Видове кактуси: сортове растения без бодли или с листа

Флората през годините на еволюцията е успяла да се адаптира към живота по целия свят. Кактусите са растения, които могат да оцелеят при екстремна топлина и ниска влажност. В същото време те изненадват с най-различни видове.

Какво е кактус

Според биологичната класификация всички кактуси принадлежат към семейство Кактусови, от порядъка Карамфил. Те са многогодишна цъфтяща флора, която може да оцелее в най-горещите и сухи региони.

Разнообразие от кактуси

И така, кактусите растат дори в пустинята Атакама, където се записва най-високата температура на Земята.

Кактусите са сукуленти, тоест растения, които могат да съхраняват влага. Най-често нямат листа, но стъблото е много развито. Той е този, който извършва фотосинтеза и задържа вода.

Интересно. Някои видове кактуси са годни за консумация, други са отровни.

Видове домашни кактуси

Някои от тези сурови екологични растения могат да се отглеждат у дома. Флористите много ги обичат, тъй като сукулентите са доста непретенциозни. Най-известните видове са описани по-долу.

Пейот

Парадът на сукулентите се открива с много интересен представител, известен на науката като Лофофора Уилямси. Неговата родина е северната част на Мексико, Аризона. Известен е още като кактусът Пейот или Пейот. На външен вид е доста незабележимо - малко сферично сплескано растение. Цъфти с розови или бели цветя. Той е в състояние да се самоопрашва, тъй като плодовете му (розови плодове със семена) се появяват през цялото лято.

Пейотов кактус

Тези сукуленти са били широко използвани от индийските шамани за пророчество и изцеление. Това е така, защото те съдържат лекарство - мескалин. Мескалиновите кактуси съдържат повече от 50 алкалоида, но горепосоченият има халюциногенен ефект, много подобен на ефекта на LSD.

Важно! Отглеждането на кактус от пейот в къща, в която живеят деца, е силно обезкуражено. За дете, което случайно погълне зрънце, последствията могат да бъдат непредсказуеми.

Смесват

Кактусната смес не се нарича конкретно растение, а цял списък от сортове. Във всеки от тях се кръстосват различни видове сукуленти. Популярните миксове са както следва:

 • Epostoa. Различава се с "пухкавост": от стъбло, подобно на цилиндър, не растат бодли, а дълги меки косми.
 • Ехинокактус Грузони. Подобен на топка сочен, достигащ 40 см в диаметър. Покрит е с големи жълтеникави розетки от тръни.
 • Стенни кактуси. Това растение има много ребра, извити в малки зигзагове. Малко са розовите тръни.

Сред тази категория сукуленти има и друг вид, за който си струва да се говори по-подробно.

Индийска линия

Сортът индийска линия се нарича смеси. Това са най-често срещаните подобни растения, срещани в домовете. Те могат да изглеждат по различен начин от общото - само три точки:

 1. Малък размер. Тези сукуленти не растат големи.

  Cactus Indian Line Mix

 2. Бели тръни. Те могат да растат изобилно, могат да растат умерено, но винаги са там. Бодлите са тънки и доста дълги, бели или леко жълтеникави.
 3. Сферична форма. Няма плоски индийски линии.

 Други

Домашните кактуси имат много различни видове. По-малко популярни, но все пак забележителни растения са описани по-долу:

 • Ехиноцереус. Той има стълбовидно стъбло, покрито с разпръснати тръни. Растението има много аспекти, може да достигне 20-30 сантиметра.
 • Бодлива круша. Декоративен тип сукуленти с плоско тяло и малки шипове. Плодовете, цветята, листата на кактуса са годни за консумация.

  Мамилария

 • Мамилария. Тези малки кактуси са оформени като топка. Тяхната отличителна черта са розетките от дълги бодли, които се отварят като цвете. Някои сортове дори се оказват напълно заплетени в тях. Цъфтящият кактус mamillaria изглежда много интересен: той произвежда не едно цвете, а няколко, всички те са разположени в кръг в горната част на стъблото.

Кактуси с игли

Повечето видове кактуси са защитени с игли. Това са модифицирани листа, пригодени да оцелеят в жегата.

С цветни игли

Бодлите могат да бъдат с различни цветове: бял, жълтеникав, сребристосив. Последните са най-често срещаните. Всеки естествен цвят на тръните се дължи на специфични характеристики. За да поддържате външния вид на домашния си домашен любимец, трябва да му осигурите подходящи грижи.

С многоцветни игли

Ако в магазина всички погледи са насочени към кактус с червени игли, тогава, без съмнение, тук е работил човек. Съвсем просто е да се боядисат шиповете на сукулент, тази процедура не вреди на растението. Хранителните оцветители се смесват във водата за напояване или тор и флората се подхранва или напоява с тази смес. Кактусът ще абсорбира боята и ще промени цвета на тръните.

Забележка! Можете сами да оцветявате цвета на кактусови игли у дома. Всички видове шипове са подходящи за това.

С дълги игли

Повечето видове кактуси имат средно големи игли. Има видове, при които дължината на трънлив трън може да достигне 5 см, това е:

 • Ехинокактус;
 • Карнегия;
 • Някои видове мамилария;
 • Ферокактус;

  Ферокактус

 • И много други.

Без игли

Има тези представители на флората и без игли, например:

 • Хатиора. Въпреки факта, че прилича повече на коралов храст, той все пак е кактус.
 • Рипсалис. Прилича на хатиора, но стъблата й са наклонени надолу и по-дълги.
 • Епифилум. Този кактус също е без тръни, цъфти много красиво. Цъфти може да бъде лилаво, розово, оранжево, ярко червено или дори смесено.

Разнообразие от форми на кактуси

Тези растения могат да бъдат с много различни форми: квадрати или звезди (като астрофитуми), храстовидни и листни растения. Всичко това са само разновидности с две форми: кръгла и плоска.

Кръгъл

Повечето сукуленти имат тази форма. Такъв кактус ще бъде кръгъл, евентуално с притиснат, сплескан връх. Някои сортове растат по-високи и стават цилиндрични. Такива стъбла имат много лица - от три парчета. Това включва например пейот, мамилария, смеси.

Апартамент

Има плоски кактуси. Техните стъбла приличат на широки листа, докато са месести, плътни. Плоският кактус е бодливата круша, за която вече беше споменато. Това е вид, който включва много разновидности:

 • Белокоса бодлива круша;

  Белокоса бодлива круша

 • Aciculata;
 • Бодлива круша на Линдхаймер.

Кактусови цветове

В зависимост от вида, сукулентът може да бъде многоцветен. Най-често срещаните са зелени, сивкави, има и други цветове.

Розов

За да може кактусът да има наситено розов цвят, той трябва да бъде модифициран, като изкуствено се забранява развитието на хлоропласти. Те са отговорни за всички нюанси на зеленото в природата. Елиминирането на хлоропласта уврежда флората - без него процесът на фотосинтеза е невъзможен. Следователно има малко такива растения. Те ги получават така: модифицираният кълн се присажда в здрав.

Интересно. Тази процедура е изобретена в Япония, тъй като кактусите се наричат ​​японски.

червен

Кактусът може да бъде яркочервен, но само отгоре. Поразителен пример за това е Gymnokalycium на Миханович, вариация на Фридрих.Именно с него започва създаването на цветни сукуленти.

Гимнокалиций Миханович

Горната червена част е потомък, който не може да съществува без подложката - долната част, здраво, немодифицирано растение.

Син

Яркосин кактус рядко се продава. В природата обаче има сини сукуленти, получени без човешка намеса, благодарение само на природата, например Cereus Myrtillocactus geometrizans.

По-малко популярни

В магазините можете да намерите закрити лилави кактуси, оранжеви, жълти. Въпреки че се купуват по-рядко.

Интересно! Във всеки случай ярките, привличащи вниманието цветове са знак за човешка намеса, а не за еволюция.

Размери на кактуси

Тези растения се предлагат в различни размери. В природата има екземпляри, които могат да достигнат 15 метра, като при това не надвишават метър по обиколка.

Голям

Най-големият кактус в света е гигантският кирей. Той е този, който при подходящи условия може да нарасне до 15 метра дължина. Рекордната цифра за този вид, записана в Аризона през 1988 г., е 17,86 m.

Малък

Най-малкият такъв сочен, който природата е създала, е Blossfeldia liliputana. Blossfeldia miniature расте главно в планините. Диаметърът му не надвишава 2 сантиметра. Отглеждането у дома е рядкост - това е доста сложна култура.

Кактуси с листа

Обикновено кактусите нямат обичайните листа, но въпреки това се срещат при някои видове.

Дълголистни кактуси

Пример за кактус с дълги листа е Pachypodium. Водата се съхранява в него "крак" - стволът на кактус, листата растат на върха. Поради очевидното сходство, второто име на това растение е палмата на Мадагаскар.

Пахиподиум

Листата могат да растат много дълго (до 75% от дължината на стъблото), целият сочен може да нарасне до 8 метра.

Важно! Пахиподиумът е отровен, поради което не се препоръчва да го стартирате в къща с деца или животни.

Как да се грижим за кактус у дома

Сукулентът е растение, което може да се отглежда в обикновена къща. Той няма никакви специални изисквания. Трябва да се спазват редица съществуващи правила.

Изисквания за земя и поливане

Тези растения обичат леко кисела почва. Класическият му състав за тях е както следва: листа и копка земя, пясък в равни пропорции. Въпреки това, за всеки конкретен тип, той се коригира в зависимост от конкретните изисквания. Можете сами да си направите субстрата, можете да го купите в магазина.

Забележка! Саксията трябва да е подходяща за размера на кактуса. Някои видове, като например mamillaria, често поникват коренови кълнове - „бебета“, това също трябва да се вземе предвид. В долната част на саксията трябва да има дренажен слой.

Тези представители на флората се нуждаят от умерено поливане. През лятото е необходимо да добавяте вода, когато почвата изсъхне. В извън сезона поливането е достатъчно веднъж месечно. За периода на почивка поливането спира напълно.

Изисквания за температура и осветление

Тези растения обичат разсеяната светлина. Директните лъчи, особено през лятото, могат да ги изгорят.

Кактуси на перваза на прозореца

Повечето от видовете кактуси през лятото, по време на периода на цъфтеж, са подходящи за температури от +15 до +25 градуса по Целзий. През зимата, през периода на почивка, се препоръчва понижаване на температурата до + 10-18 градуса по Целзий.

Как да храним кактуси

Сукулентите се нуждаят от хранене, както повечето растения. Хранят се най-често със соли на азот, калций, калий, фосфор. По-лесно е да купите сложен тор за този вид флора в магазин. Трябва да се има предвид, че можете да го храните само когато расте. През периода на покой (кога точно се случва, това зависи от вида на растението, най-често през лятото), храненето е забранено.

Има много разновидности на кактусите. Сред цялото разнообразие със сигурност ще има такъв, който да подхожда на всеки човек. Грижата за тях е толкова проста, че няма да е трудно дори за тези, които изобщо нямат време.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина