Solanaceous зеленчуци - списък с имена на растения

Всички познават зеленчуци като картофи, домати, чушки и патладжан, но не всеки знае, че принадлежат към семейство Solanaceae. Доста проблематично е да се състави списъкът на зеленчуците от нощно сянка, тъй като той ще включва повече от 2500 различни растения, растящи по целия свят.

За тези, които се чудят кои зеленчуци принадлежат към нощника, ще бъде полезно да се запознаят с най-често срещаните култури.

Някои членове на семейство Solanaceae са известни на всички.

Картофи

Картофите са едни от най-популярните маслени зеленчуци. В Русия това е най-важната хранителна култура, която освен в храната се използва и в други индустрии, например в химическата или текстилната промишленост.

Картофите са едногодишна, грудкова, вегетативно размножавана култура. Растението е малък храст, който образува от 5 до 15 грудки в почвата, в зависимост от сорта.

Засаждане на резници в картофена грудка

Като влаго и светлолюбиво растение, картофите спират да растат, когато температурата на въздуха падне до +5 градуса или се повиши над +35 градуса. Всички сортове от този сорт са разделени на трапезни и универсални. Културата съдържа доста голямо количество нишесте - от 10 до 16%.

Патладжан

Въпреки че патладжанът е многогодишна култура, в условията на Русия той се отглежда като едногодишен. Стъблото на растението отначало е тревисто, но от 50-дневна възраст то започва да расте твърдо. Цветът на възлите и стъблата е предимно зелен, само в горната част е бледо лилав или тъмно лилав. Стъблото на растението се разклонява и може да нарасне до 125 сантиметра, в зависимост от сорта. Листата на патладжана са доста големи, могат да растат до 35 см дължина, яйцевидна форма. Растението цъфти с големи единични или събрани в къдрави цветя от светло лилав или тъмно лилав цвят.

Плодът на патладжана е многокамерно зрънце с дължина около 15 см. Теглото на плода може да варира от 50 g до 2 kg. Цветът на узрелите плодове е тъмно лилав или светло лилав. Патладжаните се използват широко в готвенето: от тях се приготвят всякакви ястия и се консервират за зимата.

Домат

Друг добре познат зеленчуков представител на семейство Solanaceae е доматът. Преди се смяташе, че този зеленчук е вреден и причинява изключително вреда на организма. Днес доматите се използват активно в готвенето, те правят препарати и приготвят всякакви пресни салати с него. Родината на растението е Южна Америка. Тъй като тези зеленчуци от семейство Solanaceae обикновено са признати за здравословни и вкусни, те са се разпространили по целия свят.

Кореновата система на домат е доста мощна и дълбока. Стъблото е изправено (полягане при някои сортове).

Културата може да достигне височина от 2 метра, има и изкуствено отглеждани сортове джуджета, чиято височина не надвишава 30 cm.

Листата на доматите са перести, растението цъфти с малки жълти цветчета, които се събират в малки гроздовидни съцветия. Културата се култивира единствено заради плодовете, които от гледна точка на ботаниката са плодове. В тази връзка има безкраен спор между специалистите дали зеленчукът или плодът все още е домат.

Интересно. През 2001 г. доматът е юридически признат като плод в Европейския съюз.

Пипер

Пиперът е друга позната нощница. Това е многогодишен храст, който се култивира предимно като едногодишна култура. Стъблото на растението в млада възраст е тревисто, с течение на времето се груби и втвърдява. Височината на растението зависи от сорта и може да варира от 20 до 125 см (в защитена земя може да нарасне дори до 3 метра). Формите на стъблото на пипера могат да бъдат храстовидни, полустеблени или стандартни.

По-голямата част от общата маса на културата е зеленина. Цветът на чаршафите е от светло до тъмно зелено. Цветята се характеризират с форма, подобна на колело. Те могат да бъдат сдвоени, единични или дори вързани на групи.

Плодовете от пипер могат да бъдат с различни цветове, форми и размери. Теглото също може да бъде много различно - от 5 до 200 грама. Плодовете на пипера се използват широко за готвене и могат да се запазят за зимата.

Физалис

Физалисът е растение, което расте на височина от около един и половина до два метра, осеяно с голям брой фенерни цветя. Цветята могат да бъдат червени, оранжеви или жълти.

Културата обикновено цъфти през май, плодовете узряват по-близо до септември. Физалисът обикновено се нарича декоративни растения. Често се отглежда като декорация за градински и крайградски зони, но някои от неговите разновидности са доста годни за консумация и намират приложение в готвенето. Външно плодът на физалиса прилича малко на малък домат. Цветът му може да бъде оранжев, жълт или зелен, в зависимост от конкретния сорт, който се приема.

Пъпеш круша

Списъкът на зеленчуците от семейство Solanaceae може да бъде допълнен с друго име - пъпеш круша. Това е вечнозелен храст, роден в Южна Америка. Отглежда се за сладките и годни за консумация плодове, които по своя аромат и цвят в много отношения напомнят на краставица, пъпеш или тиква. Културата е била най-широко разпространена в Нова Зеландия, Перу и Чили.

В руски условия пъпеш круша практически не се отглежда

Друго име на пъпеш круша е пепино. Това е многогодишен полулепен храст, който достига до метър и половина. Плодовете на пепино се различават по разнообразие - те се различават не само по форма и размер, но и по цвят и вкус.

Особености на зеленчуковите култури от пасхар

Въпреки разпространението на зеленчуците от семейство Solanaceae, те могат да причинят определена вреда на здравето, поради което трябва да се приемат с повишено внимание. Така например, не всеки знае, че това семейство включва не само безопасни картофи, домати и чушки, но и култури като кокошка, тютюн и дурман, които много фармацевти класифицират като наркотични вещества.

Как Nightshade влияе на здравето

Някои експерти, включително диетолозите, вярват, че ежедневната консумация на Solanaceae може да навреди на здравето. Излишъкът от зеленчуци в диетата, който може да се отдаде на това семейство, има много гъвкав вреден ефект:

 • провокира болка в ставите или я усилва;
 • причинява безсъние;
 • създава проблеми със стомашно-чревния тракт;
 • спомага за ускоряване на процеса на стареене на организма;
 • утежнява протичането на редица хронични заболявания.

Изследователите все още не са успели убедително да докажат подобно въздействие на зеленчуковата пасха върху човешкото тяло. Въпреки това много привърженици на теорията за опасността от нощници правят усилия да намалят броя си в диетата си.

Ефекти на стероидните алкалоиди върху нервната система

Повечето от текущите медицински изследвания на продукти от пасхар са свързани със специално вещество, което е включено в техния състав. Говорим за алкалоиди.

Стероидните алкалоиди са особено опасни, тъй като могат да имат значителен ефект върху нервната система.Те блокират активността на холистеразата в нервните клетки, което от своя страна води до нарушаване на контрола на мускулното движение от страна на нервната система. Симптомите включват мускулни крампи, треперене и спазми. Ако обаче вземете картофи за пример, те просто не съдържат достатъчно стероидни алоколоиди, за да причинят горепосочените аномалии. Така че опасността от нощници (поне някои от тях) е преувеличена.

Чувствителност към нощници

Определена категория хора демонстрира алергична реакция към зеленчуци от семейство пасленови. Симптомите на свръхчувствителност към такива култури могат да включват:

 • обрив;
 • кошери;
 • гадене;
 • сърбеж;
 • възпаление;
 • болки в мускулите и ставите;
 • повръщане;
 • диария;
 • подуване на корема;
 • киселини в стомаха.
 • правене на прекомерни количества слуз.

Най-добрият начин за решаване на проблема е по принцип да се премахнат нощниците от диетата. Ако няма твърда увереност в наличието на алергична реакция или свръхчувствителност към продукта, но вече са възникнали съмнения, експертите настоятелно препоръчват стартиране на хранителен дневник и записване на всички симптоми в него.

Други членове на семейството

След като намерихме отговора на въпроса, Solanaceae са едни и същи зеленчуци, няма да е излишно да споменем, че много лечебни и декоративни растения също принадлежат към това семейство.

Лечебни Solanaceae

Въпреки че има определени ползи за организма от лечебните култури от семейство Solanaceae, те трябва да се използват с голямо внимание и на малки дози, тъй като са отровни. Тази група може да включва:

 • вълчи грозде (отхрачващо, диуретично, жлъчегонно, също ефективно при кожни заболявания като псориазис);
 • беладона (листата и корените са отлични анестетици и спазмолитици);
 • henbane black (използва се като аналгетик, успокоително);
 • допинг обикновен (спазмолитичен и седативен ефект);
 • тютюн (използва се в народната медицина за лечение на кожни заболявания);
 • и някои други.

Малцина знаят, че вълчите плодове са много полезно лечебно растение.

Декоративни Solanaceae

Декоративните растения от семейство Solanaceae са високо ценени от градинарите. Те включват хибридна петуния, ароматен тютюн, ампелна калибрахой и някои други разновидности на нощник. Всички те се превръщат в отлична декорация за градински парцел и могат да се превърнат в поразителен елемент от всеки ландшафтен дизайн.

Декоративният тютюн цъфти много красиво

Семейство Solanaceae е невероятно разнообразно. Въпреки двусмисленото отношение към него от страна на диетолозите и лекарите, няма убедителни доказателства, че картофите, доматите, патладжаните или доматите могат да навредят на организма. Следователно не трябва да се страхувате да ги ядете, да ги засаждате в лични парцели и да използвате лечебни състави на базата на растения от пасхар.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина