Кактус в саксия: примери за правилно засаждане и опции за няколко цветя

Има често срещан мит, че кактусите не се нуждаят от много поддръжка. Препоръчително е да вземете това странно растение за тези, които изобщо нямат време да поливат и пресаждат домашни саксии. В това твърдение има зрънце истина - кактусите имат по-голямо количество жизнена енергия от другите растения, но то не е безкрайно.

Опитните производители казват, че кактусите, както и другите цветя, се нуждаят от добри условия от собствениците. Можете да научите как правилно да се грижите за нашите зелени братя от тази статия.

Избор на място за кактус

Често неопитните собственици поставят саксия с кактус близо до компютър или на рафт с книги, вярвайки, че това придирчиво растение може да расте на сянка. С течение на времето саксията пожълтява, иглите започват да падат. За да избегнете тези неприятни последици, трябва да разберете към какъв тип кактуси принадлежи домашният любимец.

Кактусът е придирчиво растение, което може да украси всеки интериор.

Южни первази

Пустинните кактуси са любители на слънчевата светлина. Този вид е в състояние да оцелее в най-екстремните условия поради удебелената коренова система. Оребрената повърхност осигурява минимално изпаряване на влагата, което обяснява придирчивостта по отношение на поливането.

Повечето закрити кактуси харесват слънчевата светлина, но пряката слънчева светлина трябва да се избягва. Това растение може да се държи на открито място не повече от 6 часа. Препоръчително е да закачите тюл или завеса на прозореца, които ще предпазят бодливия домашен любимец. Листните кактуси и епифитите изобщо не понасят парещото слънце. Този вид кактус трябва да е на слънце не повече от 4 часа.

Източни и северни прозорци

Северната или източната страна е най-оптимална за растежа на кактусите. Понякога от южната страна растението се изгаря под въздействието на пряка слънчева светлина, така че трябва да се създаде лека полусянка. Всичко зависи от климата: тези, които живеят в страна с горещ климат, избират северната или източната страна, а тези, които живеят в студените страни, избират южната.

Важно! Само 70% от тези растения се понасят при пряко излагане на слънце. Дори тази категория получава изгаряния при продължително излагане на слънце: горният слой става червен или става черен. Изгарянията не вредят на растението, все пак е препоръчително да изберете северна перваза на прозореца и понякога да изнасяте кактуса на балкона.

Опции за пот

Когато избирате саксия за кактус, трябва да обърнете внимание не на външния вид и цвета, а на размера на контейнера, тъй като всичко зависи от растежа на кореновата система. Следователно комфортът, топлината и сухотата ще бъдат основните критерии за избор.

Размери на гърнето

Разнообразието, размерът и степента на растеж на кореновата система на растението ще ви подскажат какъв вид саксия е необходим за кактус. За активен растеж и правилно развитие на голямо растение ще ви е необходим просторен съд, тъй като той има обемна коренова система.

Кактусната саксия трябва да съответства на размера на кореновата система на растението

Ако кактусът е малък, не трябва да го пресаждате в малък съд, тъй като коренът започва да гние с времето.

Субстрат

За нормалното развитие на кактус се нуждаете от субстрат, пълен с всички необходими хранителни вещества. Като правило се приготвя много преди засаждането на растението. За готвене ще ви трябват следните компоненти: копка земя, сухи или изгнили листа и пясък. Можете да добавите трохи от торф, гипс, въглища или тухли. Субстратът трябва да е дишащ, да абсорбира добре влагата и да има киселинност не повече от 5,6 pH.

Материали за направа на саксии

За да разберете в коя саксия да засадите кактус, трябва да проучите характеристиките на материалите. Контейнерите могат да бъдат направени от различни суровини. Често производителите на цветя избират пластмасови или глинени саксии. И двете имат своите плюсове и минуси. Пластмасовите саксии за цветя се разграждат бързо и предотвратяват изпарението на влагата. Ако водата не се изпари поне частично през стените на съда, съществува риск от гниене на кореновата система и поява на гъбички. Доста е трудно да отглеждате кактуси в такива контейнери, защото те лесно се чупят и огъват. В керамиката водата се изпарява бързо, така че има риск от изсушаване на почвата и корените на растенията. Ако изборът на производителя е паднал върху глинен съд, зеленият домашен любимец ще трябва да се полива по-често от обикновено. Огромен недостатък на този материал е, че солта, разтваряща се във вода, се натрупва под формата на плака по стените на контейнера. Това води до смъртта на кореновата система, тъй като кактусът предпочита окислена почва.

Бетон, глина, стъкло, дърво и метал също могат да служат като материали.

Дренаж за саксията

Дори не е нужно да мислите дали кактусът се нуждае от дренаж - това е просто необходимо. Флористите използват дренаж, за да елиминират риска от стагнация на водата на дъното на саксията. За целта вземете винен корк, експандирана глина, натрошена тухла, трошен камък, въглища и яйца. Тези материали се поставят в тънък слой на дъното на саксията. Невъзможно е да се определи точния размер на дренажа, той ще заема около 1/6 от общия обем на резервоара.

Подготовката за дренаж е задължителна стъпка, която има положителен ефект върху по-нататъшното развитие на растението.

Важно! След като инсталирате дренажната система, можете обилно да поливате растението и да не се страхувате от гниене на корените. При пресаждането старият дренаж трябва да се изхвърли, тъй като вече е натрупал сол.

Засаждане и пресаждане на кактус

Кактусът в саксия се нуждае от редовно презасаждане, тъй като старата почва се алкализира, губи своята въздухопропускливост и всички свои полезни свойства. Най-доброто време за този процес е пролетта: края на март или началото на май. Ако желаете, можете да трансплантирате кактуса, когато пожелаете. За да отгледате голяма и красива саксия, трябва да се придържате към правилата за засаждане и дезинфекция.

Правилно засаждане на кактус в саксия с корен

Подгответе почвата преди засаждане. За кактус се нуждаете от рохкава почва, която позволява на кореновата система бързо да абсорбира влагата и да диша. Речният пясък или пресятата котешка постеля ще ви помогнат да постигнете този ефект. Новата саксия трябва да е малко по-голяма от старата, но ако растението расте бавно, можете да изберете старата. Съдът трябва да се дезинфекцира чрез заливане с преварена вода. Не е необходимо да поливате растението три дни преди разсаждането.

Как да засадите кактус в нова саксия:

 1. Извадете домашния любимец от стария съд. Трябва да работите с кожени ръкавици, да увиете растението с плат или хартия. Преди това трябва да разхлабите почвата с нож, като я поставите в земята. Нарежете почвата, докато почвата се отдели от контейнера. Ако саксията е пластмасова, можете да я стиснете плътно и растението, заедно с почвата, ще излезе.
 2. За почистване на корените от бучки пръст и внимателно разпределяне. Ако кореновата система не е била обект на процеси на гниене или нападение от вредители, гъбички, саксията може да бъде трансплантирана в нов съд. Отрежете мъртвите корени с ножица.
 3. За да се предотврати инфекция на кореновата система, тя трябва да се суши няколко дни на сухо и топло място.
 4. Поставете дренаж на дъното на новия контейнер, изсипете слой груба пръст отгоре.
 5. Поставете растението в центъра на саксията, без да притискате корените в дъното. Вземете рохкава почва и постепенно покрийте корените с нея. Когато саксията е наполовина пълна, трябва да почукате върху нея, така че земята да запълни празните места в кореновата система.
 6. Не трябва да засаждате кактуса твърде дълбоко. Зелената част на растението трябва да се издига над почвата, а корените да са скрити от почвата.
 7. Най-горният слой на почвата може да бъде покрит с чакъл или компост.

След пресаждането растението се нуждае от няколко дни, за да се възстанови. Невъзможно е да се напоява кактусът през този период, тъй като корените трябва да изсъхнат. Ако домашният любимец е склонен към процеси на гниене или гъбични заболявания, ще трябва да изчакате три седмици с поливане. След рехабилитация сочните грижи остават същите.

Примери за кактуси за саксия

Днес има стотици видове кактуси за отглеждане в домашни условия. Мини кактусите са особено популярни, всеки от които има свое име, особености на трансплантацията и грижите.

Мини кактуси

Често в къщата на много домакини можете да намерите тези видове малки деца на пустинята:

 • Astrophytum ibex е цъфтящо растение във формата на сфера. През лятото дава плодове под формата на жълти цветя, с възрастта става цилиндрична. Размерът и формата на тръните могат да варират;
 • Notocactus Otto е сферичен кактус с дебели и остри шипове, по време на периода на цъфтеж радва окото с големи пъпки, чиято максимална дължина достига 8 см;
 • Mammillaria bokasan е сребрист кактус, който е покрит с бели пъпки през периода на цъфтеж. Цветята растат под формата на венец;
 • Малкокосместата бодлива круша е тридесет сантиметрово растение, което е покрито с червени и бели игли. Този кактус е един от най-популярните за декорация на закрито.

Основните предимства на малките кактуси са лекота на грижи и естетичен външен вид.

Известни са и видове като Rebutia tiny, Gymnocalycium на Миханович, гребен Echinocereus и Kleistokactus на Щраус. Тези домашни любимци ще вдъхнат природа на огнището и ще украсят всеки интериор.

Опции за няколко кактуса в саксия

Ако няма достатъчно място на перваза на прозореца, а у дома има големи саксии, можете да засадите няколко кактуса в една саксия. За да направите това, трябва да изберете растения с подобен набор от характеристики, тоест те трябва да са устойчиви на слънчева светлина, да растат бавно и рядко дават потомство. Също така, зелените домашни любимци трябва да имат същите изисквания за поливане.

Те включват астрофитуми, перуански Цереус и ехинофосулокактус. Препоръчително е да се засаждат кактуси с дебела и оребрена повърхност в една саксия: седум, ехеверия, котиледон и пахифитум. Необходимо е да се съставя бодлива композиция само символично; всъщност не трябва да се забравя за създаването на саксии и дренаж за кореновата система на всяко растение поотделно. Това се прави с цел предотвратяване на кореновия сплит, тъй като това затруднява трансплантацията и премахването на болести и паразити.

Важно! Не можете да засаждате сукуленти и кактуси в една и съща саксия. Тези сортове растения се нуждаят от различни условия на поддръжка и вид грижи. Кактусите се нуждаят от сухота и прохлада през зимния период, сукулентите се нуждаят от влага и чист въздух.

Направи си сам кактуси за саксии примери

Не е нужно да купувате скъпи керамични саксии или да затрупвате околната среда с пластмасови контейнери. Саксията може да бъде направена със собствени ръце от импровизирани средства, които всяка домакиня може да намери.

Опция 1

За да създадете саксия, ще ви е необходим белен кокос. Разрежете черупката наполовина и направете дупки отстрани на саксията. Не трябва да забравяме и за дренажните отвори. Контейнерът може да бъде украсен по ваше усмотрение.

Вариант 2

За любителите на екологичния стил е подходяща саксия с клонки. За да направите това, трябва да подготвите самите пръчки, парче плат от мехур, лепило и всеки контейнер във формата на цилиндър. Бурканът трябва да се залепи с кърпа и основата да се заплете плътно с клонки.

Вариант 3

Ще ви трябват полимерна глина, нож и лъжица. Глината трябва да се омеси добре, да се формова на топка и да се охлади за 15 минути. След охлаждане отстранете излишния материал от центъра на топката. Всяка геометрична форма може да бъде направена с нож. Такава саксия ще подхожда на феновете на минимализма.

Контейнер за кактус може да бъде създаден от наличните инструменти. Това може да е стара чаша или купа, която можете да рисувате с маркери, водоустойчиви бои или лак за нокти. Покрийте саксиите с черупки, мъниста, блясък или всякакви други удобни декорации.

Направи си сам кактус саксии може да ви помогне да спестите пари и да покажете своята креативност

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина