Нарцисово цвете: жълти, бели, розови, тръбни видове

Пролетта е чудесно време от годината. За мнозина започва с ароматни нарциси.

Характеристики на растенията

Нарцисът е многогодишно луковично растение. Има приосновни листа с линейна форма. Цветята са доста големи, бели или жълти, предимно единични, но се срещат в кисти. Те са ароматни, леко увиснали. Има прости, хавлиени.

Важно! Околоцветникът има 6 венчелистчета. Пъпката има 6 тичинки и 1 колона. Периодът на цъфтеж е пролетта. Пада през април-май.

Тръбен нарцис

Към кое семейство принадлежи

Нарцисите са цветя, които принадлежат към рода на едносемеделните многогодишни растения от семейство Амарилисови. Те не са едногодишни, а направени за дълги насаждения. Това е удобството.

Кратка история на появата

Цветето е много нежно и красиво - същото като историята за появата му.

Някога един млад мъж на име Нарцис се влюбил в момичетата с изключителната си красота, след това разбил сърцата им, защото никога не обичал никого. Една от отхвърлените дами му сложи проклятие: „Първото нещо, в което се влюбите, ще ви омагьоса завинаги“. Нарцис се влюби в отражението си. По-късно той почина от отчаяние. На гроба му е израснало красиво жълто цвете, което е кръстено на красив нарцистичен младеж.

Описание на групите нарциси, които съществуват в природата

Тръбни

Пъпката е голяма. Короната прилича малко на грамофонна тръба. Околоцветните дялове малко по-къси от тръбата. Тя може да бъде бяла, жълта, едноцветна или двуцветна. Визията е класическа, благородна. Ранен цъфтеж. Нарцисите от тази група са идеални за озеленяване.

Едрокоронен

Цветята са доста големи. Короната е малко по-дълга от лобчетата на околоцветника. Средна тръба. Цветята от тази група имат най-разнообразна комбинация от цветове и форми. Околоцветникът е бял, жълт, кремав.

Важно! Корони - бели, кремави, жълти, оранжеви и дори розови. Формите на короната са различни: от гофрирани до вълнообразни.

Малко коронован

Групата има самообяснително име. Малка корона от жълто-оранжеви, розови, червени, зеленикави цветове. Околоцветниците са бели, жълти, кремави. Цъфти по-късно.

Тери

Не съвсем стандартно. Периантите, коронките, всички заедно могат да бъдат хавлиени. Цветовете са доста разнообразни: от жълти нарциси до розови. Една / няколко пъпки на дръжката. Има един недостатък: след обилен дъжд или поливане, пъпките се накланят към земята и стъблата се чупят.

Триандрус

На дръжка от две пъпки те висят надолу. Околоцветните лобове се изхвърлят назад. Най-често срещаните бели нарциси. Но жълто и златно също присъстват. Ранен цъфтеж.Може да се засажда сред камъни.

Цикламениформ

Дръжката е малка и върху нея има една пъпка. Околоцветните дялове са бели / жълти и силно огънати назад. Короната е дълга и тясна. Има няколко цвята: бял, жълт, оранжев. Ранен цъфтеж. Страхотно за засаждане в скалист терен.

Нарциси от циклама

Joncliform

На стъблото има 5 цветя (8 са много редки). Листата са тесни. Околоцветните лобове са леко огънати, понякога са разперени. Малка чаша с форма на корона. Цвят: жълт, бял. Цъфти по-късно. Те изглеждат страхотно в миксбордър.

Тацетат / многоцветни

Тази група има бели, жълти, кремави листенца. Те са заоблени, а не изхвърлени назад. Листата са широки. На стъблото може да има три пъпки. Добре за форсиране.

Поетична

Във всички случаи по една пъпка на стъбло. Околоцветникът има бели лобове. Короната е жълто / зелена с оранжев кант. Цъфти по-късно. Перфектен за дългосрочно отглеждане на едно място.

Хибриди на N. bulbocodium

Дръжката (дълга 15-20 сантиметра) има една пъпка. Акциите са много малки. Короната също е малка, с форма на камбана. Преживява добре тежки студове. Подходящ за слизане в скалист терен.

Сплит-корона

Много подобен на орхидеите. Разделената корона (бяла / жълта / оранжева / червена) приляга плътно към околоцветника.

На бележка! Растенията от тази група ще бъдат отлична декорация за градината, подходяща за букет. Най-важното е, че те могат да се отглеждат в саксии.

Други

Тази група включва нарциси, които не са били включени в нито една от предишните.

Най-популярни сортове

Леден крал на Нарцис

Растението е абсолютно непретенциозно. Понася добре слана. Леденият цар на Нарцис има луксозен външен вид, така че ще украси всяко цветно легло. Короната е бяла, венчелистчетата са с различни цветове.

Нарциси Леден крал

Делнашо

Нарцисите Delnashaugh имат романтичен цвят: бледорозов (венчелистчета) с бяло. Махровите листенца плътно прилепват един към друг, това създава впечатление за лекота и въздушност на нарциса Делнашо. Този тип изисква специални грижи.

Повторно

Narcissus Replit не изисква специални условия. Лесно е да се грижите, непретенциозни - всичко, от което се нуждае ленив летен жител. Освен това цветето е красиво. Има хавлиена структура. Оранжева корона. Венчелистчетата са розово-бели.

Обдам

Цветята от този сорт са доста привлекателни. Подходящи са за цветно легло, за букет. Цветовете са различни. Но най-вече ярки. Още в началото на април можете да им се насладите. Най-важното е, че нарцисите на Obdam могат да се отглеждат у дома.

Рип ван Уинкъл

Нарцис Рип ван Уинкъл не изглежда съвсем стандартно. Това е двойно цвете, което прилича на глухарче. Дори цветовете са еднакви. Цъфти от април до края на май.

Монтажна качулка

Нарцисовият връх е тънък с големи пъпки. Те са боядисани предимно в светли цветове (светло жълто, бяло, светло розово и др.). Цветята от този сорт обичат много слънчева светлина. Затова в никакъв случай не трябва да се засаждат на сянка.

Авалон

Нарцис Авалон е най-често срещаният сорт. И не е изненадващо. Има приятен аромат и външен вид. Венчелистчетата са със стандартен цвят - жълт. Короната е бяла. Растението е непретенциозно. Цъфти от края на март до май.

Дик Уайлдън

Нарцисите на Дик Уайлдън са много популярни. Те могат да бъдат украса за всяко цветно легло, градина, букет. Те ще радват окото с цъфтежа си от април до май.

Розов чар

Нарциси розов чар ще бъде отлична украса на масата през пролетта. Те са невероятно красиви: снежнобял цвят на венчелистчетата се комбинира с розова корона.

Булчинска корона

Цветето Crown има приятен аромат и също толкова приятен външен вид. Махрени венчелистчета от светло бежов цвят и корона от светло жълто създават впечатление за лекота и безделие. Букет от тези пролетни цветя може да озарява всеки празник.

Хладен пламък

Цветовете от сорта Кул имат рядък, но красив цвят. Короната от ярки корали е украсена със снежнобяли венчелистчета.Такива нежни цветя ще направят отличен романтичен букет.

Зелена къща

Цветята от този сорт са много ярки: короната е отровно оранжев цвят, венчелистчетата са нежно бежови.

На бележка! По своя цвят те приличат на таитянски нарциси. Те ще бъдат прекрасна декорация за всяко цветно легло.

Дукат

Нарцисите Dukat са описани като ярък лъч светлина през пролетта. Всъщност тези цветя са ярко жълти. Поглеждайки към тях, настроението веднага се повишава.

Кам силен

Сортът Loud е деликатен и красив. Цветът му е поразителен: далечните венчелистчета са снежнобяли, а по-близо до средата са меки праскови. Такива нарциси ще бъдат най-добрата украса за цветно легло, дом, букет. И цъфтят само 3 седмици.

Леден фолис

Той е един от най-ранните нарциси. Има деликатен цвят: снежнобяли венчелистчета и светложълта корона. Такива цветя често могат да се видят в паркове и цветни лехи през пролетта.

Слънчева страна нагоре

Нарцисите с шейни са грациозни и привлекателни. Но отдалеч те по някакъв начин приличат на глухарчета. Може би това се дължи на ярко жълтия цвят и двойните венчелистчета. Цветята на минта със сигурност ще ви развеселят през пролетта.

Калгари

Пролетните цветя от сорта Калгари ще бъдат чудесно допълнение към всеки букет или стая. Основното им предимство са девствените нежни листенца, които създават леко пролетно настроение.

Нарциси Калгари

Размножаване

електрически крушки

Разделете гнездото, без да повредите луковиците. Дезинфекцирайте, подсушете и засадете.

Деца

Има 2 опции. Първият е да оставите децата на растението и да изчакат, докато пораснат. Второто е да се отдели и засади в разтегателно легло. Те ще бъдат там 2-3 години.

Везни

Разделете лука на 2-4 части, без да увреждате дъното. Изсушете и поставете на влажно място (възможно в мъх). По-късно се появяват деца. Но те трябва да бъдат отделени от луковицата, която трябва да бъде засадена след тази процедура.

Трансплантирайте след покупка, по време на размножаване

По-добре е да презасаждате през пролетта или есента. Най-лесният начин да направите това е след покупката.

На бележка! Трябва да вземете лук с голяма буца пръст и да го вмъкнете в предварително подготвена дупка. Но по време на размножаването е нежелателно да се занимавате с трансплантация.

Особености на грижите в градината

Поливане

Нарцисът е цвете, което обича влагата. Те трябва да се поливат редовно, особено в горещо време. Дори и след цъфтежа, трябва да продължите да поливате 3-4 седмици (2 или 3 кофи на 1 м2). Почвата винаги трябва да е влажна по време на цъфтежа.

Подхранване

Стойността на обличането е много голяма. Именно с тях цветето ще расте здраво. Трябва да нахраните 2 пъти:

  • когато пъпките тепърва започват да се образуват, направете решение. За целта разредете в 10 литра вода в чаена лъжичка суперфосфат, калиев сулфат и урея. С такова средство поливайте 5 литра всеки квадратен метър;
  • когато започне първата фаза на цъфтеж, направете решение. За целта разредете една чаена лъжичка тор Агрикола-7 в 10 литра вода.

Възможни нарастващи проблеми

Проблеми с листата

При неправилно поливане те започват да пожълтяват и да се чупят. Ако продължите да се грижите за него неправилно, цветето ще изсъхне напълно.

Вредители:

  • Щракалки;
  • Лук на въздушна възглавница;
  • Корен акар;
  • Зелена лъжичка;
  • Медведка и други.

На бележка! Наложително е да се отървете от тях, в противен случай нарцисистът няма да живее. Цветята могат да умрат.

Нарциси вредители

Болести

Освен вредители, нарцисите са обект на болести. Най-често срещаните са фузариум, ботритиаза, склероциално гниене и ръжда.

Правилна грижа

Редовното поливане е най-важното. Нежелателно е да се използва пистолет за пръскане. В допълнение към поливането трябва да се уверите, че в близост до нарцисите не се появяват плевели и други бръмбари-вредители. И последното нещо - трябва внимателно да отрежете изсъхналите листа.

Нарцис таити е красиво цвете с прекрасен аромат. Ако се грижите правилно за тях, тогава всяка пролет те ще радват окото с цъфтежа си.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина