Кактусови плодове: описание на видовете и техните ползи и вреди

За повечето хора кактусът е бодливо растение, което няма нищо общо с готвенето. Той може да украси перваза на прозореца или компютърното бюро в апартамент, но нищо повече. Съществуват обаче видове сукуленти, чиито плодове са не просто годни за консумация, а вкусни.

Най-популярните годни за консумация кактуси

За да разберете кои сортове кактуси можете да ядете, може да изглежда интересно за мнозина.

Някои кактусови плодове са доста годни за консумация.

Mammillaria

Плодът на кактуса Mammillaria е доста годен за консумация. Този червеноплоден кактус се яде предимно пресен. Плодовете му се отличават с кисело-сладък вкус, напомнящ донякъде на берберис. Mammillaria има редица лечебни свойства.

По-специално, редовната консумация на плодовете му има положителен ефект върху бъбреците.

Плодовете на Mammillaria външно наподобяват берберис

Плодовете се държат в растението целогодишно, поради което не става въпрос за някаква сезонност. Този годен за консумация кактус (неговият плод) често се използва за приготвяне на конфитюри или консерви.

Шлумбергер

Много хора познават кактуса Schlumberger, който е бил наричан популярно Декабрист поради времето на цъфтежа си. Не всеки знае, че този плодов кактус може да се яде.

Плодовете на Schlumberger приличат малко на шипки

С кръстосано опрашване на растението, плодовете започват да се образуват по цветята, на външен вид много подобни на шипките. Узряването им продължава няколко месеца, тези кактусови плодове са доста годни за консумация. Препоръчително е да ги ядете пресни.

Бодлива круша

Друг годен за консумация кактус е Опунция. Неговата родина е Северна Африка, по-специално Тунис. Второто му име е смокинята Barbary. Сукулентът цъфти до три пъти годишно. Плодовете се образуват по краищата на плоски листа и са с крушовидна форма. Средният размер на плода Опунция е около 7 см, цветът на кората му може да варира от жълтеникав до тъмночервен, в зависимост от сорта Опунция. Същото важи и за пулпата на растението - тя може да бъде жълта, зелена, бяла, червена или дори лилава. Вкусът на кактус от бодлива круша наподобява кръстоска между ягоди и киви. Плодовете се консумират пресни или от тях се правят консерви, конфитюри и напитки. За заготовки могат да се използват и кактусови стъбла.

Други видове

Сред другите видове ядливи кактуси заслужават внимание следните:

 • Питахая. Питахая е друго име - Драконов плод, расте в тропиците и е познат на мнозина. Напоследък плодовете могат да се намерят дори в местните супермаркети.

Плодовете на питахая имат кисел вкус и са нискокалорични. Този кактус трябва да се консумира суров и охладен. Питахая често се използва за приготвяне на вино, сокове и редица други напитки.

 • Грандифлорус. Друг годен за консумация кактус е Grandiflorus или Silenicereus. Неговата особеност се крие във факта, че цъфти особено красиво, но само за една нощ. Сукулентът расте главно в Колумбия, откъдето се внася успешно в много страни. Плодовете на кактуса са доста големи (с големината на ябълка), вкусът е сладникав. Най-често се ядат пресни.
 • Рипсалис. Рипсалис е известен на много любители на цветарството на закрито. В родината на сукулента в Бразилия кактусът се цени, включително и заради много обилното му плододаване. Плодовете на Rhipsalis изглеждат като плодове и имат вкус на цариградско грозде.Ползите от тях са минимални, те не представляват някаква особена вкусова стойност, поради което се използват главно като фураж за добитък.

Примери за плодове от бодлива круша

Плодовете на бодливите круши, използвани за храна, не са еднакви по външен вид. Така например, при дребнокосмести растителни видове плодовете са червени, при бодливата круша на Линдхаймер - лилави с бял връх, при някои други сортове - жълто-зелени. Единственото общо между всички тези плодове е оригиналният екзотичен вкус.

Вкусови качества

Плодовете на бодлива круша се наричат ​​още кактус смокиня. Месото на плодовете е сочно и има приятен сладко-кисел вкус, който някои свързват с ягоди, други с киви, а трети с круши. Повърхността на растението е твърда и покрита с игли.

Плодовете на опунция са много освежаващи

Екзотичните плодове могат да бъдат намерени в хранителни магазини в много страни. В тавата за плодове обикновено се поставя специален грайфер, с помощта на който се вземат плодовете.

Важно! Ако вземете плодовете с голи ръце, можете да си навредите значително - иглите ще залепнат в кожата.

Как да изтеглите иглите

Не се препоръчва при никакви обстоятелства да се докосват иглите върху плода на бодливата круша. Въпреки че са малки, те са много болезнени. Ако се случи така, че тръните се вкопават в кожата на ръцете, ще трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Внимателно огледайте ръцете си, за да разберете на кои конкретни места кактусът е оставил следа.
 2. Отстранете внимателно всички игли с пинсета.
 3. Третирайте ръцете с алкохол

Важно! Иглите трябва да бъдат отстранени над мивката. Така ще бъде по-лесно да ги измиете с вода и те няма да плачат никъде другаде.

Как да ядем плодове

За почистване на плодовете от иглите трябва да използвате гумени ръкавици. Предварително си струва да накиснете плодовете в студена вода или да ги изплакнете под чешма със силен натиск. Извършването на описаните манипулации ще отмие и най-малките игли. След измиване изсушете добре плодовете с хартиена кърпа. В някои страни се практикува замразяване на бодливи круши - след него иглите лесно се отърсват и отмиват. Можете също така да изгорите плодовете на огън, както е при пилешките трупове, за да премахнете останалото оперение.

След това остава само да обелите плодовете.

Това ще изисква:

 1. Отрежете краищата на плодовете;
 2. Нарежете плодовете по дължина;
 3. Обелете пулпата.

Ползи и вреда за организма

Кактусовите плодове имат голям брой полезни свойства:

 • укрепване на имунната система поради високото съдържание на витамин С;
 • подобряват храносмилането, поради съдържанието на достатъчно количество диетични фибри;
 • укрепват костите и зъбите поради богатото съдържание на калций;
 • намаляване на теглото;
 • подобряване на сърдечната функция.

Плодовете практически не вредят. Изключение правят само наличието на алергични реакции и индивидуална непоносимост.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина