Жълти маргаритки - многогодишни цветя

Има цветя, които имат особен чар и чар. Те не изумяват с размерите си или великолепието на цъфтежа, но когато видят такова растение, всеки градинар е нетърпелив да намери място за него в градината. Те включват цветя, популярни като жълти маргаритки. Научното наименование на този вид е doronicum.

Какво цвете

Дороникум е многогодишна билка с ограждащи дръжка алтернативни и приосновни листа. В синусите на стъблото се образуват издънки, върху които се образуват пъпки. Също така цветята растат на дълги дръжки. Височината на дороникума зависи от сорта: има сортове джудже (10-15 см) и високи (140-150 см). Клубенесто коренище, разположено повърхностно. Плодът е сянка.

Жълтите маргаритки принадлежат към семейство Астровие. Заедно с колоновидния ратибид, подобен по цвят на дороникума, растението често се нарича цвете на прерията. Въпреки това, издръжливо многогодишно растение е в състояние да пусне корени не само в равнините. Той е често срещан в европейските планински вериги и може да се засели на надморска височина от 3500 m.

Интересно е да се знае. Името "doronicum" идва от арабската дума "doronish", което означава неизвестно отровно растение. В Русия ярко цвете често се нарича коза.

Интересни сортове

Общо има около 40 разновидности на дороникум. 12 от тях растат в Русия, само няколко са особено популярни.

Ориенталски

Източният Дороникум (Doronicum Orientale Hoffing) по друг начин може да се нарече кавказки. Това е най-честият обитател на руските градини. При естествени условия той е най-разпространен в Кавказ и Средиземно море.

Източен Дороникум

Височината на растението е около 50 см. Грудкови корени, лежат близо до повърхността на почвата. Приосновните листа са назъбени, дръжки, стъблови, яйцевидни, приседнали. Жълтите цветя цъфтят в средата на май, периодът на цъфтеж продължава около месец. След това надземните части на жълтата лайка отмират. Новият зелен магазин ще се появи едва в края на лятото.

Видът е опитомен през 1808 г. Най-често срещаните сортове са Spring Beauty, Gold Dwarft, Little Leo. Всички са маломерни, компактни, силно декоративни.

Живовляк

Живовляк дороникум (Doronicum Plantagineum) се отличава с леко опушване на листа и стволове. Той е по-голям от своя кавказки роднина (висок до 140 см), образува големи съцветия, цъфти 7-10 дни по-късно. В естествени условия расте в западната част на Европа.

Сорт живовляк

Най-популярните сортове включват Miss Mason, Harpuf Crewe.

Австрийски

Австрийският Дороникум (Doronicum Austriacum Jacq) има средна височина (до 70 см) и ярки цветя с оранжев център.

Австрийска коза

Декоративно растение цъфти през август.

Отглеждане от семена

Преди да започнете да отглеждате дороникум от семена, трябва да решите кога да засадите растение и как да се грижите за него. Не е трудно да се получат здрави, обилно цъфтящи жълти маргаритки, благодарение на непретенциозността на цветето.

Забележка! Козулник има тенденция да се размножава чрез самозасяване.

Разсад

Методът на разсад е малко по-обезпокоителен от засаждането на семена директно в земята. Това обаче дава по-добри резултати.

Сеитбата за разсад е най-добре да започне през април. За сеитба се избира контейнер с клетки, които се пълнят с хранителен субстрат (1 част торф и едър пясък). Посейте 2-3 семена в 1 клетка, поръсете с вода. Контейнерът се покрива със стъкло или фолио и се поставя на осветено място, защитено от пряка слънчева светлина. По-нататъшните грижи се състоят в ежедневно проветряване на насажденията и периодично овлажняване на почвата от спрей бутилка.

Безсемен метод

Сеитбата директно в открита земя се извършва от средата на април, когато температурата на въздуха достигне 16 ° C, или в края на есента.

Подгответе почвата около 2 седмици преди сеитбата. Изкопава се върху щика на лопата и внимателно се разбиват бучките. Когато почвата се уталожи, в нея се правят плитки (1-2 см) жлебове. Разстоянието между редовете трябва да бъде най-малко 20 см. Насажденията трябва да се разливат с вода. Разсадът пониква приятелски и обилно, следователно след появата им ще трябва да се направи изтъняване. Между съседните растения трябва да има поне 7 см пространство. Когато височината на младите растения достигне 10 см, е време да ги засадите на постоянни места. Интервалът между два съседни разсада е 25 cm.

Основни правила за отглеждане

Основните моменти, свързани със засаждането на разсад в земята и след това грижата за тях, са много важни за получаването на красиви, здрави растения.

Капацитет на засаждане и почва

За засаждане на разсад можете да използвате не само контейнери с пчелна пита, но и кутии, саксии и чаши. Основното нещо е да се спазва дистанция, а не да се удебелява кацането. Като хранителен субстрат е достатъчно да вземете смес от торф с хумус или да съхранявате универсална почва.

Точният момент за сеитба

Сеитбата за разсад се извършва в началото на април, младите растения се поставят на открито в началото на юни.

Рязане на почвата

За засаждане в градината преди зимата е подходяща средата на ноември или април.

Избор на място и подготовка на почвата

Основното изискване към почвата е лекота и разхлабеност. За да предотвратите падането на семената, трябва да изчакате свиване след изкопаване. Ако почвата е изчерпана, по време на копаенето в лехите може да се вгради изгнил оборски тор.

Важно! Тъй като растението има плитка коренова система, не е необходимо почвата под него да се разрохква твърде дълбоко.

Подготовка на материала и сеитба

Семената на жълтата лайка остават жизнеспособни в продължение на 2 години. Те поникват активно, след като попаднат в почвата, така че разсадът ще трябва да се разрежда. Тъй като материалът за семена, когато се съхранява правилно, е устойчив на повреди и влошаване, не се изискват специални подготвителни процедури.

Как да се грижим за разсад

При метода на отглеждане на разсад, разсад се появява няколко седмици след сеитбата. По това време подслонът от контейнера се премахва и растенията се преместват на по-светло място. Ако времето не зарадва със слънчеви дни, препоръчително е да добавите разсад с фитолампа.

За да направите растенията по-буйни, във фазата на 3-ти лист, трябва да прищипите върховете им.

Кацане в земята

Седмица преди засаждането (в края на май) е време да изнесете разсад на открито за втвърдяване, първо за един час, като постепенно увеличавате времето до един ден.

Как да засаждаме разсад:

  • Изкопайте мястото с дълбочина 20-25 см. Добавете изгнил тор;
  • Изкопайте дупки за засаждане с такъв размер, че в тях да се побере корен със земна буца. Разстоянието между дупките трябва да бъде най-малко 0,4 м, защото дороникумът расте силно;
  • Засадете растенията в дупките, внимателно притиснете почвата в корените и залейте обилно със студена вода.

Забележка! Козата се отглежда и като стайно растение, но за това са подходящи само сортове джуджета.

Грижи на открито

При растение като дороникум засаждането и грижите не са труд. Цветето е непретенциозно и издържа на метеорологични аномалии.

Поливане

Doronicum трябва да се полива редовно, тъй като кореновата система, разположена на повърхността, не може да отнема влага от дълбоките слоеве на почвата. По-добре е да използвате утаена вода. За да се предотврати по-дългото изсъхване на почвата, препоръчително е да се мулчира с дървени стърготини.

Пръскане

При горещо време растението ще се възползва от вечерно пръскане или пръскане. Не е необходимо да бъдете твърде ревностни с поливането, за да не провокирате болести. Жълтите маргаритки не обичат прекомерната влага и сянка, затова е по-добре да не ги поставяте под големи дървета и в низините.

Грундиране

Козулник не обича кисели, глинести, тежки почви. Най-вероятно издръжливото растение няма да умре, но ще расте малко, слабо, с малки цветя. Най-добрият вариант е лека, рохкава, леко кисела почва с достатъчно количество хранителни вещества.

Подхранване

През пролетта растението може да се поглези със сложни торове, цветето реагира еднакво добре както на минерални състави, така и на органични вещества. В края на лятото, когато се изграждат нови магазини, няма да е излишно храненето на козата със съединения, съдържащи азот.

Кога и как цъфти

Дороникум е цвете, което може да променя размера на венчелистчетата и интензивността на цвета в зависимост от метеорологичните условия. Като цяло цветята приличат на малки маргаритки, поради което често се бъркат с пищялка. Цветът на венчелистчетата е ярко жълт, центърът може да е по-тъмен, до кафяв. В диаметър съцветията са от 4 до 15 см, в зависимост от сорта.

Дороникум цъфти

Цъфтежът започва през пролетта и продължава през цялото лято. Нарязаните цветя на дороникум могат да престоят във вода до 14 дни, запазвайки свеж вид.

Прехвърляне след покупка

По правило Doronicum се продава в семена. Ако са закупени разсад, те се засаждат в земята или се оставят на перваза на прозореца да растат. Времето, когато е време за трансплантация на дороникум, идва след една година, когато е време за разделяне на растението.

Важно! Козата е устойчива на студ, така че не е нужно да се притеснявате да скриете цветето за зимата.

Възможни нарастващи проблеми

Въпреки че жълтата лайка е некапризно растение, все още има проблеми с нейното отглеждане. Те могат да бъдат решени с помощта на специални продукти и коригиране на режима на грижа.

Вредители

Вездесъщите листни въшки и трипси не пренебрегват жълтата маргаритка. Малките насекоми, които смучат сок, в началото не причиняват значителна вреда. Но след като са се умножили, те са в състояние да доведат дороникума до смърт.

Има много различни инсектициди, които могат да се използват за успешен контрол на паразитите. Достатъчно е да обработите засаждането според инструкциите и малките паразити няма да се страхуват от градинските „слънца“.

Понякога охлювите изяждат листата. За да предотвратите появата им, достатъчно е да поръсите почвата около цветето с лют, смлян пипер. Чувствителният корем няма да позволи на вредните същества да преодолеят препятствието.

Болести

Сиво гниене се появява на растения в удебелени насаждения, с прекомерно поливане. Препоръчително е да изтъните растенията, да премахнете заразените части и да коригирате режима на поливане.

Ръждата и брашнестата мана също най-често атакуват преовлажнени насаждения. В този случай поливането трябва да бъде намалено, повредените части на растението трябва да бъдат отстранени. Напръскайте дороникум с Топаз или друг препарат с подобно действие.

Признаци на неправилна грижа

Дороникум може да даде малки цветя, ако не е бил засаден дълго време. За подмладяване растението се изкопава и разделя на части. Новите цветя на обновената коза ще бъдат забележимо по-големи. Друг проблем с отглеждането е твърде много светлина. Когато поставяте растение на място, струва си да запомните, че въпреки че дороникумът е фотофилен, прекомерното излагане на слънчеви лъчи провокира смачкване на цветя.

Козулник на сайта

Засаждането и грижите за дороникум на открито са изключително прости.Дори начинаещ ще се справи с тях, който ще се радва двойно да се радва на яркия цъфтеж на градински домашен любимец.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина