Как да се грижим за ампелна бегония и да образуваме храст

Ампелната форма на бегонии е популярна сред производителите на цветя, които предпочитат неизискващи култури с великолепни асиметрични листа и полу-двойни / двойни цветя. В зависимост от сорта височината на ампелната бегония може да бъде 20–60 см, а дължината на листата е 10–20 см. Всяко цвете цъфти само 10 дни, но след това започват да цъфтят нови пъпки. Цветята могат да имат прасковени, кайсиеви, оранжеви, снежнобяли, алени, оранжево-червени, жълти нюанси.

Изисквания към условията за настаняване

За да отгледате цвете, трябва да запомните, че ампелните бегонии обичат ярка светлина, но те не обичат пряката слънчева светлина. Ето защо е по-добре да ги поставите на прозорец, засенчен с тюл.

Ампел бегония

Първият път, когато хранят културата, когато издънките започват да растат. За да направите това, поръсете с азот, тъй като той насърчава растежа на зеленината. При хранене за втори път се препоръчва да се използват специални торове за бегонии. Когато се появят пъпки и през цялото останало време, трябва да се грижите за цветята така: хранете се 1 път на половин месец, тогава цветята ще цъфтят по-дълго.

Важно! Културата изисква температура на въздуха в къщата от + 20-25 ° C.

Растенията не обичат ниската влажност на въздуха. По-добре е да ги поставите близо до торфената тава, която трябва да се поддържа постоянно влажна. Трябва редовно да пръскате въздуха от спрей, но така че влагата да не попада върху растенията. Струва си да поддържате земята влажна през цялото време. Полива се с мека и утаена вода.

В случай на топлина, не забравяйте да пръскате въздуха близо до растението. Помещението, в което стои цветето, трябва да се проветрява от време на време, но не трябва да се допуска течение.

Растенията се трансплантират само в екстремни случаи.

Ампелна бегония: отглеждане от семена

Семената трябва да се засяват в края на февруари или началото на март.

Ако сте закупили набор от семена в гранули, те могат да бъдат засадени в торфени таблетки. За целта ги поставете на палет и ги напойте обилно, те ще се увеличат по размер. След това във всяка таблетка трябва да се постави едно семе, поръсено с вода със стайна температура от спрей.

Засяване на семена от бегония на таблетки

Можете да покриете таблетките с полиетилен. Не трябва да позволявате на земята в таблетките да изсъхне, трябва постоянно да поддържате влажност.

Можете също да поставите гранулирано семе във всяка клетка на контейнера с пръст, напръскайте с вода от спрей бутилка и покрийте с полиетилен.

Ако семената са без черупка, тогава е по-добре да подготвите кутии, направете няколко дупки в дъното на всяка. След това изсипете фин натрошен камък в контейнера, след това земята, тя трябва да има леко киселинни свойства. За целта смесете 4 части листа и 1 част копка земя, 1 част пясък. По-добре е да калцинирате почвата във фурната за 30 минути.

Препоръчва се добре да се полива почвата в кутии един ден преди сеитбата. След това разпръснете семената по повърхността на субстрата, покрийте със стъкло или найлонов плик. Трябва да поставите кутиите на топло място с температура на въздуха + 24-25 ° C и постоянно да навлажнявате земята от спрей.

Забележка! Първите издънки ще се появят след 9-25 дни.

Първо бегония пониква сеитбено поле

Грижи за разсад

Най-добре е да поливате, като поставяте торфени таблетки или каси върху тавата, където трябва да се налива водата. Дневните часове трябва да са 12-13 часа на ден. Ако е по-малко, тогава културата трябва да бъде осветена с флуоресцентни лампи. Можете да започнете да втвърдявате бегониите след една седмица, като повдигате първо филма за четвърт час всеки ден.

Важно! Когато се появят първите издънки, почвата не трябва да изсъхва напълно, директна слънчева светлина и температурата на въздуха не трябва да пада до 21 ° C.

Ако разсадът се отглежда в торфени таблетки, тогава, когато на всяко растение се появят три истински листа, те се преместват в керамична саксия със земя, обилно напоена с вода. Ако се отглежда в кутии, тогава 50 дни след сеитбата трябва да се гмурка. Това ще изисква широки и плоски керамични саксии с пръст, които трябва да се разсипят обилно и да се преместят предварително.

След половин месец разсадът трябва да се подхранва с тор за бегонии.

След около 20 седмици разсадът може да бъде трансплантиран на постоянно място в висящи саксии, саксии, саксии и кошници. Те могат да бъдат поставени на балкон или лоджия на открито.

За ваша информация! Цветята растат върху бегонии от два вида - мъжки (големи) и женски (малки).

Болести, вредители

Ако листата и пъпките на бегонията започнат да падат, това означава, че в нея липсва влага в почвата и въздуха.

Ако се открие белезникав цвят по стъблата, листата, това е брашнеста мана. Засегнатите области трябва да бъдат отсечени и културата да бъде напръскана с фунгициди.

Брашнеста мана по бегонии

Ако по листата се виждат жълти петна, това означава, че червен паяк го е нападнал. Растенията се напръскват със системен инсектицид.

Бегония ампелна: засаждане на грудки

Когато настъпи зимата, можете да си купите клубени с цветя. Когато купувате, трябва внимателно да ги обмислите. Клубените трябва да са с диаметър 3 см, здрави и непокътнати. Вдлъбнатата страна трябва да има 3-6 пъпки.

Трябва да засадите грудки през март, след като ги поставите за 1 час в бледорозов разтвор на калиев перманганат. След това поставете изпъкналата страна върху влажна кърпа, пясък или пръст и поставете на светлина. От време на време трябва да се напръсква с вода със стайна температура. Когато на вдлъбнатата част на клубена се появят кълнове, ги поставете в земята.

За да създадете субстрат, трябва да смесите 2 части листна почва, 1 част торф, 1 част хумус, 1 част пясък. Прехвърлете субстрата в малки саксии. Поставете всяка грудка в земята на 2/3, поливайте и не позволявайте почвата да изсъхне в бъдеще. Когато кълновете станат по 10-15 см, клубените могат да бъдат трансплантирани в саксии, саксии. Можете да трансплантирате бегония в градината.

Ампел бегония: размножаване на листа

Има три метода за размножаване на бегонии с листа.

Първият е да нарежете листа на няколко парчета с остър нож. Всяка част трябва да има поне една ивица. Поставете части от листа в саксии със земя или пясък, отсечени. Покрийте с найлоново фолио или пластмасова бутилка.

Размножаване на листа на бегония

Части от листа трябва да се напръскват от време на време с пулверизатор, но не правете това твърде често, в противен случай те ще изгният.

Когато първите листа се появят след 20 дни, можете да втвърдите растението, като премахнете филма за 15 минути. всеки ден, като постепенно увеличавате времето.

След 3 месеца растенията могат да бъдат трансплантирани в саксии, саксии.

Важно! Земята в близост до културата не трябва да се забива, в противен случай съществува риск от счупване на леторастите.

При втория метод трябва да отрежете лист от растение с 7 см резници и да го отрежете през вените. След това поставете листа с лицето надолу върху мокра почва, притиснете с камъни близо до разфасовките. Покрийте с найлоново фолио отгоре и поставете на слънце. В бъдеще пръскайте почвата с пулверизатор.

След 30 дни ще растат нови бегонии и филмът може да бъде премахнат. Младите отгледани растения ще останат трансплантирани в саксии, саксии.

Третият начин е да отрежете голям лист от резника и да го поставите в чаша вода. Към него добавете 1 таблетка счукан активен въглен и корен. Ако листът започне да гние, тогава можете да го отрежете малко и да замените водата. Когато корените растат, можете да ги трансплантирате във всеки контейнер.

Как да се образува ампелна бегония

Засаждането и оставянето на ампелните бегонии задължително включва резитба. Това е частично или пълно отрязване на леторастите за регулиране на растежа, развитието и цъфтежа. Ако режете реколтата правилно, можете да увеличите блясъка на цвета и да удължите живота му.

Формиране на корона:

  1. Когато младото растение достигне височина 6-7 см, тогава можете да започнете да формирате корона. За да направите това, отрежете върха му с ножица. Това стимулира интензивния растеж на страничните издънки на културата. След резитбата броят и обемът на поливанията трябва да се намалят, така че растенията да растат по-бързо.
  2. Следващият път, когато трябва да го отрежете, когато страничните издънки растат с дължина до 10 см. Трябва да го отрежете над пъпката, разположена от външната страна на издънката. След това можете да отрежете най-обраслите или сухи издънки.

Когато се изисква подрязване:

  • съцветията се отрязват в декоративно-листни бегонии;
  • когато листата или стъблата изсъхнат, те се отрязват, за да не се разболее бегонията;
  • младите бегонии се отрязват;
  • резитбата се извършва за зимата.

Кога да режете растения за зимата

За зимата се изрязват само грудкови бегонии, по-добре е да направите това през октомври. Ако пропуснете този момент, тогава листата и пъпките ще станат по-малки, а стъблото ще бъде по-дебело.

Грижи след резитба

След резитбата растението трябва да се държи при температура на въздуха от + 13-22 ° C и влажност на въздуха от 60%. Бегонията е в латентно състояние от октомври до февруари. По това време трябва да намалите поливането, да отрежете изсъхналите стъбла, можете да поливате, след като горният слой на почвата напълно изсъхне. Препоръчително е да поставите саксията върху поднос с навлажнен торф.

Важно!Вместо торф, можете да поръсите камъчета върху тавата или да поставите контейнера върху обърната чиния. Но си струва да се помни, че при прекомерна влага растението може да изгние.

Трябва ли да прищипвам ампелна бегония

Прищипването е отрязване на върховете на стъблата и пъпките в края на клоните. Прищипвайте през пролетта или есента, тоест преди пъпкуването или след цъфтежа. Трябва да се прищипи, ако не е възможно да се отреже реколтата.

Как да прищипете ампелна бегония

Трябва да прищипите така: на основния издънка намерете горната точка на растеж и го отрежете с 1-2 см. Ако прищипването е направено правилно, след 2-3 седмици страничните издънки ще започнат да растат интензивно.

Ампелна бегония, засаждането и грижата за която у дома не създава никакви затруднения - много красиво цвете. Подрязването и прищипването са важни и необходими действия, които увеличават великолепието на цъфтежа и декоративния ефект. Бегония притежава уникален чар, благодарение на който ще служи като отлична декорация за апартамент.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина