Вътрешна петуния - грижи и отглеждане у дома

Петунията (петуния) е доста популярно декоративно растение от семейство Solanaceae, което често се отглежда за украса на градината. Цветът е непретенциозен в грижите, затова е популярен сред производителите на цветя. Въпреки простотата на отглеждането, преди засаждането на петунии е необходимо да се запознаете с описанието на неговите характеристики, както и съвети за грижа за него.

Кратко описание

Цъфналите венчелистчета от петуния са познати на мнозина

Цветето е открито за първи път от ботаниците в края на 18 век. Обаче едва в средата на следващия век отворената култура започва да се подлага на селекция. През същия период от време са отгледани първите хибридни сортове цветя, които по-късно са обединени в един клас. Те се отличаваха с лоша устойчивост на замръзване и невъзможност за резки промени в метеорологичните условия. В началото на 20-ти век животновъдите успяха да получат по-устойчиви на замръзване култури, които могат да се отглеждат не само в къщата, но и на открито.

Днес петунията е средно голям храст, който може да има пълзящи или изправени издънки. Височината на растението до голяма степен зависи от сорта. Въпреки това, най-често храстите растат до 50-70 см. Понякога има по-компактни храсти с височина не повече от 20 см.

Листата на Петуния са доста дълги - с дължина 50-100 мм. Оцветени са в ярко зелено. Повърхността на листните плочи е покрита с къси люспи. Растението цъфти през втората половина на пролетта и продължава да цъфти до есента. По това време на храстите се образуват малки цветя, които могат да имат различни цветове. Най-често венчелистчетата на цветя са боядисани в следните цветове:

 • лилаво;
 • син;
 • розово;
 • алено.

Допълнителна информация! След завършване на цъфтежа по храстите се образуват плодове - двучерупчести кутии, вътре в които има семена.

Често срещани сортове

Пируетът е един от най-популярните сортове

Преди да отгледате петуния от семена, трябва да се запознаете с най-често срещаните сортове на това цвете.

Сред сортовете, които са популярни сред производителите на цветя, могат да се разграничат следните:

 • Пируета. Един от най-известните сортове цветя. Сортът е устойчив на замръзване и суша. Пируетът расте до 40 см височина. Цъфти от май до октомври. Цветовете са розови, понякога с бургундски оттенък.
 • La Gioconda. Този сорт може да се засажда и отглежда както на закрито, така и на открито. Той е устойчив на замръзване и понася безпроблемно температурните крайности. Джоконда расте до един метър и затова се нуждае от жартиера. Цъфти през втората половина на май с розови цветя.
 • Соната. Тери годишен сорт, който расте до 40 см височина. Соната цъфти в края на април и цъфти до първите дни на септември. Венчелистчетата му са бели.

Петуния: грижи и отглеждане у дома

Всеки човек, който ще отглежда петуния от семена, трябва да знае как да се грижи правилно за нея.

Температура

За да цъфти такова цвете обилно, то трябва да се отглежда при оптимална температура.Показанията на температурата трябва да са на ниво 18-22 градуса по Целзий. При такива условия ще цъфти в рамките на 4-5 месеца.

Важно! Петуниите могат да се отглеждат при по-ниска температура. При ниски топлинни стойности обаче могат да възникнат проблеми с цъфтежа.

Осветление

Перваза на прозореца е най-доброто място за отглеждане на петунии в апартамента

По време на отглеждането на това махрово цвете трябва да наблюдавате осветлението. Особено ако расте не на улицата, а в апартамент. Продължителността на светлинните часове за възрастно растение трябва да бъде най-малко 12 часа. Ето защо през зимата ще трябва да се инсталират осветителни устройства в близост до засадените храсти, за да се получи допълнителна светлина.

Поливане

Много начинаещи цветари се интересуват как правилно да поливат петуниите. Това трябва да се направи много внимателно, за да не падне много течност върху повърхността на листовите плочи. През лятото поливането трябва да се извършва ежедневно, така че почвата да не е суха. През останалата част от годината цветето се напоява на всеки 3-4 дни.

Пръскане

След засаждането петуниите трябва да се пръскат периодично, особено през лятото. За това се използва вода, загрята до стайна температура. Той се напръсква равномерно върху стъблата със специална пулверизатор.

Важно! При пръскане не използвайте студена вода, тъй като това може да навреди на растението.

Влажност

За да получите обилен цъфтеж, трябва да наблюдавате съдържанието на влага в почвата и въздуха. Растението се нуждае от умерена влага и поради това не обича преовлажнена или суха почва. Влажната земя може да причини гниене и други опасни заболявания. Пресъхналата почва също влияе негативно на развитието на цветето.

Грундиране

Торфът е незаменим компонент на почвената смес за цветя

Необходимо е да се засаждат семена и да се отглеждат разсад в най-подходящата за такова растение почва. За засаждане на петунии е подходяща почва, която съдържа следните компоненти:

 • торф;
 • копка земя;
 • речен пясък.

Важно! За да се приготви почвената смес, изброените компоненти трябва да се смесят в равни количества.

Подхранване

По време на отглеждането на петунии е необходимо периодично да се подхранва с торове. За първи път трябва да направите това две седмици след засаждането на семената. През този период почвата се полива със слаб манганов разтвор. След това цветето трябва да се подхранва с минерални азотсъдържащи торове поне веднъж месечно.

Цъфтящи характеристики

Цъфтяща едроцветна петуния

Петунията цъфти два месеца и половина след засаждането, в средата или края на май. Някои едроцветни сортове на културата цъфтят две седмици по-късно. Цъфтежът продължава 4-5 месеца. Ако обаче растението се отглежда в оранжерия, то може да цъфти през цялата година.

Формата на цветята може да бъде различна, всичко зависи от сорта. По форма те се разделят на следните групи:

 • просто;
 • хавлиени;
 • едроцветни;
 • дребноцветни.

Видовете цветя също могат да бъдат различни. Най-често срещаните обаче са тези, които са боядисани в алено, розово и синьо.

По време на периода на цъфтеж растението изисква специални грижи. Необходимо е да се полива по-често, така че почвата да няма време да изсъхне. Също така ще трябва активно да добавяте органични и минерални торове.

Важно! Цъфналите петунии не трябва да се прищипват и подрязват.

Характеристики на грижите през периода на почивка, през зимата

Хората, които сериозно ще се занимават с развъждане на петунии, трябва да разберат нюансите на грижите за нея през периода на покой. Трябва да се грижите за цветните храсти през зимата, като спазвате следните условия:

 • Намалено поливане. През зимата поливането трябва да се извършва рядко - 3-4 пъти месечно.
 • Липса на обличане. През зимата петунията не се нуждае от оплождане и следователно не е необходимо да се храни.
 • Поддържане на оптимална температура. През зимата цветето може да се отглежда при температура от 8-10 градуса по Целзий.

Домашна резитба

Градинските ножици са най-добрият инструмент за подрязване

Няколко седмици преди началото на цъфтежа се извършва първата резитба на цветния храст. Тази процедура е необходима за поддържане на великолепието на растението. Първо се отрязват краищата на леторастите. След това, по време на процедурата, премахнете всички изсъхнали листа и издънки, върху които не се образуват цветни пъпки.

Необходимо е повторно подрязване, след като петунията избледнее. От него трябва да изрежете и да съберете всички изсушени пъпки. Това се прави така, че новите семена да нямат време да узреят в тях.

Важно! Подрязването трябва да се извършва с остър и саниран инструмент. Градинските ножици са най-подходящи за този вид работа.

Методи за размножаване

Има два основни начина, по които можете да размножавате домашни петунии.

Петуния: отглеждане от семена у дома

Преди да посеете семена, трябва да ги съберете. Семената трябва да се събират в началото на есента, когато растението престане да цъфти и върху него се появят зрели кубчета.

Събраните семена трябва да бъдат засадени през втората половина на март, когато стане по-топло и дневните часове се увеличават. Преди да отглеждате петуния от семена у дома, семената трябва да покълнат. За да направите това, семената трябва да се третират със стимулатор на растежа и да се накиснат в съд с вода за 2-3 дни.

Подготвените семена се засаждат в торфена саксия, пълна с пръст. След засаждането саксията със засадените цветя се прехвърля на добре осветена перваза на прозореца.

Важно! В рамките на месец и половина младите разсад трябва редовно да се поливат и да се хранят с органични вещества. Тогава цветето може да бъде трансплантирано на открито.

Размножаване чрез резници

Покълнали резници от петуния

Някои производители не искат да се занимават с подготовка на семена и вместо това прибягват до размножаване на петунии чрез резници у дома. Рязането позволява на петуниите да растат много по-бързо.

Инструкциите стъпка по стъпка за вкореняване и засаждане на резници са както следва:

 • Подрязване на млади издънки. Трябва да ги отрежете в началото на пролетта, преди културата да започне да цъфти.
 • Вкореняване. За да се вкоренят резници, те трябва да се поставят в саксия с рохкава почва. Те копаят в земята не по-дълбоко от 3-4 см.
 • Поливане. Засадените резници трябва да се поливат на всеки два дни.
 • Прехвърляне. Вкоренените и покълнали резници се трансплантират след 2-3 седмици.

Пресаждане на вътрешни петунии, бране

Трябва да гмурнете вътрешна петуния, както следва:

 • Подгответе саксия за трансплантация. Предварително се пълни с почвена смес, след което почвата се навлажнява.
 • Изкопайте кълновете. Растението се отстранява внимателно от старата саксия заедно с почвата.
 • Прехвърлете в нов контейнер. Преди това трябва да изкопаете просторна дупка, така че кореновата система на цветето да може напълно да се побере в нея.
 • Засадената петуния се поръсва с пръст и се полива с топла вода.

Възможни нарастващи проблеми

Трипсът е един от най-опасните вредители на петунията

Петунията, както и много други растения, може да се разболее и да бъде нападната от вредители. Следните признаци показват развитието на заболявания:

 • Тъмни и мазни петна по листата. Най-често се появяват при растения с мокро гниене.
 • Изсушаване на ръбовете на листата. Това е признак на антракноза и ръжда.
 • Сив цвят и увяхване на леторастите. Такива симптоми се появяват с развитието на брашнеста мана.

Важно! Когато се появят признаци на заболяване, петунията трябва да се третира с фунгициди.

Друг често срещан проблем са вредителите. Най-честите атаки върху петуниите са трипс, паяк, листни въшки, насекоми и брашнести червеи.

Петунията е красиво растение, което можете да използвате за украса на вашата градина и апартамент. Преди да засадите такова цвете, трябва да разберете дали е възможно да отглеждате петуния като стайно растение, как да я размножавате и как правилно да се грижите за нея.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина