Хортензия дръжка или катерене, катерене на лиана

Хортензия със стъбла е тъкачен вид храст, често използван за украса на арки, строителни стени, предни входове или перголи. Растението има не само декоративни цветя, но и листа. Ароматът на съцветията е много подобен на миризмата на мед. Хортензията е непретенциозна и расте дори в най-тежките и неблагоприятни условия. Не е трудно да се грижите за нея, дори начинаещ ще се справи със задачата. Важно е само да научите основните правила на селскостопанската технология и да се опитате стриктно да ги спазвате.

Щом градинарите назоват отдавна обичано цвете. Всяко находище има свое име за къдравата хортензия. Той има дълга история на произход и доста широка зона на разпространение.

Произходът и външният вид на хортензия

При естествени условия черешовата хортензия се среща в рядките иглолистни и широколистни гори на Япония, Корея и Сахалин, разположени близо до морето. От 1865 г. се отглежда като културно градинско растение.

Хортензия на стрък

Листните плочи на този храст са големи, тъмнозелени, със заострена основа. С настъпването на есента те стават жълти, а по-близо до ноември напълно отпадат. Катерещата се хортензия приема всякаква форма, обгръща предмети. Освен това й липсва разклонен багажник. Озеленителите използват тази функция ефективно, а също така комбинират цветето с други растения на сайта. Плътната зеленина на хортензията е в състояние да създаде сянка за прозорците на къщата, като ги предпазва от летните жеги.

Цветовете са бели, бледорозови или бледолилави на цвят. Те се събират в щитовидни съцветия с диаметър около 20 см. Благодарение на силния аромат, растението привлича пчели и се счита за медоносно растение. Периодът на цъфтеж продължава повече от 2 месеца и започва в средата на юни.

Дребната хортензия отдавна се отглежда в градините

Популярни видове и сортове

Въпреки факта, че катерещата хортензия е позната на градинарите отдавна, няма толкова много разновидности от нея. Въпреки това някои животновъди продължават да работят върху разработването на нови интересни сортове и хибриди, като попълват колекциите си с красиви цветя. Някои от тях вече са се влюбили в производителите на цветя.

Petiolaris

Този сорт е най-обичан от ландшафтните дизайнери, тъй като е удоволствие да работя с него. Той предоставя възможност за превръщане на най-смелите идеи в реалност. Лиана расте на височина до 25 метра, грациозно се разпространява на земята или сплита дървета.

Височината на сорта Petiolaris достига 25 m

Кордифолия

Този сорт хортензия е джудже. Височината на възрастно растение не надвишава 1,5 м. Отличителна черта е, че от долната страна листната плоча има бяло-зелен цвят. Съцветията имат нежен кремав цвят.

Кордифолията принадлежи към джуджетата сортове черешови хортензии

Миранда

Сортът се отличава със сърцевидна листна плоча, чиито ръбове са оцветени в жълто. Дори извън периода на цъфтеж, храстът изглежда декоративен и е в състояние да украси всяка част от територията. С помощта на случайни корени, хортензия се изкачва по стени и огради, но такава привързаност е много слаба. Препоръчително е да инсталирате мрежа за вертикално тъкане.

Обърни внимание! Декоративните качества на Миранда се притежават не само от цветята, но и от листата.

Възползвайте се от шанс

Описанието на сорта казва, че той се различава от събратята си с бял кант по ръба на листа. Случва се, че цялата листна плоча придобива белезникав цвят, което придава на храста допълнителни декоративни качества. Растението изглежда впечатляващо на мястото дори през периода, когато по него няма цветя.

Сортът Take e Chance изглежда много красиво дори извън периода на цъфтеж.

Зимна изненада

Хортензията принадлежи към маломерни сортове. Височината на възрастен храст не надвишава 2 м. Цветовете са снежнобяли, листата често са зелени, но в зависимост от условията на отглеждане те придобиват червен или черешов оттенък.

Зимната изненада ще бъде достойна декорация на всеки сайт

Лъч надежда

Този сорт се характеризира с деликатен деликатен аромат, декоративни съцветия и буйни листа с красива бяла граница. Максималната височина на възрастен храст достига 7 м. Той е добре оформен, благодарение на който храстът може да получи различни атрактивни форми. Също така, тази хортензия се отглежда като почвопокривен вид. Тя е в състояние да се навива около решетки и подпори. Цветето е отлично медоносно растение.

Сребърната подплата със своя меден аромат привлича пчелите и е отлично медоносно растение

Трансплантирайте след покупка на открито

Най-доброто време за засаждане на хортензии е есента или пролетта, когато на растението няма листа. Разсад със затворена коренова система може да се засажда по всяко време, като се спазват определени условия.

Какво е необходимо за кацане

Стъблената хортензия не обича трансплантациите, така че мястото за нея трябва да бъде избрано старателно. Тя напълно оплита огради и стволове на дървета, може да се изкачва по стени, но самата тя не може да избере опора. Тя трябва да бъде насочена в правилната посока, но в никакъв случай обвързана. По-добре да използвате дървени летви.

Внимание! Не можете да изберете краткотрайно дърво като опора (например ябълково дърво, клен, череша и др.).

Хортензията изглежда добре на каменна или тухлена стена, дървените повърхности, които изискват периодично боядисване, не са подходящи за отглеждането й. Растението се използва и за украса на стръмни склонове, но в този случай ще бъде изключително трудно да се ходи по тях, особено след дъжд. Стъблото се увива плътно около земята и става хлъзгаво от влага, което затруднява движението по склона. Ако е възникнала идея за отглеждане на храст като пълзящ вид, тогава трябва да имате предвид, че в този случай е малко вероятно да зарадва с цъфтежа. Декоративните му качества ще бъдат сведени до минимум.

Дръжковата хортензия не обича ярко осветление и пряка слънчева светлина.

Оптимално местоположение

Катеренето на декоративна хортензия, засаждането и грижите за които на открито не е много трудно, е приспособено към почти всякакви климатични условия. Най-добре е да го засадите близо до къщата, както и под сянката на дърветата. Разрохканите, добре дренирани почви, богати на хумус, са идеални за отглеждане на храсти. Дръжковата хортензия не обича слънчеви места, отворени за ветрове и течения.

Внимание! Хортензиите изискват кисела почва да расте.

Поради излишъка на слънчева светлина съцветията стават по-малки, растежът и развитието на растението се забавят значително. Хортензиите се засаждат през пролетта, когато земята вече се е затоплила достатъчно и заплахата от нощни студове е преминала.

Излишъкът от калций в почвата влияе отрицателно върху растежа и развитието на хортензиите.

Важен момент е, че в почвата не трябва да има излишък на калций. За това се добавят компост, листна почва или торф с висок бряг. При засаждане на храсти, груб пясък се добавя към тежка почва.

Внимание! Преди засаждането на хортензии е строго забранено добавянето на пепел и вар в почвата.

За да може храстът да расте и да се развива нормално, препоръчително е почвата около него да се мулчира с игли, торф или компост.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Процесът стъпка по стъпка за засаждане на храст е както следва:

  1. За засаждане на черешка хортензия, изкопайте дупка с диаметър 0,4 m и дълбочина 0,5 m.
  2. На дъното на ямата се изсипва дренажен слой, който се използва като счупена тухла, трошен камък, експандирана глина и др.
  3. Разсад се поставя внимателно директно върху дренажа и корените му се изправят.
  4. Растението е покрито с извлечената почва, като същевременно се задълбочава кореновата шийка с не повече от 3 cm.
  5. Набиват малко земята в кръга около ствола и изливат там 2 кофи вода.
  6. След поемане на влага, почвата около хортензията се мулчира, за да се избегне прекомерното изпаряване и растежа на плевелите.

Разстоянието между съседните растения трябва да бъде най-малко 1 m.

Размножаване

Има няколко доказани начина за ефективно размножаване на дръжковата хортензия сами у дома. Всеки от тях има предимства и недостатъци.

Резници

Хортензията се размножава добре с дръжки. За да направите това, ще трябва да подготвите издънки с дължина 15 см.

Внимание! Издънките, избрани за размножаване, трябва да имат време да се втвърдят.

Методът е ефективен, ако се използва в началото на лятото. Трябва да изберете издънка, която има поне 2 възела, и да отрежете върха от нея и след това да премахнете няколко долни листа от изрезката.

След такава процедура дръжката трябва да се третира със стимулатор за вкореняване и да се засади в кутия със смес от пясък и торф. Контейнерът трябва да бъде покрит с фолио, периодично проветряван и да се следи съдържанието на влага в почвата. Подслонът трябва да се премахне само когато разсадът вече е здрав.

Най-лесният метод за размножаване на хортензии е чрез вкореняване на резници.

Отглеждане от семена

Отглеждането на пълноценно и здраво растение от семена не е лесна задача. Особено трудно ще бъде за начинаещи. Важно е да се създадат такива условия, така че хортензията да не замръзне по време на процеса на покълване. Малки семена се засяват в пластмасови или дървени кутии, пълни с питателна почва. Трябва да се навлажни предварително. След сеитбата контейнерът се покрива със стъкло.

Кутиите с разсад се поставят на топло място с температура + 18-23 ° C. По-нататъшните грижи се състоят в навременно поливане, поддържане на желаната температура и регулиране на влажността на въздуха. След 1,5 месеца се появяват първите издънки.

Внимание! Разсад от черешка хортензия не се появяват едновременно.

През април, когато на разсад се появят котиледонови листа, разсадът се бере. Можете да отложите процедурата за май, когато навън ще бъде топло и слънчево. Трябва да знаете, че засаждането на разсад на открито се извършва само след 2 години.

Когато се отглеждат от семена, разсадът на хортензия се засажда на открито не по-рано от 2 години по-късно.

Грижа

Грижата за дръжковата хортензия не е много трудна, но има свои собствени характеристики. Ако не ги вземете под внимание, тогава собственикът може да не чака буйния цъфтеж и декоративните качества на храста.

Режим на поливане

Декоративната пълзяща хортензия е влаголюбиво растение, поради което изисква задължително редовно поливане. Под всеки храст се изсипват 30-50 литра вода.

Внимание! Водата за напояване се използва изключително топла и утаена.

Ако времето е топло и сухо, тогава храстът се напоява 2 пъти седмично. При дъждовни условия е достатъчен веднъж седмично. Същото се отнася и за растенията, чийто околостебелен кръг е бил предварително мулчиран. Влагата под тях се изпарява бавно, поради което те не трябва да се напояват толкова често.

Черешовият тип хортензия се нуждае от хранене няколко пъти в годината. За първи път процедурата се извършва в началото на пролетта, когато храстът едва започва да се събужда и започва да расте. Използва се следният състав на торове:

  • урея;
  • суперфосфат;
  • сярен калий.

Смес от тези компоненти се разтваря във вода и храстът се излива върху нея. Следващият път, когато хранят хортензията по време на периода на формиране на пъпките. Този път те се справят без урея.В края на лятото под всяко растение се изсипват 15 кг изгнил оборски тор или компост.

За да се даде сила на издънките на хортензия, препоръчително е да се полива със слаб разтвор на калиев перманганат.

За млади лозя

Младите хортензии се нуждаят не само от поливане и хранене, но и от формоване. В противен случай храстът ще изглежда недодялан и неподреден. Процедурата е планирана за ранна пролет. Остават от 6 до 10 от най-силните издънки, останалите се отстраняват. Едногодишните клони се съкращават, така че върху тях остават 5 двойки пъпки. През есента премахнете всички сухи съцветия.

Подготовка за зимата

Градинската хортензия с форма на лиана има такава ценна характеристика като повишена зимна издръжливост и е в състояние да зимува на открито дори в суровия климат на Сибир. Само млади лозя до тригодишна възраст се нуждаят от подслон, тъй като те могат да замръзнат, ако има необичайна слана.

Хортензията може да се отглежда като почвена покривка

Младите клонки се поставят внимателно на дъски и се покриват със смърчови клони, паднали листа или смърчови клони. Нетъкан плат също ще работи. Тази процедура е особено важна за онези градинари, чиито парцели се намират в северните райони, както и в Московския регион.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина