Защо върховете на листата в стайните растения изсъхват?

Дори ако едно домашно растение се гледа много внимателно, в развитието му се появяват проблеми. Както непретенциозните култури, така и по-капризните растения могат да ви изненадат неприятно. При някои проблеми е необходимо само да се коригира грижата, докато други сигнализират за сериозни нарушения. Най-честата изненада при отглеждането на стайни цветя е, че върховете на листата започват да изсъхват. Статията обсъжда въпроса защо върховете на листата на стайните растения изсъхват.

Защо върховете на листата в стайните растения изсъхват?

Когато върховете на листата на стайните цветя изсъхнат, те не винаги изсъхват и падат. Най-често се засягат не повече от 1% от повърхността. Това явление обаче се отразява зле на външния вид на цветето. Не подценявайте този проблем. Най-вероятно трябва само да коригирате условията на отглеждане. Ако обаче времето е загубено, ще трябва да се сблъскате с по-тежки последици.

Защо цветето потъмнява листата

Важно! За да запазите цветето здраво, трябва да установите причината за изсъхването.

Причини за сухи листа в стайните растения

Има няколко причини, поради които краищата на зеленината могат да изсъхнат. За да се реши този проблем, на първо място е необходимо внимателно да се изследва цветето, да се анализират съществуващите повреди и след това да се определи причината за изсъхване. Най-често листата започват да изсъхват през есента и зимата. Тези периоди са тест за цветове. Това се дължи на факта, че по това време има по-лошо осветление, отоплението започва да работи, атмосферата наоколо става най-лошата.

Когато навън застуди, цветята, които бяха изложени на балкона, се прехвърлят в стаите. Повечето от тях толерират тези промени много болезнено, в резултат на което започват да изхвърлят листата си. Това явление най-често се среща при драцени, женско щастие, цитрусови плодове и други дървесни дървета. Освен това пожълтяването на листата на дърветата е естествен феномен, те, подобно на уличните дървета, хвърлят листата си. Това се случва така, че през следващия сезон върху тях да се появят нови зелени.

Важно! За да се предотврати пълното падане, е необходимо цветето да се държи в по-меки условия. Поставете ги по посока на източника на светлина и избягвайте течение.

Сред стайните растения, след като са цъфнали обилно, има такива, които изпадат в пълно състояние на покой. Всичко, което е над земята, изсъхва и пада. Само грудки, луковици и коренища остават в земята в неактивно състояние. Глоксинията, бегонията, каладиумът и др. Преминават в пълен период на покой.За тези цветя отмирането на листа е естествен процес. Без това те няма да растат и да цъфтят през следващия сезон. През есента те се поливат по-малко, спират да се хранят и температурата се намалява. Това трябва да се направи, така че централата да не губи енергия и да премине в хибернация.

Горните причини за изсушаване са естествени. По-долу са причините, които възникват във връзка с неправилна грижа.

Върховете на листата изсъхват поради неправилно поливане

Листата ще изсъхнат, ако се напоят твърде много. Прекомерното поливане провокира подкисляване на почвата, което води до загниване на корените. Ако продължите този процес, тогава цветето ще умре.

Появата на кафяви петна по краищата на листата се нарича некроза. При това заболяване тъканите частично отмират. Това явление се случва, защото някои от корените умират. По тази причина цветето престава да получава веществата, необходими за развитието.

Сухите петна по ръба, появили се поради гниене на коренището, са много по-тъмни от тези петна, които са свързани с недостатъчно поливане и ниска влажност. В последния случай това ще бъдат ярко жълти или светли ивици.

Обилно поливане като причина за изсушаване

Некрозата на ръба на листата е свързана с неправилно поливане. Почвата в саксията няма време да изсъхне, въздухът не приляга на корените, поради което гнилостните микроорганизми започват да се размножават. Това състояние се влошава от температурата на студения въздух, както и от разположението на саксията на студено място.

През топлия летен сезон се изисква обилно поливане за много видове. Когато обаче стане студено през есента и зимата, поливането на цветята трябва да се извършва по-рядко, за да не изгният корените и в резултат на това да изсъхне.

Също така проблемът може да възникне, ако оплодите твърде много. Повечето цветя спират да растат активно през есента и зимата, така че се нуждаят от много по-малко допълнително хранене.

Забележка! Ако продължите да оплождате, тогава земята ще се подкисели и физиологичен разтвор, което ще повлияе значително на корените. В ситуация, в която цветето трябва да се полива целогодишно, струва си да се създадат топли условия, предотвратявайки охлаждането на земята и наличието на течения.

Върховете на листата изсъхват поради сух въздух

Друга причина за сухите краища е ниската влажност на въздуха. През зимата може да бъде по-малко от 30%. Повечето растения се нуждаят от влажност в района от 50-60%, за капризни тропически видове - 80-90%.

За онези видове от тропиците, които обичат влагата, се изисква да се създадат специални условия, които са най-близо до естествените. На първо място, трябва да увеличите влажността на въздуха. За тези цели листата се напръскват, избърсват се с влажна кърпа и се измиват под душа. Тези процедури улесняват състоянието на цветето за кратък период. За да създадете влажна атмосфера около саксията, поставете я в широка тава. В палета трябва да се поставят мокри камъчета, експандирана глина или мъх. Това ще позволи влагата да се изпарява за дълго време и около растението ще се създаде благоприятен климат.

Също така е възможно да увеличите влажността, като поставите саксията в широка сеялка. Пролуката между контейнерите трябва да се запълни с влажен мъх. За да овлажните въздуха в стаята, трябва да използвате електрически овлажнители, фонтани или да закачите мокри парцали върху горещи батерии.

Цветята от тропиците са много нежни. Забранено е поставянето им в близост до работещи отоплителни уреди. Под струя горещ въздух цветето се свива и започва да пожълтява. Освен това краищата започват да изсъхват поради течения, когато вратите или прозорците са отворени. За азалии, папрати и някои закрити палми се изисква висока влажност.

Забележка! Видовете, които могат да носят сух въздух, включват кактуси, сукуленти. Те имат специална защита срещу изпаряване на влага: восъкоподобна плака, плътна обвивка, пубертета.

Върховете на листата изсъхват поради вредители

Ако върховете на домашно растение започнат да почерняват поради вредители, тогава трябва да се вземат сложни мерки:

 • изолиране на цветето от другите, така че вредителите да не се разпространяват;
 • листата трябва да се измият със сапунена вода;
 • изисква се повишаване на влажността на въздуха;
 • струва си да се използват специални средства за борба с вредителите;
 • преди презасаждането е необходима цялостна дезинфекция на саксията;
 • извършват превантивни мерки.

Вредители като причина за изсушаване

Върховете на листата изсъхват поради качеството на водата

Листата могат да изсъхнат поради лошото качество на водата. Необходимо е да се промени процесът на поливане:

 • струва си да се изясни какъв вид вода се препоръчва да се полива растението. Може би се изисква подкиселена или особено мека вода;
 • не поливайте цветето с течаща вода. Трябва да се защитава поне един ден. Най-добре е водата да престои в съда няколко дни. След утаяване водата се филтрира;
 • чешмяната вода може да бъде заменена с размразена, дъждовна или преварена вода.

Върховете на листата изсъхват поради липса на светлина или пряка слънчева светлина

Върховете също започват да кафяви поради грешното местоположение. Този проблем се причинява както от липса на светлина, така и от силно излагане на пряка слънчева светлина.

За да се установи причината за потъмняването, струва си да се анализира дали цветето е изгорено от пряка слънчева светлина. Този ефект е причината за появата на кафяви петна и краища.

Забележка! Това често се случва след пръскане в слънчев ден.

Листата също могат да пожълтеят поради липса на светлина. В този случай цветът губи цвета неравномерно, което често е придружено от загуба на листа.

За да предотвратите това, трябва:

 • разберете от коя страна цветето предпочита да расте: от север, юг и др .;
 • когато не е възможно да поставите растението на осветен прозорец, струва си да използвате фито или флуоресцентна лампа;
 • ако краищата потъмняват само от едната страна, понякога е необходимо да обърнете саксията, така че растението да получава равномерно светлина;
 • растението може да бъде защитено от пряко излагане на слънчева светлина с щори или картон, които трябва да се поставят през деня.

Липсата на светлина като причина за сухота на листата

Независимо защо листата на антуриум, спатифилум, спацифилум, хлорофитум и други растения започват да пожълтяват, се изисква:

 • заменете горния слой на почвата с прясна почва;
 • почистете листата от прах;
 • промяна на влажността на въздуха;
 • преразгледа правилата за грижи.

За да може растението да зарадва със свежа и зелена зеленина, е необходимо да се спазват основните изисквания за грижи. При идентифициране на проблема с пожълтяването на листата е необходимо първо да се определи причината и след това да се действа незабавно, за да не се изхвърли окончателно домашният екземпляр.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина