Гимнокалиций: смес и други популярни растителни видове и кактус грижи у дома

Въпреки липсата на обичайните вили или четина на повърхността на растението, сместа Gymnocalycium принадлежи към семейство Кактусови. Родом от Латинска Америка получи името си, което се превежда от латински като "гола чаша", благодарение на необичайния си външен вид.

Блум

При добри грижи химнокалициумът цъфти вече на 3-та година. Растението дава пъпки през пролетта и ухае почти до ноември. С появата на цветя с форма на звънец, кактусът се трансформира, става оригинален и ненадминат.

Тропически чар

Цъфтежът започва с появата в горната част на тръбите, покрити с гладки люспи. Там се образуват голям брой венчелистчета, събрани в пъпка, средният диаметър на която е 5 см. Дължината на венчелистчетата варира от 3 до 10 см (в зависимост от вида).

Всяко цвете дава тъмнозелени плодове с дължина около 3 см и диаметър от 1,5 до 5 см. Те са с вретеновидна или овална форма. Вътре има сферични малки семена.

Гимнокалиций е разцъфнал

Видове и сортове химнокалиций

В природата има голямо разнообразие от тези растения, всички те се открояват с оригиналните форми на цветя. Общите признаци позволяват да не се бърка химнокалициевият кактус с други членове на семейството:

 • корените на повечето видове са влакнести, но има и луковични корени;
 • стъблото е с кръгла или плоска форма с гладка повърхност;
 • шиповете се събират на групи и са разположени върху кактуса с острови, външно наподобяващи паяк, разстилащ лапите си отстрани;
 • цветята се образуват в короната на растението и са удължени люспести тръби.

Ако в къщата се появи кактусова топка, няма да е лесно веднага да се определи кой вид е, докато растението не цъфти. Там те вече гледат формата на цветето, цвета му, а понякога се брои и броят на пъпките.

Кактусови видове гимнокалиций

ИмеОписание
Гимнокалиций МихановичВ mihanovichii гимнокалициум зеленикаво-сивото стъбло е значително сплескано, поради което растението едва достига височина от 5 cm. Особената форма на ребрата е характерна за вида (има 8-10 от тях):

· Ръбът е вълнообразен, заострен;

· В разрез са триъгълници;

· По краищата има ред ареоли, от които се отклоняват заострени напречни издатини.

Всяка ареола съдържа 5 сиви бодли, огънати към стъблото.

Между бодлите в горната част на топката растението изхвърля красиви розово-зелени цветя. Има и разновидности с други нюанси: бяло, чисто розово и жълто.
Гимнокалициев редуктГолям кактус често се нарича гърбав поради издължената си форма. Младите растения са доста заоблени сиво-зелени топки със синкав оттенък.

В зряла възраст кактусът е в състояние да достигне височина 0,5 m.

Освобождава дълги, прави, твърди бодли от ареолите.

По време на периода на цъфтеж той е украсен с красиви кремообразни пъпки.
Baldianum hymnocalyciumGymnocalycium baldianum прилича на плоска топка със сиво-зелен цвят, достигаща диаметър 7-9 см. Образувана от 9-11 ребра, придобиващи с възрастта ясна грудка.

Площите съдържат само радиални бодли (5-7 бр.) От различни нюанси: от сиво с розово до пепеляво.

В плешивия химнокалиций много цветя с диаметър до 5 см могат да бъдат бели, оранжеви, розови, но по-често се срещат тъмночервени.Появяват се в ранна възраст.
Horst GymnocalyciumПонякога на сферично стъбло с диаметър 10 см могат да се появят малки издънки. Самият кактус е разделен на 5 плоски ребра. Всеки сегмент има 3-4 кръгли ареоли, съдържащи 5 странични бодли, издигнати над тялото на растението.

Младите ареоли растат дълги (до 11 см) бледорозови или бели цветя, обрамчени от едни и същи люспи.
Бручи гимнакалицийРазклонението на багажника е характерно за Bruch. На заоблена колона с височина 6 см и диаметър 5 см се появяват множество малки процеси.

Страничните бодли са меки, леки. При някои индивиди понякога расте права централна игла.

На всеки процес цъфтят бледорозови цветя с жълтеникави прашници.
Quehlianum gymnocalyciumКактусът Quela се характеризира със зеленикаво-син цвят на сферично стъбло с диаметър около 10 см. Състои се от 10 грудкови заоблени ребра, плътно притиснати едно към друго.

Няма централни бодли, радиални, с цвят на слонова кост, събрани в основата в червеникав ръб. Има сортове с бели, жълти, червено-кафяви бодли.

Цъфти с красиви големи двуцветни пъпки. Червеният фаринкс на цветето е обрамчен от бели извити венчелистчета.
Фридрих ГимнокалицийКактусът friedrichii gymnocalycium е резултат от японската селекция. Основната характеристика на вида е липсата на хлорофил в тъканите. Следователно багажникът е боядисан в различни топли нюанси (жълт, оранжев, червен, бордо), но не и зелен.

Пъпките са люлякови или розови.

Малки извити кафяви бодли растат върху сферичен оребрен кактус.

Хибридът, като независимо растение, не пуска корени - кактусът се нуждае от присаждане.
Amerhauseri гимнакалицийТопката с диаметър 5-6 см е силно сплескана и едва достига височина от 2,5 см. Дебелият лъскав зелен епидермис на ствола придава сив или синкав оттенък.

Багажникът е сглобен от 8 грудкови, неясно дефинирани ребра. Върху тях се образуват овални ареоли, покрити с жълтеникава вълна, които с възрастта стават плешиви.

Радиални, леко извити бодли, дълги 6-12 мм, разположени по звезден начин. Имат двоен цвят: в основата - тъмно червен, отгоре - бял.

При възрастните има и централен гръбначен стълб, който се издига значително над радиалните. Дължината му е 1,2-1,5 см.

Растението радва окото с фуниевидни малки цветчета от кремаво бяло до розово. Зеленикавите люспи са обрамчени със светлорозова рамка. Вратни нюанси червени
Cardenasianum gymnocalyciumНарича се още сферично-колонен. Външно прилича на заоблена колона с височина 20 см. Плътно опушена с множество дълги бодли, повечето от които са наклонени към стъблото.

На короната цъфтят ниски (до 5 см) белезникаворозови цветя, едва прозиращи през тръните.
Gymnocalycium denudatumВ голия химнокалиций тъмнозеленото лъскаво стъбло е силно сплескано. Сферата с неправилна форма се състои от заоблени ръбове. Техният брой варира от 5 до 8. Средният диаметър на самия кактус е 10 cm.

Радиалните "паяци" имат 5-8 бодливи крака с дължина малко повече от 10 мм. Те са лъскави, сиво-кафяви на цвят и плътно притиснати към кактуса.

Цъфти в големи бели или светлорозови единични пъпки.

Миханович кактус

Гимнокалиций, наречен микс, е цяла група кактуси, които се различават по своя миниатюрен размер. Те се различават по форма, цвят на стъблото и цветята. От такива кактуси можете да създавате необичайни композиции, като отглеждате в една саксия.

Присаден японски

Домашни грижи

Сферичната екзотика лесно се вкоренява, расте бързо и цъфти рано. Въпреки непретенциозността към условията на отглеждане, е необходимо правилно да се осигури химнокалиций с комбинация от домашни грижи. Само спазването на правилата на селскостопанската технология ще позволи на кактусите да се развиват комфортно.

Почва и подхранване

Тропическите растения изискват рохкава почва с ниско рН. За да не се сбърка с подготовката на субстрата, препоръчително е да закупите готова смес, предназначена специално за кактусови растения.

Важно! Почвите, наситени с варовик, значително ще забавят развитието на кактуса.

Същото се отнася и за превръзките. В магазините за цветя винаги има торове, които са най-подходящи за химнокалиция. Те трябва да се използват през пролетно-летния период, като се прилагат под растението 1 път за 2-3 седмици.

Осветление и температура

Кактусите обичат да се къпят в слънчева светлина. Ето защо е необходимо да се осигури добро осветление през цялата година (дори през зимата). Но в знойно лято прозорецът все пак ще трябва да бъде засенчен, предпазвайки растението от преки лъчи.

Гимнокалиций не обича топлината - кактусите се нуждаят от умерена температура. По време на периода на почивка е важно параметърът да се поддържа в рамките на + 15-18 ° С. Въпреки че растението се чувства добре при + 5-10 градуса.

Влажност на въздуха и напояване

Удобен за кактуси при ниска влажност. Следователно, те не се нуждаят от напояване от спрей бутилка. Поливането също се извършва умерено, като се опитва да не наводнява почвата.

В процеса се използва топла утаена вода (за предпочитане мека). От есента поливането постепенно намалява и през зимата рядко се извършва с малко количество течност.

Прехвърляне

С младите растения се борави всяка година в началото на пролетта. Това стимулира кактуса да се развива активно. В този случай новата саксия трябва да е малко по-голяма от предишната.

Прехвърлете в нов контейнер

Забележка! Едно възрастно цвете не се нуждае от честа трансплантация; то се извършва при необходимост, когато корените започват да стърчат над земния субстрат.

Втората причина, поради която се изисква непланирана трансплантация, е гниене на корените, провокирано от преовлажняване на почвата. Ако растението е станало летаргично, то трябва да се извади от саксията, да се изплакнат корените и да се отстранят изгнилите участъци. След изсушаване кактусът се поставя върху нов субстрат за вкореняване.

Опции за разплод

Не е трудно да се разтвори химнокалиций у дома. Методът за размножаване зависи от вида на кактуса.

Чрез издънки

Някои видове дават бебета. След цъфтежа те се отделят от майчиното растение чрез просто завъртане на наслояванията около оста. Тогава те се придържат към следния алгоритъм:

 • бебето се държи на масата няколко дни, така че разрезът да изсъхне;
 • като вземете малка саксия (или пластмасова чаша) с дренажен слой и субстрат, слоевете просто се поставят върху почвата;
 • навлажнете почвата около бебето.

Трансплантираният разрез трябва да се гледа като за възрастно растение.

Кактус с бебета

Забележка! Ако не е било планирано да се размножава кактусът по този начин, тогава по време на трансплантацията растенията на децата все пак ще трябва да бъдат отстранени от стъблото на майката и да бъдат заселени в отделни контейнери.

Семена

При тези видове, които не произвеждат наслояване, единствената възможност за размножаване е семената. Въпреки че производителите на цветя предпочитат този метод за кактуси с деца. В този случай младите растения са здрави и силни.

При развъждането те се придържат към следните препоръки:

 • почвената смес се приема стандартно за кактуси, но с по-малка фракция;
 • семената се дезинфекцират предварително с пара или се калцинират във фурната;
 • засяват се в малки контейнери, без да се заравят в земята;
 • уверете се, че почвата е винаги влажна (препоръчително е да покриете контейнера с филм);
 • поливайте през палет или напръскайте почвата от спрей бутилка;
 • поддържайте стайната температура + 20 ° С и осигурете добро осветление.

Размножаване на семена

Можете да сеете кактуси по всяко време на годината. При подходящи грижи разсадът ще се появи бързо и ще започне активно да се развива. След 12 месеца те могат да бъдат засадени в постоянни саксии.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина