засадите помежду си онези цветя, за които грижите ще бъдат еднакви, за това трябва да проучите техните описания.

Забележка! Растения, които абсолютно няма да бъдат причудливи за сянка и слънце, са петуния, здравец, настурция, бидензе. Тези цветя са устойчиви на пряка слънчева светлина, но могат да растат и на сянка.

Окачването на цветни композиции в градината ще бъде по-лесно, тъй като те могат да бъдат толерирани, ако растението започне да показва своето недоволство от излишъка или липсата на слънчева светлина.

Стена на висящи саксии

Композиции от ампелни растения

На открит терен, използвайки ампелни улични растения, можете да създадете картина. От пълзящите растения, които покриват почвата, са подходящи:

 • ребрата е многогодишно растение, което бързо расте с появата на топлина, покривайки цветното легло. Листата са кръгли, цветята са жълти малки, може да се извие и да украси стената със своята зеленина;
 • малката зеленика също е многогодишно растение, което през пролетта ще украси сочните си зелени издънки с лилави цветя;
 • dichondra ще покрие килима с дълги издънки и ще украси цветното легло.

Забележка! За украса на градината са подходящи стари неща като саксии и саксии, на които може да се даде втори живот. Това могат да бъдат стари каруци, бъчви, кошници, обувки.

За летни вили ампелни растения могат да украсят не само обекта, но и да оплетат ограда, беседка, малки конструкции (душ, мазе, стопански постройки).

Дори само поставените саксии по пътеката вече ще се превърнат в декорация и ще развеселят както гостите, така и собствениците.

За ваша информация! Колкото повече грижи и внимание са вложени в началото на растежа на цветето, толкова по-ярко и по-дълго ще зарадва градинаря си.

Контрастни комбинации

За смесени композиции можете да комбинирате различни цветя или да засадите един и същи вид различни цветя. Пеларгония, петуния, настурция, фуксия, вербена ще станат прекрасни съседи. Чувстват се чудесно в компанията на други растителни видове. Когато създавате песен, можете да играете с:

 • цвят, избор на контрасти: бяла петуния и червена пеларгония, синя лобелия и жълта бегония, фуксия и бяла бакопа;
 • нива. Цветните топки могат да се използват за украса на стената на нива. В такива единични саксии петуния, бакопа, лобелия, бидензе ще цъфтят сферично;
 • форма и височина. Например дихондрата, чиито камшици ще увиснат, перфектно съжителства с петунията. Цветовете на фуксия падат, а настурцията може да парадира в центъра.

Подреждания в един пот

Почти всички видове ампелни растения са подходящи за създаване на висящи градини, най-важното е да запомните, че колкото по-малка е саксията, толкова по-често растението изисква поливане. Ампелни цветя за градината, непретенциозни в грижите, ще ви развеселят до много студа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина