Кога да трансплантирате на домакин

Декоративно растение хоста може да бъде невероятна градинска декорация Той е много обичан от градинарите и ландшафтните дизайнери заради буйната си зеленина, както и ниските разходи за материални ресурси, време и физическа сила за отглеждане. Листата му могат да бъдат с различни размери, форми и текстура. Съцветията са грациозни, изпъкват над буйната маса от листа. Цветът им варира от бяло до лилаво и тъмно синьо. За да постигне пълния си потенциал, растението се нуждае от подходящи грижи, включително периодично презасаждане.

Кога да пресадите хоста: есен или пролет

Хоста е типично многогодишно растение, зелената част от него изсъхва през зимата, а растението оцелява благодарение на мощно коренище, съдържащо хранителни вещества и пъпки за развитието на младите издънки през топлия сезон.

Хоста в градината

Кога да трансплантирате хоста, това се определя от вида на растението и решението на самия градинар, защото това може да се направи през пролетта, лятото и есента. Процедурата се провежда за подмладяване на растението и придаване на нова сила. В допълнение, хостата расте бързо, заемайки твърде големи площи и пречейки на съседните насаждения. Следователно се нуждае от периодично разделяне на коренището.

Важно! Предпочитаният период на трансплантация е пролетта, а есента е по-неблагоприятна поради липсата на време за добро оцеляване на ново място. Есенна трансплантация може да се направи само през първите десет дни на септември, тъй като вкореняването продължава 4-5 седмици.

Независимо от календарното време, не се препоръчва презасаждането на растението при ниски температури на околната среда (под + 5 ° C).

Предимства на пролетните домакини за трансплантация:

 • започва бързият растеж на растението;
 • корените се развиват по-бързо;
 • адаптацията към ново място е почти безболезнена;
 • почвата вече се е затоплила, но все още остава достатъчно влажна;
 • ако трансплантацията на хоста не се извърши във възможно най-добрия момент, листата на растението могат да придобият нездравословен вид, да загубят яркост и еластичност.

Възможно ли е да се трансплантира домакин през лятото

Някои видове хоста, като Hosta sieboldiana и Hosta Tokudama, се различават от другите растения по това, че първо отглеждат листа и след това развиват коренова система. Когато такива домакини са по-добре трансплантирани, няма спор - през лятото или есента.

Hosta sieboldiana

Възможно е също да презасаждате други видове през лятото, но това няма да е най-доброто решение за тях. През лятото домакинът цъфти. Цъфтежът не е пречка за пресаждането. Трябва обаче да се помни, че растението изразходва много енергия през периода на цъфтеж и те може да не са достатъчни за вкореняване. Следователно дръжките трябва да бъдат премахнати по време на лятната процедура по трансплантация. Те се изрязват директно върху изкопания хост.

Необходимо е да се избере не горещ, облачен ден за трансплантация, за да се нарани по-малко растението. От летните месеци края на август е най-доброто време за започване на презасаждането на домакина, а юли е най-лошото.

Цъфтящ домакин

Възможно ли е да се трансплантира домакин през юни

Началото на юни не е идеално, но е подходящо време за презасаждане на домакините, особено ако пролетта е била дълга и снегът се е стопил късно.

В различните руски региони съществуващите природни условия и дългогодишният опит на градинарите определят кога е възможно да се трансплантира домакин на друго място в определен регион:

 1. В Сибир и Урал лятото е кратко и през есента бързо става студено, така че хостата се вкоренява добре при пресаждането в края на май-началото на юни, когато предстои целият летен сезон за укрепване на растението;
 2. В средната лента на европейската част на Руската федерация, включително в района на Москва, градинарите предпочитат есенната трансплантация.

Кога и как да седнете и споделите домакина

Една от причините хостът да е седнал е свръхрастежът на кореновата система.Тя не само започва да заема голямо пространство, но и декоративните качества на растението намаляват. Втората причина може да бъде възпроизвеждането на растението, създаването на нови ландшафтни композиции.

Важно! Не можете да поставите и споделите домакина след 1-2 години след засаждането. За успешен растеж коренището трябва да е достатъчно силно. Младите трансплантации се нуждаят от известно време, за да се адаптират, едва тогава започва бързият им растеж.

Обикновено растението достига своя връх на развитие през петата или шестата година. Това означава, че след 5 години идва моментът, когато вече е възможно да се настани домакинът.

Преди да трансплантирате на домакин, трябва да вземете отговорен подход при избора на най-доброто място за него. Тези растения обичат сенчести или само частично осветени места. Те са идеални за създаване на буйни навеси под дървета.

Хоста под дървото

Правата светлина се понася най-добре от сортове със светло зелена зеленина, но е за предпочитане да се излагат само на сутрешното слънце. Пълната сянка почти никога не е пречка за вегетативния растеж, въпреки че понякога може да доведе до загуба на цъфтеж.

Hosta не е особено взискателен към почвата, но предпочита субстрат, богат на органични вещества. За нея е полезна глинестата почва, способна да задържа влага, но без застояла вода. Ниските места, склонни към наводняване, не са подходящи за засаждане.

Важно! Ако почвата е твърде тежка, препоръчително е да добавите речен пясък към нея, когато е много рохкава, след това торф.

Стъпка по стъпка за трансплантация:

 1. Възрастен храст хоста се копае на средна дълбочина, опитвайки се да влезе под кореновата топка, без да уврежда корените;
 2. Растението се изважда внимателно. Ако се направи проста трансплантация, тогава земята от корените е само леко отърсена. Ако е необходимо, разделете и засадете храста, корените се почистват от почвата чрез измиване във вода, за да ги изложите;
 3. Приготвя се нова дупка въз основа на размера на земната кома. При разделяне - около 0,4х0,4 м и дълбочина 0,5 м. Ако са засадени няколко растения, дупките не трябва да се поставят близо една до друга. Домакините се нуждаят от място за растежа на кореновата система, като се вземе предвид рядката трансплантация, трябва да е достатъчно: най-малко 0,5 m за едролистни растения, 0,3 m - за миниатюрни сортове;
 4. В дъното на отвора се поставят дренажен материал (малки камъчета, тухлени стърготини и др.) И слой листов компост или торф;
 5. Корените се изследват внимателно, отстраняват се повредени и изсушени. За дезинфекция се потапя в слаб разтвор на калиев перманганат за 10-15 минути;
 6. След това се изсушава на открито (поне 1,5 часа), след което коренището се разделя на остри ножове на секции, като разфасовките се поръсват с дървесна пепел. Всеки разделен участък трябва да има добре развити корени и поне 2-3 листни издънки или пъпки;
 7. Отделни растения се поставят в центъра на дупката, покрити с пръст, леко уплътнени. В същото време кореновата шийка остава на повърхността.

Разделяне на домакините

Важно! Прясно засадените растения се поливат всеки ден в продължение на две седмици.

С есенна трансплантация трябва да се погрижите за изолацията на младите растения. Те са покрити със суха зеленина или клони от елхи, в навечерието на настъпването на студено време, листата могат да бъдат отрязани, оставяйки само до 15 см от стъблото.

Трансплантиран домакин

Как да храним домакина за растеж

След пресаждането не е необходимо да оплождате растението през есента; през пролетта в периода след трансплантацията и по-нататък през активния период, домакинът се нуждае от редовно хранене. Това се отнася и за нетрансплантирани индивиди.

За да си осигурите здраве, което означава да запазите красивия външен вид на растението, трябва да знаете как да хранете гостоприемника, кога и как да го правите правилно и в какви количества да използвате торове.

Мулчиране домакини с органични

С началото на вегетационния сезон, вече в края на април-май, когато растението е готово да се събуди от зимен покой и да започне да расте, домакинът се снабдява със сложни торове, състоящи се от органични вещества и минерални препарати.

Листният компост, различни органични остатъци (люспи от семена, гнила кора на дърветата и др.), Които са разположени под храстите, могат да се използват като органично торене. Минералните препарати трябва да съдържат предимно азот, който е необходим на растенията за изграждане на зелена маса.

Важно! Минералното торене се извършва след поливане или дъжд. Те се разтварят във вода и се изсипват под корена, като се избягва контакт с листата.

Когато след първото пролетно подхранване са минали около две седмици, може да се направи отново.

Ако растението не се развива добре и възникне проблем, как да храним домакина за по-добър растеж, след това се използват същите минерални комплекси, но те се въвеждат едновременно по два начина:

 1. Почвата се разхлабва под храста и гранулите се разпръскват там. Или се отглеждат и поливат;
 2. Разтвор от такива торове като Aquarine цвете, Agrovitaqua и др., Се напръсква върху надземната част на гостоприемниците.

Важно! За сортове хоста със сини и сини листа, пръскането не може да се използва поради възможно нарушаване на защитното покритие.

Как да храним домакините през юни

Ако органичните вещества трябва да се наторят веднъж през пролетта и след това отново преди зимуването, тогава минералните комплекси могат да се хранят през целия юни и началото на юли. Режимът на въвеждането им е на всеки 15 дни, но не повече от четири пъти през целия активен период.

През август, но не по-късно от средата му, домакинът се подхранва с фосфатно-калиеви торове, които са необходими за създаване на запас от хранителни вещества за зимата. Достатъчно е да направите това 1-2 пъти.

Важно! Умереността е важна при хранене на домакините. Това важи особено за използването на органични торове и късните превръзки. В противен случай тя ще използва всичките си сили, за да продължи да расте и няма да оцелее през зимата.

Тор за домакините

През първата или втората година от живота на растението, ако по време на засаждането е било въведено достатъчно количество органични вещества, гостоприемникът няма нужда да стимулира допълнително. Необходимостта от подхранване се определя от състоянието на растението. Ако изглежда добре и се развива, се препоръчва напълно да се откажат от допълнителни торове. Отслабените индивиди се нуждаят от тях.

Възможни органични торове:

 • листен компост;
 • смлени кочани царевица;
 • костно брашно;
 • изгнил оборски тор;
 • изсушени игли от иглолистни дървета.

От минерални торове в гранули са подходящи Bazakot и Osmokot.

Тор Osmokot

За превръзки в края на август се използват разредени с вода:

 • суперфосфат;
 • калиев магнезий;
 • калиев сулфат.

Самостоятелните народни средства също са добри, например инфузия от пепел, богата на калий. Пепелта се получава чрез събиране и изгаряне на отсечени клони и сухи листа през есента. След това 0,3 кг пепел се поставят в кофа с вода и се държат няколко дни. С този инструмент поливайте почвата под листата преди зимуване, като поръсвате отгоре с тънък слой пръст.

Хостата е чудесно допълнение към всяка градина; тя се вписва добре в различни пространства. Лесно е да го култивирате и ако следвате простите правила за грижа за растението, можете да създадете уникален пейзаж на вашия сайт.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина