Aktara за стайни растения: инструкции и методи за развод

Aktara е химикал, предназначен да убива насекоми вредители. Неговата задача е да предпазва растенията от трипси, мащабни насекоми, брашнести червеи, колорадски бръмбар, листни въшки и други паразити. В същото време има лош ефект върху белокрилките и абсолютно не помага в борбата с кърлежите.

По-долу ще бъде описан принципът на действие на лекарството "Aktara", инструкции за употреба за стайни растения, в какви пропорции е необходимо да се разрежда този прах и как да се обработи цветето, за да се предпази от вредители.

Описание на инструмента

Aktara за стайни растения е репелент срещу насекоми от ново поколение, принадлежащ към класа на неоникотиноидите. Тези вещества действат върху никотиновите рецептори в нервната система на насекомото. Съгласно този принцип е наречен този клас. Растението предпазва 14-60 дни.

Aktara е популярен инсектицид

Лекарството няма вредно въздействие върху култури и цветя. При спазване на правилата за употреба, той не вреди на човек, тъй като не прониква през плодовете. Разпределя се по листата чрез съдовата система.

Времето за достигане на максималната концентрация на дадено вещество в растението се различава в зависимост от начина на приложение. Ако се напръска с течен разтвор, той напълно се разпространява върху листа в рамките на 20 часа. При поливане инсектицидът попада в горните издънки в рамките на три дни (може би дори по-рано, всичко зависи от условията на растението, вида му и редица други параметри).

Aktara в суха и течна форма

Ефективността на лекарството не зависи от количеството слънце, дъжд или сухо време, падащи върху цветята. Продължителността му зависи от метода на обработка на орхидеите с Aktara. Ако растението е било напръскано, то се защитава от 2 до 4 седмици. При поливане лекарството трае по-дълго - от 40 до 60 дни.

При многократна употреба може да се образува резистентност (устойчивост) на насекомите към лекарството. Така че, много често се наблюдават многократни инвазии на белокрилки и червеи. Причината за рецидиви е, че Aktara засяга ларвите (които се хранят с растението). Ако намокрите кореновата топка неправилно, тогава част от ларвите ще останат в земята. С всяко поливане количеството инсектицид намалява и растението губи защитата си.

За да се предотврати образуването на устойчивост на Aktar за орхидеи или други растения, се препоръчва да се комбинира с инсектициди с различен принцип на действие. Aktara работи добре с повечето токсини за вредители от насекоми.

Aktara в ампули

Максималният срок на годност на Aktara е 4 години. Съставът не трябва да замръзва. Минималната температура на съхранение е -10 градуса.

Възможности за разплод за Aktara

Компетентен градинар трябва да може да развъжда Aktar. Предлага се и в течна форма, ако не можете да го намерите, ще трябва да направите всичко сами.

За пръскане

За да се отървете от всеки вид вредители, има различни норми за размножаване на лекарството (на 10 литра вода):

  1. Листни въшки, белокрилка, колорадски бръмбар, лъжички и белокрилка - 2 грама.
  2. Плодови молци, молец, кръстоцветни бълхи - 3 грама.
  3. Трипс, лукова муха, люспи, фалшиви люспи, миньорски молци - 4 грама.

За коренно приложение

В повечето случаи скоростта на разреждане на Aktara за кореново приложение е 4 грама на 10 литра вода. Изключение е, ако бъговете в почвата са унищожени. Тогава дозировката е само 1 грам на 10 литра вода.

Лечение на орхидеи с Aktara

Третирането трябва да се извърши веднага след появата на първия вредител. Орхидеята обикновено се напръсква.

 Инструкция стъпка по стъпка:

 Избор на място за растение. Тъй като това цвете е на закрито, е необходимо да се намери добре проветриво помещение. За тази роля най-подходящ е балкон.

  1. Разреждане на състава. Извършва се непосредствено преди пръскането. Готовият разтвор не се съхранява. За орхидея пропорциите са както следва: за 5 литра вода - 4 g вещество. Получената смес може да се използва за обработка на 124 цветя. Развъждането се извършва на два етапа. Първо, трябва да разредете веществото в малко количество вода, след което да донесете количеството му до желаното.

Красива цъфтяща орхидея след обработка

Поливането на орхидеи също е възможно. В този случай е необходимо да се разбърка 1 грам вещество в 10 литра вода. Ако броят на вредителите е твърде голям, тогава растението трябва да се напръска и напои с Aktara.

Също така химикалът се използва за лечение на орхидеята, когато тя се трансплантира в друга саксия. В този случай трябва да направите концентриран разтвор чрез разреждане на 4 g прах в литър вода. Времето за разлагане в този случай ще бъде 60 дни. Преди трансплантацията е необходимо да накиснете растенията в разтвора, за да ги предпазите от вредители.

Добре е, ако прекалите с дозировката. Дори многократното му надвишаване не вреди на орхидеите. Следователно хората, които го развъждат, не се страхуват да спечелят повече от измерените четири грама. Сокът от растения се превръща в отрова за насекоми.

Важно! Ако растението се полива преди третирането, ефективността на инсектицида значително намалява. За отстраняване на листни въшки или мащабни насекоми може да са необходими множество обработки.

Ако целта на лечението е профилактика, тогава е достатъчно да се провежда веднъж месечно. Това е изискване за стаите. Ако обработката се извършва в градината, тогава често можете да напръскате орхидеята с инсектицид.

Предпазни мерки при работа

Когато обработвате растения с Aktara, трябва да бъдете особено внимателни, тъй като веществото има трети клас на опасност. Препоръчително е да носите ръкавици, очила и респиратор. Препоръчително е също да носите специално облекло, което след употреба трябва да бъде скрито в найлонова торбичка и херметично затворено.

След използване на разтвора всички инструменти трябва да бъдат добре измити, разтворът се отцежда под корена на растението.

Освен това трябва да измиете ръцете и лицето си и да изплакнете устата си с вода. Забранено е разтворът да се разрежда в контейнер, от който в бъдеще ще се взема храна.

Важно! Възможно е да се обработва орхидеята с Aktara само на открито или в добре проветриво място.

Отравянето с Aktara се изразява в гадене, повръщане, слабост. Веднага след като един от тези симптоми се прояви, е необходимо да спрете обработката на орхидеята и да отидете на чист въздух и да се обадите на линейка. Ако продуктът влезе в контакт с кожата, изплакнете го обилно за 15 минути. Ако отровата попадне в стомаха, трябва да пиете активен въглен и да се обадите на линейка.

В никакъв случай Aktar не трябва да се съхранява в контейнери за храна, както и да се оттичат остатъците от отровата на места близо до водни тела.

Инсектицидът е опасен за пчелите, затова е най-добре да не се използва, когато е най-активен.

Въпреки че Aktara се използва за пръскане на орхидеи в една стая, най-добре е да правите това на открито. Важно е да се гарантира, че няма слънце и вятър. Директната слънчева светлина минимизира ефекта на лекарството.

Съхранявайте химикала на място, недостъпно за деца и животни. Като цяло Aktara е много полезна за орхидеи. Как да използваме този инсектицид, какви предпазни мерки да следваме при работа с него и в какви пропорции да го разреждаме - отговорите на всички тези въпроси станаха ясни. Струва си да приложите тези препоръки, но ако летен жител се чувства зле, незабавно се консултирайте с лекар.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина