Хортензията расте слабо - какво да правите, за да ускорите растежа

Хортензията радва градинарите с невероятен буен цъфтеж през лятото. Но не е лесно да се постигне активен растеж на разсад и появата на много пъпки. За да премахнете проблемите при отглеждането на цвете, струва си да разберете защо хортензията расте бавно след засаждането и не образува цветя.

Колко бързо растат метличести, дървовидни и едролистни хортензии след засаждането

Скоростта на растеж на разсад зависи от няколко фактора:

 • плодородие и правилна киселинност на почвата;
 • осветление;
 • комфортна температура на въздуха и почвата.

При благоприятни условия хортензията цъфти великолепно

Ако са изпълнени всички условия, хортензията се вкоренява след засаждането и много бързо нараства. Годишният растеж варира от 15 до 25 см. Средно отнема 10-11 години, докато растението достигне височина от 1,5-2 м.

Скоростта на растеж също зависи от вида на хортензия. Най-непретенциозният и бързо растящ е сортът метли. Засадено в плодородна и влажна почва, то се вкоренява добре. Растението достига стандартна височина от 1-1,5 м за 4 години. Храстът започва да цъфти до 5-годишна възраст.

Дървовидната хортензия е по-капризна, но през годината расте средно с 30 см. Храстът се нуждае от дантелена сянка, умерена влажност на почвата.

Едролистните хортензии не понасят мразовитата зима на Русия. Успешното зимуване оказва значително влияние върху техния растеж и цъфтеж. Често израстъците от миналата година леко замръзват и храстът губи цветни пъпки. Градинарите решават проблема, като осигуряват надеждни подслони за растението.

Защо градинската хортензия расте слабо?

Защо не расте хортензия, ако е засадена по всички правила? Най-често това се дължи на неправилна грижа или неподходящ климат.

Неуспешно зимуване

Всички сортове храсти в руския климат изискват изолация. Като правило основата на багажника се изпръсква до височина 25-30 см със земя или дървени стърготини. Издънките са внимателно завързани на гроздове и увити в чул, лутрасил и покрити със смърчови клони.

Важно! Не можете да огънете клоните към земята, те могат да се счупят.

В специални случаи се прави дървена кутия около храста. Пространството вътре в него е изцяло покрито с дървени стърготини или пяна.

Вътре в такъв заслон е сухо и топло

Поради неправилен подслон, хортензията може да замръзне и да се намокри (ако храстът е бил изолиран с полиетилен).

Неправилно изрязване

Хортензията може да расте бавно поради неправилно подрязване. Ежегодното подрязване стимулира растежа на нови издънки и увеличава великолепието на храста. Основни правила за резитба:

 • Изрежете всички клони на възраст над 6 години.
 • През есента съкратете издънките, които са имали цветя, с 20 см.
 • Изтънете короната, премахвайки слабите и нездравословни клонки.

Важно! Изключено е скъсяването на издънките от миналата година при едроцветната (градинска) хортензия. При този сорт пъпките се появяват на миналогодишните израстъци и резитбата лишава храста от бъдещ цъфтеж.

Изчерпана почва

Торовете, приложени при засаждане на разсад, са достатъчни за растение за 1 година. След това храстът трябва да се храни.Сигнал за липса на хранене е промяна в цвета на листата (те стават бледи) и спиране на растежа на разсада.

Храстът се храни на курсове, като се използват специални минерални торове за рододендрони и хортензии: Fertiku, Agricola, Pocon. През пролетта е ефективно мулчиране на почвата около растението с хумус, биохумус, торф. По време на цъфтежа хортензията се третира с минерални комплекси.

Внимание! През лятото е ефективно листно превръзка върху листа с разтвори с ниска концентрация.

Болести и вредители

Въпреки че растението обикновено е устойчиво на болести, то може да страда от гниене, мухъл, фузариум и вирусни инфекции. Можете да определите наличието на заболяване по следните признаци:

 • разсадът спира да расте;
 • по листата и стъблата се появява сив или бял цвят;
 • зеленината е покрита с жълти, кафяви и кафяви петна;
 • корените на изкопаното растение са кафяви на среза, а не бели.

За лечение и профилактика се използват лекарства: Fundazol, Skor, Alirin.

Причината за бавния растеж на хортензиите в градината може да бъде нашествие на вредители (листни въшки, акари, листни бръмбари). Насекомите унищожават зеленината и издънките на растението, като смучат соковете. Отървете се от тях с помощта на Aktara, Akarin, Inta Vira.

Алкална почва

Една от причините, поради които хортензията не расте, е липсата на киселинност на почвата. За растението тя трябва да бъде в диапазона 4,5–6,5 рН. Те проверяват киселинността на почвата на площадката с помощта на тест ленти, които могат да бъдат закупени в градински магазин.

Те повишават киселинността на почвата по такива начини:

 • използвайте кисел торф и иглолистни дървени стърготини;
 • направете калиев нитрат (1 супена лъжица на кофа вода);
 • поливайте хортензиите с вода с добавка на лимонена или оксалова киселина (1 ч. л. на кофа).

Внимание! Полезно е да добавите алуминиев стипца (30-40 g на 1 кв. М.) към зоната на близкия ствол на храста и да го напоите с разтвор на янтарна киселина.

Грешки при поливане

При отглеждане на хортензии се обръща специално внимание на редовното поливане. Почвата не трябва да изсъхва напълно. Сушата е често срещана причина за растежа на храстите, забавен. Режим на поливане през лятото - 2 пъти седмично. Но не бива да преовлажнявате и почвата. При засаждане на растение в ямата се полага дренажен слой, така че водата да не застоява.

Увреждане на кореновата система по време на засаждане или по време на разхлабване

Небрежното засаждане на хортензии води до отделяне на някои от корените. Поради това храненето на храста се нарушава, хортензията спира да расте и може да умре. Когато засаждате, трябва внимателно да изправяте корените, без да дърпате.

Разрохкването на почвата се извършва на дълбочина 3-5 см. Тази операция може да бъде изключена, ако кръгът на багажника е мулчиран с дървени стърготини, дървесни стърготини, трева.

Малко слънце

Повечето сортове хортензия не могат да понасят пряка слънчева светлина. Съцветията бързо избледняват, зеленината пожълтява. Но дори и в дълбоката сянка, храстът расте бавно.

Разсадът се поставя на дантелена сянка или на зона, която е отворена за слънцето следобед.

Сянката от короната на дървото надеждно предпазва хортензията от изгаряния

Защо хортензия не пуска корени в градината

Храст, засаден по всички правила в подходяща почва, също може да расте слабо.

Грешен избор на разсад

Неопитните градинари често правят грешки при избора на разсад на хортензия. Най-често срещаните грешки са:

 • Изберете сорт, който не расте добре в даден климат. Паникулатните и дървовидните хортензии се коренят добре в повечето региони на Русия, до географската ширина на Ленинградска област. Еднолистен вид, поразителен с обилния си цъфтеж, расте без проблеми само на юг. В средната лента е обичайно да се засажда като закрито (оранжерийно) растение.
 • Покупка на разсад на спонтанни пазари. Когато купува растение "от ръка", купувачът не може да знае при какви условия е поникнал разсадът, дали е здрав. Официалните разсадници и магазини предоставят документи за съответствието на разсада на стандарта.

Неправилно място за кацане

Хортензията се поставя в дантелена сянка, на място, защитено от течение. Близката поява на подпочвените води не е пречка, но продължителният застой на топената вода може да унищожи растението.

Хортензията расте слабо - какво да правя

В такава ситуация, за да спасите разсада, трябва да действате по следния начин:

 1. Изследвайте храста за болести и вредители.
 2. Измерете киселинността на почвата.
 3. Хранене.
 4. Трансплантирайте растението на правилното място.

Важно! При пресаждането се изследват корените. Ако по тях има гниене, разсадът не може да бъде спасен. Изхвърля се, за да не се разпространи инфекцията.

Здравите корени са сочни и леки

Подхранване и торове, които ускоряват растежа на хортензиите

При отглеждане на храсти в домашни и градински условия се използват следните торове:

 • инфузия на вермикомпост, урея, амониев сулфат - през пролетта;
 • комплексни препарати Pocon, Fertika, Agricola, Compo - през лятото;
 • калиев сулфат и железен сулфат - през есента.

Отглеждането на хортензии изисква стриктно спазване на препоръките за избор на място и почва. Правилната грижа ще позволи на храста да расте бързо и да зарадва собствениците с обилен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина