Какви стайни растения не могат да се държат у дома

Когато избират цветя за отглеждане на перваза на прозореца, на мнозина ще им е интересно кои стайни растения не могат да се държат у дома поради повишена токсичност, опасност за децата и животните и отрицателен ефект върху благосъстоянието на членовете на домакинството. Струва си да се проучат мненията на експертите и народните знаци, които определят влиянието на домашните култури върху съдбата на човек. Списъкът със забранени опции включва 50 стайни цветя. Това е приблизително 2% от общия им брой.

Растения отровни и опасни за хората

Растенията, които могат да навредят на хората, принадлежат към семействата:

 • Кутровие са най-вредните домашни цветя в света, видни представители на семейството са: адениум и пахиподиум, диплодезия, плюмерия, аламанда, строфантус, кариса. При работа с култури трябва да се внимава много: използвайте гумени ръкавици, избягвайте попадане на отровен сок върху лигавицата и кожата.
 • Семейството ароиди също включва много вредни домашни растения: алоказия, аглаонема, монстера, дифенбахия, филодендрон, спатифилум, антуриум, сингоний. Токсичните ефекти на индивидите се причиняват от оксалова киселина, протеини и ензими, които често се използват в производството на битови химикали поради техните разяждащи свойства.
 • Цветовете на еуфорбия (еуфорбия, кротон, лисича опашка) съдържат отровен компонент - еуфорин. Попадайки върху кожата и лигавицата, млечният сок причинява усещане за парене, изгаряния и възпаление. Ръцете трябва да се измият старателно след работа с човек.

Повечето стайни растения от семейство Solanaceae, които са вредни за хората (brovallia, brunfelsia, червен пипер), са популярни сред любителите на домашната флористика. Когато отглеждате индивиди, трябва да внимавате за вътрешната употреба на отровни плодове от културата, които причиняват гадене, повръщане, диария, както и повишена сънливост и летаргия.

С какви домашни цветя трябва да внимавате?

Растенията от здравец завладяват с постоянен аромат и ярък цъфтеж. Листата на пеларгония съдържат висок процент етерични масла, които имат благоприятен ефект върху сърцето, дезинфекцирайки въздуха, но са възможни алергични реакции.

Иглика и невен засягат лигавицата, провокирайки остър хрема, фотофобия, влошаване на здравето, главоболие, а в по-тежки случаи - пристъпи на астма.

Наблюдавайки повишената заплаха от отравяне на хора и животни, трябва да премахнете източниците на опасност от апартамента.

Рейтинг на отровни стайни растения

Растения, опасни за деца

Сред потенциално опасните стайни растения (външни лица) за деца са:

 • Алоказия. Цветето съдържа жилеща отрова, която причинява изгаряния по тялото и незабавна слепота в случай на очи.
 • Дифенбахия. Сокът от тропическа култура, попадайки върху кожата, причинява дразнене, при очите и устата има голяма вероятност от слепота или подуване на езика.
 • Кактус. Представлява заплаха за детето с шипове, както и силни халюциногени, водещи до парализа на нервната система по време на цъфтежа.
 • Растенията Euphorbia крият опасност в отровния млечен сок, който причинява неизправности в стомаха.
 • Цикламата е придружена от неприятни последици за деца, които предпочитат да вкусят всичко. Причинява гадене, повръщане, лошо храносмилане и диария.
 • Кливия съдържа отрова в стъблото и основата на листата. Отравянето е придружено от слюноотделяне, повръщане и диария. Обилното използване на сок от култура заплашва колапс и смърт.

Забележка! Всички стайни цветя са потенциално вредни за здравето на бебетата, задачата на родителите е да предпазват децата от пряк контакт с домашната флора.

Народни знаци за стайни растения

Цъфтежът често се свързва с доходи, късмет, приятни събития от личния фронт, увяхването на растенията се счита за лоша поличба. Изключение прави Декабристът - преждевременният или късният цъфтеж се счита за не най-добрият знак.

Изсушаването на едно растение показва премахване на силно зло око, увреждане и сериозно заболяване. Масовото унищожаване на култури означава наличие на негативизъм в апартамента или сериозни щети. Болест и увяхване на цветя по естествени причини предвещава покупки.

Ако в средата на зимата се появи съцветие, което се очаква през лятото, ще се случи нещо приятно, до известна степен невъзможно. Тълкуването се определя от свойствата на културата (цъфтежът на паричното дърво извън сезона - до неочакван доход).

Важно! В исляма е забранено да се дават растения в саксии, подаръкът заплашва дарителя и получателя с неуспех, при получаване на гърнето в замяна трябва да се даде монета от всякакви номинали. Това ще превърне подаръка в приятна покупка.

Растения и суеверия

Цветя на раздяла и самота

Според езотериците рейтингът на стайни цветя, които не могат да се държат у дома поради силно енергийно поле, което може да направи собственика нещастен и самотен, се ръководи от:

 1. Алое не търпи гости в къщата.
 2. Балсамът е спечелил статута на вдовишко цвете, носи липса на пари.
 3. Декабристът е мужегон, спътник на раздялата и самотата.
 4. Кактусите водят до раздяла, намаляват сексуалната активност, лишават от пари.
 5. Монстера прави носителя самотен и има отрицателен физиологичен ефект, абсорбирайки кислород през нощта и го лишава от сън.

Важно е да знаете! Катерачните растения и лианите са най-мощните мужегони, лишаващи момичетата и жените от щастие.

Правила за отглеждане на растения в къщата според Фън Шуй

Използването на полезната енергия на стайните растения е прост и естетичен начин да подобрите живота си. Изборът на правилното място за цвете помага да се постигне хармония във всички области на живота.

Ученията по Фън Шуй четат:

 1. Пресните растения в хола привличат богатство и късмет.
 2. Нишите и ъглите са идеални зони за вътрешна растителност по Фън Шуй в стаята.
 3. В спалнята саксиите се поставят близо до леглото на разстояние 1 m.
 4. Сухи или изсъхнали индивиди ще ви създадат неприятности.
 5. Бодливите сортове не са полезни в апартамента, препоръчително е да се засаждат растения в района, далеч от вратата.

Експертите по Фън Шуй стоят отделно от въпроса: защо трябва да избягвате храстите и дърветата на бонсай? Причината е очевидна: изкуственото спиране на растежа намалява притока на положителна енергия в къщата.

Форма на растението

Изправени култури, лиани, растителност с висящи стъбла привличат болести и умора със здраве и бодрост. Бодлите и шиповете са знак за агресия, конфликт. Трябва да се избягва засаждането на индивиди с листа, които приличат на ножове или игли. 

Цветове на култури и фън шуй:

 1. Оранжевият и червеният цвят събуждат страстта, чувствеността на любимия мъж или жена.
 2. Розовият нюанс събужда състрадание и търпение.
 3. Белият цвят стимулира духовното развитие.
 4. Жълтият тон предизвиква негативни емоции и чувства.
 5. Сините съцветия са източник на творческо вдъхновение.

Според философията на Фън Шуй, здравец, бегония, китайски рози, камелия са източници на положителна енергия, маранта и циклама успешно ще допълнят списъка.

Най-добрите цветя за дома във Фън Шуй

Взаимодействия с човешката енергия

Според взаимодействието на цветята с човек на енергийно ниво, стайните растения се разделят на 3 групи:

 • Мощна защита (кактус, палми, драцена, юка). Собствениците на силна, изразена ян енергия са в състояние да защитят дома, да направят човек активен и трудолюбив. Препоръчително е да инсталирате саксии, съответно в залата и офиса. Поставянето на култури в спалнята или детската стая ще бъде негативно повлияно.
 • Топлина и грижи (бегония, камелия, хоя, алое, азалия). Растителността от втората група има мека ин енергия. Културите повишават настроението, дават увереност, помагат за преодоляване на психични и физиологични недостатъци и подобряват атмосферата в апартамента на неомъжена жена.
 • Почистващо пространство (фикуси, лозя, бръшлян, хибискус). Растенията от групата премахват геопатогенните зони, премахват застоя на енергия и предпазват от злото око.

Интересен факт. В началото на 20 век учените доказаха способността на растенията да предават информация и да излъчват светлина. Експериментално е доказано, че цветята възприемат словесни заплахи и обещания. Например, Лутър Бърбанк е отгледал кактус без шипове, гарантиращ на цветето надеждна защита. Според изследванията различните индивиди имат различно въздействие върху аурата на стая или човек.

Възможно ли е да продължите да се катерите на закрити растения у дома

На растенията не трябва да се позволява да се извиват в жилищното пространство - на лозите се възлага агресивна мъжка енергия. Представителите на силната половина ще се чувстват неудобно в пространството, което е придружено от постоянно желание да напуснат стаята. Бръшлянът и грибовете изсмукват жизнеността, оптимизма и психичното здраве. Полезно е да държите растения в двора, извън къщата. Културите изглеждат красиви и предпазват другите от негативни емоции.

Растения-мужегон

Вампирски растения

Много видове стайни растения имат способността да абсорбират негативни емоции и да защитават здравето на домакинствата.

Монстера е "вампирско" цвете, което причинява страх, шок и същевременно се храни с ярки положителни емоции. Растението се съхранява в хола и обществените зони, където се наблюдават голям брой хора.

Scindapsus при спокойни домакини прилича на обикновена лоза, известна още като epipremnum. За тези, които обичат да общуват с повишени тонове, вятърът расте в буйна джунгла.

Хлорофитум неутрализира негативните емоции, причинени от проблеми в работата, финансови затруднения и умора след пазаруване, гледане на видеоклипове. След разговор с връстници е полезно и децата да отделят половин час на растението: навлажняват, разхлабват, отрязват стари листа. Хлорофитум шарен се препоръчва за възрастни хора, индивидът отнема отрицателната енергия, осигурявайки успокояващ ефект.

Важно! Папратите се използват успешно в помещения с максимално освобождаване на енергия: офиси, фоайета на театри, домашни дневни с телевизор. Растението се чувства комфортно при разсеяна светлина, близо до източника на енергиен прилив (телевизор, големи домакински уреди, активни служители).

Орхидеите допринасят огромно за разгорещените спорове, страсти и утеха на плачещите. Виждайки изящен цъфтеж, хората неволно се замислят за красотата на света, за духовността, хармонията.

Шефлера е полезна за ученици, студенти, потънали в умствена и творческа работа. Културата насърчава сътрудничеството, вдъхновението и учебните дейности.

Аспержите абсорбират енергийната проява на слабост, липса на воля и мързел. Подходящ за хора, занимаващи се с бизнес, творчество и спорт.

Sansevieria се храни със силно електромагнитно излъчване, генерирано от домакински или офис уреди, и не реагира на фините енергии, не трябва да се очаква успокояващ ефект от растението.

Внимавайте, вампирски цветя

Много растения са отровни и опасни, но повечето се отглеждат успешно от хората. Може да си струва да избягвате да купувате цвете, което може да навреди на домакинството.Въпреки това, когато решавате да отглеждате потенциално опасни култури, трябва да се положат всички усилия за намаляване на риска. Не позволявайте на деца и животни (котки, кучета) да влизат в контакт с културата, да поставяте легла наблизо, да използвате гумени ръкавици, когато работите с човек. Спазването на прости правила ще намали заплахата и ще ви позволи да се насладите на естествената красота на растенията.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина