Кактус на Цереус: популярни растителни видове и грижи за тях у дома

Всеки дом иска да създаде уют и красота. Озеленяването на первазите на прозорците и стенните рафтове допринася за цялостния интериор на стаята. Много хора предпочитат не само цветни растения, но и екзотични като кактуси. Много често тези сукуленти могат да бъдат намерени в саксии. Много от тях принадлежат към рода Цереус. Растенията се вкореняват добре у дома, особено ако създадете всички необходими условия за тях.

Видове кактус Цереус

Цереус има много видове и подвидове. Много от тях се отглеждат като декоративни стайни растения. Неговите цветя перфектно украсяват интериора на апартамента.

Кактус с бели цветя

Кактус Цереус перуански

Кактусът Цереус скалист или перуански често се отглежда у дома. Има удължено цилиндрично стъбло. По ръбовете има назъбени ръбове, които се простират отдолу нагоре. Цветът на стъблото е зелен със сив оттенък. В закрити условия достига 0,5 м височина. В някои случаи расте до 1 m.

Образува бели цветя, венчелистчетата на които се отварят само през нощта. Растението издава приятен цветен аромат. В края на цъфтежа се образува червено зрънце. Може да се яде.

Важно! Cereus Peruvian е основателят на всички подвидове и сортове.

Цереус чудовищен

Това е подвид на перуанския Цереус. В природата той достига 6 м височина, диаметър - 5 м. Има необичайна форма, стъблото му расте в произволна посока, образувайки различни сложни форми. Никога не цъфти, растежът на зеленината е бавен - около 1 м годишно.

Cereus monstruus също се отглежда у дома. Стъблото му расте силно. Посоката, формата и крайният чертеж са много разнообразни.

Необичаен кактус

Кактус хамецерей

Семейство - кактус. Произход - Аржентина. Това е нискорастящо малко растение, което е чудесно за декорация на дома. Образува ниски стъбла, около 15-20 см, светлозелени на цвят. Имат леки игли. Кактусът Chamecereus е склонен към разклоняване, цъфтежът започва на 3-4 години от вегетативния период.

Тя дава цветя с яркочервен или тухлен цвят, с форма на фуния. Те са големи, с диаметър 7-8 см. Размножаването става чрез издънки или семена. Растението се нуждае от плътна саксия, за да цъфти.

Кактус ехиноцереус

Сукулентното растение се среща естествено в южните райони на Северна Америка. Често се отглежда на первази на прозорците като декоративно растение. На височина достига не повече от 60 см. Стъблото е цилиндрично, заоблено от всички страни. Той се разклонява силно, формира много процеси. Иглите са леки, събрани на гроздове, образуващи правилни редове.

Важно! Ехиноцереусът има повече от 60 разновидности.

Ехиноцерусният кактус цъфти с големи розови цветя във формата на фуния, състояща се от голям брой венчелистчета. В края на цъфтежа се образува сочен, вкусен ядлив плод.

Видове Cereus, които са най-често срещани:

 • Echinocereus pectinatus. Закърнело стъбло до 15 см, с ребра, те имат игли от розов или жълт цвят.
 • Echinocereus knippel. Удължено стъбло с ребра, върху него са разположени бели игли. Цъфти с нежни розови цветя, подобни на лайка.
 • Echinocereus rubrispinus. Закърнело стъбло с бели игли. Цъфти през пролетта с големи розови цветя.
 • Echinocereus subinermis. Не образува тръни.Цъфти няколко пъти в годината с жълти цветя.

Кактус с розови цветя

Други

Перуанският кактус има много разновидности, които също често се отглеждат у дома:

 • Лазур на Цереус. Наречен е така поради цвета на стъблото. Има лек синкав оттенък. Стъблото е право, цилиндрично, с ребра, на които има игли. Цъфти с бели фуниевидни цветя.
 • Цереус е гигант. Достига височина от 20 м. Има плътно стъбло и разклонение от него. Цъфти от май до юни с цветя от жълти, червени, оранжеви и зелени цветя. След това образува годни за консумация плодове.
 • Oreocereus кактус. Дължина на стъблото - 8 см, разклонена. Иглите са с различни цветове: червено, жълто или бяло. Цъфтежът започва на 10-та година от вегетационния период. Цветята стават лилави, люлякови или тухлени.
 • Кактус Цефалоцереус. Има цилиндрично стъбло с дължина 10-20 см. Отличителна черта е наличието на бели косми. Те правят кактуса да изглежда пухкав. У дома не цъфти.

  Кактус цефалоцереус

Правила за грижа за кактус у дома

За да може сукулентът да зарадва с цъфтежа си, той трябва да създаде оптимални условия за това, както и да наблюдава поливането, осветлението и да прави подхранване. Домашните грижи за Cereus Peru са описани по-долу.

Стайна температура и осветление

Подобно на други растения, цветето Цереус предпочита добра слънчева светлина, с пряка слънчева светлина. Желателно е слънцето да удря растението 8 часа на ден. В началото на лятото се препоръчва да създадете малко засенчване на перваза на прозореца, за да предотвратите изгаряния на кактуса. Вечер и през нощта клапата се отстранява.

През лятото Цереус може лесно да понася всякаква температура, тъй като те идват от горещи страни. През зимата има период на почивка и възстановяване. По това време е по-добре да прехвърлите сукулента в стая с температура от + 13-16 ° C.

Важно! Лошото осветление възпрепятства цъфтежа.

Почва и торене

Можете да използвате специализирана готова почва за кактуси. Може да бъде закупен във всеки магазин за хранителни стоки. Обикновено е отбелязано „за кактуси и сукуленти“.

Можете също да го приготвите сами:

 • Листов хумус, копка земя, речен пясък, въглища се смесват в контейнер.
 • След това сместа се излива върху лист за печене и се запалва във фурната при 100 ° C в продължение на 20 минути.
 • След като се охлади, можете да го използвате.

Преди засаждане или пресаждане е наложително да се измери броят на киселинността на почвата. Не трябва да надвишава 6,5. Също така почвата трябва да има въздухопропускливост и водопропускливост.

Можете да подхранвате кактуси всяка година в началото на пролетта. Оптималните торове за тях са специални смеси за сукуленти, които не съдържат азот. Те се внасят от март до юли.

Кактус с лилави цветя

Поливане

Сукулентите перфектно натрупват влага, поради което могат да останат без вода дълго време. Не се увличайте и поливайте растението ежедневно. Те следят състоянието на почвата, ако тя изсъхне, значи е време за напояване. През зимата количеството вода се намалява, тъй като кактусът е в латентно състояние. Лесно е да се грижите за Cereus, те са непретенциозни в грижите.

Важно! Цереус не може да се прелива. Това ще доведе до гниене на корените и смърт.

Влажност на въздуха

Cereus се използват за изсушаване на въздуха. Особено се препоръчва да се спазва този параметър през пролетта и лятото, през периода на растителна дейност. Не е необходимо кактусът да се пръска с вода.

Прехвърляне

Препоръчва се кактусът да се пресажда на всеки три години. Трябва да се има предвид, че расте бавно, а приемът на хранителни вещества от почвата е нисък. Следователно можете да използвате стара почва, леко я разреждайки с хумус и пясък. Процедурата се прави най-добре след края на цъфтежа, преди началото на зимуването.

Кактус с червени цветя

Размножаване

Има два начина за размножаване на растение:

 • семена;
 • издънки.

Семената се събират от получените плодове.Изважда се, изрязва се и се отстраняват костите. След това се изсушават. През пролетта го пускат в съд с пръст, покриват го с целофанова обвивка и го отнасят на топло място. След покълването те изчакват кактусът да нарасне до 3 см и се засаждат в нови саксии.

Издънките са най-добре вкоренени във влажен пясък през пролетта. Те се отстраняват внимателно от майчиния кактус с пинсета. След това те се трансплантират в нов контейнер, пълен с мокър пясък. След 7-10 дни те се вкореняват.

Важно! Когато работите със сукуленти, струва си да се грижите за ръцете си, тъй като иглите могат да причинят драскотини.

Болести и вредители

Имунитетът на кактусите е много силен. Те практически не боледуват, устойчиви са на всички гъбични и бактериални инфекции. Единственият проблем е загниването на корените, когато се намокри.

Също така вредните насекоми често се размножават върху кактуси. Те са разположени между иглите. Най-често са засегнати кърлежи, скални насекоми, мащабни насекоми. Те могат да бъдат забелязани по признаци: кактусовата дръжка ще започне да променя цвета си и се образуват светли петна. Това означава, че трябва да извършите обработката с инсектицид.

Кактусите от род Cereus са с изключителна красота по време на цъфтежа си. Те перфектно допълват декора на стаята. Тези растения са местни в южните и сухи страни и са лесни за грижи. Да ги държите у дома няма да е трудно. Те рядко се поливат и хранят, размерът не пречи на поставянето на други култури и цветя наблизо. Също така, цереусът има огромно видово разнообразие, почти всички от тях могат да се отглеждат на закрито.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина